Potrącenie pieszego na ruchliwej, osiedlowej drodze

Opinie do artykułu: Potrącenie pieszego na ruchliwej, osiedlowej drodze.

W środę wieczorem na ul. Zeusa w Kowalach samochód potrącił pieszego. Z zapisu monitoringu wynika, że nie zachował zasad bezpieczeństwa i wszedł na jezdnię nie upewniający się, czy może to zrobić bezpiecznie.

Tuż przed godz. 20 w środę na ul. Zeusa w Kowalach doszło do potrącenia pieszego. Mężczyzna wychodził z pobliskiego sklepu i wszedł szybkim krokiem na jezdnię wprost pod fiata seicento. Zdarzenie zarejestrowały kamery osiedlowego monitoringu.

Pieszy w wyniku ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to że piesi są ich królami nie znaczy że są tylko dla nich

poza tym jak parkuję na chodniku i wychodzę z auta to jestem królem chodnika bo jestem pieszo
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

swojemu dziecku powiem że jak coś ma być dobrze to trzeba o to zadbać samemu

a jak już wpadnie pod samochód w takich warunkach to będę się cieszył że było ograniczenie do 30. Nie zatrzymasz cywilizacji tylko dlatego że ktoś mało uważa. Popełniamy błędy i to się nie zmieni. Po to ustanowiono tam ograniczenie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

na zachód od Kartuz
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

prawo nie mówi jakie to są konkretnie warunki

widoczność dobra, tylko ulica trochę mokra. Warunki były dobre. A jak już mówisz o Polakach to powinieneś raczej zwrócić uwagę na rażące zaniedbanie ze strony pieszego który nawet nie spojrzał.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tam maksymalnie to można pchać samochód!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

ty ale jestes znawca od predkosci ciekawe jak to ty bys potracil tego pieszego ktorego wina jest ewidentna i koniec

wina pieszego, ale kierowca będzie miał też problem. Bedą badać czy nie jechał za szybko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale proszę nie zmyślać. :)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

czy mi sie wydaje, czy on trzyma w lewej dłoni telefon ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Krzycz Trybson!

Wręcz odwrotnie, jeśli nie widzisz innych uczestników, zasada nie obowiązuje, polecam zajrzeć do ustawy:
"Art. 4. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania."

Jakie okoliczności mogły wskazywać, że jakiś zombiak wyjdzie zza samochodu na parkingu? Samo znajdowanie się w strefie 30 miałoby oznaczać, że prewencyjnie obok sklepów kierowca ma przejeżdżać z prędkością 5km/h? Co innego jakby kierowca widział tego pieszego i że pieszy idzie patrząc się w telefon...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Znam tą ulicę...

Znam tą ulicę. Nawet spowalniacze nie są w stanie ograniczyć prędkości jeżdżących tam aut. Kierowca zdecydowanie za bardzo rozpędzony. Ten spowalniacz powinien być na wysokości Pizzerii !!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

...

Zwyczajnie wszedł???? Boże dziękuję że nie wszyscy tak zwyczajnie wchodzą na drogę bo byśmy mieli codziennie po kilka trupów

W mojej ocenie

Pieszy z tego filmu do bezmózg co łazi jak krowa i nie upewnia się nie dając kierowcy szans. Natomiast kierowca na moje oko jechał lekko 50 km/h albo ponad . Tak się kończą bliskie spotkania dwóch debili.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ten kierowiec to 30 kmh nie jechał!!! Mam nadzieję że go uznają współwinnym.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tempo 30

W strefie tempo 30 można przechodzić przez jezdnię również poza pasami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

To, że jechał poniżej dopuszczalnej maksymalnej prędkości

wcale nie oznacza, że jechał przepisowo.

Art. 19. 1. Kierujący pojazdem jest zobowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężeni ruchu.

Znak na drodze to nie wszystko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Seicento pewnie jechał ze 40 ale z drugiej strony koleś tez sie nie upewnił. Ciekawe jaki jego stan, ktoś coś wie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1