Potrzebna pomoc

Drogie forumki,chciałabym prosić was o pomoc dla rodziny koleżanki z klasy mojej córki.Zaprosiłam wczoraj jej mamę do mnie do domu i przejęłam się ich losem.. Rodzina z gospodarstwem rolnym, mieszkają jak to pani opowiadała w bardzo starym domu z gliny(?), mają trójkę dzieci dziewczynka 7lat,i dwóch chłopców 6 i 5 lat.Mama jest na rencie (600zł)
ojciec pracuje na swoim gospodarstwie i tyle co sobie dorobi pomagając sąsiadowi.Podpytałam trochę jak z pomocą społeczną to otrzymują rodzinne i dostali stypendium na córkę.Natomiast zzczęliśmy z mężem załatwiać sprawę orzeczenia niepełnosprawności dla dzieci bo dziewczynka nie ma nerki a jeden z synów ma astmę i jest alergikiem,pytałam sie pani czemu nie zgłosiła sie do gopsu aby pomogli jej w tej sprawie a ona jak to sama przyznała wstydzi sie prosić,
obdarowałam ją kilkoma ubraniami po mnie a was chciałam prosić jeśli macie jakąś odzież dla dzieci bo to na razie przychodzi mi do głowy,pomóżcie jeśli mozecie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Potrzebna pomoc

Ja mam małe dziecko także jeśli chodzi o odzież dla dzieci to nie pomogę, ale mam sporo ubrań po sobie i mężu (w dobrym stanie ale już nie nosimy i zalegają w szafie). Jeśli Pani będzie zainteresowana to chętnie oddam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A np. jaki rozmar tej Pani? Też miałabym coś ewentualnie dla niej. Zależy od rozmiaru.
I czy tylko ubrania czy inne rzeczy też?

nie wiem dziewczyny czy coś innego tez.. podpytam sie w szkole może coś podpowie bo wiem,że jak juz w zerówce rozmawiałam z wychowawczynią o nich to mówiła,że tam bieda aż piszczy.
Pani od zeszłego roku wyraźnie schudła,we wczorajszej rozmowie mówiła,że aż boi sie iść do lekarza.Nosi na moje oko ubrania m,l.Powiem wam szczerze że zarówno ona jaki i córka wyglądają jak z poprzedniej epoki aż żal patrzeć. Takie stare ubrania,ale przynajmniej czyste..
Męża nie znam, nie widziałam go,nie wiem zatem jakie ew.rzeczy dla niego ale sie dowiem, dziewczynka w styczniu ma 8lat jest większa od mojej córki myslę że ubrania tak na 134 nogę ma 31-32 a chłopcy nie wiem jakie rozmiary wiem że mają 5 i 6lat. Troche obawiam sie,żeby nie odebrali tego, że chcę pomóc jako włażenie w ich życie z butami..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To może w ramach paczek świątecznych im to dasz? Święta za pasem, zanim coś pozbieramy będzie akurat. Możnaby żywność dać. Albo może pogadać z wychowawczynią żeby to wyszło od szkoły, od klasy tej dziewczynki. No nie wiem...

basiula dobry pomysł, wiem, że na swięta w szkole dostała w zesszłym roku dziewczynka paczkę z makaronem,cukrem,mąką,kawą słodyczami itp. takze można to jakoś zaaranżować, żeby ich nie urazić.

Tylko może nie dziewczynce w szkole dawać żeby małej nie zrobiło się głupio a zawieźć do domu. A gdzie mieszkają? W sensie to Gdańsk czy pod Gdańskiem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

miejscowość nazywa się Rąb to jest jakieś 5km od mojej wioski
zaprosiłam wczoraj panią do siebie bo dzieci miały pasowanie na ucznia a że ze szkoły musiałyby iść na pieszo 4,5km to zaproponowałam żeby poczekały u mnie na autobus szkolny bo na tych wioskach to nic nie jeżdzi ;/

podnoszę moze ktoś jest jeszcze zainteresowany

podnoszę

podbijam dla zaiteresowanych

hooop podbijam do góry

podbijam temat na dziś

mój mail ewaaa42@wp.pl

ja mam troche ubran rozmiar 38 buty tez znjde mam r 38 i 40 na zbyciu tyle ze trzeba je odemnie odebrac mieszkam w gdansku i nie mam auta

jak cos to pisz desperados86@o2.pl mam tez ubranka i zabawki po moich dzieciach syhn ma akurat 6 lat ale na 5 latka cos znajde

napisałam maila

mój mąż jest po rozmowie z wychowawczynią. Rodzina niestety całkowicie niewydolna społecznie, szkoła w imieniu rodziców pisała wnioski o stypendium,o dofinansowanie na książki,oraz obiady dla dzieci.Wychowawczyni była zaskoczona, tym że mój mąż przygotował te wnioski o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności, bo nawet nie wiedziała,że dziewczynka nie ma nerki, także sprawa nabierze obrotu.
Serce się kraja,myślałam też o zgłoszeniu ich do szlachetnej paczki

Nikt chyba nie zamierza wspierac patoligii
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 20

Bardzo chetnie pomoge, prosze napisz na priv jakie rozmiary dla dziewczynki i chlopcow, jakie dla rodzicow. Jesli uda Ci sie cos dowiedziec. Rozumiem, ze to nielatwe, glupio spytac wprost. Moze wychowawczyni cos wiecej wie.
Rozmiarowo wiek nic mi nie mowi, bo moj synek jest drobny jak na 6 lat, za to jego kuzynka duza jak na 7 lat. Wogole wiec nie jestem w stanie zgadnac jakie rozmiary beda ok.

white_rabbit wysłałam info na priva

wszystkim zainteresowanym postaram sie odpowiedzieć na wszystkie pytania

dziewczyny ciuchy ciuchami,tego nie problem zorganizowac.
dziewczynka chodzi o szkoły wiec moze jakies przybory szkolne?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

w zasadzie to wszystkie dzieci uczęszczają juz do szkoły dziewczynka do pierwszej klasy chłopiec do zerówki i najmłodszy do pieciolatków

mam na mysli na teraz juz tzn nie czekac do swiat,tylko zorganizowac ktos kredki ktos mazaki itd dla tych młodszych kolorowanki i ksiązeczki i jakies owoce słodycze
bede sledzic watek napewno cos dorzuce od siebie
i pytanie gdzie ta miescina?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

mieścina Rąb to jest za Przodkowem w stronę Wejherowa jakby się jechało

hej!
nie mam mozliwości osobiście zapytać sie pani jakie ma najpilniejsze potrzeby,gdyż jej dzieci jeżdzą do szkoły autobusem szkolnym.
A po rozmowie z nauczycielką wnioskuję,że oprócz ubrań,butów,przyborów szkolnych,również jakaś chemia,środki czystości co do żywności to na pewno mają z własnego gospodarstwa mięso,jaja,ziemniaki.
Buty dla dziewczynki r.31,32 strasznie niszczy buty albo to wina wady postawy albo tego, że buty nosi używane i szybciej sie niszczą.
(pamiętam jak juz w tamtym roku chodziła jakiś czas w butach z pękniętą podeszwą)

Proszę o kontakt osoby, które będą w stanie na poniedziałek umówić sie na przekazanie rzeczy z moim mężem, bo będzie w Gdańsku w okolicach akademii medycznej i pewnie na żabiance także podjedzie gdzie będzie trzeba.

Jak dobrze,że są jeszcze ludzi którzy potrafią się otworzyć na biedę innych i podać pomocną dłoń.Porozmawiam z moją mamą,nosi rozmiar 38 wiek może coś wygrzeiemy z szafy i jakies przybory dla maluchów postaram się ogarnąć ale to dopiro po wypłacie po 1.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziękuję, będę zatem czekać na kontakt w przyszłym miesiącu

Ewuś
a podjechałby Twój mąż na Potęgowską?
Dolina Potęgowska( Szadółki )- blisko zjazd na obwodnicę.

jak trzeba bedzie to podjrdzie bo będzie jeszcze na chełmie u siostry w godzinach popołudniowych bo n a14 ma wizytę u hematologa na akademii
proszę o wiadomość na priva albo maila ewaaa42@wp.pl

zadzwoniłam dziś do mamy dzieci zapytać sie jak sprawa z tymi wnioskami o orzeczenie niepełnosprawności, ale nic jeszcze nie ruszyło bo 3 dni byla w szpitalu z synem.
Udało mi sie dowiedzieć odnośnie rozmiarów:
ubrania dla dziewczynki (140-152) noga 36(!) aż mi się wierzyć nie chce,że taka duża noga, bo raz ta dziewczynka wcisnęła sie w buty mojej córki ;/ a moja ma r.31
dla starszego chłopca buty 30/31 a ubrania 122/128 dla najmłodszego buty r.29 a ubrania r. 116
mama ma rozmiar buta 39/40, ubrania 38/40
tata 44/45 i ubrania raczej większe takie xxl

Trochę szkoda, bo miałabym trochę butów i ciuchów po córce w roz 134-140, a wychodzi na to, że ona nosi większe.
Ale jutro przejrzę szafy i strych - może coś tam znajdę.
Jeśli znajdę to napiszę ci jutro lub w niedzielę na priw i podam adres i telefon.

Kolorowa w sumie ja tą dziewczynkę widuję i na moje oko to ona nosi 134 bo jest od mojej córki trochę większa a moja nosi 128(czasem 122)
może ta mama podaje taki rozmiar na wyrost, żeby na dłużej ciuchy starczyły (?)

Mąż jest jutro w Gdańsku także proszę o kontakt jakby ktoś był zainteresowany pomocą dla tej rodziny

dziś mąż jest w Gdyni Cisowej i Rumi więc jesli ktoś z tych okolic chciałby pomóc to jest mozliwość odbioru

podnoszę wątek na dziś

Napisałam prv Ewuniu

odpisałam

prawdopodobne w przyszłym tygodniu wybierzemy sie do tej rodziny,muszę się jeszcze tyko z pani skontaktować czy wyraża zgodę ale raczej nie powinno być problemu,także jeśli ktoś chciałby coś przekazać to proszę o kontakt,dzis jeszcze jestem w gdańsku więc mogę podjechać

Domi odezwij sie do mnie na priva musimy sie umówić konkretnie

Napisałam Ewuś

podnosze wątek

Dziewczyny zobaczcie w trakcie robienia porzadków przedświątecznych czy nie macie nic zbednego zawsze coś co Wam jest nie potrzebne może przydać się innym ja za tydzień chcę jechać z rzeczami do tej rodziny słyszałam że naprawde łatwo nie maja i potrzebują pomocy więc to nie są oszuści więc bez obaw.Dajcie znać każda pomoc jes ważna zwłaszcza w tym zimowo świątecznym okresie...

Dziewczyny haloo

podnoszę wątek może coś niepotrzebnego znajdziecie w czasie przedświątecznych porządków

mam 2 pary kozaczków dla dziewczynki jedne krótkie w rozmiarze 27 a drugie dłuższe w rozmiarze 28 może sie przydadzą

oj za male bedą jak dobrze pamiętam dziewczynka ma nogę 34

ewaaa42 ja bym miała kilka par jeansów w stanie bardzo dobrym, po mojej starszej, jakieś bluzki też bym znalazła.
Nie wiem, buty Cię interesują ? Jakieś kozaki zeszło roczne chyba też jeszcze mam (?).
Mam trochę rzeczy po mojej 8 latce, jakieś zabawki, gry, puzzle.

fajnie! co do rozmiarów butów są podane gdzieś wyżej w tym wątku
dziś cała rodzinka była u mnie odebrać pierwszą partię, która dostałam od Domi bo nasza ostatnia "wyprawa" nie doszła do skutku bo utknełam na drodze, niestety mimo 21wieku nie wszędzie da sie dojechać

dziś mamy w planach dobre porządki więc będę wiedziała co i jak i ile.
Tylko, kurcze nie będę miała jak dostarczyć. Zresztą, napiszę meila albo pw.
Pozdrawiam,

jeśli gdzieś w gdańsku to nie będzie problemu bo dosć często ja czy mąż jesteśmy u rodziców lub załatwiamy jakieś sprawy

Hehehe "wyprawa" dobrze powiedziane ale przygoda do dzis ja wspominam ;-) teraz jest mrozik wiec wiesz nie bedziemy mialy kąpieli błotnej i nie utkniemy samochodem w polu ;-)

hej domi ja to chyba jednak poczekam do lata :D a dziś własnie byli u mnie i odebrali rzeczy, jeszcze raz wielki dzięki za pomoc

podnoszę wątek

Jeśli ktoś posiada niepotrzebne oprawki do okularów dla dziewczynki i jej mamy,bo obie mają okulary w opłakanym stanie..
i czy ktoś ktoś sie orientuje czy szkła są refundowane?

Ewa poproszę o informację na maila co jeszcze się przyda...ewelinakns@gmail.com spróbuję pozbierać po znajomych.

już mam ładne oprawki dla dziewczynki po siostrze tylko jak sie teraz szybko do okulisty dostać bo na receptę szkla powinny być refundowane,będzie cud jak uda mi sie to załatwić do końca roku:)

hop hop podnoszę wątek może jeszcze kogoś zainteresuje

Prosze o kontakt na maila hanabu@tlen.pl mam synka wiec po nim nie przyda sie nic, ale mam swoje rzeczy jakies plus kurtki/buty. Ustalimy co i jak i jak przekazac.

odpisalam,pozdrawiam

Domi podaj maila nie mogę sie z Tobą skontaktować,telefonu nie zapisałam

Ewaaa42, w jakim rozmiarze potrzebne rzeczy?

ubrania dla dziewczynki (134-152) noga 35-36
dla starszego chłopca buty 30/31 a ubrania 122/128 dla najmłodszego buty r.29 a ubrania r. 116
mama ma rozmiar buta 39/40, ubrania 38/40
tata 44/45 i ubrania raczej większe takie xxl

podbijam

hopppp

Witam,
czy wątek jest jeszcze aktualny? chcę zrobić porządki w szafie, mam trochę rzeczy których nie noszę, szkoda wyrzucać te nieznoszone;
dla dorosłej kobiety rozm. + - 38; może coś się przyda?

dla dzieci nic nie mam, ani męskich rzeczy (w takim rozmiarze);
ale może coś konkretnie jest potrzebne?

dawno,dawno temu we Wrzeszczu można było zanieść rzeczy, Panie segregowały, część sprzedawały albo oddawały osobom potrzebującym ale nie wiem gdzie się przeniosły, zresztą pewnie już nie działają.

witam
wątek aktualny jak najbardziej, proszę o info na maila ewaaa42@wp.pl

hoooop

napisałam email;

dziekuje, odpisałam

dziękuję P.Olu nie pisałam wcześniej bo zarobiona była swoimi urodzinami :P
Dziewczynka właśnie obchodziła 8-urodzinki więc artykuły szkolne od Pani to z pewnością miły prezent

pozdrawiam!

cieszę się;

pozdrawiam

odświeżam wątek

podnoszę wątek może podczas wiosennych porządków znajdzie się u was coś dla "moich" podopieczynych :)

jeśli ktoś ma do oddania odzież dla dzieci:dziewczynka 9 lat(r.146 lub może być też już rozm xs,s) chłopcy 8 i 7 lat rozm.128-140 proszę o info

potrzeby są duużo większe ale na pierwszy ogień potrzebne są ubrania dla dziecików

ewaaa...
przygotowuję się do przeprowadzki, od sąsiadów dla moich dzieci mam sporo ubranek, głównie dla tych chłopców rozmiarowo by pasowało, mój syn jeszcze sporo za mały, nie mam co ich trzymać, chętnie w takim razie pomogę, sama też nosze rozmiar M-L dużo będę "segregować" ubranka oczywiście jak najbardziej do używania, również po mężu będzie sporo Tylko powiedz, bo nie czytałam dokładnie wątku, jakie szanse na odbiór byłoby ode mnie? (mieszkam we Wrzeszczu) Jeśli będzie potrzeba jeszcze np. domowych rzeczy, przyrządów, np. garnki, talerze-też mogę wspomóc. Napisz mi prosze mailem czego by było trzeba

a mogę prosić Kaaa o podanie maila

jak najbardziej mogę odebrać na terenie gdańska bo jeżdżę do mamy kilka razy w miesiącu

Ewaa świetnie..bardzo proszę kkasia_2005@wp.pl

Hej
Czy bywasz może w Gdyni?
zapewne znalazłabym ciuszki dla dziewczynki na 146

jak trzeba będzie to podjadę do gdyni