Praca Subway

Witam.Wiem,że już był ten wątek,ale odpowiedzi pochodzą sprzed roku,a ja potrzebuję najświeższych opinii :) Niedługo być może zacznę tam pracę i chciałabym prosić zorientowanych o wystawienie opinii na temat tej pracy-jak wyglądają zarobki,praca?Niedługo być może tam zacznę,a nie chcę się ,,przejechać'' dlatego bardzo proszę o opinie . Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Praca Subway

a czego sie sie spodziewac po pracy w fastfoodowej korporacji? kasa gowniana, zapieprz w pracy i wyzysk. dla mlodych 18 latkow okey, mozna poznac duzo fajnych ludzi ale jak jestes juz 30latka to wstyd tam pracowac
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

30latków tam chyba nawet nie przyjmują :) jestem na studiach i chcę popracować w wakacje.I przy okazji dowiedzieć się przed rozpoczęciem,jakie mniej więcej są zarobki i jak wygląda praca,bo chyba aż tak źle jak w Mc Donaldzie nie jest ...

Natka, 30-latki w takich gastronomicznych korporacjach (Subway jest częścią imperium amerykańskiego koncernu Am Rest) pracują raczej jako managerowie zarządzający podległym im personelem. I kontrolują pracę podległych im pracowników (kierowników danego pkt.-u i zwykłych pracowników).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To lokale franczyzowe, wiele zależy od właściciela. Zarobki dla szeregowego pracownika wahają się od 7 do 9 zł. W Subwayach w centrach handlowych istnieje nawet szansa na ładne napiwki od cudzoziemców. W takich też najlepiej szukać pracy - kończysz ją praktycznie wraz z zamknięciem centrum (prawie, bo jeszcze sprzątanie). W miejscu typu Długa w Gdańsku czy Monciak one są czynne prawie całą noc i w każde święta, więc bardziej się wyeksploatujesz ale można za to natrzepać godzin. Zazwyczaj właściciele ustalają, ze przysługuje pracownikowi 1 mała kanapka w czasie zmiany. W tej sieci wszystko jest bardzo zestandaryzowane, by nie podpaść kontrolom z centrali trzeba bardzo dbać o czystość i o to jak wyeksponowane w ladzie jest mięso i warzywa. Na pracę w Subway składa się ogólnie: 1. produkcja - wypiek pieczywa + warzywa + lada mięsna (praktycznie wszystko prócz warzyw świeżych przychodzi jako gotowce, wystarczy np. wymieszać odpowiednią ilość z sosu z określoną gramaturą kawałków kurczaka) 2. Obsługa klienta + rozliczanie utargu 3. Sprzątanie, zmywak pojemników. Tak jak określili przedmówcy, jest to niezbyt skomplikowana praca, dobra jako pierwsza praca dla licealistów i studentów niższych latach (zresztą na tego typu pracownikach bazują właściciele). Można nabrać obycia w obsłudze klienta i gastronomi. W Maku nie pracowałam ale od znajomych którzy zaliczyli oba fastfoody dowiedziałam się, że Subway wychodzi lepiej w tym zestawieniu (aczkolwiek w odróżnieniu od Maka można tu liczyć tylko na umowę zlecenie).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź.Ja zaliczyłam już pracę w Maku na pierwszym roku studiów i co tu dużo mówić,nawet jeśli ma to być tylko praca wakacyjna ,nie bardzo chcę ,żeby okazało się,że jest podobnie jak w Maku.Z tego,co piszecie może być nawet OK.mam nadzieję,że trafię na dobre kierownictwo:) i chciałabym dodać,że żadna praca nie hańbi (w odniesieniu do tego wyżej o 30-latkach).Lepiej pracować w Subway i nawet Maku,niż siedzieć w domu bądź żebrać na ulicy...Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za odpowiedzi
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

fajne masz podejście. Powodzenia

Ja także nie pojmuję,jaką mentalność trzeba mieć,by pisać,że "wstyd pracować tu czy tam".
Wstydem jest nie pracować i wyłudzać pieniądze np od rodziny,kraść lub wić się komuś na kolanach w stringach.No,ale co kto lubi;).Powiedz w oczy panu z Saniporu np,że to wstyd pracować w takim zawodzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie!Ja szanuję każdą pracę ,rodzice mnie tego nauczyli,ale po praktykach w szpitalu szczególnie,gdy rozmawiam z Paniami z ekipy sprzątającej i dowiaduję się,że za tak ciężką pracę ,jaką wykonują dostają minimalną krajową.Ale one nie narzekają i pracują.Szacunek dla takich ludzi.A nie zdrowy Pan,którego spotykamy na mieście prosi o pieniadze na jedzenie,a za chwilę idzie kupić sobie papierosy :) pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla mnie jednak są zawody, których nigdy bym nie podjął . A powiedzenie "żadna praca nie hańbi" może jest i szczytne, ale wymyślił je jakiś idiota. I Natka - znam kilku 30-latkow (i nie mówię tu o rodzinie) i wiem, że oni mają wciąż spore ambicje, wyższe wykształcenie (i nie tylko tytuł mgr, ale i skończone doktoraty), dobrze znają języki obce i nie wyobrażają sobie innej pracy niż obecnie wykonują. Część z nich chce też na stałe wyjechać z PL na przynajmniej dekadę póki nie ma zaostrzeń w prawie imigracyjnym.

Rozumiem , ale raczej mówimy tu osobach,które mimo braku wykształcenia bądź też braku szczęścia w poszukiwaniu pracy w zawodzie nie siedzą w domu i ciągną kasy od kogoś,a biorą narazie to ,co mogą .Każdy może mieć taką przejściową sytuację w życiu,a poza tym,bez zawodów typu sprzątaczka,sprzedawca itd też ciężko byłoby się obejść.A żadna praca nie hańbi napewno wtedy,kiedy to mamy wybór między żerowaniem na kimś i własnoręcznie zarobionymi pieniędzmi.:)

Sopot, Rivera, Manhattan, Madison. Jeden właściciel, wielki wyzysk, częsta rotacja, wszędzie kamery, częste telefony z pytaniem "czemu stoisz w miejscu", " brudny stolik", a w luzniejszym ruchu w restauracji najlepiej żebyś szorowala kafelki, nikt nie zauważy że się starasz, masz robić i tyle ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Subway ul. Długa tak samo ;)

Natka jestem przeciwnego zdania. Kasjerów w sklepach raczej nie będzie przybywać z racji oferowanego wynagrodzenia, braku szacunku. mobbingu i braku możliwości rozwoju (ostatnie dot. wybranych popularnych sieciówek) i tego, że już od paru lat są wprowadzane systematycznie automatyczne kasy (np. w Tesco czy dużych Carrefourach). Opłaca się też coraz bardziej zatrudniać Ukrainki, Białorusinki i mieszkańców Obwodu Kaliningradzkiego niż Polaków (mniejsze wymagania finansowe i większa podatność na upokorzenia). Zamiast sprzątaczki za parę lat czyszczeniem będą się zajmowały automatyczne maszyny czyszczące, a pracowników sieci fast-foodów zastąpią roboty (są już takie próby czynione w Japonii). Automatyzacji i robotyzacji poszczególnych zawodów niestety nie da się zastopować...na szczęście robotów policjantów (zwłaszcza tych z drogówki) czy też prawników (w tym np. sędziów, prokuratorów, notariuszy i adwokatów) lub lekarzy jeszcze nie wymyślono.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Stres w pracy (38 odpowiedzi)

Czy Wasza praca też jets tak stresująca jak moja? Ostatnio mam wrażenie, że kazdy zawód wiąże sie...

Uważajcie na GTS (Gruppo Trade Service)! (55 odpowiedzi)

Co jakiś czas pojawiają się ogłoszenia o wykładaniu towaru w sklepach Carrefour (zatrudnia firma...

Praca za granicą dla elektryków, ślusarzy, spawaczy (5 odpowiedzi)

Marine Ship Service jest dynamicznie rozwijającą się firmą, poszukujemy pracowników na...