Praca Tesco ul. Cienista

będąc na zakupach w Tesco od kilkunastu tygodni jest ogłoszenie na dostawce internetowego/kierowce złożyłem CV i czekam ....
- ktoś pracował z Was jako kierowca/ dostwca w Tesco?
proszę o opinie
J.K
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Praca Tesco ul. Cienista

Powiem ci tak - praca jest ciężka, sporo osób które zostają przyjęte do pracy, po jakimś czasie szybko rezygnuje. W teorii wszystko wygląda zachęcająco dostarczasz zakupy do klienta, fajnie prawda ? W rzeczywistości wygląda to już inaczej. 100 kg na 3 czy 4 piętro kilka razy dziennie i juz tak fajnie nie jest. Jeżeli masz adres gdzie jest winda, do przeżycia czy dostawa do domku na ogol bez problemu. Ale jak dostaniesz adresy typu główne miasto czy 4 piętrowe bloki, czy tez firmy gdzie nie ma gdzie parkować sprawa wygląda juz nieciekawie. Pracuje sie na ogol po 10.5 h lub 5 h. Przychodzisz rano na 7:30 dostajesz trasę pakujesz auto i 8:00 lub później wyjeżdżasz , wracasz okolo 12 lub 13 pakujesz 2 trasę i jedziesz dalej.Ekipa dostawców jak i osób które zbierają produkty powiedzmy ze w większości sympatyczni , kierowniczka również , jeżeli chcesz próbować śmiało wystarczy zdać egzamin z jazdy busem po mieście i tyle. Praca ma kilka zalet w tym- nigdy sie nie nudzisz ! , czas płynie bardzo szybko.

jezeli chcesz wiem informacji to pisz.

Robiłem tą robotę to była masakra, mało tego że trzeba było biegać ze zgrzewkami z wodą czy sokami po piętrach, to jeszcze nie było gdzie zaparkować w mieście, wieczny stres, wyzwiska tych co nie mogli przejechać, bo samochód duży i do tego wszystko musiało być na czas. Oczywiście Ci którzy mieszkają najwyżej zamawiają najczęściej i najwięcej ciężkich rzeczy tylko po to żeby nie musieli sami biegać po schodach. Woda, soki, mleko, ziemniaki wszystko w zgrzewkach czy workach żeby starczyło na jak najdłużej. Niestety klient też zazwyczaj nie ma rozsądku i myśli że w raz z zakupami kupił kierowce. "To Pan położy tu a to tam, a to jeszcze gdzie indziej..." szkoda że jeszcze do lodówki nie każą zakupów wkładać. Czasem ktoś sypnie 2zł a czasem nawet nie usłyszy dziękuję. Plecy mnie bolą do dziś dnia mimo że już minęło prawie 2 lata odkąd tego nie robię. W sumie w każdej pracy trzeba pracować ale tą prace mogą wykonywać tylko roboty, dla przeciętnego Kowalskiego jest niewykonalna, nikt długo nie wytrzymuje. Ja dostarczałem dziennie od 800kg do 1t zakupów, po schodach. Na kwitach była wypisana waga towaru więc wiem. Nie zapominając że najpierw trzeba to wrzucić na samochód, potem z samochodu ściągnąć a dopiero wtedy zanieść do klienta, więc tak naprawdę dziennie przerzucamy nawet do 3t towaru. Za tak ciężką pracę na koniec m-ca 2 z hakiem od Tesco to już w ogóle śmiech. Można by pisać wiele o tej pracy, ale jak dla mnie najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie 2 osób na jeden samochód oraz zastrzeżenie że zakupy wnoszone są maksymalnie do 2 piętra, dalej niech sobie klient sam wnosi, co oczywiście nigdy się nie stanie bo cały interes po prostu by się nie opłacał. Tego typu praca powinna być regulowana jakąś ustawą związana z przepisami BHP, bo sama praca jest dość fajna tylko że fizycznie nie wykonalna na dłuższą metę. Tesco nigdy nie dbało o dobro i zdrowie swoich pracowników, jedyne co się dla nich liczy to profit i zadowolony klient, ale to już na drugim miejscu. Może Tesco przeczyta ta wypociny któregoś dnia i weźmie poprawkę, bo ludzie chcą pracować ale w granicach swoich możliwości. Nikt nie będzie szarpał swojego zdrowia żeby uszczęśliwić innych. (czyt. Tesco) .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dz.U.2000.26.313 - Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 marca 2000 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy ręcznych pracach transportowych
Rozdział 3. Przemieszczanie przedmiotów przez jednego pracownika

§ 13. Limit masy przedmiotów na jednego pracownika
1. Masa przedmiotów podnoszonych i przenoszonych przez jednego pracownika nie może przekraczać:
1) 30 kg - przy pracy stałej,
2) 50 kg - przy pracy dorywczej.
2. Niedopuszczalne jest ręczne przenoszenie przedmiotów o masie przekraczającej 30 kg na wysokość powyżej 4 m lub na odległość przekraczającą 25 m.

Po trzech latach sprawa się przedawnia a od złożenia pozwu do końca sprawy mija minimalnie pół roku.

Chyba nie do końca zrozumiałeś treść tej ustawy. Tu chodzi o jednorazowy ciężar 20-30kg, te skrzynki z zakupami i tak więcej nie ważą. Podnosisz, przenosisz, kładziesz wracasz i tak ze 100 razy dziennie. W ustawie nie jest sprecyzowane ile razy na dzień możesz podnosić i przenosić takie ciężary. Jeśli chodzi o punkt 2. to firma powie ci że w skrzynce nie może być więcej niż 20kg (30kg i tak mało kto dałby radę wtachać na piętro). Tu chyba chodzi bardziej o konkretne sprecyzowanie co, jak i ile może dany pracownik prznosić ręcznie przez 8-10h/dzień
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rozumiem, ale zobacz to rozporządzenie to może coś ciekawego tam znajdziesz, tych punktów jest dużo i myślę że jeśli uda się udowodnić uszczerbek na zdrowiu to może się należeć grube odszkodowanie.

Oj tam, Tesco zazwyczaj płaci odszkodowania bez zbędnych sądów o ile wszystko jest zrobione zgodnie z prawem. Oni wolą zapłacić odszkodowanie niż czytać o sobie w prasie, po prostu nie lubią złej prasy. Ja tu tylko opisałem swoje doświadczenie jako kierowca dostawca, niech to będzie przestroga dla innych chcących podjąć się tego zajęcia. Dla mnie było to doświadczenie jedno z wielu i tak to pozostawię.

Inne tematy z forum

Własna gastronomia - czy się kalkuluje? (59 odpowiedzi)

Mam pytanie, głównie do mieszkańców Gdyni: jakie jest Wasze zdanie nt. poprowadzenia własnej...

Ile za sprzątanie? (56 odpowiedzi)

Wiem, że taki watek się pojawiał kilka razy, ale dość dawno. Chciałbym wiedzieć, ile zapłacić za...

prawnik/ radca prawny odnośnie ZUS - szukam (21 odpowiedzi)

nie wiem czy dobry temat; czy ktoś może polecić prawnika,radca prawnego lub kancelarię...