Praca dla introwertyka

Jakie są możliwości zawodowe dla nich. (Co do mnie to ja panikuje przy konieczności robienia czegokolwiek z większą ilością osób, z reguły poświęcam się jednej) Jakaś praca pozwalająca rozwinąć intelekt i nie wymagająca umiejętności pracy w zespole byłaby idealna, tylko czy znacie jakieś takie zawody inne niż psychoterapeuta i jemu pokrewne lub recepcjonista??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Praca dla introwertyka

Są dobrymi słuchaczami, każda praca jako doradca klienta, gdzie trzeba dokładnie poznać dokładnie potrzeby klienta, a nie wciskać niechciany towar przez manipulacje, czy jakieś glupawe puste gadanie. Każda praca gdzie jest dość dużo luzu i swobody w decydowaniu i organizowaniu sobie samemu czasu w tym też przerw, raczej źle znoszą takie osoby nadzorowanie i organizowanie czasu bez zostawiania możliwości decyzji własnych działań. Na pewno nie praca stadna, dyskotece, zaczepianie przypadkowych niezainteresowanych osób danym produktem i mijscach gdzie wiele jest pustych rozmów, a czynności są bardzo monotonne bez możliwości odkrywania czegoś nowego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

każda praca jako doradca klienta,

gdzie trzeba dokładnie poznać dokładnie potrzeby klienta, a nie wciskać niechciany towar przez manipulacje, czy jakieś glupawe puste gadanie."

I tu się właśnie mylisz. Ta praca polega na wciskaniu ludziom kitu, trzeba mieć niezłe gadane i być bardzo otwartym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: każda praca jako doradca klienta,

Wciskać kity to możesz komuś podczas sprzedaży piwa w barze, podczas sprzedaży towaru który trzeba dokładnie poznać, zagłębić to na dłuższą metę tylko introwertyk się w tym sprawdza. Introwertyk w przeciwieństwie do ekstrawertyka dokładnie słucha i zanim coś powie pomyśli, dobierze towar do potrzeb klienta, a nie wciśnie jak ekstrawantyk posługując się pustymi sloganami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niektóre zawody w budowlance np.kafelkarz,parkieciarz,no i większość w telepracy,tylko ciężko takie coś znaleźć.

Introwertyk nie jest nieśmiały, tylko go męczy psychicznie otwieranie ust bez celu i nie bardzo lubi pracować według czyiś metod, bardziej się skupia na wyniku i unika pustych rozmów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Typowy introwertyk rzadko zawiera znajomości, a w towarzystwie jest zawsze zamyślony i niezręczny. Jest typem człowieka powściągliwego. Nie interesuje go otaczające środowisko, zainspirowany jest wyłącznie swoim światem.
Zachowanie introwertyka:
- cieszy się swoją samotnością i prywatnością
- utrudnia innym poznanie samego siebie
- waha się zanim coś powie
- wypowiada się ostrożnie
- zawsze jest skoncentrowany
- długo analizuje każde działanie
- skupia się na przemyśleniach
- jest małomówny
- spotyka się z ludźmi, uczestniczy w wybranych działaniach
w działaniu nie jest impulsywny
- lubi wieść uporządkowany tryb życia.

Komunikowanie się

Introwertyk nie odczuwa potrzeby komunikowania się z światem zewnętrznym. Częściej woli czytać książki niż przebywać a towarzystwie. Woli komunikować się z pojedynczymi osobami. Potrzebuje, by inni prowokowali go do mówienia; analizuje rozważa, zanim sformułuje i przedstawi odpowiednie wnioski. Zatrzymuje w sobie energię, chyba że rozmawia z kimś, kogo bardzo dobrze zna. W działaniu nie jest impulsywny, można by stwierdzić, iż na co dzień kieruje się maksymą sto razy pomyśl, a raz zrób. Uczucia swoje podaje bardzo dokładnej kontroli, z przyjętych na siebie zobowiązań wywiązuje się sumiennie i zwykle posiada opinię człowieka na którym można polegać. Przywiązuje wagę do wartości estetycznych, a jego stosunek do przyszłości zabarwiony jest pesymizmem.

Praca introwertyka

Introwertyk poszukuje pracy spokojnej, gdzie może działać w pojedynkę w pełnej koncentracji. SA to chemicy, prawnicy, nauczyciele- ścisłowcy, inżynierowie, komputerowi programiści, radcy prawni. Introwertyk bardziej skupia się na tym co robi, niż co dzieje się dookoła. Denerwuje się i niecierpliwi, gdy mu się przerywa i popędza się go w pracy. Dokładnie analizuje polecenia, uważa, że jest najlepszym wykonawcą powierzonego mu zadania.
Introwertyk swoją energię pobiera ze źródeł wewnętrznych. Głównym dla niego punktem jest podmiot, a przedmiot stanowi wartość drugorzędną i pośrednią.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Introwertyk swoją energię pobiera ze źródeł wewnętrznych - wystarczy mu w tym nie przeszkadzać i pozwolić pracować po swojemu. To że nie odczuwa potrzeby to nie znaczy, że nie potrafi się komunikować, po prostu nie otwiera ust w celu wydawania dźwięków, tylko jak coś powie to do rzeczy. Praca spokojna to też taka w której trzeba coś doradzać wgłębiając się w produkty dokładniej, niż to czyni ekstrawertyk, który coś obejrzy i nie potrafi jednej czynności poświęcić więcej czasu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jestem Humanistą (nie mylić z pseudohumanistami kończącymi humanistyczne kierunki), miłośnikiem Gdańska i z zamiłowania historykiem Zastanawiam się nad byciem przewodnikiem/pilotem wycieczek ponieważ wydaje mi się że o ile nie trafi mi się dzieciarnia to będę w stanie sobie poradzić

Ja też znam się trochę na komputerach, będzie i dla mnie ?

ale co będzie? praca dla introwertyka czy informatyka? czy dwa w jednym? czy coś mi jeszcze umknęło?

ekstrawertyk - praca w dyskotekach, barach, infoliniach, sklepach gdzie się podaje tylko towar, ekstrawertycy są bardziej pobudzeni więc też się lepiej nadają do prac gdzie trzeba wykonywać dużo czynności jednak niedbale, introwertycy są dokładniejsi, nie działają szybko, można to nawet zauważyć na pytania wolniej odpowiadają, sobie coś tam dodatkowo układają w głowie
introwertyk - praca w domu, sklepach gdzie trzeba coś doradzić, prawnicy, adwokaci i wszędzie tam gdzie musisz poznać coś dogłębniej (czasem może to potrwać dłużej w porównaniu do ekstrawertyka, jednak z czasem temat będzie coraz bardziej interesował introwertyka i będzie się coraz bardziej w nim zagłębiał w tym w tematach pobocznych związanych z konkretnym produktem)

Praca dla introwertyka? Pewnie taka, jaka dla osób z autyzmem: https://spotkajbiznes.pl/osoby-z-autyzmem-na-polskim-rynku-pracy/ , czyli w IT. Myślę, że takie osoby odnajdują się w tego typu zadaniach. Nie muszą mieć kontaktu z ludźmi, a jak już, to często tylko drogą mailową. Mają swoje zadania do wykonania i tyle!

Inne tematy z forum

Agencja pracy ? warto ? OPINIE (16 odpowiedzi)

Warto korzystac czy lipa ? zbior cv i tyle ? jakie dosw. ?

Ile zajelo Wam znalezienie pracy albo ile juz szukacie:P (60 odpowiedzi)

szukam pracy juz przeszlo miesiac i tak sie zastanawiam, czy ze mnie jest jakas wyjatkowa noga,...

Własny biznes - jak się reklamować? (184 odpowiedzi)

Jak reklamować swój biznes w sieci? Bez obecności firmy w Internecie ciężko będzie zdobyć...