Praca w korporacji - marzenie czy udręka?

Opinie do artykułu: Praca w korporacji - marzenie czy udręka?.

Praca w korporacji wciąż budzi dużo sprzecznych opinii. Pracownicy biurowców nazywani bywają "korposzczurami", a dumne opowieści o uwolnieniu się ze szponów korporacji nie tracą na popularności. Z drugiej strony, trójmiejski rynek pracy dynamicznie się rozwija, pojawia się na nim coraz więcej firm, które na brak chętnych do pracy nie narzekają. Dlaczego podczas gdy jedni uciekają z "korpo", inni ochoczo zajmują ich miejsca?

- Korpo jest trochę demonizowane i samo określenie jest ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niby tak, tylko dlaczego takie cechy często u korpoludków wychodzą? Kompleksy?

Pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ha ha ha ja nikomu nie zazdroszczę bo mam się dobrze. Mam po stokroć ciekawszą pracę zgodną z moim wykształceniem. Przy piwku czasem ktoś coś wtrąci o pracy ale bardziej w ramach anegdotki o współpracownikach niż o pracowych problemach, wiadomo. Poza tym pracujemy w różnych branżach więc np. mnie nie interesują heheszki informatyków itp.
Zwracam tylko problem, że ludzie z korpo są oderwani i całkowicie zmieniają swoją osobowość pod wpływem swojej organizacji macierzystej. Coś na kształt sekty.

I nie spinaj się tak bo wychodzi z Ciebie korpoludek, o którym właśnie mówię.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 17

Nie oceniajmy czy pracują ciężko czy nie?!

Bo za d*pogodziny nikt im nic, ani nikomu nie daje, więc podejrzewam , że gazet w trakcie pracy nie czytają.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Byłem, zdobyłem, nie wrócę

Dla młodych, którzy będą czytać te opinie, zastanawiaja się bo większość mówi jak jest pięknie i różowo. Dwie potężne korporacje przerobiłem, pieniądze są, rozwój jest ale pamiętaj że jesteś numerem. Kolejnym numerem w dziale kadr i albo się dostosujesz albo cię szybko wymaza. Nie ma litości, musisz ciężko i wielkim poświęceniem pracować, często w stresie gdzie na początku mowisz ok ale po roku zaczynasz zauważać co ten stres z tobą zrobił. Mi tak poleciał 8 lat, dziś w życiu nie wrócę do takich instytucji, szkoda zdrowia. Pamiętaj, finalnie to oni ciebie wycisną jak cytrynke, ty masz dojrzewac i dawać więcej soku. A najlepsze jak mydła że praca u nas to prestiż, po paru latach każdy będzie się o ciebie zabijal-jak to usłyszysz uciekaj!!
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 3

a ja mam fajna kase bez nadgodzin:-)

;-P
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Korposzczur od 16 lat.

Nie zgadzam się z wypowiedzią. Wszystko zależy od człowieka. Pieniądze pozwalają na więcej, otwierają nowe możliwości i ułatwiają wiele spraw. Od człowiela zależy jak je "spędzi". Faktycznie pracuje się więcej i trzeba być bardziej dyspozycyjnym op pon do pt. Pracując jako ekspedient w sklepie pracuje się w systemach zmianowych - po 10 godzin, dodatkowo trzeba być dyspozycyjnym w soboty, niedziele; ja nie muszę - weekend jest dla mnie i mojej rodziny - kwestia wyboru. Sposób spędania wolnego czasu - co kto lubi, z kim lubi i nikt nie zmusza mnie do korpodyskusji. Ognisko - jak tylko dopisuje pogoda - super sprawa! A co do mądrości życiowych - wszędzie są ludzie, którzy dowartościowują się poniżając innych. Albo się ma poczucie własnej wartości, albo nie - niezależnie od miejsca siedzenia i kolejności dziobania. Pozdrawiam i miłego dnia :-) Ps. wg mnie artykuł bardzo dobrze pokazuje + i - korpopracy.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

korpo to jedna rzecz, ale wiele firm (szczególnie w branży IT) ma zupełnie inną postać - nie ma żadnego dress code'u, atmosfera jest luźna, można pracować z leżaczka i biegać w papciach z gorącą czekoladą :) fajne integracje, przyjacielsko nastawieni współpracownicy. można znaleźć taką firmę bez problemu. dlatego boli mnie, że wszyscy myślą stereotypowo o "korposzczurkach zamkniętych w szklanych akwariach" jak np. OBC. tam są też fajne miejsca pracy !
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ładne pieniążki (netto = na rękę).

Jako informatyk ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dodam jeszcze, że w korpo zarabiałam 2 000 zł netto, obecnie w małej firmie 5 000 zł netto na ty samym stanowisku. Dla mnie to dużo.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

ten artykuł to zwykły clickbait... wypowiadają się zmyślone osoby?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

normalny

zazdrościsz, że w korpo ktoś za klikanie dostaje 6 koła na które ty musiałeś zapracować 5 latami studiów i nadgodzinami. I z tego twój lament, a nie ingerencja w życie prywatne "dniem jabłka". Siedząc ze znajomymi przy piwku, każdy z was na pewno opowiada o swojej pracy wiec co to za różnica.
Fakt, korpo potrafią zadzierać nosa, bo korpo, bo w stopce senior team head of sales key account manager itd.
co nie zmienia faktu, że żałujesz, że nie wsiadłeś do tego pociągu...tylko pedałujesz sam na rowerku
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 24

Pisać każdy może. Nikt nie napisze o jakie stanowisko i o jaką firmę chodzi...

W innej kategorii są określenia, że ktoś zarabia dużo albo mało. Jak się przez przypadek dowiem ile to jest "dużo" to mnie bierze na śmiech.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

pracowałam w kilkunastu firmach

w okresie 8 lat

Nic dodać.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

w korporacji pracji pracuje sie dobrze tylko niektórych przełożonych wali na głowę.

nie firma jest winna a polska buraczana kadra zarządzająca.
popieram tę opinię 139 nie zgadzam się z tą opinią 4

Powodzenia ale pieniądze to nie wszystko. Tak łatwo jest okraść człowieka, który jedyne co ma to pieniądze.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 17

Pracuje w korpo w Oliwie

i co z tego mam? 6 tys netto plus premie 1-5 tys netto w kazdym miesiacu. Teraz poczekam na fale hejtu bo gdybym napisal, ze mam 2 tys netto i pracuja po 100h tygodniowo wpisaloby sie to w myslenie 80% komentujacych.
popieram tę opinię 96 nie zgadzam się z tą opinią 37

Dlaczego, co? Chętnie odpowiem na pytanie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7