Praca w korporacji - marzenie czy udręka?

Opinie do artykułu: Praca w korporacji - marzenie czy udręka?.

Praca w korporacji wciąż budzi dużo sprzecznych opinii. Pracownicy biurowców nazywani bywają "korposzczurami", a dumne opowieści o uwolnieniu się ze szponów korporacji nie tracą na popularności. Z drugiej strony, trójmiejski rynek pracy dynamicznie się rozwija, pojawia się na nim coraz więcej firm, które na brak chętnych do pracy nie narzekają. Dlaczego podczas gdy jedni uciekają z "korpo", inni ochoczo zajmują ich miejsca?

- Korpo jest trochę demonizowane i samo określenie jest ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Praca w korpo czy nie

nie lepiej nastukac bachorow, wziac 500+, pojsc na zasilek i zlozyc wniosek o mieszkanie socjalne?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

Korporacje to wielkie oszustwa VATowskie

Korporacje z kapitałem zagranicznym nagminnie oszukują Państwa Unii Europejskiej poprzez unikanie płacenia podatku VAT. Przerzucają towar między oddziałami wewnątrz Unii Europejskiej do oddziałów poza nią przez co unikają płacenia podatku VAT. Jestem pracownikiem dużej korporacji i na na własne oczy widzę jak jest to robione.
A spróbujcie kiedyś we własnym mikroprzedsiębiorstwie nie zapłacić VATu, to się Wam do D dobiorą... korporacjom uchodzi to na sucho cały czas.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

2 tys na reke i myślą, ze są Bogami

a tak naprawdę to niewolnicy. W 3city korpo płacą jakieś śmieszne pieniądze w porównaniu do innych polskich miast. Biorąc pod uwagę, że koszty życia w Gdańsku zbliżają się do warszawskich to nie wiem jak można się tak dawać wyzyskiwać.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

dokładnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlatego m.in., korporacje działaja fatalnie, pełno błędów, a korpopracownicy zawsze mówią, że to "wina systemu"

Vide: Ubezpieczyciele, Energa, Banki--- błędy po ich stronie, pomyłki w liczbie nieskończonej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dochód 2 tysiące na rękę i zakup mieszkania?

to chyba jakaś drwina. moze zakupiła z tym dochodem altankę na stogach. bo raczej zdolnosci kredytowej to pani z artykulu duzej nie ma.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak to możliwe, skoro koło Olivii są zawsze miejsca ilekroć tam przyjeżdżam w dzień.

Z tyłu tam gdzie jest Allianz, też mam zawsze płatne miejsce.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pieniądze to nie wszystko- to prawda.

zarabiałam dużo, naprawdę i zrezygnowałam na rzecz spokojniejszej pracy i mniejszych zarobków.
Pracowałam 10 h dziennie plus dojazdy, jeździliśmy na wakacje 3 tyg.za granicę, dobre auto, zakup małego domku- tylko część w kredycie.
Usiedliśmy z mężem i dziećmi, naradziliśmy się, podjęliśmy decyzję o ograniczeniu wydatków, wakacje na Kaszubach w lesie były w tym roku, zweryfikowaliśmy potrzeby.

Wiem, że gdy ktoś ma duży kredyt, to inna sprawa i trudno tu być mądrym- trzeba spłacać i zarabiać na to,

ale my umieliśmy zrezygnować z tego co mieliśmy ponad potrzeby,
wbrew opinii wielu na tym forum.
Wierzcie mi, wolimy mieć mniej i mniej stresów.
Pochodzę z biednej rodziny i gdy zaczęłam dużo pracować i zarabiać, sądziłam, że nie można inaczej.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie mogę sie doczekac casualowego piatku

kiedy szef nam pozwoli wyjsc wczesniej z pracy o 23
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zarobki...

to nie wszystko pamiętajmy że nie liczy się ile zarabiasz tylko ile z tego możesz odłożyć, bo można zarabiać nawet 20 tyś netto a kosztów mieć 19,500 zł. :), i teraz taki "gościu" zarabiający np. 3 tyś. netto i mieszkający z rodzicami i nie mający swojej rodziny i powiedzmy zobowiązań może teoretycznie więcej "odłożyć" niż ktoś kto zarabia 20 tyś. Wiadomo większe zarobki większe potrzeby... ale de facto tak jest.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

bo płatny parking w Oliwie po wykupieniu nie gwarantuje miejsca. szach-mat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 17

procedury

""...jasne i przejrzyste zasady, procedury i rutynowe zajęcia - mówi Łukasz...""

Ogłupiająca i nierozwojowa robota, jak układanie cegieł. Zero odpowiedzialności za decyzje - "bo procedura", "bo system", "bo zasada". Chłopie - zginiesz, gdy ktoś nieopacznie powierzy ci coś niestandardowego.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przetrwanie

Wyścig korpo szczurów najlepszy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uwielbiam taki ból d*pek :D

Informatyk napisze, że bierze 6K netto, to znajdują się Janusze-specjaliści, jaki to słaby informatyk musi być. Co z tego, że mediana zarobków starszych programistów to 9K brutto. Ważne, że skoro ja zarabiam psie pieniądze, to ktoś zarabiający więcej jest albo złodziejem, albo nieudacznikiem - bo nie potrafi wyciągnąć więcej :-)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie lehman brothers?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co to gtv? Bo my na stołkach bawimy się w lożę wolnomularską?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zależy które . I ile dla Ciebie do dużo ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0