Praca w ochronie - niskie stawki i dyskryminacja zdrowych kandydatów

Opinie do artykułu: Praca w ochronie - niskie stawki i dyskryminacja zdrowych kandydatów.

Siła mięśni, dobre zdrowie, umiejętności i szybkość - może nam się wydawać, że to cechy, które opisują dobrego ochroniarza. Niestety, z trójmiejskich ogłoszeń o pracę wynika coś zupełnie innego. Dobry ochroniarz ma... grupę inwalidzką i oczekiwania nie wyższe niż 7,50 zł na godzinę.Wymagana niekaralność i orzeczenie o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności... - tak zaczyna się ogłoszenie o pracę na stanowisko ochroniarza z licencją, którego zadaniem będzie ochrona osób i ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam się w 100%

mam 33 lata, wyższe wykształcenie, dwie podyplomówki, 14 lat doświadczenia zawodowego na różnych stanowiskach i....
1) albo jestem za stara - brak statusu studenta,
2) albo "zaraz ucieknę na L4 na ciążę"- pytanie o dzieci, niby bezprawne, a jednak...
3) albo pracodawca nie dostanie dofinans. - bo brak orzeczenia o niepełnosprawności tak mile widzialne w ogłoszeniach,
4) albo - co nowość - za długo pracuję zawodowo.... patrz, mam pewnie wygórowane oczekiwania finansowe.
I mogłabym tu wymieniać i wymieniać te absurdy, ale sama już nie wiem czy śmieszno czy straszno.

Za to w UP przy dofinansowaniu do działalności usłyszałam, że w pierwszej kolejności do dofinansowania zalicza się:
- osoby wchodzące na rynek pracy ( do 26 r. ż) ,
- matki powracające na rynek pracy ( cóż... a ja bez dzieci to jeść nie muszę?)
- osoby 45+,
- osoby niepełnosprawne,
Hym dyskryminacja ?

Natomiast co do stawki 7,5 h to jest dno dna, wstyd i dziadostwo proponować takie stawki!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyzysk i zmowa milczenia...

Wszystkie firmy ochroniarskie nastawione są tylko na wyzysk... Pracuje w Impelu od ładnych kilku lat i co pół roku zmieniają mi umowę/zlecenie/,ciągle nowa firma, a stawka nie wystarcza na przeżycie... Nikogo to nie interere... Widzę, jak walą kontrahentów w roki z kasą, którą dzielą się między sobą-na żywca, myślą że wszyscy są ślepi i głupi. I tak jest wszędzie. A praca jest naprawdę ciężka.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

paradoks

świat stoi na głowie... Wg mnie ochroniarz powinien byc silny zdrowy i sprawny fizycznie, aby w razie potrzeby interweniowac broniąc mienia, siebie, bądz inne osoby. Jak ma nas obronic emeryt który ma sam ledwo się porusza i ze sztukami walki nie ma nic wspólego, bo jest zatrudniony tylko dlatego,że posiada świadectwo niepełnosprawności, bo pracodawca dostaje za niego ulgi?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie każdy może zostać budyniem .

Nie każdy ma prawo zarabiać jak budyń.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

haha

rąbłuem < ---- błąd specjalnie :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

pracowalem na koncertach w gdansku w 2000 i 2001 za 7zl a stawka za pelen etat byla 4-5zl...nie wiele sie zmienilo oprocz kosztow utrzymania
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ochrona W....

Ja pracuje na budowie i tam płacą 4.50 za godz, pod koniec msc podliczam godziny żeby sprawdzić czy się zgadza.dodaje jeszcze ze po 150zł muszę jechać do biura, w innych ochronach tego niema.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Konwoje obecnie... Poznałem paru ludzi z tej branży, bardzo ok... tylko, że pracują za stawki ochrony sklepowej lub dozorcy!!! A mają licencję i broń i codziennie narażają własne życie dla papierków... K mać, jak długo jeszcze będziemy dawać się tak doić jako społeczeństwo ?!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiem, o wiele za mało za pracę jaką wykonuje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Praca jak marzenie.

Najlepsza pracę mają ci na obiekcie, a nie jakiejś linii kas. 24 godziny w cieplej budce na budowie potem 48 wolnego. 5.50 zeta na godzinę, w sumie miesięcznie 1500 złotych, plus w przypadku niektórych 1500 emerytury, co już daje 3000 złotych. Filmy z laptopa, piwko można wypić. W nocy jak nie robią mozna pospac, tak od 23 do 5 rano ;)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 14

Zatrudniony jestem jako pracownik ochrony na obiekcie gdzie przewija się ogromna rzesza ludzi i niech uwierzą ci którzy tutaj rzucają cyniczne i zjadliwe uwagi odnośnie ciecia itd.że ludzie którzy otrzymali ode mnie i moich kolegów niejednokrotnie pomoc,adekwatnie odwrotnie postrzegają prace w ochronie i doceniają to co robimy..
Najłatwiej jest oceniać,siedząc w wygodnie przy kompie i nie mająć pojęcia z jakimi ludżmi czy sytuacjami musimy się spotykać w naszej pracy i bynajmniej nie mówie tu o pracy stróża na budowie itp.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

w trójmieście są też obiekty z wykazu wojewody ( czyli obowiązkowej ochrony przez ludzi z licencją), gdzie pełnisz służbę 24h w kontenerze bez wody, toalety i chwili odpoczynku i tak za 7 złociszy hehe
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cała prawda

w końcu ktoś pisze tu prawde........
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

...a są i będą chronić niekompetentni. Jaka płaca taka praca.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widać, że mierzysz po sobie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Cały młody potencjał nie może opuścić tego kraju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

//////////////////////////////////////////

to tylko wierzchołek góry absurdów na polskim rynku pracy-co ma zamiar zrobić z tym nasz minister od pracy- zwany,ja nic nie mogę bo nimam piniedzuw.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

O, dzieciaku potwierdzasz tylko, że nieletni nie powinni grać w wojskowe strzelaniny.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

licencja

Kiedyś o licencji marzył każdy pracownik ochrony. Miała zagwarantować lepiej płatną pracę. kosztowała dosyć sporo. Sam posiadałem licencję drugiego stopnia. Początkowo można było całkiem dobrze zarobić. niestety to co stało się później to juz tragedia. Do firm ochroniarskich zaczęli płynąć strumieniem emerytowani policjanci i wojskowi, którzy otzrymywali licencje bez egzaminów. Po prostu dostawali ja z urzędu. Ponad to mieli dodatkowo emerytury lub renty, więc mogli pracować za mniejsze pieniądze. zaczęło sie schodzenie ze stawek. teraz fala inwalidów i mamy to co mamy, czyli spartolony rynek usług ochroniarskich. A kto go spieprzył? Właściciele firm ochroniarskich, czyli emerytowane psy i trepy, więc niech nie wycierają sobie geby konkurencyjnością, bo o biznesie nie mają zielonego pojęcia. kolesiostwo i korupcja. podczas mojej pracy spotkałem się z tym, że to właśnie emeryci policyjni okradali bankomaty i kradli inne rzeczy i broń im czasami wystrzeliła, bo nie byli dostatecznie wyszkoleni. kolesiostwo i tyle. Reasumując: oddałem licencję i nie chce mieć z tym nic wspólnego, a im życzę żeby splajtowali złodziejaszki. Na zakończenie dodam, że w ochronie przepracowałem 10 lat, z czego ponad połowę jako konwojent wartości pieniężnych. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2