Problem - słony posmak w ustach.

Witam kochane, mam poważny problem, od ponad miesiąca czuję w ustach ... sól :-( posmak odczuwam cały czas, często jest bardzo nasilony, czuję sie tak jakbym piła wodę z morza :-( byłam u lekarza ogólnego zrobił szczegółowe badania krwi - wszystko w normie, wysłał mnie do neurologa, ten zgłupiał :-/ dostałam skierowanie na EEG i rezonans...badania w grudniu i styczniu. Czy któraś z was miała takie objawy? z jakim schorzeniem to może być związane? lekarzom nic do głowy nie przychodzi. Nie jestem w ciąży, odżywiam się dobrze, nie palę od 15 - stu miesięcy.Pozdrawiam.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Problem - słony posmak w ustach.

ale ta sol odczuwasz non stop nawet miedzy posilkami? a przy jedzeniu czujesz inne smaki? a jak z zapachami? jakies zmiany zauwazylas?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

dzięki za odzew :-)
z zapachami jest ok.
słony smak odczuwam cały czas, występują jednak "napady" kiedy smak soli w ustach jest poprostu nie do wytrzymania
Ogólnie czuję się dobrze,może troche zmęczona.
Przy jedzeniu smak innych potraw jest zaburzony...np.nie dosalam odpowiednio dań,zup... rodzina skarży się że obiady są mdłe :-(
Ja uważam że są aż za słone :/
Fizycznie czuję się dobrze, gorzej z psychiką, doprowadza mnie do szału ta dolegliwość...jestem przez to nerwowa i szybko wdaję się w konflikty.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

a chorujesz przewlekle? cukrzyca? tarczyca? jeśli nie to kiedykolwiek miałaś robione badania w tym kierunku?
może przyjmujesz przewlekle jakieś leki? albo w ostatnim czasie zaczęłaś przyjmować? może zmieniłaś ostatnio coś w diecie?
miałaś może jakiś uraz głowy?
w rodzinie występowały jakieś przewlekłe choroby (w tym psychiczne?)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

cukrzyca nie,tarczyca nie ... badania które ostatnio robiłam wykazały że wszystko jest ok.
leków nie przyjmuję, dieta zróżnicowana, bogata...
urazu głowy nie było.
od dwóch pokoleń występują choroby psychiczne (nerwica, deprasja)

dziękuję za zainteresowanie ol.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

to prawdopodobnie mamy przyczynę.. oczywiście nie obrażaj się (zaznaczam bo ludzie bardzo dziwnie reagują na taką wiadomość)..
dodatkowo mówiłaś o zmęczeniu w ostatnim czasie, może dodatkowo jakiś stres? jeżeli u neurologa nic nie wyjdzie na Twoim miejscu wybrałabvm sie do psychiatry.. może to być objaw chociażby nerwicy/ depresji (zarówno zaburzenia smaku i zmeczenie moze być takim objawem!).. pojawia się też w poważniejszych chorobach ale skoro takie właśnie wystepowały u Ciebie w rodzinie.. polecam! żebyś w razie czego zapobiegła postępowi choroby, lepiej dmuchać na zimne :)
na razie polecam melisę i jakieś przyjemne sposoby na relaks :)

pozdrawiam!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

Może masz rację, trochę nerwowo ostatnio :-(

Dziękuję za radę, nie ma co się obrażać choroba jak każda inna.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

zarzywam od tygodnia lek epiramat i teraz czuje caly czas smak soli w jamie ustnej czy moze to byc zwiazane z braniem tego leku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witaj Judyta,mam podobne dolegliwości juz od ponad miesiaca,wizyta u lekarza tez nic nie dała,badania w normie a problem pozostaje....

witam mam popobne odczuci posmaku słonosci, gorzkosci a czasem metalicznego smaku. byłem ostatnio zrobic sobie gastroskopie i wyszło ze przyczyną jest Hiatus Hernia co znaczy przepuklina roztworu przełykowego.Jest to osłabienie lub rozciągnięcie rozworu przełykowego – otworu w przeponie, przez który przechodzi przełyk z klatki piersiowej do jamy brzusznej. Przepona jest szerokim i stosunkowo cienkim mięśniem rozciągniętym pomiędzy dolnymi żebrami, oddzielającym klatkę piersiową od jamy brzusznej. Poza tym przepona bierze udział w wykonywaniu ruchów oddechowych klatki piersiowej, porusza się także podczas mówienia i śpiewania. Kiedy rozwór przełykowy przepony ulega rozciągnięciu i przestaje ściśle obejmować końcowy odcinek przełyku, dochodzi do wstecznego odpływu (tzw. zarzucania) kwasu żołądkowego do przełyku, co powoduje podrażnienie, a potem zapalenie wyścielającej wnętrze przełyku błony śluzowej. W przypadku znacznego poszerzenia rozworu przełykowego część, a nawet cały żołądek, może przemieszczać się do klatki piersiowej, co zaburza prawidłowe przechodzenie pokarmu w kierunku jelita cienkiego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

badania wyszły wszystkie dobrze, problem tkwi w załadku - konieczna dieta zaladkowa. pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Objawy związane z przepukliną rozworu przełykowego najczęściej pojawiają się w około godzinę po posiłku:
Uczucie palenia za mostkiem; ponieważ to nieprzyjemne pieczenie, palenie lub ściskanie odczuwane jest w okolicy serca, często, szczególnie u ludzi starszych, jest mylone z objawami choroby niedokrwiennej serca lub nawet zawału mięśnia sercowego
Gorzkie odbijania
Trudności w połykaniu – objaw stosunkowo rzadki
u mnie są tylko objawy słonosci , gorzkosci od czasu do czasu i metaliczny smak a po za tym wszystko gra :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a i bym zapomniał , nie ma na to lekarstwa, doktor zalecił mi płukanie gardla soda bicarbonate czyli soda oczyszczona spozywcza

Judyta, a o internecie słyszałaś?

dwie lyzki oleju Flexseed ( w Polsce to chyba sie nazywa lniany olej) lyzka oleju rano i przed snem. Uczucie soli w ustach odchodzi po trzech dniach...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fajnie, fajnie, olej olejem ale skąd to sie wzieło ?!
Co to za metody, tak na marginesie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Metoda z olejem lnianym nie jest złym pomysłem.Jeśli zadziała będzie to świadczyć o tym,że masz problem z żoładkiem
.Olej lniany działa osłonowo.
Takie objamy raczej muszą sugerować jakieś dolegliwości żołądkowe.
Robiłaś badania na refluks? Nie masz zgagi? Bierzesz często leki przeciwbólowe? Albo inne?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie muszą. Odpowiadam po 7latach, bo a nóż ktoś inny chętnie się dowie... U mnie to stres. Nie nerwica. Nie nic bardziej, tylko stres. U innych żołądek a jeszcze gdzie indziej co innego.

Cześć, moja mama ma ten problem od prawie 2 lat. Czy po diagnozie że to stres coś się zmieniło? brałaś jakieś leki?? mój mail. pgodlewska@op.pl - będę wdzięczna za odpowiedź....

Judyta, zwykle przyczyna tkwi w niewłaściwej diecie, przyjrzyj się temu, co jesz. Jak nie pomoze, to może dietetyk pomoże i ułoży właściwy jadłospis
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze postaram się wykluczyć kilka rzeczy :-)
Dzięki i pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odebrałam wyniki badań , nie wiele sie na tym znam ale chyba nie jest dobrze ...

EEG - w odprowadzeniach skroniowych po prawej obustronnie obserwuje sie nieregularne wysokonapięciowe, dość liczne fale wolne theta 5-7 c/s oraz na takim tle obserwowano kilkakrotnie fale ostrą o amplitudzie ok 45 mikroV,obserwuje sie tendencje do uogólniania czynności patologicznej.Rz-obecna. Hv nie zmienia wzorca zapisu podstawowego. Po Hv nasilenie zmian.

Tomografia komp. głowy - zaniki korowe płatów czołowych,hipoplastyczne zatoki czołowe.

jest na forum ktoś kto coś z tego rozumie ???

Mam nadzieję że pomoże.

A ja mam podobne pytanko bo czasem odczuwam takie dziwne uczucie jakby słodkie/mdłe i zaczyna mi się robić słabo. Czuję wtedy że muszę koniecznie zjeść coś słodkiego. Jak zjem to przechodzi. Dodam ze przeważnie tak mam w czasie okresu. Ale przed ciążą nigdy tak nie miałam.

Zdiagnozowano padaczkę skroniową ... nie wiem jak się z tym oswoić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Judyta, zacznij brac leki i bierz je regularnie. Ja tez mam padaczke od 3 lat i da sie zyć.

Judyta, trzymaj się!!!!!

Czy tą padaczkę stwierdził neurolog ?
Tego rodzaju padaczka " do życia ". Skonsultuj to z innym neurologiem .
Słony posmak w ustach mam 10 lat - stwierdzono zaburzenie ślinianek - teze obalono w Krakowie
Mamy 490 rodzai padaczek - nie przybieraj Sobie tak dosłownie tego .
Jak juz bardzo słoność daje w kość - posmaruj dziąsła maścią ALLANTAN
/ulga jest /
Słony posmak może być od przyjmowanych leków
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dostałaś gazem żelowym w głowę z lewej strony .

????????????????

Miałam kiedyś podobny problem, lekarze wymyślali cuda , a to była kolejna odsłona alergii. Zamiast nosem szło gardłem i ta slina była taka słonawo metaliczna jakas . Wziełam zyrtek i potem jakoś przeszło. Tez jestem nerwicowa więc szalałam strasznie w tym czasie. Spróbuj zyrtek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam!
Od trzech lat mam identyczny problem tzn.smak soli w ustach.Momentami jest nie do zniesienia i czlowiekowi odechciewa się żyć.Też biegam po lekarzach i wielkie nicccc !Nie można tego smaku ani zapić ani zajeść chociaż chwilę po jedzeniu jest lepiej.Mam kłopoty z układem pokarmowym ale lekarze nie potrafią stwierdzić czy to refluks czy nie.Jestem ogromnie rozdrażniona tym stanem i powoli wpadam w depresję.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A u neurologa byłaś? u mnie padaczkę zdiagnozowano na podstawie EEG. Leki łykam od stycznia, lamotrix 50 mg, na starcie lekarz potraktował mnie za dużą dawką, organizm się zbuntował i zareagował silnym atakiem, skończyło się na hospitalizacji. Dawkę mi obniżono, po dwóch tygodniach znowu podwyższono i przez kilka tygodni było ok, niestety ... od kilku dni czuję się fatalnie, ataki słonego posmaku wróciły (były już trzy), mam zaburzenia świadomości - nie zjawiam się na umówionych spotkaniach, docieram do miejsc w których nie powinnam być, ostatnio o mały włos a nie spaliłabym mieszkania (zostawiłam ścierkę na czajniku i wyszłam z kuchni), niekiedy nie wiem jak wejść do domu - kilka razy wbijam nieprawidłowy kod...boję się samej siebie, jestem zaniepokojona, całe szczęście we wtorek mam wizytę u neurologa może coś wymyślimy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam!
Byłam u neurologa dwa razy.Raz wzruszono ramionami, i po stwierdzeniu,że za odczuwanie smaku odpowiada nerw, który jest gdzieś głęboko w środku mózgu się skończyło diagnozowanie.Ponieważ wtedy poczucie słoności było jeszcze dość słabe dałam sobie spokój.Drugim razem zrobiono mi tomografię głowy i na tym też się skończyło.Dano mi do zrozumienia, że problem związany jest z układem pokarmowym, z chorą wątrobą.Jestem gotowa w to uwierzyć ale dużo bym dała aby choć na tydzień uwolnić się od tej tortury.Miałam nadzieję, że problem będzie miał podłoże psychiczne bo i z tą wersją spotkałam się na forum ale mam opory przed antydepresantami no i popycham dzień za dniem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Poproś o EEG, tomograf w niczym nie pomoże.

Jak odmówi zmień neurologa, gdzie mieszkasz? Jeśli w Gdyni polecam Ci dr.Zabielskiego z przychodni na Dąbrowie. Pozdrawiam głowa do góry !

Ja mam też ten problem idzie dosłownie zwarjować.
Piecze mnie cały język i usta oraz pełno slin słonych w ustach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Napisz co z tym robisz?

Judyto czy po lekach na padaczkę jest lepiej?

Leki pomogły na słony posmak, ale całą reszta się posypala. Już jestem po dwóch poważnych atakach,podczas ataku mam zaburzenia koordynacji ruchowej,zaburzenie mowy,wzroku,obniżone napięcie miesniowe.Codziennie mam zawroty i bóle głowy, A wszystko tak niewinnie się zaczęło. W lipcu mam rezonans magnetyczny głowy, zobaczymy co za licho tam siedzi. Kobieto podtrzymuje zdanie że powinnas lekarza poprosić o EEG, tograf nie pomoże przy diagnozowaniu padaczki.

Judyto ogromnie mi przykro,że choroba daje o sobie znać w tak poważny sposób.Moje diagnozowanie utknęło na winie jednak układu pokarmowego.Życzę wiele wytrwałości w pokonywaniu choroby.Pozdrawiam serdecznie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

I jak teraz się czujesz?

EEG nie wykaże padaczki !
Długa obserwacja pacjenta / tomograf - to prędzej /
Sorry - przysadki mozgowe jak ?- bo przy tym takie objawy
Sprawy nerwicy - hormonalne ?
EEG to takie badanie w dzisiejszej dobie czasowej profilaktyczne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam nowe "newsy" :P

Padaczka, migrena złożona i najprawdopodobniej wada serca, torbiel w mózgu - pajęczynówka ... o tyle ... wymyślili ...

Co miesiąc podczas okresu mam "napady" - paraliż lewej części ciała (ręka noga), asymetria twarzy, straszny ból głowy i lewego oka na początku ataku ... ataki trwają od 40 min do 5 h.

Przede mną wizyta u kardiologa, badania takie jak echo serca, kolejne EEG, rezonans głowy z kontrastem i angio .........

Terminy - masakra.

Pomocy! Moja mama ma to samo, tzn. przez cały czas odczuwa słony smak w ustach, który często przechodzi w pieczenie. Trwa to już od roku, lekarze wzruszają ramionami, wszystkie badania w normie i nie wiadomo skąd się to wzięło a pojawiło się dosłownie z dnia na dzień. Mówi, że odbiera Jej to chęć do życia i momentami jest nie do wytrzymania. Co robić...?:(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

badania

ciekawi mnie twoja historia i finał tego wszystkiego??i ci powiedzieli lekarze padaczka czy migrena??? bo wiem ze maja podobne objawy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aga ... migrena złożona, skojarzona, porażenna,hemiplegiczna ... to, to ma kilka nazw. Ponoć jestem wyjątkowym przypadkiem, choć wyjątkowo się nie czuję ... Ta migrena występuje bardzo rzadko ... szukam na gwałt specjalisty który mi pomoże ... wczoraj miałam aż trzy ataki,jestem załamana ...

to faktycznie jest problem bardzo ci wspolczuje ale slyszalam o czyms takim bo u mnie okulista stwierdzila migrenę z aura ale bez bolow glowy rozne rzeczy pojawialy mi się przed oczyma ale glowa nie bolała i wiem ze migrena to nie tylko silny bol glowy ale tez zawroty omdlenia czy tak jak u ciebie ja nie bylam u specjalisty ale jakiś dobry neurolog który zajmuje się migrenami może przepisze dla Ciebie jakies silne leki które zlagodza u Ciebie te objawy... trzymam kciuki za ciebie

dziękuję za słowa otuchy :) w październiku mam pierwszą wizytę w poradni genetycznej, jeżeli badania wykryją wadliwy gen diagnoza będzie w 100 % potwierdzona. ten rodzaj migreny leczony jest środkami na padaczkę ... tzn leczony ... hm ... wyleczyć mnie nie wyleczą ale może uda się im złagodzić ataki ... Za 2 tyg rezonans ... dziś badano mi hormony ... co chwilę coś :/

Hej, powiedz mi jak Ci się potoczyło od momentu zdiagnozowania u Ciebie tylu chorób? Jestem bardzo ciekaw jak to się skończyło. Poproszę o maila lub jak masz ochotę się tu wypowiedzieć to proszę: krzysztofwas3@gmail.com.

Ja przypuszczam ze słony odczyn w ustach moze byc przyczyna silnego zakwaszenia organizmu!?
Radzę sprawdzić pH możliwe ze sa paseczki w aptece na test mocz? Lub ślina?
Radzę spróbować i postarać odkwasic organizm do alkalicznego poziomu😊
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę nie pisać takich bzdur. Radzę się doedukować w temacie pH organizmu i tego, że nie da się go odkwasić bądź zalkalizować, gdyż każde odchylenie od ustalonego pH grozi poważnymi problemami a nawet śmiercią.
Za pisanie takich bzdur w internecie powinna być już kara...

Mnie pomogly 2 zastrzyki wit B12. Dokladnie: Erycytol Depot 1 mg Ampullen z Hydroxocobalamin. Jestem wegetarianka od 30 lat, mam 63 lata, mieszkam w Austrii. 4 lipca dostane 3 zastrzyk i potem na jesieni.
Mialam 3 miesiace slony smak w ustach. Warto sprobowac.

Ja od miesiąca wiem, że mam padaczkę. Zaczęło się jakieś trzy lata temu od zawrotów głowy, później doszły do tego kilkusekundowe utraty świadomości. Na rezonansie, tomografii i EEG nic nie wyszło. Aż w końcu dostałam ataku. Biorę teraz Lamitrin dawkę 75 i nie miałam drugiego ataku, ale od tygodnia mam problem ze słonym smakiem w ustach. Do tego praktycznie nic nie jem, w ogóle nie mam apetytu. Na dodatek jak coś gotuję to ciągle muszę pytać męża jak to smakuje, bo dla mnie wszytko co jem jest mdłe i bez smaku... POMOCY!

Witam,ja z racji tego ze jestem facetem to w ciazy byc nie moge ale mam od jakiegos czasu ten sam problem.Pracuje jako kierowca i myslalem ze to czasteczki soli unaszce sie spod kol na drogach osiadaja w ustach.Nie jem specjalnie solonych potraw,nie sole.

Myślę że przyczyna to refluks,może być połączony z uczuleniem,warto brać typowe leki na zobojętnienie kwasu żołądkowego.Leczenie jest zachowawcze i zwykle nawraca. Warto mieć w apteczce jakiś preparat na afty taki dla dzieci. ,pomaga na uszkodzone śluzówki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

proszę kupić herbatkę ziołową ANTY -ZGAGA w sklepie zielarskim pić przez kilka dni po dwie saszetki na szklankę dwa do trzech razy dziennie mnie pomogło

słony posmak to jedno a padaczka to inny problem, jak cos się złego dzieje w organizmie to rzutuje na całość, proponuje miksture oczyszczajaca Słoneckiego, mija zgaga słone i metaliczne smaki, itd itp. i zero pieczywa- glutenu pszenicy która powoduje zakwaszenie organizmu i alergie, stad te dziwne smaki. warto spróbowac, zawsze mozna wrócic do buuułeczek

sprawdz nerki,moze byc skutkiem ubocznym lekarstwa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proszę całkowicie odstawić wszelkie ciemnie , gruboziarniste pieczywo i przetwory. Ja się z tym męczyłam długo i wreszcie doszłam do tego sama. Jem pieczywa niewiel ale zawsze jasne i problem zniknął.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

MOJA DROGA -ZACZĘŁO TO SIĘ NA PEWNO OD SILNEGO BÓLU GŁOWY . NAPISZĘ KRÓTKO .DOSTAŁAŚ GAZEM PIEPRZOWYM W GŁOWĘ. O SKUTKACH NIE BĘDĘ PISAŁ-BO TTTOO!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witajcie, ja dostałam słony posmak po operacji guza konta Mostowo móżdżkowego, zaznaczam ze to 2 operacja 1 metoda podpotyliczna ta 2 metoda laryngologiczna po operacji w następnym dniu po podaniu sterydów tak uważam dostałam tak słonego smaku ze czułam się jak ryba w soli, żadnej reakcji ze strony personelu porosze jej dać osłonowe na żołądek ich kontrolek kontrol 20 na nic się nie zdało. dopiero po wyjście ze szpitala poszłam prywatnie do gastrologa controloc 40 rano i wieczór 20 teraz mam smak metaliczny 2 miesiąc. nie wiem co to będzie 6.2.2017 jadę do swojego operatora zobaczę co powie. nadmieniam ze po 1 operacji nie miałam takich objawów. pozdrawiam k

idź do lekarza, koniecznie. Takie rzeczy trzeba mu zgłaszać od razu.

mam to samo od dwuch miesiecy to samo lekarze nie wiedza co jest grane

Witam goraco wszystkich mialam taki sam problem od 2 m cy posluchajcie sobie Jerzego Zieby wypilam pol szklanki wody z pol lyzeczkami sody zakwasilam zoladek wszysko ok polecam

Witam. Właśnie mam to samo od kilku miesięcy. Zero chorób, zero lekow, zdrowe jedzenie. Chyba spróbuje sody z woda , albo zrobie dietę cytrynową. dzięki.

Nie wiem jaka jest przyczyna u Ciebie, ale jedną z przyczyn może być przewlekłe przyjmowanie leku z grupy inhibitorów pompy protonowej, takich jak gasec, emanera, lanzul i t.d.

Yga..Przeszło tobie jeśli mogę zapytać?

Inne tematy z forum

DR Michalska- poradnia hepatologiczna (5 odpowiedzi)

czy ktoś był u tej pani dr na wizycie?

Gdzie przyjmuje Dr Narożańska (6 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś się orientuje gdzie przyjmuje neurolog Ewa Narożańska?

rehabilitacja NFZ (20 odpowiedzi)

czy ktoś się orientuje, czy gdziekolwiek w Trójmieście jest szansa na rehabilitację z NFZ ?