Problem z autem - Vectra B 1.6 16v

Nie mogę odpalić autka... Stało sobie 3 dni nieużywane, chciałem je odpalić żeby trochę pochodziło, no i d*pka, kręci, ale nie odpala, nie wiem o co chodzi. Jeszcze 3 dni zrobiłem krótką trasę i nic się nie działo...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Problem z autem - Vectra B 1.6 16v

Witaj,

też mamy Vectrę B (z tym że 1,9 diesel - dokładnie nie powiem jaki to silnik - jestem kobietą ;). Od dawna mieliśmy problem z odpalaniem auta po kilkudniowym postoju.
Kupiliśmy nowy akumulator, ale ten i tak się rozładowywał.
Ostatnio oddaliśmy auto do znajomego elektryka. Po długich poszukiwaniach odnalazł jakiś tajemniczy przekaźnik, nie mógł zidentyfikować, do czego służy. Okazało się że ten przekaźnik był cały czas pod napięciem i regularnie rozładowywał akumulator. Elektryk po prostu usunął ten przekaźnik, sprawdził, czy wszystko działa (okazało się, że działa, może ten przekaźnik służył do funkcji, która akurat w naszym modelu była niedostępna).
No i problem się rozwiązał :) Teraz auto jest dość rzadko używane (maksymalnie raz na tydzień - na niezbyt długie trasy - i stoi na zewnątrz) i auto bez problemu odpala.
Także radzę udać się do elektryka i sprawdzić wszystkie przekaźniki.
pozdrawiam i życzę powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sprawdź autoalarm, bo w Vectrze B to częsta usterka. Skrzynka znajduje się na dole przy drzwiach od strony pasażera, sprawdź czy nie ma luzów na kablach i przełącznikach. Mógł ci się również rozsynchronizować wyłącznik alarmu w kluczu, też częsta usterka. Jakbyś podał e-mail to bym Ci wysłał "Opel Vectra B sam naprawiam" w .pdf
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie ma autoalarmu niestety.. ja raczej cały czas myślę o zatartym silniku... żyję nadzieją, że to nie to :(

Sprawdź wszystkie kable, może któryś sparciał ? Bezpieczniki też by wypadało sprawdzić. Filtr, pompę itp. Albo tak jak napisała Kasia, akumulator ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co robiłeś PRZED tym postojem? Była jakaś dłuższa trasa, itp., czy codzienne użytkowanie?

po ulewie nie mogę jej odpalić-to jest 1,6 16v LPG

ja poprosilbym taki pdf,wszedzie go szukam
e-mail lavey.26@o2.pl

sami fachowcy, elektromechanicy. Skoro kolega mowi ze kreci to jakim cudem moze to byc akumulator? Gdyby nie krecil to i owszem. Przyczyn tutaj moze byc kilka np. swiece, kable WN, czujnik położenia wału. Tak jak wyzej wspomniano warto tez sprawdzic bezpieczniki, czy podaja napiecie. Przekazniki tez mozna zmostkowac na krotko, masz troche roboty.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

moze tak byc ze masz resztki paliwa a zawsze w zbiorniku skrapla sie woda i mogla zamarznac dolej paliwa mialem taki przypadek
lub musisz zobaczyc:
-doprowadzenia paliwa i powietrza wezyki przepustnica filtry regulator cisnienia paliwa itp

-uklad zaplonowy swiece kable moduł zaplonu itp.

-bezpieczniki
malo opisales skoro obawiasz sie ze silnik jest zatarty to musiales miec wczesniejsze jakies objawy tez posiadam vectre i duzo przy niej robilem wiec zawsze moge cos doradzic napisac

aha jak by byl zatarty silnik to ledwo by ci krecil albo wcale

Nie słuchaj ich. W większości aut po prostu pada cewka zapłonowa.
Żadne zatarcie silnika.
Posłuchaj najprostszej możliwej rady :)
Też tak miałem. Też myślałem, że silnik. Potem wszystkie kable zmieniłem, fajki, świece i w ogóle. Nawet do komputera podłączyłem.
Nie słuchaj tamtych wymyślnych rzeczy.
Wydasz kupe kasy.
Zmień cewkę zapłonową. Potem podładuj aku i zapalaj :)
Skoro kręci, a nie zapala.... cewka zapłonowa :)

p.s. i daj znać

Śmiać mi się chce z tego waszego naprawiania korespondencyjnego samochodów. Może by tak pozamykać warsztaty i będziemy naprawiali przez telefon? Skąd masz pewność, że właśnie cewka? Bo kręci i nie zapala? Taki sam objaw daje np urwany rozrząd albo padnięty czujnik położenia wału albo uwalona pompa paliwa. Na forach internetowych sami pseudo-mechanicy samouki z wykształcenia fryzjerzy, cukiernicy, tynkarze udzielający porad typu: wyczysć krokowca, zaślep egr, wymiana sondy lambda pomogła, wymień cewkę, wytnij katalizator...itp. Auto trzeba najpierw prawidłowo zdiagnozować (trafna diagnoza kosztuje), a dopiero potem wymieniać. Na koniec auto trafia do warsztatu nagrzebane z wymienioną połową niepotrzebnych częsci. Obecne samochody to nie Syrena czy Trabant, które każdy kowal na wsi naprawił młotkiem i przecinakiem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

ami sie chce smiac z pseudo warsztatow samochodowych u jakich bylem obecnie ktorzy partocza lub wcale nie naprawia a biora kase ja to wole sam naprawiac auto wiem ze chociaz co mam wymienione natomiast jak cos trudniejszego do naprawy jest zawoze do mechanika sprawdzonego i polecanego przez znajomych ktore naprawy robi przy swoim domem w garazu sprzet,narzedzia jak nie ma uzywa z warsztatu w ktorym pracuje wiec mechanika lub warsztat to trzeba naprawde poszukac i najlepiej mechanik jest pod dana marke np masz opla jedz gdzie sie specjalizuja oplem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

vectra b nie ma cewki zaplonowej tylko modul
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

moduł ma cewko :-)

Polecam warsztat Technologic z gdyni, ogarniaja tam Ople.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

slabo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tez polecam Technologic Gdynia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

proszę bardzo - znowu technicośtam. Specjaliści w każdej marce, modelu, roczniku i od wszystkiego.
Do roboty z nie na necie ludzi wabić, a potem ręce rozkładać i kasować za nic.

specjalisci od wszystkiego;-) czyli do niczego;-p

widzę że zawrzało aż od tego widzę też pełno pseudo mechaników (narazie nic konretnwgo tutaj nie przeczytałem) sam nie jestem mechanikiem, ale mam obecnie taki przypadk u szfagra po pierwsze jak widać cechy na rozżądzie to trzeba było by tak ustawić rozrząd żeby sprawdzić czy nie przeskoczył o dwa zęby, jak to już zrobimy to możemy ściągnąć filtr powietrza i poprzez filtr dodać samostartu i zobaczyć czy nie odpala. jak nie odpala to znaczy, że wina tkwi w układzie zapłonowym; albo co gorsza w uszczelce pod głowicą kompresja może się stracić i kapa; ale ja bym takiego czarnego scenarjiusza nie pisał jak odpala to następnie może być wtryskiwacze sterownik silnika przekaźnik i pompa paliwa wraz z filtrem sądzę, że te informacje bardzie się przydadzą w djagnozie a propo szfagrowi komputer nic nie wykazał i jeszcze sprawdż czy przypadkiem immobilaizer nie odłączył ci paliwa maiłem tam w sienie

temat sprzed czterch mesięcy, ale masz zapłon, jak ta Vectra. Myślisz ze dalej w garazu stoi auto i czeka na twoje cenne rady.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

tamta Vectra może nie czeka, ale ja z tej rady korzystam i mi na pewno się przyda informacja o możliwych opcjach ,zwłaszcza, że sensowna.
jedna osoba pisze na forum zapytanie, a potem czyta to kilka tysięcy , bo ma podobny problem.
jakim trzeba być nieogarniętym mośkiem, by to pojąć ???????
forum jest dla tysiąca ludzi, nie tylko dla jednej zaczynającej wątek.
a autor wątku - badziewiarz !, najwyraźniej olał tych, co starali sie mu pomóc i nie raczył łaskawie napisać, jak i czy naprawił auto i co było przyczyną awarii.
wieśniactwo i prostata umysłowa

ps. mam akurat podobny problem, kręci, ale nie odpala, a jeżdziłem dość długo na totalnej rezerwie, aż nim telepało czasem. podejrzewam więc pompe paliwa / świece wymienilem dla spokoju, choć stare 6 letnie, były w stanie idealnym jak sie okazało /
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wykazałeś się gościu inteligencją, taki sam ćwok jesteś, jak poprzednicy. Wejdź na fora danej marki a nie plotkarskie. To co napisałeś o jeździe na totalnej rezerwie i sześcioletnich świecach świadczy tylko o tym, że powinieneś jeździć autobusem gamoniu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

[Gdzie?] Uzywane auto w miare uczciwie? (28 odpowiedzi)

Szukam uczciwego salonu w Trójmieście, gdzie mozna kupic uzywane auto i zostawic w rozliczeniu...

czy parking = obity samochód (114 odpowiedzi)

Słuchajcie, czy nie macie drobnych wgniotów na karoserii swojego auta? Są to zazwyczaj wgnioty...

Elektryk samochodowy / diagnosta (3 odpowiedzi)

Szukam mechanika / elektryka samochodowego / diagnosty, który podłączy mi auto pod komputer i...