Projekt rowerowy wygrał w budżecie obywatelskim

Opinie do artykułu: Projekt rowerowy wygrał w budżecie obywatelskim.

Trwa konferencja, podczas której władze Gdańska ogłaszają wyniki głosowania na budżet obywatelski. Wśród projektów miejskich wygrał wart ponad 2 mln zł "Sieć głównych tras rowerowych Gdańska - poprawa bezpieczeństwa i jakości", który zakłada przebudowę aż 20 skrzyżowań.

Aktualizacja, godz. 12:40 Pozostałe informacje o zwycięskich projektach w dzielnicach oraz dokładnych wynikach głosowania w budżecie obywatelskim gdańska 2015 już wkrótce.

W zwycięskim projekcie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście nie może być ich za dużo, bo i im się ciężko wtedy żyje, i niektórym ludziom przeszkadzają. Jeśli jednak ktoś bredzi o tępieniu kotów, to niech od razu się przeprowadzi tam, gdzie są szczury i zobaczy, jak to miło. Szczury nie osiedlą się masowo tam, gdzie mieszkają koty, bo - choć dorosłe może tak - to ich młode sobie z takim drapieżnikiem nie poradzą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Coś ci się jednak porąbało w chorym umyśle zwyrodnialca z tą zgodą w prawie na zabijanie kotów

Twoja wypowiedź jest tak żałosna, że szkoda czasu na nawet dwa zdania polemiki. Mam nadzieję, że zło, które siejesz wróci do Ciebie. Na szczęście większość gdańszczan w demokratycznym głosowaniu broni się w definicji człowieczeństwa, pochylając się z troską nad podłym losem wolnożyjących kotów, by w humanitarny sposób zmniejszać ich populację. Miejsce takich jak ty (nie zasługujesz na dużą literę) zaburzonych osobników, jest w jednym szeregu z ciemnymi chłopami pokazanymi w "Pokłosiu".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Aradash

Zgadzam się z tym, co napisałeś. Pisałem bardziej w opozycji do pozdro. Rozumiem, że uliczne koty mogą denerwować, ale to jednak ważny element naszego (mikro)ekosystemu. Teraz co prawda jest moda na wygodnictwo, ale ostatecznie wypadałoby się opamiętać. Jak świat światem dzikie koty towarzyszyły człowiekowi i tak powinno pozostać, bo nie towarzyszyły mu bez powodu. I wbrew różnym idiotycznym pomysłom nie potrzeba do tego żadnych scentralizowanych działań czy planów w budżetach - wystarczy pozwolić zwykłym ludziom działać. W końcu zawsze znajdzie się jakaś litująca się nad kotami babcia czy inny miłośnik, co zapewni im przeżycie (podobnie jak gołębiom).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak zalęgną Ci się myszy, to jeszcze za nimi zatęsknisz.

ok...

zgoda... nie przemyślałem sprawy

no to nie strzelamy do kotów.

w takim razie wciąż pozostaje pytanie: co za PÓŁDEBIL wpadł na pomysł, żeby je spisywać?!
niech sobie biegają po osiedlach jak do tej pory... mieszkam na dość dużym osiedlu (chełm), i MOŻE... 2-3 razy w roku słyszę jakieś 'kocie afery' - zapachu brzydkiego brak...
zresztą 'spisanie' tych kotów i tak nic nie zmieni ;) kasa wyrzucona w błoto

Jak zalęgną Ci się myszy, to jeszcze za nimi zatęsknisz.

Teraz taki problem mają na zachodzie Europy. Najłatwiej zrobić z kotów wykastrowane maskotki i udawać przyjaciela zwierząt. Poza tym naturalnym środowiskiem dzikich kotów (i gołębi) jest miasto. Podobnie inne dzikie zwierzęta przenoszą się coraz bliżej człowieka - w dużym stopniu przez jego działalność.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rowerowy obłęd!

w gdańsku, ćwoku, nie ma masy krytycznej, właśnie po to, żeby tacy jak Ty debile nie narzekali :)

radzę się doedukować... o ile już nie jest za późno....

takich jak Ty 600 lat temu wieszali na bramach miast z tabliczką, ku przestrodze dla innych debili... żeby nie kłapali dziobem jak nie mają nic do powiedzenia :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mam nadzieję, że kiedyś wpadniesz i dostaniesz wyrok bezwględnego pozbawienia wolności

jesteś debilem - jak większość... to już robi się nudne...

nie ma przepisu mówiącego o tym, że zakazana jest eksterminacja jakichś zwierząt... (POZA zagrożonymi gatunkami, i paroma innymi - np kretów nie wolno, bo jakiś cymbał wymyślił, że spulchniają glebę xD ale i tak wszyscy mający działki kupują włosy u fryzjerów...hmm.. ciekawe... nieprawdaż?)

można zabijać myszy...
można zabijać szczury...
można zabijać również koty... które poza genetyką niczym się od powyższych nie różnią

zakazane jest ZNĘCANIE się nad w/w... a nie eksterminacja...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Ilekroć czytam komentarze rowerzystów, tylekroć mam jedno skojarzenie.

troche dystansu do siebie ;)

mnie bawi określenie blachosmrodziarz... a Wam najwyraźniej korona z głowy spadła? ;D

sam jeżdżę samochodem... ale jeżdżę tak, jak wymagam tego od innych, mimo, że mam dobre nowe auto...

co do agresji - tak, ale nie w stosunku do kierowców samochodów, tylko w stosunku do DEBILI siedzącymi czasem za kółkiem... jak już WIELOKROTNIE wspominałem, jest to mały odsetek wszystkich kierowców - ale jest... i jest zauważalny... bo wiele razy taki idiota prawie mnie, lub kogoś jadącego obok nie zabił...

Re: Aradash, już się tak nie podniecaj.

jak bedziesz mial cos istotnego do powiedzenia, to daj znac pacynko ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może nie codziennie ale regularnie zostawiam samochód i dojeżdżam rowerem do pracy, więc jak najbardziej jestem rowerzystą.

Doskonale wiem co robią kierowcy i rowerzyści na drogach, najwyraźniej jest to jednak zupełnie inny obraz niż ten który próbujesz tu wszystkim wmówić.

Owszem wszyscy pocieniają błędy ale też nie jest u nas aż tak źle. Rowerzyści, w większości, dbają o swoje życie i zachowują ostrożność na przejazdach, inaczej niemal każda przejażdżka kończyłaby się kolizją. Jak faktycznie jeździsz na rowerze to sam to na pewno doskonale wiesz.

Z kolei kierowcy też już się w większości przyzwyczaili do przejazdów dla rowerów i starają się ustępować pierwszeństwa. Wprawdzie wciąż są miejsca, gdzie wymuszenia zdarzają się nagminnie ale generalnie jest znacznie, znacznie lepiej niż przed laty. Jak ktoś jeździ na rowerze to również tego nie może nie zauważyć.

Z mojego doświadczenia zarówno jako kierowcy jak i rowerzysty jednoznacznie wynika, że największymi problemami naszych skrzyżowań jest kiepska widoczność (czasami można nawet nie zdawać sobie sprawy że tam gdzieś za pasami jest jeszcze przejazd) i geometria jezdni umożliwiająca rozpędzenie samochodu jeszcze przed wjazdem na przejazd. Przy zmianach wprowadzonych przy tej przebudowie problemy te zostaną zmniejszone.

A teraz wracając do sedna. Przeczytaj proszę jeszcze raz to co napisałem wcześniej, bo nigdzie nie stwierdziłem, że można korzystać jedynie z lusterek (NAPISAŁAM WPROST ŻE TRZEBA SPRAWDZIĆ MARTWĄ STREFĘ)! Gdy jednak ścieżka jest poprowadzona prosto, tuż przy krawędzi jezdni, to aż się prosi aby się nimi wspomóc!

Masz rację, że czasem (zwłaszcza gdy jesteśmy w ruchu) w lusterkach trudno wszystko zauważyć, jednak przy wykonywaniu manewru skrętu w prawo, przy dobrze poprowadzonej ścieżce, sprawa jest bardzo prosta.

Gdy skręt wykonujemy z marszu, od razu po dojechaniu do skrzyżowania, to lusterka nie są do niczego potrzebne. Drogę rowerową można przecież na bieżąco obserwować przez przednia szybę jeszcze zanim dojedziemy do skrzyżowania!

Natomiast gdy przed skrętem w prawo stoimy np na czerwonym świetle to w lusterkach doskonale widać to co się dzieje na drodze rowerowej i chodniku, zwykle jest wtedy chwila czasu i regularnie zerkając w lusterko łatwo zauważyć nawet najmniejszą zmianę!

Generalnie nieco podobnie jest przy zmianie pasa, jeśli przez całą drogę, od czasu do czasu zerkamy w lusterka to potem znacznie łatwiej i szybciej można ocenić co się za nami dzieje.

Oczywiście, w każdym przypadku, trzeba się jeszcze obrócić i upewnić czy droga jest wolna.

Proszę spróbuj się zastosować do moich porad, wprawdzie po latach, ciężko ci będzie zmienić złe nawyki ale w praktyce to naprawdę działa!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ilekroć czytam komentarze rowerzystów, tylekroć mam jedno skojarzenie.

Ich agresja w stosunku do kierowców samochodów jest podobna do agresji homoseksualistów do heteroseksualnych. Atak, atak i jeszcze raz atak. A zachowują się faktycznie niczym święte krowy. I piszę to jako rowerzysta, bynajmniej nie niedzielny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Aradash, już się tak nie podniecaj.

Rower nie dla każdego jest przedmiotem kultu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

czytaj ze zrozumieniem

konkret - Sopocka - 6:30 7:00 rano - droga przez las - guzik widać z przeciwnej strony, każdego dnia mijam cyklistów - potencjalnych dawców organów, samobójców czy jeszcze gorzej i wcale nie hejtuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a w Polsce to niby co jest, cywilizacja zachodnia?

pobudka, Chińczycy zarabiają już dawno więcej niż Polacy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Będzie się musiał każdorazowo niema zatrzymywać przed przecięciem ścieżki."

O zgrozo, zatrzymać? Naprawdę?

W dodatku na lokalnej drodze (bo przecież na głównych ciągach są zwykle skrzyżowania z sygnalizacją) TRAGEDIA!

PS. W większości przypadków, jeśli widoczność jest dobra, to sprawny kierowca obejdzie się bez zatrzymania. Wystarczy, że będzie przewidywał i zawczasu zacznie zerkać na drogę dla rowerów...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z życia z prawa wzięte...

ad. 2) ...bzdura
ad. 4) ...bzdura
ad. "Zamiast mandatów powinni wysyłać na szkolenia :)." ...może jeszcze mają cię pogłaskać po główce?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z życia i prawa wzięte

Odpowiem Ci prawno życiowo na Twoje podpunkty:

1) Według Kodeksu Drogowego dla rowerzystów (Dzienniku Ustaw z 2005 r. Nr 108, poz. 908,) Rozdział 3 Oddział 11 Artykuł 33 (przekładając na język polski):
1a. jeżeli nie ma ściezki rowerowej po stronie ulicy którą jedziesz to nie musisz po niej jechać
1b. jeżeli ścieżka rowerowa nie przebiega w kierunku w którym zamierzasz jechać (a jest po Twojej prawej stronie) to i tak nie musisz po niej jechać
Tyle w świetle prawa, a życiowo bezpieczniej jest na ulicy niż na naszych ścieżkach. Tam są przynajmniej jakieś zasady :))
2) Jeżeli jeździsz rekreacyjnie to się z Tobą zgadzam, a jeżeli komunikacyjnie to mogę się zgodzić o ile będą zielone fale dla rowerzystów
3) TAK :)
4) BZDURA!!!, Puszczanie kierownicy na ruchliwych skrzyżowaniach itp. jest zbyt niebezpieczne. Rowerzysto obróć się i sprawdź czy nie Cie nie chce zabić albo zainwestuj w lusterko :)
5) TAK! Już szczególnie na ścieżki nie wjeżdżam bez przedniego światełka, a na ulice bez tylnego !
6) patrz wyżej :)

Zamiast mandatów powinni wysyłać na szkolenia :).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

to dobra robota- dbanie o koty w taki sposób jak w projekcie

leczenie kotów, sterylizacja- wtedy jest ich zdecydowanie mniej-
jak u nas w rejonie na osiedlu dzięki pracy pewnej wspaniałej pani
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rowerowy obłęd!

Banda kretynów na rowerach znów za jakiś czas zablokuje miasto organizując jakies obłędne przejazdy czy jakies masy krytyczne, ale budujmy ścieżki, tylko po co????
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 16

Mam nadzieję, że kiedyś wpadniesz i dostaniesz wyrok bezwględnego pozbawienia wolności

za zabijanie kotów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3