Proponuje kolorowe mapy na TP

Dlaczego to pisze?
Przed ostatnia NM też był taki wątek i organizatorzy postanowili że zrobią te kolorowe mapy z naniesionymi punktami gdyż wiele osób przerysowuje punkty z map cz-b na kolorowe tracac na to czas. Mapy były dla tych którzy chcieli wiec możnaby wprowadzić coś takiego jak z koszulkami, że mapy sa tylko dla tych, którzy zgłosza to wcześniej i wniosą stosowną opłatę. Tylko błagam żeby ceny były cywilizowane tj okoł 5-6 zyla za jedną A3.
To że mapy są cz-b ma swór urok. Powoduje też, że Harpagan nie jest uważany za łatwą imprezę. Nie mam nic przeciwko dobrej kserówce ale czasami na tym co otrzymujemy na starcie albo ledwo widać albo nie widać wcale poziomic, rzek, jezior itd. Jeśli ma być tak, że nikt nic nie wie to proponuje umieścić loga sponsorów i organizatorów w taki sposób, żeby przykrywały ważne dla orientacji miejsca :) Ci co ostatnio byli na NM wiedzą co mam na myśli.
Pozdrawiam wszystkich Harpaganów i do zobaczenie w Sierakowicach.
P.S. Obstawiam u buka, że połowa z nas i tak utknie na bagnał na NE od Sierakowic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Proponuje kolorowe mapy na TP

> Mapy były dla tych którzy chcieli wiec
> możnaby wprowadzić coś takiego jak z koszulkami, że mapy sa
> tylko dla tych, którzy zgłosza to wcześniej i wniosą stosowną
> opłatę. Tylko błagam żeby ceny były cywilizowane tj okoł 5-6
> zyla za jedną A3.

kolorowe mapy na TR spowodowały (m.in. one) podniesienie wpisowego z 35 na 50 zł. U want it?

> kolorowe mapy na TR spowodowały (m.in. one) podniesienie
> wpisowego z 35 na 50 zł. U want it?

1) Napisał że chce wzorem NM dla chętnych za dopłatą
2) Kolorowa mapa z naniesionymi punktami za 50-35=15zł zamaiast kupno własnej (kilka zł + czas poswiecony na odwiedzenie sklepu z mapami i kombinowanie którą kupić + zamieszanie na starcie z przerysowywaniem) Ja wybieram gotową mapę.

Jak to dobrze że startuję w TR :)

Tak jak napisałem to niałoby być na zasadzie dowolności. Na ostatniego Harpagana można było sobie kupić mapy kolorowe np: Jeziora Kaszubskie część północna i połdniowa za nie mniej niż 20 PLN. Ciekaw jestem ilu ludzi z tych co kupiło kolorowe mapy o formacie conajmniej niekompatybilnym z koszulkami wyjęło te mapy z plecaka.
Nadal więc jestem za możliwości wybrania kolorowych map za dodatkową opłata i najlepiej w koszulkach A3 zapinanych.
Wole zapłacić za kolorową mapę niz za ten jak to nazwać "posiłek" na półmetku bo i tak z niego nie korzystam i nie zamierzam. Wole bardziej efektywny opał żeby moc powalczyć na 2 pętli
Pozdrawiam

czester napisał(a):

> Ciekaw jestem ilu ludzi z tych co kupiło kolorowe mapy
> o formacie conajmniej niekompatybilnym z koszulkami wyjęło te
> mapy z plecaka.

Ja miałem te mapy i nie żałuję. Co prawda na kserówce było więcej szczegółów ale na mapach WzKart były aktualne numery działów, co baaaardzo mi pomogło.

A jeżeli chodzi o mapy dostarczane przez organizatorów to zgadzam się że podstawą powinny być mapy czarno-białe, a kolorowe za dodatkową opłatą dla chętnych którzy zgłoszą się odpowiednio wcześniej.

To chyba nie do końca tak. Szanse powinny byc jednakowe. Albo wszyscy dostaja kolor albo nikt. A moze za dodatkowa oplata przewodnik, ktory poprowadzi chetnych najkrotsza trasa. K.

wiki napisał(a):

>Szanse powinny byc jednakowe

Szanse będą jednakowe.
Każdy będzie mógł zakupić kolorową mapę
Zresztą przecież teraz jest tak samo – niektórzy zaopatrują się w kolorowe mapy, a inni nie.

wiki napisał(a):

A moze za dodatkowa oplata
> przewodnik, ktory poprowadzi chetnych najkrotsza trasa. K.

Przepraszam al ew tej dyskucji nie chodzi o to zeby być złośliwym ale żeby wymieniać zdania.
Poza tym w regulaminie jest wyraźnie napisane że kolorowe mapy można mieć.
Uważam ze Ci, którzy będa chcieli kupić kolorowe mapy to i tak kupią. Czy zaoszczedza to juz inna sprawa. Ja wol emieć kolorowa mape o wymiarach takich jakie sam mi potrzebne i to wszystko. Poza tym ostatnimi czasy coraz cięzej kupić odpowiednie mapy bo już wszystko jest rozkupione. Na prawde uważam ze to byloby dobre rozwiązanie. Nie można nikogo uszczęśliwiać na siłe Kto chce kupuje a kto nie chce startuje na cz-b (Ja osobiscie nigdy nie szedlem na kolorze ale ostatnio motałem sie na młody przez te dodatkowe linie energetyczne transformatory itp.
Organizatorzy powinni si eokreslic albo zabronic w regulaminie posiadania map kolorowych albo pozwolic i dac wybor otrzymania mapy kolorowej na starcie.
Pozdrawiam

jestem całkowicie ZA

ba. nawet dokładając 15 zł no ... 20 :) ... jezeli za to bym otrzymał wspaniałą mapą w kolorze w koszulce z zaznaczonymi punktami to jestem jak najbardziej za

dlaczego:
- łatwiej sie doszukac pewnych miejsc (analizujac mape po ostatnim charpie i porównując z kolorowa znalazłem haczyk przez który wcieło mi prawie godzine błądzenia po lesie ... była to: linia wysokiego napiecia która wziełem za droge, przez co mierzac przecinki machnełem sie nieco i przez to wynikła spora frustracja moja i ludzi którzy za mna szli)

- czasami przy odrobinie rosy / deszczy mapa w koszulce moze zaczac mylic nawet wytrawnych ... czytaczy mapy :P ... a jak to sie dzieje w nocy to dopiero zaczyna sie masakra :P

- no i ekonomia, spora rzesza lidzi ma dodatkowo kolorowe mapy, ale jak pomysle ze trzeba stracic kilka(nasie )min na znalezienie sie na kolorowej i poukładanie jej tak aby pasowała do cz-b niewspominajac o uczuciu przegladania kolorowej mapy w srodku nocy w deszczu to mnie krew zalewa ;/

- kupno samej kolorowej mapy + problem znalezienia dobrej itp wymienione wczesniej ...

to podsumowujac: ja jestem za opcja przy zapisach o dodaniu kolorowej (przygotowanej) kolorowej mapy (opcjonajnie ofkoz)

> - no i ekonomia, spora rzesza lidzi ma dodatkowo kolorowe mapy,
> ale jak pomysle ze trzeba stracic kilka(nasie )min na
> znalezienie sie na kolorowej i poukładanie jej tak aby pasowała
> do cz-b niewspominajac o uczuciu przegladania kolorowej mapy w
> srodku nocy w deszczu to mnie krew zalewa ;/

Jeśli wiesz gdzie jesteś i szukasz tego miejsca na mapie przez kilka czy kilkanaście minut, to oznacza że słabiutko się orientujesz i potrzeba Ci nieco treningu z mapą i kompasem.
Bez treningu nawet superdokładna, kolorowa trójwymiarowa mapa nic nie pomoże.

tez jestem za:)
juz w Pucku organizatorzy mowili o kolorowych mapach dla pieszych
i tylko mowili:(
mnie tylko dziwi nieaktualnosc map
w moim przypadku wiekszosc bledow wynika wlasnie z tego powodu (czasem z powodu zle ustawionego PK o kilkaset m:) ), na kolorze byloby lepiej
jesli mapy bylyby w miare aktualne to i na ksero mozna chodzic

Bzdury wypisujesz.
Organizatorzy używają takich map jakie akurat są dostępne i mino że często są nieaktualne to nadal są bardzo dobre.
Na ostatnim Harpaganie miałem mapę WZKart i muszę przyznać że była gorsza od kserówki którą dostałem na starcie.
Na kserówce było więcej szczegółów, więc WZKarta używałem jedyne pomocniczo (zwłaszcza gdy napotykałem słupki działowe).

Czarno-białe mapy organizatorów są w zupełności wystarczające do przejścia Harpagana sporo przed limitem czasu.

Osobiście nie spotkałem jeszcze na pieszym Harpaganie osoby, która przenosiłaby punkty na kolorową mapę.

No nie czaruj, Piotrek, mnie nie spotkałeś? Przyznaję, że z dobrą kserówką też iść się da, ale te, które dostajemy bywają różne, czasem kompletnie bez skali szarości, czasem z "białymi plamami". Kto chce, załatwi sobie kolorową mapę, komu wystarcza b&w, nie musi. Uważam, że nie jest to najgorsze rozwiązanie, choć czasem przydałaby się wiedza, które arkusze mapy topograficznej będą potrzebne. Osobiście zgromadziłem już pięćdziesiątki prawie całego Pojezierza Kaszubskiego i Kociewia, więc dodatkowych inwestycji czynić na szczęście nie muszę. Zainwestowałem za to w okulary progresywne. Na najbliższym Harpaganie przekonam się, jaki będzie to miało wpływ na moje subiektywne odczucie dokładności mapy. Pozdrawiam.

Wesoły Jędruś napisał(a):

> muszę. Zainwestowałem za to w okulary progresywne. Na
> najbliższym Harpaganie przekonam się, jaki będzie to miało
> wpływ na moje subiektywne odczucie dokładności mapy.

czyli mamy dwie dodakowe kategorie aktalności map:
subiektywnie dokładna i subiektywnie niedokładna
:-)

Pozdrawiam/Jankes

Do Wesołego Jędrusia:
A jakie mapy polecasz na ten harpagan na tp? I jeśli mógłbyś podać linki do strony, gdzie można je kupić, to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam

> No nie czaruj, Piotrek, mnie nie spotkałeś?

A to przepraszam Jędruś, że Cię pominąłem. Jeśli mnie pamięć nie myli to na trasie spotkałem Cię tylko raz na 7 harpaganów i nie widziałem w Twoich rękach mapy.

To już nie moja wina, że gnasz tak, że tylko zaraz po starcie mogę Ci spojrzeć w plecy. A tak poważnie, to zazwyczaj zaopatruję się w mapę kolorową. Moja ślepota sprawia, że w okularach "do dali" nawet na kolorowej mapie szczegóły mi się zlewają lub rozmazują i jedynie kolor pomaga mi odróżnić strumyki i poziomice od dróg. A ciągłe zmienianie okularów jest dość kłopotliwe, wymaga zatrzymywania się, zabiera cenny czas, wybija z rytmu. Dlatego staram się na postoju zapamiętać jak najwięcej szczegółów, a potem iść na pamięć. Ale to nie zawsze daje dobre efekty, tym bardziej, że z tą pamięcią ostatnio... a o czym to ja właściwie pisałem? Mam nadzieję, że w nowych okularach będzie lepiej.
Co do map, to tym razem zamierzam korzystać z zakupionej pół roku temu mapy WZKart, ale tylko z części północnej. Jeśli wyjdziemy poza jej obręb zdam się na kserówkę od organizatorów.

Wesoły Jędruś napisał(a):

> Co do map, to tym razem zamierzam korzystać z zakupionej pół
> roku temu mapy WZKart, ale tylko z części północnej

A jaki to jest arkusz? Jak sie nazywa i gdzie go można kupić?

...to już było na forum... Małą wzmiankę zamieściłem tutaj:
http://213.76.211.57/~bartol/sierakowice/

Wielkei dzięki