Protest pracowników Vistal Offshore

Opinie do artykułu: Protest pracowników Vistal Offshore.

Od rana protestują pracownicy spółki Vistal Offshore. Jak udało nam się dowiedzieć chodzi o kwestie płacowe - brak wypłaty pełnego wynagrodzenia. Vistal Offshore to część grupy Vistal, która zajmuje się produkcją wielkogabarytowych konstrukcji stalowych na potrzeby przemysłu morskiego.

W poniedziałek rano wszystkie brygady pracujące na Nabrzeżu Indyjskim należącym do spółki Vistal przerwały pracę. Pracownikom chodzi o brak wypłaty. Twierdzą, że powodem takiej sytuacji jest to, że ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co te zale

Panowie przesadzacie. Kase macie i relaks macie. Nie podoba sie to idzcie gdzie indziej to zobaczycie jak sie ciezko pracuje. Tu sie wiecej krecicie niz pracujecie i taki tego efekt. Wszyscy wiedza ze tu mamy labe :-)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widać,że atmosfera w brygadzie super. Można do was przejść?
Jeśli nie odpowiada wam lider porozmawiajcie o tym z "górą".
Może się uda :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

cześć kolegoŻKo

Ma wstepie -w jakim celu zniesławiasz Adama..?jest na to http://www.arslege.pl/znieslawienie/k1/a248/ .Nie wiesz o konsekfecjach nad toba wisza.po raz kolejny podszywasz sie pod jakaś osobe z fimy która w pierwszych chwilach wyprowadziłeś mnie na banowce udało ci sie przez chwile.Jestem pewnien że zalaeżalo Ci na mojim wpisie to też miało jakiś cel (obrona??przekierowanie podejrzeń).(Brawo ty) I co mam z toba zrobić...?Nie dygaj. Dobranoc a tak pozatym nigdy nie dostaniesz stanowiska bo za dużó klapiesz japą i Adamowi mogła by głowa pęć!! lub bardziej prawdobodobne że ktoś sie okazał sprytnieszy i Ciebie odkrył.heheh.Ostatbni raz tu jestem wiem żegnaj.Dozobaczenia.Według mnie czujesz sie nie dowartościowany lub porzucony hahahaha
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

mlody

tak dokladnie :D Ch.atsuzm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

racja

na stronie vistalu widac w ogloszeniach ze potzrebują nadal szlifierzy-ale to chyba na chwile zeby wyrobić ten kunc

hahaha

nie licz na to....cala gora ani półgóra nic o tym nie mowi bo nie wiedza nawet jak nas poinformowac o tym ze nas zwolnią ...hahah .na alblu nie bedzie szlifierzy..i niestety ale trzeba spojrzec prawdzie w oczy i juz sie rozglądać za pracą..ja i moi koledzy juz mamy dosyc ciekawe namiary..czekamy na info..

podwyzki

a czy ktos cos wie czy podwyzki dla dobrych szlivfierzy maja tez planowac w brygadach?bo jakos "kapo" o tym nic nie wspominaja,mowa tylko wkolko o sajt testah i o ludziach co zdali.A gdzie pieniazki dla ludzi co ratują firmę zdawając ten cały badziew??:)

bezsens

nie zauwazylem ani na pionie liderskim ..ani na pionie kierowniczym ani na pionie dyrektorskim ze ktos z lachy mowi czesc badz dzien dobry..przesadzacie Panowie!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proponuję strajk pod sejmem bo takie Polskie prawo
Kupiłeś kiedyś tarcze do cięcia czy szlifowania Haha na pewno nie , a mógłbyś przy kasie wytrzymać ??? , ale wtedy byś nakradł każdy kradnie co może mogliscie sie uczyć i mieć stanowiska
Jesteście porąb..i z tymi komentarzami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Piszesz o sobie ?

Zawsze możesz iść do biedronki na kasę i mieć 1400 twój wybór
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

W Lutym inne dzielenie kasy to juz nawet brak "Dzień dobry" na hali nie bedzie przeszkadzał i odwrócone głowy na znak " jesteś nikim "
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pożale sie ....

W "Bravo " był taki dział
,,Napisz do Kasi " ...jak to mowi młodzież ŻALLLLLLL te wszystkie komentarze
H**a .ugraliscie
Tyle też otrzymacie !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

28 na działalności to jest to.

Gdybyśmy pracowali jak ludzie po 8 a nie 10 godz., bez sobót i niedziel (nie mówiąc już o innych normalnych krajach) to w miesiącu przeciętnie wychodziłoby 184 godz. Daje to stawkę ok. 5 tys. z groszem. Oczywiście na działalności. Po odliczeniu opłat ile zostaje? Jakieś + - 3500? I teraz tak. Bierzemy w miesiącu jakiś dzień wolny albo dwa bo trzeba załatwić sprawę lub jest jakiś problem i od razu jesteśmy w plecy. Idziemy na chorobowe bo jest zima i mamy prawo czasem zachorować i jesteśmy zarąbiście w plecy. Czasem nie ma roboty np. dla nocki - jesteśmy w plecy. Nie ma urlopów, setek za nadgodziny, nie obowiązuje kodeks pracy. Tylko arbeit. Pragnę Pana uświadomić, że "praca jest po to żeby żyć a nie życie po to żeby pracować". A tak się przyjęło w mocno chorej Polsce. Więc Panu, który pisze, że 28 zł to dobra stawka serdecznie dziękuję. Tak niektórzy przesiąkli wyzyskiem polskiego kapitalizmu rodem z czasów manufaktury, że wydaje im się, że to jest normalne i tak ma być. Totalne zdziczenie. Jak pracownicy z daleka widzą, że majster idzie to tak jakby diabła zobaczyli i biegiem do roboty. Dają ludziom listy do podpisania: nieprzestrzeganie BHP - kara, nieporządek - kara, itd. Pozatrudniali spawalników z mlekiem pod nosem i innych pseudo fachowców, którzy nauczyli się tabelek na pamięć, szwendają po hali i udają, że coś trybią. A są tam tylko dlatego, że mają znajomości. Ludzie na to patrzą i się śmieją. A dlaczego wypłaty po terminie? Chcecie wymagać od kogoś? Zacznijcie wymagać najpierw od siebie Panowie na górze co zawsze nie wychodzicie na swoje i jesteście zawsze bez grosza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mała.

Napisz cwaniaku bez anonima. A jeszcze w ten sam dzień na hali w łeb byś dostał za ta mała gruba. Cwaniak w necie piczka w świecie...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niezłe wypociny

Skwituję to krótko ryba zawsze psuję się od głowy. Słabo wynagradzani fachowcy,drogie samochody pod biurem,za ewentualne sukcesy tzn.ukończony most warszawski przed terminem,nagradzani tylko umysłowi. POWTARZAM MY BEZ WAS SOBIE DAMY RADĘ A WY
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

powiało strachem ;)

I jeszcze powiedz co mi zrobisz, pobijesz w toi toi lub na szatni ? Dla mnie ta ekipa jest najsłabsza i koniec w temacie

No cóż skoro to jedyna forma komunikacji

Trzeba przyznać ze sytuacja trochę wymknęła się spod kontroli ale zrobiliśmy to żeby coś zmienić, wiec piszcie na temat. Może na początku do Dyrektora T.R - kompetencje ludzi określa
się na podstawie umiejętności radzenia sobie z problemami. Ludzie zazwyczaj awansują do momentu w którym przestają sobie radzić i pozostają na tych stanowiskach lub schodzą na niższy szczebel. Pan utrzymał się na stanowisku choć miał pan bezpodstawne czarne myśli.I nie ma tu znaczenia czy jest to zasługa własna, dzieło przypadku czy po prostu docenili pana
przełożeni. Fakt pozostaje faktem bez względu na to jak go rozpatrujemy ,można wiec uznać to za kolejny życiowy sukces ,zdany egzamin. Ja ze swojej strony gratuluje i proszę o większą pogodę ducha. Niestety nie doczekalismy się oficjalnego komentarza wiceprezesa w tej sprawie ,wiec musimy zadowolić się tym, ze jak nas informowano prezesi żartują sobie z komentarzy jak i całej sprawy. Jak mówi piarowskie powiedzenie-nie ważne co, ważne żeby o nas mowili-cieszy mnie wiec fakt ze temat zaprząta Wasze umysly.Nie chce pana pouczać ale tu wyrażam tylko swoje zdanie i korzystając z okazji proponuje spożytkować nadwyżkę wolnego czasu w trochę inny sposób. Miałem przyjemność rozmawiać z panem w czasie pierwszego firmowego spotkania(delektowaliśmy się piwem) i omówiliśmy parę ważnych kwestii.Chcialbym zwrócić pana uwage na to, ze ludzie zazwyczaj nie potrafią mysleć strategicznie i w momencie gdy zaczynają zarabiac wiecej popuszczają wodze wyobrazni i spelniaja marzenia na które wczesniej nie było ich stac.Sa to dobra zwykle na kredyt bo przeciez teraz na rate mnie stac,w momencie gdy pensja spada zaczyna się dramat za który winą obarczaja oczywiście firme, nie siebie.Dobrym choc wiem ze nie prostym rozwiazaniem byłoby ustalenie jednakowej stawki dla danego pracownika przez caly rok z perspektywą jedynie wzrostowa.Warto byloby przy takim zabiegu porozmawiac z ludzmi i poprosic o ustalenie budżetu domowego na kwote niższą lub równą sumie wypłaty(,,nie jest to wcale takie oczywiste")a tendencja jedynie wzrostowa zapobiegłaby sytuacjom opisanym powyżej.Może to też was rozsmieszy, ale chce tylko żebyscie na wzor Schindlera,wykorzystali swoja inteligencje do pomocy pracownikom ,a to tylko pojedyńczy przykład.Oczywiscie nie mam na mysli skutku natychmiastowego bo podwyżka pensji na Aiblu pozwoli w końcu splacic karty kredytowe, ponoszące cieżar pozostania z Wami po zakonczeniu projektu kvaerner.Żeby nie zamknąć sobie drzwi w przyszłosci, utwórzcie profil offshorowy dla spawaczy w Gdynskich,Wejherowskich i Puckich szkolach,gdzie będą uczyli się tego co naprawde im się przyda. Praktykowac mogą w Vistalu co chcac nie chcac da Wam tanią sile roboczą, pieniadze za wyszkolenie, zagwarantuje im prace a Vistalowi pozwoli celnie obierać przyszlą strategie.Mysle ze jest to swietna alternatywa dla obecnej taniej żeby nie powiedziec nieudolnej próby wyszkolenia ludzi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

nie jesteś piortrusiem :) i sie nie podszywaj

Wiem doskonale kim jesteś bo okreslenia kanalia używasz tylko ty.Mam Ciebie na oku i czekam na twój błąd. I problemy do ekipy masz tylko ty bo uważasz że jesteś najlepszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak.

Ta mała gruba ciągle w telefonie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0