No cóż skoro to jedyna forma komunikacji
~Bartosz Wicher.
(9 lat temu)
Trzeba przyznać ze sytuacja trochę wymknęła się spod kontroli ale zrobiliśmy to żeby coś zmienić, wiec piszcie na temat. Może na początku do Dyrektora T.R - kompetencje ludzi określa
się na podstawie umiejętności radzenia sobie z problemami. Ludzie zazwyczaj awansują do momentu w którym przestają sobie radzić i pozostają na tych stanowiskach lub schodzą na niższy szczebel. Pan utrzymał się na stanowisku choć miał pan bezpodstawne czarne myśli.I nie ma tu znaczenia czy jest to zasługa własna, dzieło przypadku czy po prostu docenili pana
przełożeni. Fakt pozostaje faktem bez względu na to jak go rozpatrujemy ,można wiec uznać to za kolejny życiowy sukces ,zdany egzamin. Ja ze swojej strony gratuluje i proszę o większą pogodę ducha. Niestety nie doczekalismy się oficjalnego komentarza wiceprezesa w tej sprawie ,wiec musimy zadowolić się tym, ze jak nas informowano prezesi żartują sobie z komentarzy jak i całej sprawy. Jak mówi piarowskie powiedzenie-nie ważne co, ważne żeby o nas mowili-cieszy mnie wiec fakt ze temat zaprząta Wasze umysly.Nie chce pana pouczać ale tu wyrażam tylko swoje zdanie i korzystając z okazji proponuje spożytkować nadwyżkę wolnego czasu w trochę inny sposób. Miałem przyjemność rozmawiać z panem w czasie pierwszego firmowego spotkania(delektowaliśmy się piwem) i omówiliśmy parę ważnych kwestii.Chcialbym zwrócić pana uwage na to, ze ludzie zazwyczaj nie potrafią mysleć strategicznie i w momencie gdy zaczynają zarabiac wiecej popuszczają wodze wyobrazni i spelniaja marzenia na które wczesniej nie było ich stac.Sa to dobra zwykle na kredyt bo przeciez teraz na rate mnie stac,w momencie gdy pensja spada zaczyna się dramat za który winą obarczaja oczywiście firme, nie siebie.Dobrym choc wiem ze nie prostym rozwiazaniem byłoby ustalenie jednakowej stawki dla danego pracownika przez caly rok z perspektywą jedynie wzrostowa.Warto byloby przy takim zabiegu porozmawiac z ludzmi i poprosic o ustalenie budżetu domowego na kwote niższą lub równą sumie wypłaty(,,nie jest to wcale takie oczywiste")a tendencja jedynie wzrostowa zapobiegłaby sytuacjom opisanym powyżej.Może to też was rozsmieszy, ale chce tylko żebyscie na wzor Schindlera,wykorzystali swoja inteligencje do pomocy pracownikom ,a to tylko pojedyńczy przykład.Oczywiscie nie mam na mysli skutku natychmiastowego bo podwyżka pensji na Aiblu pozwoli w końcu splacic karty kredytowe, ponoszące cieżar pozostania z Wami po zakonczeniu projektu kvaerner.Żeby nie zamknąć sobie drzwi w przyszłosci, utwórzcie profil offshorowy dla spawaczy w Gdynskich,Wejherowskich i Puckich szkolach,gdzie będą uczyli się tego co naprawde im się przyda. Praktykowac mogą w Vistalu co chcac nie chcac da Wam tanią sile roboczą, pieniadze za wyszkolenie, zagwarantuje im prace a Vistalowi pozwoli celnie obierać przyszlą strategie.Mysle ze jest to swietna alternatywa dla obecnej taniej żeby nie powiedziec nieudolnej próby wyszkolenia ludzi.
6
8