Przemoc psychiczna wobec dzieci

Potrzebuję porady na temat dotyczący osoby z mojej bliskiej rodziny.
Brat ma dwoje dzieci i jest po rozwodzie. Rozwód był ciężki, z orzeczeniem o winie. Była żona kipi nienawiścią, sama siebie tym rani. Nie chce utrzymywać kontaktu z nami, z nikim z naszej rodziny.
I do sedna, brat ma zasądzone kontakty, ale dzieci częściej chcą do niego jechać, na co jego była się nie zgadza. Ponadto zdąża się że starsza córka nie jedzie ponieważ matka stosuje kary w stylu nie pojedziesz za karę do ojca bo dostałaś trójkę. I nie na się przecież wtargnąć i zabrać dziecka siłą.
Traktuje kontakty jako nagrodę dla dzieci za dobre zachowanie.
Starsza córka ma 13 lat, nie jest aniołem, ale to wygadana, rezolutna i inteligentna dziewczyna. Od roku zaczęła się zachowywać inaczej, opuściła się w szkole, mówi że mama wyzywa ją od d**ili, i**otek, pie....onych nieudaczników, krzyczy do niej wypie.....j do ojca, rzuca w nią rzeczami, książkami. To samo tyczy się młodszej córki 8 letniej, ale w mniejszym stopniu. Dziewczynki boją się mamy.
Krzyki i wyzwiska są za minusa w szkole, brak zadania (co nie zdarza się często) za słabszą ocenę.
Brat poszedł do szkolenego psychologa i porozmawiał o sprawie, psycholog porozmawiał że starszą córka i wezwał matkę i powiedział że córka i były mąż źle o niej mówią. Starsza dostała miesięczny szlaban na telefon i miała ogromną awanturę z wyzwiskami po tym.
Ma też ciągle docinki że jak jej nie pasuje dom to ma powiedzieć wprost i wypier.....ać do ojca. Ale u taty nie może zostać np jak ma zdalną naukę czy jakiś wolny czas w czasie poza zasądzonymi kontaktami, a jak raz została pomimo zakazu to znów miała w domu wojnę, że matki nie kocha, że niszczy rodzinę itd
Brat był w mopsie i panie od razu mu powiedziały że dzieci mają ładny nowy dom, nie mają siniaków i nikt interweniować nie będzie.
Moje pytanie: czy tu można w jakikolwiek sposób pomóc tym dzieciom?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przemoc psychiczna wobec dzieci

Niech dzieciaki nagrywają te wypowiedzi matki. Wy też nagrywajcie rozmowy z nią. Możecie też zgłosić się do prawnika, który specjalizuje się w takich sprawach, albo do prywatnego detektywa. Niestety nie będzie to tanie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Tabletki powiększające piersi (13 odpowiedzi)

Jak to jest dziewczyny z tymi tabletkami. Działają czy nie działają? Bo tak sobie patrzę na...

jaki krem na noc +30 ?? (213 odpowiedzi)

Witam! Od dłuższego czasu szukam kremu dla siebie. Mam cerę mieszaną. Jeżeli już myślę, ze w...

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...