Przeterminowane jedzenie dla dzieci w supermarkecie

Opinie do artykułu: Przeterminowane jedzenie dla dzieci w supermarkecie.

O tym, jak uważnie trzeba sprawdzać datę ważności produktów spożywczych przekonał się nasz czytelnik, który na półkach w Tesco przy ul. Opolskiej w Gdańsku znalazł przeterminowane jedzenie dla dzieci. Do tego sprzedawane w cenie promocyjnej.

We wtorek nasz czytelnik, pan Adrian, nagrał film, na którym widać, że w jednym z supermarketów można dostać w promocji przeterminowane jedzenie dla dzieci. Jak podaje, sprawa dotyczy sklepu Tesco przy ul. Opolskiej w Gdańsku.

- ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

i ktos straci prace

a moze siec by troszeczke wyszla do ludzi a nie za marne grosze maja w 8h przerobic prace ktora ciezko by w 12 h zrobic
sanepid/inspekcja handlowa powinni im mln zl kary za to dac ;)
ale w sanepidzie i inspekcjach nie maja na to czasu bo musza poplotkowac prrzy kawce ;) notabene kawa to lapowka z supermarketu ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzie jest sanepid!!!!!!!!!!

Szanowna pani redaktor uprzejmie proszę skierować tę sprawę do sanepidu! Następnie proszę przypilnować czy urzędnicy wywiązali się ze swoich obowiązków. Dla tesco oznaczałoby to zamknięcie przynajmniej jednego sklepu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

I na zakupy jadą do okolicznych miejscowości.

Nie wszystko kupisz w sklepiku pana Zdzicha i nie zawsze też w dobrej cenie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie. U mnie na osiedlu jest Fresh Market. Zielone mięsko za ladą, przeterminowane produkty, niemiła obsługa.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

data ważności a przydatność to dwie różne sprawy

Witam,
Pomijam fakt, że data ważności jest (a bynajmniej powinna być) datą minimalnej ważności. Produkt teoretycznie powinien jeszcze po tej dacie być zdatny do spożycia. Oczywiście nie wszystkich produktów to się tyczy, ale suche produkty jak najbardziej.

Mnie bardziej przeraża, że coraz częściej spotykam się z naciąganiem dat ważności czy może nawet daty są przeklejane (moja opinia).
Najlepiej jak produkt ma nadrukowaną na opakowaniu datę ważności.
Jednak produkty typu wędliny czy mięso pakowane mają naklejki z datą ważności.
I już niejednokrotnie mimo nie przekroczenia daty wyrzucaliśmy takie produkty, bo po otwarciu opakowania mięso zwyczajnie śmierdziało padliną.
I nie jest to wina przechowywania w lodówce w domu, bo to często kupujemy na bieżące przygotowanie.
Chyba że warunki przechowywania w lodówkach w sklepach są właśnie nieprawidłowe i mięso gnije. Czy ktoś to w ogóle kontroluje?

Tak pod warunkiem likwidacji układu zawartego w Magdalence.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdarza się, sama kiedys w Brzeźnie wykladalam takie sloiczki. Uwierzcie, że po 7h wykładnia może zdarzyć się pomyłka. Zamiast robić afere trzeba podejść i spokojnie zwrócić obsludze uwagę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

owca jestes i cię golą

to nie jest kwestia przeprosin.
to nie był błąd pracownika - taką mają politykę. Sprzedajemy nawet po terminie.
Jak produkt przechodzi przez skaner to system wie o nim wszystko. System wie co jest na hali, jakie produkty wchodzą i wychodzą.
Wywalanie przeterminowanych produktów to nie jest ważna sprawa dla nich, bo to nie daje pieniędzy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

to prawda

right
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

i wezmie kredyt
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Raczej nie mają czasu, z resztą nie winiłabym szeregowych pracowników Biedry, widać, że mają dużo pracy a i wytyczne od szefostwa mogą być takie a nie inne.
Lata temu pracowałam w Tesco i jak ser był spleśniały to się go okrajało i sprzedawało i tak.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Twoje dzieci, twoja sprawa.

Ja po przeczytaniu składu takiego słoika zrezygnowałam z karmienia dziecka takim wynalazkiem.
Oczywiście nie otrujesz się tym jak i parówkami za 6 złotych/kilogram ale skutki dla zdrowia długoterminowo będą opłakane.
A wracając do składu tych pokarmów to uśmiałam się sromotnie jak zobaczyłam że w obiadku z cielęciną jest jej 2%.
Jak trzeba mieć zlasowany mózg aby mieć więcej zaufania do jedzenia ze słoika niż do świeżych warzyw czy owoców sezonowych?
Może w imię dobra własnych dzieci trzeba było mniej pracować i zająć się lepszym karmieniem swoich dzieci a nie tłumaczyć się brakiem czasu.
Można też mieć dwie lewe ręce do gotowania lub spędzać czas u kosmetyczki czy na solarium a nie w kuchni.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 19

nikt tu nikogo nie poucza , to raczej szydzenie z tych co nie maja czasu dzieciom gotować i karmią je papkami z fabryki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

warzywa w 5-10 mięso 20 bez problemu, może nie w kociołku nad ogniskiem ale w warunkach domowych to nie problem.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

a sama co jadłaś? też słoiki z gołąbkami i McDonalds? czy sobie miałaś czas ugotować?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

A ja znam osobę, która dostarcza takie "eko" produkty i o nie jednym wałku słyszałam , osobne uprawy "na pomiary" osobne na dostawę główną , zabrakło surowca na wywiązanie się z kontraktu? nie problemu na giełdzie można dokupić, "niezapowiedziana kontrola" ? - spoko załadujemy towar nie spełniający normy do samochodu , a rozładujemy jak kontrola się skończy.......możliwości wiele.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wąs

Racja, teraz to samrtfony, kamerki w autach i kazdy jest Rutkowskim.

jak można nie mieć czasu ugotować dla dzieci??? :/
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

Moje dzieci jadly sloiki do 2 roku zycia. Tak, pracowalam i nie mialam czasu, stac mnie było na sloiki i mialam do ich zawartości więcej zaufania niz do świeżych warzyw i miesa. Zakompleksione baby niech się zajma soba zamiast pouczac innych co mają robić.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 22