Przewodnik lub mapa po trójmiejskich szlakach i okolicach

Shimano.... tzn. siemano:-)
Mam pytanie, bo zamierzam sobie kupić jakiś przewodnik lub mape po trójmiejskich szlakach i okolicach. Chciałbym aby w takiej publikacji znalazły się opisy trasy, długości wycieczek oraz szlaków rowerowych, jak równierz opisy samego miejsca-celu wyprawy. Właściwie to pewnie najlepiej byłoby kupić i mape ze szlakami i przewodnik, tyle tylko że nie wiem gdzie coś takiego i jakiego wydawnictwa dostać. Czy macie już może jakieś doświadczenia w tej sprawie i moglibyście mi coś polecieć?
Z góry wielkie thx za odpowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przewodnik lub mapa po trójmiejskich szlakach i okolicach

Nie wiem na ile to pomoże, ale polecam Ci mapy wydawnictwa Eko-Kapio (www.eko-kapio.pl). Tylko w jeżdząć po okolicach Wejherowa zawiodłam się troszkę, a poza tym rewelacja. ZTCW trójmiejskie nie mają na odwrocie opisów szlaków i tras rowerowych, ale kaszubskie już tak.

Ja uzywam mapy "Trójmiejski Park Krajobrazowy" wydawnictwa Eko Karpio... Mapa jest dwustronna - podzial na czesc polnocna i poludniowa parku. Mapa jak to mapa. Ogolnie mowiac zaznaczona jest spora ilosc sciezek oraz oznaczenia szlakow turystycznych pieszych, poziomice dobrze odzwierciedlaja teren:). Oznaczen sciezek rowerowych prawie nie ma, ale to byc moze dlatego, ze to wydanie sprzed kilku lat...

Dziękuje Wam za odpowiedzi.

Mam tylko pytanie gdzie kupić te mapy? Na tamtej stronie producenta można dokonać zakupu, jednak ja należe do osób nie bardzo przekonanych do robienia zakupów przez internet i chciałbym wiedzieć czy dostałbym gdzieś taką mape u nas w Trójmieście(a jeszcze lepiej w Gdyni).

pozdROWER

MaCiEjOo napisał(a):

> Oznaczen
> sciezek rowerowych prawie nie ma, ale to byc moze dlatego, ze
> to wydanie sprzed kilku lat...

A czy masz może na swojej "karp-mapie" trasę rowerową prowadzącą z Wejherowa do Gdyni Gł. na południe od głównej drogi (dwupasmówki)?
Bo ja mam wydanie z ok. 98 roku (mapa jeszcze żyje, ale już niedługo ;-) i jestem ciekaw, czy trasa ta figuruje na młodszych rocznikach...?

hehe:) U mnie tej trasy tez nie ma niestety... No ale ja mam wydanie pierwsze z 1997 roku;) Moja mapka tez juz ledwo zyje, poklejona tasma klejaca, podzuirawiona, ale nadal wiernie sluzy i pomaga znalezc droge:)

Cóż, niedługo będę musiał się rozejrzeć za nowym kolorowym przyjacielem w skali 1:50000 ;-)
Problem z tą akurat trasą polega na tym, że od strony Gdyni jest parszywie oznakowana :-( A przejazd intuicyjny czasem zawodzi...
(widać, że prace znakarskie szły od Wejherowa)

Gdzie kupiliście swoje mapy?

Ja kupilem kilka lat temu w takiej księgarni w EuroMarkecie na Karwinach w Gdyni... Księgarnia juz nie istnieje, ale z tego co mi wiadomo, to istnieje podobna lub nawet taka sama w Geancie w Gdyni... Ogolnie mowiac szukaj w ksiegarniach, ewentualnie w jakims lepszym kiosku... Możesz rowniez podjechac do najbliższego oddzialu PTTK - powinni coś mieć...

Popieram. Te i podobne mapy powinny być w każdej szanującej się księgarni. Ja swoje nabywałem w "Remusie" w Wejherowie na deptaku, ale mi księgarnię zwinęli... ;-)
(i co ciekawe, teraz w tym miejscu jest inna ksiągarnia)

Dzisiaj nie miałem za bardzo czasu, więc byłem tylko w Gdyńskim Empiku (i to też tylko dlatego że byłem w pobliżu). Pytałem o mapy Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego i nie było nic:|
Z wydawnictwa Eko-karpio z naszych okolic był tylko Nadmorski Park Krajobrazowy(lub Narodowy?).
W piątek albo jutro wybiore się na łowy po księgarniach w poszukiwaniu mapy. Rezultaty napisze na forum.

Okey a więc kupiłem dzisiaj dwustronną mapę Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego w "Róży Wiatrów(?)" w Gdyni na starowiejskiej za sume 9zł:). Dwustronną mieli jeszcze tylko w księgarni koło dawnego kina Warszawa, ale mieli już ostatni egzemplarz i nie był w idelanym stanie. Natomaist z mapami przedstawiającymi tylko część północną lub tylko południową nie było problemu, były w większości księgarni.

Gratuluje udanego pościgu za poszukiwanym produktem ! :-)
Z jakiego roku jest wydanie mapy ?
I tu powrócę do swojego pytania:
"Masz na niej trasę rowerową relacji Wejherowo-Gdynia GŁ ?"

Wydanie jest z roku 2003.
Jeżeli chodzi o trase Wejherowo-Gdynia to nie ma jej oznaczonej jako "trasa rowerowa" ale gdyby się planowało taką trase to na mapie by się coś znalazło. A którędy dokładniej miała by ta trasa przebiegać?

Hmm... musze sobie przypomniec, bo jej przebieg widnieje tylko na kilku tablicach wzdłuż trasy...
Z wejherowskiego dworca na południe, omija Kalwarię lasem od zachodu, przecina drogę na Szemud w Sopieszynie, potem idzie nią ok. 2 km na południe i odpada na wschód w las, aby spotkać się z czerwonym szlakiem, następnie leci do Wyspowa, przez Zbychowo, Reszki, prawie dochodzi do Bieszkowic od PN, ale ok. 1 km od nich odbija na wschód, dalszego przebiegu nie znam, bo nie jechałem.
Trasa w założeniu ma coś koło 45 km i jest raczej wybitnie-nie-turystyczna.
Mam nadzieję, że przedstawiłem sytuacje w miarę jasno :-)

Trasa o której piszesz na mapie nie jest oznaczona jako cała, ale można ją sobie spokojnie zaplanować patrząc na mape, bo składa się ona z kilku oddzialnych szlaków.
P.S. Z tego co patrzyłem na mapie to trasa przez ciebie opisana jest troche zygzakowata, czy opłaca się tak jechać, jak to wygląda w rzeczywistości?

Racja, jest przeprowadzona niezłym zygzakiem. Nie jest to trasa dojazdowa na szybki transport między tymi dwoma miastami...
Konstrukcja przypomina troche "szalonego przewoźnika" i przejechanie całej wymaga trochę determinacji ;-)
Oczywiście sytuacja byłaby lepsza, gdyby znakarze nie zafundowali nam przymusowego rajdu na orientację :-)

Trójmiejski Park Krajobrazowy, masz do wyboru 2 mapy jednostronne (część północna i południowa parku) lub dwustronną. 2 pozycja to Lasy Oliwskie i Lasy Sopockie (2 mapy). Wg mnie zrobione lepiej od TPK ale obejmują mniejszy teren.

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...