Puchnące nogi

Dzień dobry, Od pewnego czasu nasilił się mój problem z puchnącymi nogami. Kiedyś było to do zniesienia ale teraz jest coraz gorzej. Czasem ratuję sie maścią, która mi pomaga no ale w pracy ciężko tak. ZNacie jakieś lepsze sposoby na poprawę krążenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znamy. Nazywa się flebolog.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej, trzeba się zdiagnozować, można kupić maść Lioton 1000, i smarować.
Mnie kiedyś pomogły w medfizjo.pl masaże -drenaż limfatyczny ale to po skręceniu kostki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też miałam kiedyś ten problem. Lubi nawracać wiec profilaktycznie rajstopy uciskowe + np. jeżdżę rowerem jak nie ma mrozu.

Ja już od kilku lat mam takie problemy z nogami, jest to niestety genetyczne, moja mama ma tak samo. Mama polecila mi tabletki maxi3vena które poprawiaja krążenie krwi i wtedy nogi tak nie puchną i nie ma uczucia ciężkości

Sprawdziłbym podstawowe parametry nerek we krwi - mocznik, kwas moczowy, kreatynine, tak dla wszelkiego spokoju.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

I jeszcze oczywiscie badanie ogolne moczu.

Ewentualnie jeszcze aspat alat dla sprawdzenia watroby, ale chyba duzo rzadziej nogi puchna od watroby. Teoretycznie mozna by tez pogadac jeszcze z kardiologiem pod katem jakis problemow z sercem, albo chociaz zrobic echo serca i ekg.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A w praktyce więcej ruchu, mało siedzenia, picie płynów (wody mineralnej, bo jak organizm dostaje mało wody, to ją zatrzymuje i człowiek puchnie), mniej soli. Co do badań podstawowych i wizyty u POZ-ta, to nigdy nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bo już po podstawowych wynikach krwi, można dużo powiedzieć, co się dzieje. Jeszcze coś. Gdy siedzisz, to co 45 minut wstań i się przejdź, ewentualnie rób ćwiczenie: jeśli siedzisz i nie możesz chodzić, to ćwicz stopami, raz stawiaj ją na pięcie, raz na samych palcach, pięta, palce, wtedy działa łydka i pompuje krew do góry nie zostawiając jej w dolnej partii nogi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przede wszystkim trzeba się więcej ruszać, ogólnie rekomenduje się około 10 tysięcy kroków dziennie, do tego warto brać coś co od środka wzmocni nasze krążenie. U mnie np sprawdzają się tabletki maxi3vena, już po dwóch tygdonisach widziałam pierwsze efekty

U mnie jest chyba problem, żeby dziennie zrobić te 10 tys, kroków. Jak liczysz, ile ich zrobiłaś? A po jakim czasie po maxi3venie opuchlizna całkowicie ci zeszła? Czy po tym dużo łatwiej się chodzi?

Być może masz nadmiar płynów w organizmie. Spróbuj pić dużo wody, jeśli pomimo tego problem nie zniknie, musisz iść do lekarza.

Ale nie za dużo, bo nastąpi przewodnienie organizmu - zwykle jest to ok. 2,5 litra; zależy co robisz, bo podczas upałów, czy ćwiczeń, ciężkiej pracy, to więcej, a gdy nie ćwiczysz, nie ma upału, nie pracujesz ciężko fizycznie, to te 2,5 l. powinno wystarczyć dla osób zdrowych (inaczej jest z osobami chorymi - tu lekarz powinien zalecić dawkę). No i nie, że łykniesz zwartości np. całej szklanki lub dwóch na raz - trzeba popijać po łyczku co pewien czas

Ja tak jeszcze sobie pomyślałam, że być może to jest spowodowane nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek. Puchnące ciało może być wynikiem choroby nerek. Przeczytałam o tym tutaj http://ekonsultacje.pl/choroby-nerek-i-drog-moczowych-jak-je-rozpoznac/ i myślę, że warto, żebyś też tu zajrzała. Poza tym nie zaszkodzi też wizyta u specjalisty i zrobienie odpowiednich badań. Przynajmniej będziesz mieć pewność.

Inne tematy z forum

Jakie skuteczne środki na erekcję (7 odpowiedzi)

Rzecz jasna nie dla mnie ale dla mojego męża, który od jakiegoś czasu ma niego mniejsza kondycję...

Środki na przedwczesny wytrysk (7 odpowiedzi)

Jakie znacie najlepsze sposoby na przedwczesny wytrysk? Ogólnie trochę zawiodłem się na...

Gdzie przyjmuje Dr Narożańska (6 odpowiedzi)

Witam, czy ktoś się orientuje gdzie przyjmuje neurolog Ewa Narożańska?