Pupile i piesi

Witam wszystkich, nie tylko w Bojanie.
Chciałabym poruszyć temat spacerowiczów oraz tych z pieseczkami.Oczywiście nie wszyscy ale spora ilość osób chodzi nie tą stroną ulicy co skutkuje brakiem ich bezpieczeństwa zwłaszcza po zmroku bez oświetlenia czy odblasków.Myślicie,że oświetlenie,które pada od strony domów czy uliczne wystarczy? Będąc na zewnątrz możliwe lecz w samochodzie jest inna widoczność (mniej 'czysta').Dodatkowo jeśli jesteście ubrani na ciemno i słuchawki na uszach,to aż się prosicie o wypadek.
To tylko takie moje spostrzeżenia od paru lat.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Pupile i piesi

Widoczność jest mniej czysta a nawierzchnia śliska dlatego kierowcom rajdowcom polecam jeździć zgodnie z tym co znak wskazuje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kierowcy jadą bardzo wolno, ale niestety problem jest z pojazdem kiedy praktycznie trzeba zatrzymać auto, bo piesi z pupilami nie zejdą z drogi. Byłem świadkiem, jak kierowca ciężarowego auta zakopal się w zaspie. Manewry przód, tył i prosto pod koła pcha się kobietą z pieskiem. Pewnie sytuacja się odwróci kiedy będą roztopy i odwdzieczą się kierowcy pieszym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tu nie ma się co odwdzięczać - tylko trzeba pomyśleć jakie są konsekwencje potrącenia pieszego i dostosować prędkość jazdy do warunków. Pieszy też powinien zachowywać się ostrożnie i rozsądnie. Nikt nie uważa, że piesi są z ostrożności zwolnieni. Nie raz prawie zostałem potrącony idąc poboczem;) więc każdy kij ma dwa końce. Posiadanie prawa jazdy wiąże się z odpowiedzialnością. Jak widać niektórzy nie są tego świadomi
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeszcze ani razu nie widziałam pieszego w kamizelce czy z innym odblaskiem. Większość ubrana na czarno. Po zmierzchu nie widać. Jadąc zgodnie z przepisami kilka razy musiałam gwałtownie hamować. Nie zawsze jest winny kierowca.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawda jest pośrodku. Przypominam, że prawie na wszystkich bocznych obowiązuje 30km/h. Proszę postać przy Partyzamtów Kaszubskich którą ludzie chodzą z psami do lasu. Mistrzów kierownicy powyżej 100km/h od groma. Młodzież z Głodnego Niedźwiedzia wręcz przyśpiesza widząc, że pukasz się w głowę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jedyne rozwiazanie w walce z i**otami są progi zwalniające. Wszyscy widzimy że ograniczanie predkosci znakami jest nieskuteczne. Progi musza byc tak skonstruowane aby przy podwójnym przekroczeniu prędkosci urywało miskę olejowa.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

To nie ekologiczne , wyleje się olej . Powinno urywać się zawieszenie , najlepiej tylne ... ;-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

może być urwane zawieszenie, razem z du pą
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Koniec patodeweloperki? (10 odpowiedzi)

Radni zgłosili do Wójta projekt zmiany w MPZP, który przewiduje odległość między budynkami min 10...

Dyżur radnych Bojano 16.05.24 biblioteka w Bojanie godz.17 (11 odpowiedzi)

#Światłowód w Bojanie! Jak już wiemy, firma Strzyżowski.Net, działająca pod marką Pomorski...

Ujadające psy przy Mewie (3 odpowiedzi)

Cześć, właścicielu psa/psów z okolic rozlewiska... Czy z Twoim psem jest wszystko dobrze?...