Pytanie do szosowców dotyczące kół

Pierwsza sprawa , czy ktoś z Was używa lub używał kół Shimano WHR 550 ? Jakie ma ewentualne uwagi dotyczące tych kół . Czy możecie polecić lekki komplet ( składany lub fabryczny ) który wytrzyma na kaszubskim asfalcie ? Dzięki .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pytanie do szosowców dotyczące kół

Ja podobny problem z tym ze mam ramę crossową i nie założę ani kół szosowych bo maja za szerokie pisty, ani mtb bo są za małe. Muszę coś złożyć. Co do piast to nie ma problemu , natomiast nie wiem jakie obręcze(32 czy 36 otwrów) i na jakie opony sie zdecydować(25, 23?????).

Dodam, że ważę 86 kg i potrzebuję troszkę mocniejszych chyba, bo moja obecna tylna obręcz posiada kilka delikatnych pęknięć, przy otworach na nyple.

36 czy 32... o ile nie wybierzesz bardzo cieniowanych szprych to styknie 32. Nie wiem jak bardzo potrafisz omijac nasze dziury. Ja mam przy wadze 80 kg 1.8/1.5 i są OK (+ jakas obrecz rigidy - wysoka). Trzeba bylo tylko zmeinic nyple alu na stalowe bo sie rozkrecaly .

a co do opon... spotkalem sie z opinia ze przy naszej jakosc idróg nie ma sensu brac 19. Mam 23.

Piasty wezmę raczej 36, ale chodzi mi jakiej firmy obręcze i jaki model. Co do sprzedawców to człowiek nie ma do końca zaufania, bo często wciskają to co im zalega, albo nie mają zielonego pojęcia o czym mówią... Może Tadziu Mytnik doradzi???????????

Ostatnio na fali jest RIGIDA . MAVIC ma podobno kłopoty z jakością ( mikropęknięcia ) , niestety mocna obręcz znaczy ciężka obręcz . DT Swiss ma w ofercie jeden model szosowy , podobno świetny i dosyć lekki ale jak ich znam to będzie drogo .

moze zabiore glos na temat mavica :) a wiec na mavic'ach mam zrobione 32 tys km, kola ani razu nie bylo centrowane, sa caly czas z****iscie sztywne, obrecz nie ma zadnych mikropekniec, kola sa lekkie i jakos po prostu rewelacyjna, zmienialem jedynie lozyska w przednim kole.

Ta opinia o obniżającej się jakości Mavica jest opinią subiektywną pewnej grupy użytkowników , ja używałem Maviców w góralu i nie miałem zastrzeżeń . Jakiego modelu używasz , możesz polecić konkretny model obręczy na nasz asfalt ?

ksyrium ssc sl z roku 2003, mysle ze kazdy szosowy model jest wart uwagi

No pięknie ! One kosztują więcej niż cały rower na którym jeżdżę - znajdż mi takie w cenie do 800 pln i w dobrym stanie to pogadamy .

mavic cosmos, popytaj glownych sprzedawcow na allegro i za ta cene napewno da sie zalatwic

Cosmos jest dosyć ciężki , whr 550 są nawet lżejsze i mają lepszą aerodynamikę ( płaskie szprychy ) więc Mavic odpada bo jest droższy . Czy da się na piastach DA zbudować koła nie cięższe niż 1600 g ?

za 800zl? hmm...moje kola waza bez zaciskow 1610g..

Mimo wszystko nie tracę nadziei . Właśnie zajżałem na niemiecki Ebay , każda oferta sprzedaży KSYRIUM jest gęsto obłożona , na mniej niż 300 € nie ma co liczyć . Właśnie skończyłem spłacać laptopa , więc może jakiś kredycik ?

Firma NEUVATION robi koła ważące 1470 g ( szprychy Pillar cieniowane 2.3-1.7-2.0 ) obręcze od dostawcy Mavica , piasty także , lub 1570 g z płaskimi szprychami . Zestaw kosztuje 549 $ loco Polska czyli ok. 1700 pln . Koła przychodzą z zapasowymi szprychami . Zaczynam się zastanawiać nad tą opcją - przecież koła ( lekkie ) to dusza roweru , no nie !

Poprawka , koła są dostępne już za 350$ ( hurrraaaa !!! ) czyli 1400 pln z przesyłką ! Mają bardzo dobre recenzje użytkowników . Po sezonie można się spodziewać dalszych obniżek . Wchodzę .

Słyszałem, że są całkiem niezłe, na allegro chodzą po ponad 500zł
http://allegro.pl/search.php?string=shimano&st=gtext&selected_country=1&location_radio=1&category=13765&order=t&buy=0&new=0&pay=0&category=13800

no tak , ale generalnie nie rozwiązuje to mojego problemu. Nie kupię gotowych maviców szosowych bo nie będą pasowały. Po prostu musze złożyć. Uwazam , że piasty shimano są jak najbardziej ok, musze tylko wybrać jakieś obręcze odpowiednie.

Co do WH-R 550 to używam ich od bardzo niedawna, dlatego spostrzeżenia ubogie acz pozytywne.
Kola mimo niezbyt delikatnego obchodzenia sie z nimi nie decentruja sie.
Tylko ze ja waze 50kg... wiec jeslis mocny chlop to pewnikiem predzej dobijesz.

Nie mam zadnego porownania ale MZ dobrze sie rozpedzaja.
Z hamowaniem na sucho nie ma problemu... w deszczu to jest niestety bieda.
Jak za takie pieniadze to nawet ladnie wygladaja (nie lubie srebrnych).

Pozdrawiam