R7

Szukam uzytkowników / speców od amortyzacji. zastanawiam sie nad zakupem amorka M R7 z manetka blokady 80mm . Prosze Was o info dot. jego walorów uzytkowych, trwałosci, prostoty serwisu, porównan z innymi w podobnej cenie i podobnym przeznaczeniu.
z gory dziekuje za info
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: R7

Zawracanie dupy. Kup FOX'a Tutaj jest dobry sprzęt w dobrej cenie http://bike-center.home.pl/product_info.php?cPath=71_25&products_id=873

Wiem że R7 tańszy ale cena wyznacznikiem jakości :)

owszem.

ale kloc...

Maciass napisał(a):

> ale kloc...

Jak juz zrobisz kupe to nie chwal sie na forum :)

hmm nawet, nawet te ceny, ciekawe jak gdzie inndziej ?

np:

http://bike-center.home.pl/product_info.php?cPath=71_25&products_id=542

myślę że jest to dość ciekawa propozycja.

ciekawa jesli ktos ma 500zl....:| Amor-patologia...wazy pewnie tyle co PIKE a chodzi jak potłuczony...Nie wchodziłbym w marcocha, tym bardziej takiego...
Sam jestem w fazie gdybania nad amorkiem i powiem szczerze ze przemawia do mnie Reba..W najlezszej wersji wazy 1585 g i rewelacyjnie pracuje, jest bardzo sztywna i mozna ja podręcić pod kazdego użytkownika...rewelka :)

przesiadlem sie z sida world cup na foxa f80x. roznica 300g i to jedyny minus foxa. wniosek jeden - rock shox juz na mnie nie zarobi.

a właśnie...odczuwasz specialnie jakaś różnice w wadze? czujesz te 300g wiecej? na podjazdach mazysz by znowu miec cos do 1400g?

Mówcie co chcecie ale mi się na scarebie zarąbiście jeździ i nawet w najdalszych planach niemam zamiaru aby go zmienić

jak peknie to zmienisz :P

nie lubie jak amor mysli za mnie, dlatego zamiast foxa wolałem Rebe WC z manetką. Wcześniej miałem takiego inteligenciaka ( r7 platinum ), to poleciał na czereśnie za oborą.

Macias nie pier...pitol. Wagi kompletnie sie nie odczuwa za to na zjazdach jest rewelacja. blokada jest spoko, blokuje sie kiedy jest potrzeba. i nie porownuj manitu do foxa bo to zdaje sie byc inna liga.

według licznych testów przeprowadzonych przez renomowane zachodnie czasopisma rowerowe widelce typu F80X oraz F100X to najlepszy wybór w kategorii amortyzatorów przeznaczonych do wyczynowego cross-country i maratonów MTB; dzięki zastosowaniu rewolucyjnego systemu "Terra Logic Valve" ("inteligenta amortyzacja") widelec reaguje wyłącznie na impulsy pochodzące od dołu; w praktyce znaczy to, że podczas jazdy po równym podłożu amortyzator zachowuje się tak jak widelec sztywny, dopiero w przypadku nierówności terenu amortyzator błyskawicznie zaczyna funkcjonować; system "Terra Ligic Valve" jest obecnie jedynym naprawdę "inteligentnym" systemem, potrafiącym dokładnie rozróżnić między impulsami pochodzącymi od nawierzchni a tymi od bikera

Krzyżak nie każdego stać na amor w cenie ok 3000 zł.Napisałeś że Fox jest super bo kupiłeś hi-end i według twojego toku myślenia każdy się ma nim zachwycać.

nie nie to bylo nawiazanie do wypowiedzi Maciasa.

rozmowa nie byla o cenach, tylko jakosci, zastosowanych systemach i kulturze pracy.

a model 80rl? jest fajna okazja na bike-center...a nie ma systemu terra-logic

ten F80RL jest jedynym wyjściem w tej cenie. Super widelec, dobra cena, nic tylko brać :) Terralogic nie ma, jest za to blokada manualna z "zaworem bezpieczeństwa" czyli jak jedziesz na blokadzie zjazd i wpadniesz w dużą dziure to widelec sie ugina. Jeżeli uderzenie jest odpowiednio szybkie to nawet nie poczujesz ze masz blokade załączoną. Wiem co mówie, w Karpaczu miałem okazje zjeżdżać jeden konkretny zjazd na blokadzie :)

I ja zapomiałem odblokować,ale poszło jak z bicza.

noo...to system podobnie działa jak w rockshoxach...

Kuba ja wiem dobrze że r7 to kał w porównaniu do foxa, ale nadal będę się upierać przy tym, że tradycyjna blokada jest lepsza od inteligentnego systemu.

Tak przy okazji jak twój amor zachowuje się na kostce brukowej, ja słyszałem że mają tendencje do uginania.

nie wiem, widelec nie blokuje sie tak jak z klasyczna blokada, ale usztywnia sie na tyle ze nie trzeba sobie glowy zawracac blokowaniem. i tak powiem, mi sie system podoba, ale jakby do foxa dali manetke na kiere i zrzucili pare gramow to wogole byloby z****iscie

bardzo pouczająca rozmowa, bardzo sie z tego powody ciesze. szkoda tylko ze tak mało powiedzieliscie mi o rzeczonym R7. a moze jednak

Masz kase kup Foxa, bo to jest inwestycja na ładnych pare lat.
Jeśli nie masz wystarczająco kasy kup R7 ( ale nie SPV )
Proste

czesc,
wszystko zalezy, patrzales na mtbr? albo inne forum?
http://www.mtbr.com/reviews/2006_front_shocks/product_125168.shtml
albo recenzje uzytkownikow?

Sam mam R7 Super 100 lockout z 2006 i sobie go chwale - do turystyki, normalnego jezdzenia w wymagajacym terenie. Na maratonie w Gdansku w zeszlym roku w sumie tez dobrze mi sie jechalo.

Na sciganie typu XC raczej sie nie nadaje, szczegolnie, ze jezdze na fullu (Kellys Toxic) - wowczas polecam Scareb Comp olejowy 80 z dobrze dobrana sprezyna (w moim przypadku wymienilem sprezyne na twardsza i w hardtailu ten amorek spisywal sie wysmienicie)

Pozdrawiam i powodzenia!
Peter

SopotKillers.pl

ja se tam spokojnie jezdze na skarebie i nie narzekam, wiec polecam

Misiek napisał(a):

> ja se tam spokojnie jezdze na skarebie i nie narzekam, wiec
> polecam

Ebert Też nie narzekał dopóki 2 razy mu sie blokada nie rozwaliła. Skareb to strasznie padło, jeden ostry zjazd na zablokowanym widelcu i rozsadza tłumik (brak "zaworu bezpieczeństwa")

Manitou musi odejść tak jak Balcerowicz...

Balcerowicz zrobil duzo dobrego, ale o tym juz nikt nie pamieta
mie ma osob nieomylnych a jedna osoba nie naprawi calego zla tego swiata

Manitou robi dobre widelce, a ze to juz teraz nie najwyzsza polka to inna sprawa. jesli ktos ma kase to moze kupowac co mu sie zywnie podoba.
Jesli dodatkowo ma takie umiejetnosci/predyspozycje jak Kuba, Slawek czy Krzysiek to tym lepiej.

Sam pamietam, jak jezdzilem na RS TT, podczas gdy inni zasuwali na lekkich widelcach - a ja mimo to trenujac zblizalem sie do ich wynikow. Nie wiem czy juz nikt nie pamieta, ze sprzet nie jest najwazniejszy?
Moge sobie kupic Sparka albo Scale ale to nie sprawi, ze nagle magicznie zaczne jezdzic tak szybko jak Kuba...

Uwazam, ze Manitou robi dobre widelce i mozna na nich tez ostro dawac czadu.

Pozdrower
Peter

no coz, trzeba pamietac o blokadzie albo jej nie uzywac
mam tak dobrana sprezyne w Skarebie, ze nie montowalem blokady
jazda w terenie z wlaczona blokada moze rozwalic widelec, wiec to nie sprzet jest padlo tylko jezdziec go rozwalil
ot drobna roznica

Dlatego inteligenciaki mają blokadę ręczną, a kręgle nie !
:D:D

osobiscie nie jezdzilem na manitou ale pracujac w serwisie tyle sie o nich nasluchalem..tyle skarg i uszkodzen widziałem że skutecznie sie do nich zraziłem...Kiedyś myślałem ze to naprawde super amory...ale po roku 2005 taka kiła że wolałbym niekupować...Co innego jak ktoś jest raczej zmuszony przez ceny...ale my o cenach w tej chwili nie rozmawiamy tylko o technicznej stronie widelców...

heh, chyba, ze jakos Skarebow sie pogorszyla w pozniejszych latacj, ja mam rocznik 2002 i do tej pory jest w super stanie a R7 z zeszlego roku smiga calkiem przyzwoicie :-)

cholipa bardzo sprzeczne nieraz oceny. najlepsze jest to ze którys z Was sceptyków polecił mi serwis anglojęzyczny jako miarodajny a tam akurat przewazajaca czesc opinii jest pozytywna. mowiac szczerze mam wiekszego krecka niz miałem na poczatku. no to moze postawie pytanie inaczej - jaki amorek o skoku 80 polecacie dla osoby o wadze 68-70 kg, jezdzacego ambitnie ale bez napinki w roznych warunkach i terenie - poza hardcoreowa extrema - umownie XC; w granicach 800-1300PLN

używany sid team :D

Za 800-1300 mozna z powodzeniem kupić używanego fox'a w super stanie. Co chwile jakiś na allegro sie pojawia, Ostatnio jeden "nasz" człowiek kupił za 990 w super stanie fox'ika F80RL. Radze dobrze poszukać i łapać okazje :) A jak chcesz koniecznie nowy to za około 1300 dostaniesz jakąś Rebe. Ale to juz nie to samo........

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...