Rada Dzielnicy

Temat dostępny też na forum: Hobby
wszyscy Urzytkownicy Forum ! Mam do Was ogromną prośbę:przeczytajcie apel i zastanówcie się czy taką inicjatywę chcelibyście poprzeć. Mój kolega, Paweł Pałkowski,napisał o tym cały artykuł ale portal nie był zainteresowany tego typu tematem...nastała już pora,żeby w naszym kraju powstało prawdziwe społeczeństwo obywatelskie a taka mała inicjatywa to właśnie dobry przykład dorastania społeczeństwa tyle że żadna z gazet a tym bardziej radio nie wspominając o tv nie chce zająć się tym tematem :( pozdrawiam :)

APEL
Do stałych mieszkańców dzielnicy „Przymorze Małe” zamieszkałych na terenie od torów kolejowych do ul. Chłopskiej oraz od ul. Solikowskiego do Potoku Oliwskiego

Powstała Grupa Inicjatywna Prosi mieszkańców o podpisywanie wniosków o przeprowadzenie wyborów do Rady Dzielnicy.
Do zadań Rady Dzielnicy należy:
1. Reprezentowanie we współpracy z radnymi miasta interesów mieszkańców dzielnicy wobec władz miasta
2. Zapewnianie mieszkańcom udziału w decydowaniu o sprawach związanych z funkcjonowaniem i rozwojem dzielnicy
3. Umożliwienie uczestnictwa społeczności lokalnych w rozstrzyganiu spraw związanych z interesem ogólnomiejskim, a mającym wpływ na warunki życia w miejscu zamieszkania
4. kształtowanie i upowszechnianie odpowiedzialności obywatelskiej za dobro wspólne
5. organizowanie samopomocy mieszkańców, wspólnych przedsięwzięć na rzecz miejsca zamieszkania

Do realizacji wyżej wymienionych zadań Rada Dzielnicy współpracuje z Radą Miasta, z organizacjami społecznymi, religijnymi i innymi działającymi na terenie dzielnicy.
Działalność w Radzie Dzielnicy ma charakter społeczny.
Warunkiem przeprowadzenie wyborów do Rady Dzielnicy jest zebranie 1500 podpisów i zgłoszenie co najmniej 16 kandydatów na radnych.
Wybory będą ważne, jeśli udział w nich weźmie co najmniej 1500 (10%) wyborców uprawnionych do głosowania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rada Dzielnicy

Ja jestem za taka inicjatywa!
Rada dzielnicy pomoze rozwiazac wiele problemow dotyczacych naszej wlasnie dzielnicy, bedziemy mieli wieksze fundusze, zapanuje ład i porzadek...
Ten pomysl jest fantastyczny!
Dziwię się czemu media (chociazby lokalne) nie interesują się tego typu sprawami. Mylse, ze zwolennikow bedzie wielu.
Z gory zapowiem ze podpisuje sie pod inicjatywa i przybede na wybory!
Dziekuje Ci Aniu, ze są jeszcze tacy ludzie jak Ty :)
Pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Energa - gwarancja stałej ceny - pilna prośba o opinię!! (879 odpowiedzi)

Witajcie.Potrzebuję pilnie opinii.Wydzwania o mnie ENERGA z propozycją gwarancji stałej ceny...

Willa Krzywoustego (5 odpowiedzi)

W okolicy, w której powstaje Willa Krzywoustego znajduje się bogato rozwinięta infrastruktura -...

gdzie chodzicie do stomatologa? (11 odpowiedzi)

Gdzie chodzicie do stomatologa częściowo refundowanego przez NFZ? proszę o rady i namiary na...