Rafał - opinia

Pracuję jako pośrednik w obrocie nieruchomościami. Współpraca z tą firmą, a w zasadzie jej brak, to koszmar. Usiłowałem uzyskać zaświadczenie o braku zaległości w opłatach dot. sprzedawanego lokalu. Przesłałem skan umowy pośrednictwa. Nic to nie dało, odmówiono mi wydania zaświadczenia. Musiał je uzyskać właściciel. Kolejne moje pytania o stan techniczny pozostały bez odpowiedzi, nawet odmownej. Rozmowa telefoniczna nic nie dała, dalej stałem przed murem. W takich sytuacjach ręce mi opadają.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgodnie z art. 181a ustawy o gospodarce nieruchomościami pośrednik posiada prawo wglądu do informacji i rejestrów, robienia odpisów, wypisów i zaświadczeń w treści tego art. wymienionych. Przekazanie informacji których administratorem danych jest wspólnota mieszkaniowa wymagają wyraźnej zgody właściciela lokalu z którym pośrednik zawarł umowę pośrednictwa. Pan Rafał takiego pełnomocnictwa jak się okazało nie posiadał ani nie prowadzi działalności o tym profilu, dlatego dopiero po uzyskaniu wyraźnej zgody właściciela lokalu mogły one zostać udostępnione. Postępowanie innych zarządców w sposób odmienny jest mało prawdopodobne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0