Raport drogowy (13 stycznia 2014), ost. aktualizacja: 17:00

Temat dostępny też na forum: Autopilot Motoryzacja
Spore korki w Gdańsku

Jak wyglądają trójmiejskie drogi w ostatnim dziś raporcie drogowym? Zacznijmy od Podwala Przedmiejskiego - choć nie ma tam dramatycznego korka, jedziemy wolno od wysokości Łąkowej. Na Trakcie św. Wojciecha też nie ma dramatu, stoimy \"standardowo\" czyli od Zaroślaka do centrum. O wiele gorzej wygląda skrzyżowanie Kartuskiej z Nowolipie (tam stoimy od Piekarniczej do Kartuskiej). Z Kartuskiej w Łostowicką ciągnie się spory korek) Zatkana jest (i to w obie strony) Myśliwska - od Piekarniczej do Kartuskiej. Stoi też Armii Krajowej. Tam korek zaczyna się na wysokości Jankiela i ciągnie się do Łostowickiej. Wały Piastowskie - od Jana z Kolna do Podwala Grodzkiego - stoją.

Ulice na Głównym Mieście - Rajska, Gnilna, Łagieniki, Korzenna - stoją.

Ul. Legionów - w obie strony stoi. Podobnie jak Jaśkowa Dolina w górę, Słowackiego od Potokowej do Galerii Bałtyckiej.

Przejezdna jest za to Grunwaldzka (na całej długości). Spoty korek na Spacerowej przy zjeździe na Obwodnicę. Samą Obwodnicą zresztą mkniemy bez większych utrudnień i to w obie strony.

Do Sopotu jedziemy bez problemów (w drugą stronę tak samo). W Gdyni korek na Wielkopolskiej do Zwycięstwa, na Rolniczej do Chwarznieńskiej, na Wiśniewskiego od Polskiej do Kwiatkowskiego. Stoi też: Hutnicza (w obie strony) i Pucka (w obie strony).

Mimo wszystko życzymy szybkiego (i bezpiecznego) dotarcia do domu i miłego popołudnia!:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zima wróciła, ślisko na drogach (godz. 06:30)

Uszanowanie drogie mobilki. Na drogach aktualnie mamy względny spokój.

Zima jednak postanowiła do nas wrócić. Zalecamy wyjść z domów 10 minut wcześniej niż zwykle.

Drogi są w większości czarne, ale jest ślisko. Mamy już pierwszą kolizję na skrzyżowaniu ul. Nowatorów i Kartuskiej.

Póki co ruch odbywa się niemal wszędzie płynnie. Nie ma poważnych zatorów. Czy to zwiastuje, że dzisiaj w ogóle korków nie będziemy mieli? Zobaczymy.

Mały zator mamy na Trakcie św. Wojciecha do wysokości ul. Zaroślak. Trzeba tam odstać dwie zmiany świateł. Reszta ulic idzie płynnie.

Maciej Naskręt
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Zima wróciła, ślisko na drogach (godz. 06:30)

przed gdańskiem od strony żukowa lodowisko i kulanie się 10 km/h. W samym Gdańsku miejscami też ślisko
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

lód na drogach

W Osowie ul. Kielnieńska pokryta lodem po prawej stronie pasa, wjazd na obwodnicę w stronę Gdańska kiepsko, od Osowy do Karczemek ślisko, dopiero od Auchana lepiej, Armii Krajowej w stronę centrum ok.

Od Łostowic po skrzyżowanie z Traktem jedziemy "po grudach"

Nie odśnieżone, nie posypane, korek od ronda Platynowa. Trakt czarny, bez korka (ok. 6:45). Droga przez Chełm (Zamiejską, Cienistą, Zaroślakiem) - da się przejechać, choć nie proponuję kierowcom na letnich oponach. Sprzętu odśnieżająco-solącego brak.

7:10 - o dziwo.... Trakt aż do Okopowej zupełnie bez korka... ostatni raz tak jechałem chyba w wakacje :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na "Sucharskiego" szklanka

trakt

straszne korki na wjezdzie do Gdańska przy św. Wojciechu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo potwierdzam

Bo na samym trakcie aktulanie pusto - przejechałem przed chwilą na zielonej fali do samego Marszałkowa. Więc musi być wcześniej jakiś zator albo samochody z okolic Gdańska wolniej dojeżdżają bo tam pewnie warunki jeszcze gorsze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Bardzo potwierdzam

no podobno już się stoi na obwodnicy pruszcza, i dalej też w strone Gdańska.czy jakaś kolizja tam była? czy po prostu jest az tak ślisko ?

Wg Policji gdzieś była

na Trakcie stłuczka - ale nie wiem gdzie. Ale zdaje się że w okolicy Gościnnej.

trakt

trakt tuz przed pruszczem karambol, nie da sie wychamowac z 20km/h!! masakra - na lodowisku nie jest tak slisko!!

godzine

jade z Pruszcza do Gdańska 232 a przez te lodowisko Adamowicza na goscinna nie dojechalem jeszcze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak tak... Adamowicz specjalnie wylał wodę i ją zamroził...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

sam sie puknij

można powiedzieć, że wylał, bo tylko jak przekroczysz tabliczkę z napisem GDAŃSK to nieodśnieżone i oblodzone drogi są. Za to odpowiadają urzędnicy których szefem w Gdańsku jest Twój ukochany Budyń.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Korek na Piotrkowskiej przez autobus ktory ma awarie albo nie moze podjechac na lekim wzniesieniu

Havla

Havla zapchana od Plockiej w kierunku centrum

Trzeba było jechać Traktem - puściutko :)

.

2605 na 118 zakończył jazdę i blokował ruch ponad godzinę

Powoli jedziemy z Żukowa do Trójmiasta (godz. 07:00)

Sprawnie zjeżdżamy ul. Spacerową z Osowy do Oliwy. Nie ma też kłopotów w ruchu jadąc leśnym odcinkiem ul. Słowackiego w kierunku Wrzeszcza. W towarzystwie jedziemy na na dolnym odcinku tej ulicy - do al. Grunwaldzkiej.

Za to w Sopocie korkuje się al. Niepodległości w kierunku Gdańska od wysokości stacji BP do ul. Czyżewskiego. Dalsza podróż aleją w kierunku Gdańska odbywa się bez niespodzianek.

Dobrze podróżuje się po Gdyni, choć już trzeba odczekać trzy zmiany świateł Gdyni od strony Sopotu jedziemy bez przeszkód.

Szklanka na drodze z Żukowa do Trójmiasta. Powoli jedziemy całym odcinkiem. Dodatkowo mamy kolizję na Nowatorów i Kartuskiej. Tworzy się tam korek.

Maciej Naskręt
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nieprzejezdne rondo Kokoszki

Moze byscie napisali ze rondo turbinowe na Kokoszkach i trasa w dol na Matarnie jest praktycznie nieprzejezdna? Od 40 minut stoje w korku (zaczal sie jakies 10m przes rondem a teraz je przejechalam! To jest chore! Ale ofc o takich rzeczach ludzie sie tu nie dowiedza i wszystko bedzie stalo do 11...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: nieprzejezdne rondo Kokoszki

Na budowlanych nie może podjechac ciężarówka !!!!! dlatego stoicie

Obwodnica

Ślisko jak cholera na obwodnicy na odcinku od osowej do węzła Karczemki, solarką chyba skończyła się sól i jest pełno lodu...

Re: Obwodnica

A mnie się wydaje, że Gdańsk oszczędza na soli i wcale nie sypią. Drogi są odśnieżone, przy tej ilości śniegu powinny być czarne (gdyby były posypane solą), a jest na nich tylko śliska maź. Wczorajszy deszcz plus mrozik i jest lodowisko....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

zima jak zwykle zaskoczyla...

...ciapy drogowe
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 8

dokladnie

wczoraj jakis inteligent na piecewskiej stanal na drodze bo na letnich oponkach nie mogl podjechac
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

na piecewskiej? przecież tam nawet z łąńcuchami na oponach byłby problem jak nikt nie odśnieżył

to nie zima zaskoczyła drogowców...

... tylko BAMBRY wyjechały na ulice i blokuja
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

P R S P Jak zwykle dało du....

P R S P Jak zwykle dało du.... Mimo forów jakie do stycznia dała zima panowie na dyżur się nie stawili w nocy. Czas pomyśleć o konsekwencjach albo zmianie firmy???
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: P R S P Jak zwykle dało du....

Chyba ZDIZ
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

jadąc z Chyloni w stronę Gdańska obowdnicą wszytsko piięknie do momentu jak zaczyna się osowa i droga zaczyna być oblodzona. Szkoda ze gdańsk nie odsnieżony

Obwodnica

Jak zwykle Gdańsk nie zadbał o swoich mieszkańców oraz pracowników dojeżdżających z innych miast. Obwodnica od Gdyni do Osowy OK, ale dalej tragedia. No, ale Gdańsk chce zaoszczędzić, nie ważne jakim kosztem........
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

radze omijac obwodnice

jedzie sie powoli i w duzym scisku, chyba lepiej bylo wybrac przez miasto

Snieg w styczniu??

To są jakies kpiny z nasz wszytkich robione i tyle. Zaczeło padać już wczoraj oczywiście żeby służby się przygotowały do tego to by było za duże wyzwanie dla nich. Jednorazowy opad śniegu i miasto sparaliżowane. Njagorzej, że płacimy za to wszyscy...
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie, spadły całe 3-4 cm śniegu i jest paraliż. Rozumiem że jest trudno odśnieżać jak pada całą noc i zawali całe miasto na amen, ale to były przelotne opady wczoraj wieczorem i tego nadal nikt nie rusza. Jechałem do centrum gdanska ok 7 i nie widziałem żadnej pługopiaskarki, to jest jakas kpina.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niestety tak ....

Tak jak zawsze bronię tych służb bo trudno w pół sekundy sprzątnąć całe miasto, zwłaszcza jak coś pada - tak tym razem niestety nie ma zmiłuj. Na Chełmie i Oruni Górnej śnieg przestał sypać jeszcze późnym wieczorem/wczesną nocą. Od tamtej pory na jezdniach nie zmieniło się absolutnie nic lub bardzo nie wiele.
Spadło mało śniegu i padał krótko - była cała noc na wprowadzenie reakcji. Wiadomo, że w poniedziałek będą korki - ale nie - tym razem służby niestety ZASPAŁY.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

O 5:50 dzwoniłem do dyż. inż. miasta - I NIC

Mówię - na Nieborowskiej sam lód od wczorajszego wieczora, bo ani jedna solarka nie przejechała tamtędy. Poślijcie coś, póki jest pusto. I guzik. A od 6:30 na drodze zaczęły się popisowe sceny, bo jest lekko pod górkę.
Swoją drogą, ilość totalnych p*zd za kółkiem załamuje. Podobnie jak zachowanie innych kierowców i ich pasażerów - wolą przez 10 minut utknąć bez ruchu (i pewnie przeklinać) niż ruszyć d*pę z wozu i popchnąć samochód przed sobą - naprawdę, wystarczy siła jednego faceta, aby w mig umożliwić ruszenie na wyślizganej do lodu nawierzchni. Zachowania społeczne i wzajemna pomoc = ZERO. Polaki...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam na Nieborowskiej.

Przy Piotrze i Pawle ten odcinek z gory z naprzeciwka jest na prawdę spory. Debili dużo - to prawda. Ale czy to problem żeby chociaż raz na kilka godzin coś przejechało i sypnęło. Ja mam kino pod oknem jak wpadają samochody jeden w drugiego za każdym razem kiedy pojawi się śnieg. W koncu ktoś zwiezie pieszego na skrzyżowanie na masce, tam go rozjedzie i wtedy dopiero będzie głośniej. A na razie - 20 stłuczek w porannym szczycie na jednym skrzyżowaniu - to żaden temat do rozmowy..........
I jeszcze ten tir na parkingu P&P dzisiaj rano szlifujacy asfalt :D:D
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ale TIR w końcu dał radę :) Każda inna osobówka na jego miejscu dawno by skończyła z zagotowanym płynem chłodniczym ;)

Kibicowałem mu z całego serca :D

I byłem pod rważeniem że jednak dał radę. Próbował, sypał, próbował, sypał, skręcał, próbował, sypał i w końcu osiągnął cel. A nie tak jak wielu kierowców na podjeździe - gaz do dechy, koła buksują a on stoi w miejscu bo nie wie co się dzieje, no to włącza awaryjne bo się zepsuł i korek po horyzont przez delikwenta. Na lodzie to już nie wazne czy masz letnie czy zimowe opony - jak brak umiejętności to nawet z kolcami będziesz stać w miejscu.

Dlatego chwaliłem w duchu tych kierowców, którzy zawczasu ustawiali się prawym kołem na chodniku (ośnieżonym, więc było co "chwycić" bieżnikiem), a lewym pomiędzy wyślizganymi śladami. Tacy przynajmniej ruszali pod górę bez większych problemów.
Ale ilu z tych, co tędy dziś przejechali, wie jak zachowuje się mechanizm różnicowy napędu...? Potem widać sceny, jak jedno koło kręci się jak szalone, a spanikowany kierowca ciśnie bezmyślnie na jedynce z gazem pod czerwone pole...

Pierwsza solarka, godz. 10.00

Rychło, k...a, w czas!

Kartuska od Jabloniowej stoi. Dojazd do Kartuskiej tez. Jezdnia oblodzona okrutnie. Dla porownania: w Gdyni o 6.30 wszystko odsniezone,mozna sprawnie jechac. Pozdrawiam jak zwykle nieogarnietych drogowcow z gdanskiego ZDiZ.

Budowlanych

Ul.Budowlanych w strone Matarni stoi !!!! Co jest grane??

Ciężarówki!

Ciężarówki nie mogą podjechać pod górkę, na jezdni jest lód - standard!

Potwierdzam, przy Skanskiej lód na jezdni

GKA trochę poczekają (>0,5-1h) korek zaczyna się za pętlą autobusową w Bysewie,
no ale kto by się spodziewał, że woda w styczniu zamarza

kowale

Wyjazd z Kowali praktycznie niemożliwy. Samochody i autobusy stojące w korku w ciągu godziny ruszyły się może o 500 metrów.

Ślisko na drogach, potworny korek na Trakcie św. Wojciecha (godz. 07:30)

Na drogach podróżuje się wyjątkowo źle. Kierowcy - taksówkarze - którzy poruszali się po ulicach miasta twierdzą, że w nocy trudno było dostrzec pług, który odśnieżałby ulice i posypywał je następnie solą.

image

Kierowcy jadący z Pruszcza Gdańskiego do centrum Gdańska powinni jechać obwodnicą przez Węzeł Karczemki i potem Trasą W-Z. Korkuje się Trakt na rekordowo długim odcinku - od obwodnicy Pruszcza Gd. do ul. Starogardzkiej.

Obwodnice wokół Trójmiasta są czarne, nie ma powodu do niepokoju. Jezdna jest mokra, ale nie rozpędzajcie się tam za bardzo.

image

Niestety zatkana jest al. AK. Stoimy jadąc do centrum przed ul. Łostowicką i Węzłem Groddcka. Mamy też sygnał o stłuczce na ul. Podwale Przedmiejskie do centrum Gdańska. Do zdarzenia doszło na wysokości budynku ABW.

Nie koniec złych wieści. Mieszkańcy Oruni Górnej nie mogą wyjechać z osiedla. Stoi Małomiejska i Platynowa w kierunku Traktu św. Wojciecha.

W Gdyni kolizja na ul. Janka WIśniewksiego. To powoduje zator na tej ulic w kierunku centrum. Szybciej na szczęście w tym kierunku jedziemy ul. Morską. Trzeba uważać.

W Sopocie od Brodwina po al. Niepodległosci stoi ul. Malczewskiego. Tracimy tam 20 minut.

Czekamy na wasze zdjęcia z ulic pod adresem: korki@trojmiasto.pl

image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jabloniowa stoi

Obwodnica

Jak wyglada obwodnica w stronę Gdyni?

Obwodnica ok, czarna - da się jechać. Gorzej Estakada Kwiatkowskiego w dół do Morskiej - gdzieniegdzie lód, ślisko - max 30/40 kmh.

Czyli niewiele mniej niż dopuszczalnie na tym odcinku "w dół" tzn. 50 km/h !

Estakada

Dzięki Tobie dotarł do mnie sens tego ograniczenia w tamtym miejscu.

Sopot-Gdansk Mar.polskiej

trasa z Sopot do Gdańsk Marynarki Polskiej oblodzona, Sopot cała 23-Marca, Armii Krajowej. żabianka chlopska dalej zielona droga, trasa przy PGE Arena oraz Marynarki Polskiej-cała trsa oblodzona
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdynia odśnieżona, drogi czarne, Sopot to samo a w Gdańsku śnieg i drogi oblodzone. Przed czerwonym wiaduktem koło PGE w stronę Letnicy samochody nie mogły podjechać pod górę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety to prawda.

Niestety bo jestem z GDA

Bez przesady z tymi niewidzialnymi pługami

Przestało padać koło 23. Gdy wyjrzałem przez okno o 24 moja ulica i parking (!) były odśnieżone. OK - pługu nie widziałem - ale efekt jego pracy tak :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

zaciekawiła mnie historia tego jednego zdjęcia pieszy się przewraca przechodząc przez jezdnię gdy samochody maja zielone? wnioskuje że miał czerwone i nie liczy się ze swoim życiem ... czy kierowca na tym śliskim pasie wyhamował na czas???to brawa dla kierowcy

To rowerzysta, a nie pieszy!!!!

tak mnie się wydaje J
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

3 miasto chyba tylko gdańsk

Jak co roku gdy tylko spadnie śnieg jadąc rano do pracy Gdynia Sopot ulice czarne tylko mija się tablicę gdańsk i od razu ślisko i szklanka na drodze ja nie wiem jedni mogą inni nie co za syf ten gdańsk
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam takie same wrażenia...

jechałem jednak w drugą stronę (tzw. dołem). Zaspa, Przymorze, Jelitkowo - lód, lód, lód. Od tablicy Sopot w okolicach budynku Hestii - czarny asfalt. Da się? Da. Szczególnie, zę śnieg padał tylko koło 21 i 22 wczoraj wieczorem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie tak - od tablicy Gdańsk na Jelitkowskiej lodowisko, Pomorska zalodzona

ruszyłam z Sopotu i tam drogi naprawdę są czarne, od hotelu Marina zaczął się lód na drodze, dalej cała Pomorska aż do Grunwaldzkiej kompletne lodowisko, bardzo ślisko i niebezpiecznie

Paraliż na południu Gdańska. Korek na obwodnicy (godz. 08:00)

Bardzo powoli jedziemy ul. Platynową i ul. Małomiejską do centrum. Mamy tam okropne korki. Wyjazd zajmuje niektórym już 40 minut. Nie jest lekko.

image

image

Bardzo powoli jedziemy także Traktem św. Wojciecha z Pruszcza Gd. Korek zaczyna się na obwodnicy wspomnianego miasta i ciągnie się aż do Oruni. Tam kierowcy łapią chwilę oddechu, ale nie na długo, bo wtem muszą znowu stanąć w zatorze od ul. Sandomierskiej do centrum.

Jazda komunikacją miejską (autobusową) to dzisiaj koszmar. Z powodu śliskiej nawierzchni większości ulic występują duże utrudnienia i opóźnienia na liniach autobusowych.

Powoli jedziemy Trasą W-Z. Stajemy w korku do centrum przed ul. Łostowicką i Węzłem Groddecka. Sparaliżowana jest też al. Havla od wysokości ul. Płockiej w kierunku al. AK.

Nie mają lekko kierowcy w Gdyni. Stoi już w zatorach ul. Chwaszczyńska na Karwinach. Zakorkowana jest także Chearznieńska na leśnym odcinku. Trzeba tam zatem uważać.

Drogi krajowe do zimy są przygotowane wzorowo. Obwodnice są czarne i mokre. Może być ślisko. Korkuje sie obwodnica do zjazdu na Osowę od strony Gdańska. Trzeba tam uważać, bo mocno zwalniamy.

Generalnie zakorkowane są ulice Osowy. Uważajcie.

Zakorkowana na jest ul. Nowatorów w Gdańsku. Kierowcy stoją praktycznie od wysokości terminalu lotniczego aż do turboronda i dalej w stronę ul. Budowlanych lub ul. Kartuskiej. Stoi też ul. kartuska od strony Żukowa do świateł w Kokoszkach. Tam kierowcy tracą 30 minut.

Osowa stoi

Cała Osowa w kierunku Oliwy stoi (Kielnienska), poruszamy się żółwim tempem, a właściwie to ślimaczym, nawet więcej stoimy niż jedziemy.

Na przystanku przy Realu na Spacerowej stanął autobus, nie może podjechać pod górę i blokuje pas. Osobówki mogą go ominąć, ale za mną jechał TIR i pewnie nie dał rady...

Obwodnica od Karczemek do Chyloni przejezdna, prawy pas czysty, lewy miejscami oblodzony, w kierunku Gdańska było jakieś spowolnienie.
Ul. Hutnicza w Gdyni mocno oblodzona, korek w stronę Estakady, PRZYNAJMNIEJ od rogatek Gdyni!

Co robia drogowcy w nocy?Czy nie mozna odsniezyc i posypac ulic wyjazdowych z osiedli wlasnie w nocy kiedy nie ma ruchu?!Coz "Gdansk Miasto Mozlwosci" ;-)
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ktoś powinien polecieć ze stołka!!!!!!!!!

Przestało padać około 23ciej i nie umieli zrobić porządku!!!!!????
Nie mają dostępu do prognozy pogody!!!!
KUR!!!!!!!!!!! za co ja płacę podatki wszelkiej maści!!!!
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiesz

Że Budyniowicz oszczędza na odśnieżaniu i sprzątaniu?
Poczekaj do wiosny a zobaczysz jaki syf będzie dopóki wichury nie rozwieją.
ECS Pochłania wszelki "Luźne" środki :)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

No żartujesz !!!!

Służby nie zaspały - to polityka!!! Przez duże PO.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jakoś krajówki czystsze.

Jakoś Gdynia czystsza.
Co tu ma do rzeczy Sejm????????????????????????????

Wiadomo było przecież, że w tym roku Gdańsk wyda na odśnieżanie dwukrotnie mniej niż mniejsza Gdynia. I już widać skutki a zima się jeszcze właściwie nie zaczęła...............

uwazaj, bo zylka ci peknie

panie roszczeniowy podatku ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Gdańsk - morze możliwości

Można rozbić auto na oblodzonej jezdni, na którą przez 12 godzin nie zawitała żadna solarka.
Można zniszczyć zawieszenie na wyrwach w jezdniach miejskich ulic.
Można zabić pieszego na przejściu, z którego dawno zniknęła "zebra", a miasto jej nie odmalowało.
Można gonić zająca na miejskim trawniku, którego pierwsze koszenie wypadło na początku lata, a zielsko wyrosło na metr lub wyżej.
Można tak długo pisać...
Ale można też wybrać się na zwiedzanie stadionu, na którym raz na dwa tygodnie podrzędna drużyna kopie przez 90 minut szmaciany worek.
Prawopodobnie będzie też można, w przyszłości, obejrzeć w muzeum historię robotników sypiających na styropianie. - Pod warunkiem, że nie urwie się koła po drodze, ani nie wjedzie w pieszego na niewidocznym przejściu.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jade na chełm przez zaroślak.Na drodze nie widziałem ani jednego pługu.Można powiedzieć,że cała droga to lodowisko.

korek

Kartuska stoi od biedronki na nasieniu w kierunku centrum,wsiadłam na przystanku danielu siedzę już w autobusie ponad 40min a jeszcze nawet nie dojechalam do lecznicy na .pozdrawiam :)

Na damroki:)

stoi na nasieniu?????

niezle to nasienie :D:D:D:D

Re: korek

to po co na wsi mieszkanie kupujesz ?

kowale

Tragedia! "Jade" juz 40 od zjazdu.z.obwodnicy i jestem dopiero przy.stacji benzynowej przy ul Ateny. Wszystko stoi. Obwodnica tez kiepsko ale to akurat wina kierowcow. To,ze jest troszke lodu nie oznacza,ze trzeba jechac 30km/h,a z gorki na hamulcu. Jezdza takie asy i potem sie dziwic ,ze sa korki. Jedzcie ostroznie ale umiejetnie. Blagam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

korek od banina

Jade od strony banina na matarnie i mija juz 50 min a jeszcze nie dojechalem do ronda turbinowego. Nasi drogowcy znowu zostali zaskoczeni. Szkoda ze nie analizuja prognozy pogody.

Stałam tam między 7.15 a 8, w tym czasie dojechałam z Rębiechowa do pętli autobusowej przy skręcie na Bysewo i koniec, ani drgnęło. O dojechaniu do turboronda nie ma w ogóle co marzyć.

Banino - Jasień

Masakra z Banina na Jasień jechałam 1:40 min. Masakra. Przeważnie o 7 jadę 15 min.

Żukowo - Gd.Wrzeszcz

Z Żukowa do Wrzeszcza o 6.30 jechałem 2:20 min.... Czyli o 2 godz dłużej niż zwykle...

Korki na obwodnicy w Osowej. Spacerowa sparaliżowana (godz. 08:30)

Nasza czytelnicze pisze do nas w sms-ie, że wyjazd z ul. Platynowej i przejazd ul. Małomiejską do wysokości ul. Ptasie zajął jej 1 godzinę i 10 minut. Szczerze współczujemy.

Uważajcie na odcinku obwodnicy od Owczarni do Osowy. Tam korek mamy w kierunku Gdyni. To nie wina złego stanu jezdni. Wszystko przez samochody zjeżdżające w ul. Spacerową. Jedźcie tam proszę ostrożnie.

Fot. GDDKiA
image

Niestety w zatorach staną też Ci, którzy chcą przejechać ul. Kielnieńską lub ul. Wodnika w Osowej. Tam tracimy do 40 minut na wjazd w ul. Spacerową. Uważajcie. Mamy też sygnał, że drogi w tej dzielnicy nie są dostatecznie odśnieżone, jest szklanka.

W Gdyni już korki na Morskiej do centrum. Stoimy w zatorach przed obwodnicą i potem jeszcze raz przed estakadą. Korkuje się ul. Janka Wiśniewskiego do centrum przed ul. Polską. Doszło tam do kolizji auta ok. godz. 7.

Nie ma lekko też na Węźle Wzgórze. Tam dużo samochodów. Korkuje sie al. Zwycięstwa do centrum na odcinku 500 metrów. Stoi także Wielkopolska do al. Zwycięstwa na 500-metrowym odcinku.

Na havla w kierunku centrum,na wysokosci ul.plockiej,na prawym pasie stoi na awaryjnych bus.Uwazajcie.PS Pozdrawiam wszystkich stojacych w korkach.

trasa sucharskiego

trasa sucharskiego od obwodnicy poludniowej w strone portu - lodowisko, tylko lyzew jakos zabraklo ;)

20 minut havla od plockiej do przemyskiej tj tylko jakies chyba 400 metrow

Południe Gdańska jak zwykle stoi. . . Havla, Świętokrzyska itd. W-Z pusta od Chełmu do Centrum. Wniosek?

To dziękuj Bogu !!! Następnym razem może byc gorzej

Gipsownie na ortopedii są pełne takich kamikaze

Od czego opony z kolcami. ZERO ŚLIZGU.

Pewniej sie czuję na rowerze niż pieszo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Po drodze

odwiozłeś dziecko do szkoły, przebrałeś się w garnitur, zawiązałeś krawat i miałeś czas na siku. Brawo!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pracuję w urzędzie.

A dziecko ma miesięczny i jedzie autobusem do szkoły.
Jakoś 35 lat temu też chodziłem sam do szkoły lub jeździłem autobusem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

niektórzy dowożą dzieci do przedszkoli

nie ma różnicy czy autobus czy auto i tak stoi się w korkach i to mega wielkich dzisiaj. Jest tylko różnica taka, że w autobusie stoisz i w korku i w autobusie a w aucie stoisz w korku ale siedzisz na fotelu.
W moim przypadku a mieszkam w Osowej, zakorkowane są wszystkie wyjazdówki, można omijać jadąc przez Owczarnię i dalej działkami przez las ale coraz więcej ludzi tamtędy pomyka i też się korkuje. Dramat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest różnica

Samochodem współtworzysz korek!

żal żal żal...

na drogach wszędzie lodowisko... tyle obiecanek, że drogowców zima już nie zaskoczy, a jak zwykle jest to samo! Znowu zaskoczyła!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obwodnica

Łoś jakiś włączył awaryjne przy zjeździe na owczarnie dosłownie 100m przed zjazdem i korek do Karczemek. To nie sprawa zimy, tylko jakiegoś debila. Czy nie byłoby łatwiej rozpisać przetarg na "USUWANIE" aut blokujących obwodnicę? Nim taki zastanowi się co zrobić, gdzie zadzwonić... A tak podjechałby samochód, odholował i po sprawie.

Potężny korek na obwodnicy do Matarni (godz. 09:00)

Na szczęście korek na obwodnicy w kierunku Osowy powoli odpuszcza jedziemy tam coraz szybciej. Co z tego, że jadąc w drugą stronę trzeba docisnąć pedał hamulca. W korku do Matarni jedziemy już od Osowy i tracimy 20 minut. Przyczyną korka są zatory na ul. Słowackiego.

Fot. GDDKiA - korek na obwodnicy w kierunku Matarni.

image

image

W Gdańsku zakorkowana ul. Starogardzka do Kanału Raduni. Powoli jedziemy od wysokości mleczarni Maćkowy. Stoi także Trakt św. Wojciecha od Pruszcza Gd. do ul. Starogardzkiej. Na szczęście jednak tu ruch nieco odpuszcza.

Powoli do centrum Gdańska wjeżdżamy ul. Podwale Przedmiejskie. Tam korek wiedzie praktycznie od Motławy. Kierowcy uskarżają się też na stan odśnieżenia Trasy Sucharskiego. Wielu miało problem z podjechaniem na ul. Elbląską podjazdem po łuku.

W Gdyni zakorkowana ul. Wielkopolska. Stoimy tam jakieś 400 metrów do al. Zwycięstwa. Ruch w tym mieście wraca do normy. Jeździmy szybciej.

W Sopocie natomiast mniej już samochodów wjeżdża w ul. Malczewskiego. Korek również tam odpuszcza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wczoraj wieczorem pisalismy o złych warunkach na obwodnicy i na Lostowickiej

przecież były komunikaty w radio Tv internecie, czy osoby odpowiedzialne za ten bajzel nie korzystają z mediów do określenia czy wysłać tabor na drogi? wspomnę że przestało padać około 24tej, może trzeba zadzwonić do wróżki w nocnym kanale TV i ona powie wyślij sprzęt bo będzie padać śnieg, wspomnę że przestało padać około 24tej

jeśli osoby odpowiedzialne mają problem to chętnie pomogę poinformuję kiedy trzeba będzie odśnieżać drogi i to za darmo w czynie społecznym
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 1

ten podstępny śnieg znów zatakował drogowców w nocy kiedy oni spali

a rano był szok !!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

MASAKRA

UWAGA.Ul.Jeleniogórska na Ujeścisku od szkoły a nawet dalej.Nie można podjechać do skrzyżowania z ul.Piotrkowską,sama piotrkowska też masakra lodowisko.Dajci info do służb odpowiedzialnych za odśnieżanie niech coś zrobią z podjazdem na jeleniogórskiej do skrzyżowania z piotrkowską tam nie można wogóle ruszyć wszystko stoi.

Jeleniogórska

Masakra do tej pory nie przejechała żadna piaskarka a jest godzina 9.30 ! trasa, na której jeździ 118 masakra służby zaspały, nie można przejechać bo autobus się przy pętli się rozkraczył i zablokował do świateł podjazd, który w ogóle nie został posypany! Cała Piotrkowska i Jeleniogórska nie posypane - ludzie gdzie my żyjemy mamy XXI wiek, chyba ktoś za to odpowiada?????

naduzywasz slowa masakra

trzeba bylo wyjechac wczesniej, nie od dzis wiadomo ze odpowiedzialne sluzby maja drogi w ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11

wyjechanie wczesniej niewiele zmienilo

autobus stal tam juz pare minut po szostej i ciezko bylo go wyminac

zjazd z Kowal

przez godzine brak wyjazdu z Kowal ul.Świętokrzyską w strone Gdanska..nawet autobus nie wjechał na góre..

Obwodnica do osowy stoi

Korek do osowy az od auchan. Przed osowa stoi zepsuty dostawczak.

Pytanie podatnika:

Czy za ten bajzel jest ktoś odpowiedzialny personalnie? Mało było czasu na posypanie solą dróg ? Śnieg przestał padać około północy.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

UWAGA na drogach występują zatory:

Obwodnica Matarnia - Auchan
Matarnia - Banino
okolice Chwaszczyna od strony Żukowa
Żukowo Gdańsk
Słowackiego
Kolbudy - Gdańsk
Pruszcz - Gdańsk
centrum Gdańska

Prawda całą dobę - cytat z portalu tvn24

"Zgodnie z prognozami synoptyków na Pomorze zawitała prawdziwa zima. Biało zrobiło się m.in. w Gdańsku, gdzie kierowcy od rana narzekają na fatalne warunki. GDDKiA zapewnia jednak, że zima ich nie zaskoczyła i już w nocy na drogach pracowało 11 solarek i 13 pługosolarek. "

Zaspa - lodowisko

Cała Jana Pawła, Rzeczypospolitej i częściowo Kościuszki niczym nieposypana, oblodzona, nie można ruszyć i się zatrzymać.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Zaspa - lodowisko

Na Zaspie masakra, lód i ani grama soli/piasku. Jak sama nazwa wskazuje -zaspa- nawet jak jest 3 cm śniegu. Dalej w stronę Centrum jakoś wolniutko idzie PO LODZIE ale od Placu Zebrań Ludowych znów korek- jest lekko pod górę i ślisko na maksa.
Przestało padać o 24 wczoraj, było dość czasu żeby posypać przynajmniej główne drogi i podjazdy, no ale ważniejsze przecież mieć stadion i ECS. Już niedługo wybory, czas zmienić tych co się usadowili na stanowiskach już od bardzo dawna to może się coś ruszy. W Sopocie drogi wyglądają naprawdę lepiej, a w GDN- wiocha i tyle.

Dokładnie maskara jak pisze "gdańszczanka", to samo jest z ulica rzeczpospolitą, chłopską, pomorską - jeden wielki bajzel, sama ślizgawka;/

Banino

Czy ktos sie oreientauje jak teraz wyglada trasa z Banina do Gdańska?

Stoimy

rozumiem ze o dojezdzie do ronda turbinowego mozna pomarzyc :/

za chwile wyjdzie słońce i nas ogrzeje

cierpliwości

Re: za chwile wyjdzie słońce i nas ogrzeje

a jak W-Z do Gdańska? i Słowackiego do Wrzeszcza?

słowackiego stoi a WZ pojedziesz u góry ale im bliżej centrum tym korek większy

w USA jak przyszła śniezyca to gubernator sam odsnieżał chodnik i ostrzegał przed falą mrozów w TV

a u nas...

a u nas

zaraz wybory więc pokażcie Gdańsczanie co potraficie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Potężny korek na obwodnicy do Matarni (godz. 09:00)

W Pruszczu był dzisiaj armagedon, od 8:10 do 9:00 autobus przejechał jakieś 1000m (odcinek od centrum Pruszcza do granicy z Gdańskiem).
Czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałem, poza wyjątkowymi sytuacjami-np. wypadek.

Te wszystkie inwestycje drogowe to jakiś pic na wodę, korki są z miesiąca na miesiąc co raz większe.

Re: Potężny korek na obwodnicy do Matarni

Problem jest chyba nie tyle w drogach co w drogowcach, bo drogi na prawdę zauważalnie się poprawiły w ostatnich latach, ale skoro zima się tak spóźniała to chyba w Styczniu nie powinna zaskakiwać drogowców, tymczasem wiele odcinkó od wczoraj jest nie posyoanych chociaż już wieczorem robił się lód

UWAGA na drogach występują zatory:

Obwodnica Auchan - Matarnia
Matarnia - Banino
Żukowo Gdańsk
Słowackiego
Pruszcz - Gdańsk
centrum Gdańska
drogi ogólnie w Gdańsku

?

jak droga z Banina do Gdańska

omt

Teraz już wiecie po co ma być OMT? Jak obwodnica jest zakorkowana to mielibyście alternatywe,a tak stoicie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Korek

Czy ktos sie oreientauje jak teraz wyglada trasa z Banina do Gdańska?

Gdansk w str stogow

Witam czy ktos sie orientuje jak wyglada sytuacja na odcinku gdansk glowny w strone stogow, elblaskiej ?

A gdzie są drogowcy?

A co sie stało z drogowcami , czyżby na urlopach? Jeden dzień małego mroziku i juz paraliż wielkiego miasta!!! No cóz Zaspa i Przymorze zalodzone , stoimy nic się nie dzieje.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ponawiam pytanie :)

jak z Banina do Gdańska?

jak zwykle o tej porze , nie ma żadnych niespodzianek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziekuje

Sprawdźcie korki na mapie

Z mapy Targeo wychodzi, że od Ikea do Owczarni obwodnica zakorkowana.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

ciekawej o której dzisiaj będzie 15.00?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Korek na Obwodnicy (godz. 11:09)

Jak donosi nasz czytelnik, pan Jacek, są spore utrudnienia na Obwodnicy od Gdańska do Osowej, a także na zjeździe do Słowackiego. Kilometrowy korek utrzymuje się też na zjeździe z Armii Krajowej na Chełm.

Re: Korek na Obwodnicy (godz. 11:09)

Lód był już wczoraj około godziny 20tej. Niestety wiem, bo potańczyłam sobie trochę na ulicy. I od tamtej pory do rana jakoś nie zrobili z tym porządku. Wczoraj nie widziałam żadnego pługu w okolicach Grunwaldzkiej we Wrzeszczu. Stąd teraz te problemy..

Gdańsk

Osowa jest w miarę ok, ulica spacerowa też, natomiast ulica Pomorska dramat i kpina! Lód, zero piasku, kulać się trzeba po ulicy a nie jechać, trudno ruszyć na sygnalizacji świetlnej, kompletna porażka, dwupasmowa często uczęszczana ulica w takim stanie.

Korki w Gdyni, w Sopocie i Gdańsku spokojniej (godz. 15:30)

Poranne problemy na drogach Trójmiasta, na których bardzo często zalegała warstwa lodu, dały do myślenia kierowcom. Być może część z nich zawróciła samochodami do domów, a inni tak zaplanowali powrót do domów, by ominąć najgorsze korki. W każdym razie stan na godz. 15:30 jest taki, że w całym Trójmieście jest tylko kilka zatorów, na które trzeba uważać.

Utrudnienia są na ul. Morskiej w okolicy skrzyżowania z Trasą Kwiatkowskiego, oraz na Hutniczej i Chylońskiej. Podobnie jest na na leśnym odcinku Chwarznieńskiej w dół.

Bardzo wolno jedziemy krętą i stromą ulicą Sopocką ale może dzięki temu uda się dziś uniknąć stłuczek w tym miejscu? Oby.

W Sopocie i Gdańsku na razie jedziemy bez większych zatorów, choć bardzo wolna jazda czeka nas po al. Grunwaldzkiej przez centrum Wrzeszcza. Wyjątek stanowi ul. Jana z Kolna, która stoi w kierunku centrum miasta.

a o 15 zabrakło?

Robi się gęściej na drogach, zwłaszcza stromych (godz. 16:00)

Tym razem zaczynamy od Gdańska. Na południu miasta jest w miarę spokojnie, niewielkie zatory pojawiają się Ujeścisku i na Chełmie, ale al. Havla, która tak dopiekła kierowcom wieczorem i dziś rano, jest w pełni przejezdna.

Nieco inaczej jest na innej stromej ulicy, czyli Łostowickiej, gdzie na nitce do góry pomału tworzy się zator.

Kłopoty natomiast na górnym odcinku Jaśkowej Doliny. Auta jadą tu bardzo wolno aż do świateł na skrzyżowaniu z Rakoczego.

Jednak wciąż najbardziej zakorkowana jest Gdynia. Uszkodzona ciężarówka na ul. Chylońskiej blokuje ruch w kierunku Rumi, na czym cierpi całą okolica, czyli także Morska i Hutnicza. Nie poprawiło się na ul. Sopockiej, która jest stroma i na której kierowcy mocno zwalniają, by nie stracić panowania nad samochodem.

Coraz większe korki w Gdyni (godz. 16:30)

Cały czas nieciekawie w Gdyni. Zatory spowodowała uszkodzona ciężarówka na ul. Chylońskiej, obecnie jednak największy korek znajduje się na Hutniczej, które - przed wjazdem na estakadę - jest zupełnie zablokowana. Nie za dobrze wygląda też sytuacja na Janka Wiśniewskiego. Stosunkowo spokojnie za to na Morskiej.

W Sopocie zrobiło się za to nieco luźniej - ruch al. Niepodległości jest płynny w obu kierunkach.

W Gdańsku tradycyjnie już o tej porze powoli korkują się Spacerowa i Słowackiego (w kierunku obwodnicy). W centrum największe zatory na Hucisku i końcowym odcinku Nowych Ogrodów. Korek także poza centrum - na Łostowickiej.

korek na Wisniewskiego już od dworca. chyba lepiej jechać Morską

morska stoi

na morskiej też korek od dworca

Spore korki w Gdańsku (godz. 17:00)

Jak wyglądają trójmiejskie drogi w ostatnim dziś raporcie drogowym? Zacznijmy od Podwala Przedmiejskiego - choć nie ma tam dramatycznego korka, jedziemy wolno od wysokości Łąkowej. Na Trakcie św. Wojciecha też nie ma dramatu, stoimy "standardowo" czyli od Zaroślaka do centrum. O wiele gorzej wygląda skrzyżowanie Kartuskiej z Nowolipie (tam stoimy od Piekarniczej do Kartuskiej). Z Kartuskiej w Łostowicką ciągnie się spory korek) Zatkana jest (i to w obie strony) Myśliwska - od Piekarniczej do Kartuskiej. Stoi też Armii Krajowej. Tam korek zaczyna się na wysokości Jankiela i ciągnie się do Łostowickiej. Wały Piastowskie - od Jana z Kolna do Podwala Grodzkiego - stoją.

Ulice na Głównym Mieście - Rajska, Gnilna, Łagieniki, Korzenna - stoją.

Ul. Legionów - w obie strony stoi. Podobnie jak Jaśkowa Dolina w górę, Słowackiego od Potokowej do Galerii Bałtyckiej.

Przejezdna jest za to Grunwaldzka (na całej długości). Spoty korek na Spacerowej przy zjeździe na Obwodnicę. Samą Obwodnicą zresztą mkniemy bez większych utrudnień i to w obie strony.

Do Sopotu jedziemy bez problemów (w drugą stronę tak samo). W Gdyni korek na Wielkopolskiej do Zwycięstwa, na Rolniczej do Chwarznieńskiej, na Wiśniewskiego od Polskiej do Kwiatkowskiego. Stoi też: Hutnicza (w obie strony) i Pucka (w obie strony).

Mimo wszystko życzymy szybkiego (i bezpiecznego) dotarcia do domu i miłego popołudnia!:)

Łagiewniki, Gnilna, Rajska i Korzenna to Stare Miasto!

Łagiewniki, Gnilna, Rajska i Korzenna to Stare Miasto!

Inne tematy z forum

Myjnia bezdotykowa - możliwość mycia ręcznego (3 odpowiedzi)

Dzień dobry! Gdzie w Gdańsku można na spokojnie umyć auto ręcznie (na dwa wiadra) na myjni...