Ratunku!!!!!!

Czy w końcu ktoś z radnych wyrzuci tego uczonego organiste masakra!!!!!! Obraza nas parafian ze nie umiemy śpiewać a to on nie ma talentu nie umie się dostosować do uroczystości mszalnych !!!!! Czy ksiądz proboszcz tez stracił słuch gdzie nasze pieśni pełne życia . Ratunku!!!! Chcemy pana Marcina chcemy słyszeć i śpiewać nasze pieśni na nasze parafialne melodie wołam w imieniu parafian Chcemy Marcina organistę
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Chce pośpiewać ale jak cymbał spiewa po swojemu na swoje melodie, swoje pieśni co kosciół nie zna to jak tu śpiewać skoro się z tym maestro od siedmiu boleści nie da. Ostatnio słyszałem pieśń z tych nowych w innym kościele. Bardzo mi się podobała ale tu w kielnie koszmar sluchac a co dopiero grac.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Żałośni jesteście. Myślałem że to parafianie powinni śpiewać, a to wygląda tak jakbyście siedzieli i chcieli słuchać tam tylko organistę. Idziecie tam do Boga, a wam wszystko nie pasuje, nie jesteście w kinie czy teatrze żeby wszystko oceniać. Módlcie się do Boga o zmiany, jeśli jesteście aż tak wierzący, a wysłucha wasze prośby
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie psuje tez mi. To zobaczcie tą bardzo estetyczną kudkę podobną mam do kluczenia blaszaka. Wycięta dziura na dwa kable wygląda wyśmienicie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Ratunku!!!!!!

Panie obecny organisto nie potrafi pan po naszemu zagrać „Chwala na wysokości Bogu” przecież mamy wychwalać Boga a nie Go chować poza tym tego się nie da śpiewać a słuch akurat mam dobry inne pieśni tez pan zawala tak być nie może! Z całym szacunkiem niech pan już nie gra.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mieszają się tu dwie sprawy. Jedna to sprawa proboszcza, która do jego emerytury już się nie zmieni. Jedyny sposób to dać wyraz dezaprobaty poprzez nieprzychodzenie przez jakiś czas do kościoła w Kielnie i wcześniejsze ogłoszenie bojkotu. Żeby było wiadomo, że ludzie są przeciw.
Druga to sprawa organisty. Organista gra jak gra. Są lepsi i gorsi od niego. Na pewno nie można powiedzieć, że psuje organy czy że jakoś tam mega fałszuje. Gra po prostu inaczej.
Jeśli był konflikt na linii Proboszcz - Organista Marcin, a skoro pisaliście o jakieś liście to był - to nie ma szans na jego ponowne zatrudnienie dopóki administrować będzie dotychczasowy ksiądz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mocne słowa. Od kiedy wolna dyskusja ma na celu zniszczenie, oczernienie oraz skłócenie parafian.
Ja zauważyłem tu dwa obozy których poglądy się ścierają jak to w demokracji bywa. Jedni są za obecnym porządkiem rzeczy a drudzy mają dosyć panującego bałaganu w parafii. Ostrożnie z doborem słów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie skłócamy patafian każdy ma swoje zdanie ale tak chce nie będę pisać chcemy bo będzie halo żeby obecny organista odszedł ponieważ psuje tradycje naszej mojej parafii i odpycha od kościoła człowiek zamiast się skupić to jest nerwowy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proszę nas normalnch parafian nie obrażć od wieśniaków..to forum robi się nie smaczne!!! Mam nadzieję że nie tylko ja ale też inni parafianie zauważyli to co ja...że to forum jest po to by zniszczyć , oczernić i skłócić parafian....i pozbyć się obecnego organisty!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tragedia to wy gropka wiesniakow pseudomelomanów udajacych znawców i obrażających innych mających odmienne zdanie. Ludzie oszczędzcie wstydu sobie i parafi
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tragedia!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chce mi sie podejść do Pana posła mszy wiec powiem Panu tutaj. Jeżeli masz człowieku honor to odejdź z honorem z tej parafii i pozostaw muzykę ludzia ktorzy umieją umiejetnie wykorzystać to piękno. Zamiast pisać te bzdury popracuj nad sobą! !!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czytając te forum uważam, że obecny organista tutaj wcina swoje 5gr. A więc panie organisto. Nie chce mi się podejsc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przepraszam może być większość parafian bez ciebie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Proszę nie wypowiadać się w imieniu całej parafii. „My parafianie” - kiedyś „My król”. Chyba jednak te czasy już za nami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Luk ...nic dodać nic ująć!!! Super napisane.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Drogi luk masz racje . Śpiew pana Tredera był wyjątkowy i przekazał ta wiedzę panu Marcinowi za tym tęsknimy i trzeba próbować aby ten śpiew wrócił
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ta cała dyskusja jest bez sensu. Nic nie dała, nie daje i nic nie da. Obrażanie się nawzajem, wytykanie komuś dyplomów czy wyzywanie od złodziei.
Fakt jest taki. Należymy do Parafii Rzymskokatolickiej. Niestety, nie jesteśmy parafią protestancką, żebyśmy mieli jakikolwiek wpływ na wybór księdza. Tam rada parafialna - wybierana przez parafian - wybiera pastora z którym podpisuje umowę o pracę i jeśli ten się z czegoś nie wywiązuje to leci z roboty.
W Rzymskim kościele tkwimy głęboko w średniowieczu. i organizacyjnie i mentalnie. Niestety w polskim języku ksiądz jest blisko księcia i to się im myli.
Diecezja jest praktycznie własnością biskupa. A tego mamy o pseudonimie flaszka, itd. To człowiek, który otacza się wszechogarniającym zbytkiem. Kocha złoto i przepych co widać czy to w jego rezydencji na św Wojciechu czy w jego prywatnym pałacu na Podlasiu.
I taki oto biskup właściciel diecezji mianuje i trzyma na stanowisku ludzi, którzy są mu posłuszni i pozwalają gromadzić majątek. Ekonomisto, uważasz, że nasz proboszcz mógłby sprzedać 27 ha ziemi bez wiedzy i zgody biskupa?
Ryba psuje się od głowy. Nawet gdybyśmy mieli i z 20 rad parafialnych/ekonomicznych/ziemskich czy jakkolwiek by je nie nazwać to i tak nic nie da. Nasz proboszcz jak i wielu innych aby utrzymać się w dochodowej parafii musi robić to co mu każe jego eminencja ekscelencja.
Co do organisty. Nie wiem czy się zwolnił, czy został zwolniony. Tego nie wiem bo nikt tego oficjalnie głośno nie powiedział. Osobiście bardzo tego żałuję, ale praktycznie każdy z nas został zwolniony kiedyś z pracy czy zwolnił pracownika. Było minęło. Możemy żałować, może żałować pracodawca i pracownik i jeśli oboje dojdą do zdania że było warto to kiedyś jeszcze usłyszymy szkołę śp. Organisty Tredera. Ale póki co nie ma tematu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak zgadza się tu walczymy o powrót organisty pana Marcina tylko i wyłącznie .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pytanie maturalne z matematyki.
W roku 1999 parafia kielno dostała ok. 50 ha.
W roku 2017 proboszcz po aferze ogłasza z dumą i pompą i fanfarami, że parafia ma ok. 23 ha
Pytania:
1. Ile brakuje? Tak na oko 27 ha.
2. Co się stało z tym pokażnym areałem? Wyparował? Upały są dopiero w tym roku.
3. Wartość zgubionego areału.
Przyjmijmy, że z ha osiagniemy 8 działek po 1000 (bo drogi dojazdowe trochę zabierają). Czyli 27ha*8dzialek z ha = 216 działek.
Cena dzialki w okolicach Leźna w 2007 wynosiła ok 150zł (ziemie były położone w okolicach Leźna, Pruszcz Gd).
Obliczenia:
8000m2 * 150 zł/m2= 1 200 000 * 27ha = 32 400 000 zl.
Około 30 mln zl wyparowało z parafii a proboszcz ciągle zbiera i zbiera bo trzeba remontować. Za te pieniądze nowy kościół by wybudował.
Ale ludzie w kielnie bronią proboszcza, że niby dobry zarządca. Rządzi kasą że ciągle mu brakuje. A co w spadku dostaną przyszłe pokolenia skoro nasze pokolenie sprzenierzyło tyle majątku parafialnego. Nasi dziadowie dla koscioła oddawali a my to wszystko sprzedali. A kosiół się sypie.
Ludzie zastanówcie się dobrze jak będziecie pisać nagonka, oszczerstwa, troska o parafię, budowanie jedności, proboszcz przeszkadza.
Po tych prostych przeliczeniachwidać, że parafia jest tragicznie zarządzana. Czas to naprawić, żebyśmy się przed przyszłymi pokoleniami nie musieli wstydzić. Przemyślcie to.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Informuję iż ten wątek jest zalozony o powrocie organisty Pana Marcina,a nie o obronie proboszcza i organisty. Chcesz to załóż sobie swoj watek´''jestem wazelinka i obronie Franciszka''
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4