Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego

Opinie do artykułu: Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego.
Artykuł na temat: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych 2018

Bezkompromisowy Wojciech Smarzowski czytelnie i stanowczo opowiada o ludzkim zepsuciu i kościelnym systemie wymagającym gruntownego remontu. "Kler" nie jest ostrzem wymierzonym w katolików, a jedynie filmowym narzędziem służącym piętnowaniu budzących odrazę praktyk. Niezależnie, czy podczas niedzielnej mszy siadamy w pierwszym czy ostatnim rzędzie, a może w ogóle omijamy kościół szerokim łukiem, ten film warto zobaczyć.

Kontrowersjami towarzyszącymi "Klerowi" można byłoby ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo gdanskie to nie robią.?

moze o gdanskiej sycylii by trzasnal taki filmik.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

czyli troche jak z sędziami.

Za rzadow PO
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czterej Pancerni i Kler

Czterej Pancerni mają swój dalszy ciąg . To historia Janka Kosa , który porzucił Aganioka dla Gustlika i po odrzuceniu amorów przez heteroseksualnego kolegę został księdzem. Teraz walczy na froncie lewactwa wspieranego przez Putina.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wiele grup to robi.

i spytaj dzieki komu ten kosciol? Obawiam sie ze prawda bedzie bolesna. bo to autorytety PO z Walesa, Mazowieckim na czele. z kiszczakiem i millerem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Beka z Arkadiusza Jakubika

tak o sobie opowiada: "Wiesz, ja jestem osobą niewierzącą, ale wszystkie święta obchodzimy w domu. Jest zwyczaj, np. jak jest Wielkanoc, mam świadomość, że jest to część polskiej tradycji. Zawsze wtedy z synami jadę do kościoła" - wyznał szczerze muzyk.
Może być to zaskakujące, bo o ile spotykana jest postawa "wierzący-niepraktykujący", tak "niewierzący-praktykujący", budzi zdziwienie.
Gra księdza kukułę w taki sam sposób jak grał w filmie Jestem mordercą a postac nieco inna.
Mocno zawodzi. Jednak filmy fabularne to nie jest 13 posterunek.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

w urzedzie miasta kaza nam wierzyc w gotowanie w budyniu .

to jedyna sluszna wiara ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to nie jest kwestia wykształcenia

to jest kwestia wrażliwości i otwartości. Wy nie jesteście ani wrażliwi, a umysły macie strasznie zamknięte. Boicie się świata, ludzi, boicie się schodzenia z wydeptanych ścieżek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Psychoniedowiarek się odezwał. Widzi zło w kościele, ale jest tolerancyjny i różowo flagowy. Pedofile, geje, złodzieje to głównie inne grupy społeczne
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pracuś się znalazł.Czy ktoś Ci zabiera z konta? To się odwal dumny wierzący w siebie A to do czasu, zobaczysz
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

19 mld w skali roku odpływa do vatykanczyków z naszego budżetu.

Doucz się. Sama taca to "na waciki im idzie".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

A ty co wyznajesz, auto, iPhone czy telewizor?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież nie dokładasz

Skoro nie chodzisz do Kościoła do nie dajesz "na tacę", nie płacisz za sakramenty. O co ci chodzi? Nikt nikogo nie zmusza do płacenia na kościół.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

ale kto powiedział, że to ma być dokument? Sekielski zbiera fundusze na zrobienie rzetelnego filmu dokumentalnego na temat pedofili w kościele.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Byłem w sądzie z klechą ( ja jako strona powodowa) i powiem tak:

kłamstwa, mataczenie, fałszowanie dowodów a na koniec...."niezależny sąd" stwierdził, że w Polsce obowiązuje konkordat. Wygraną sprawę przegrałem. Ale cóz, jest jeszcze Strassburg.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ale pięknie

Jak psychokatolkom puszczaja zwieracze niech zaczną robić ludzkie tarcze przed kościołami bo ludziom przytomnym puszczają nerwy !trzeba pozbyc sie...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14