Rekord na Reja

Ktos wie jaki jest rekord petli na Reja w sopocie? Z podjazdem do Golebiewa (tym dluzszym).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Rekord na Reja

łyżwą czy klasykiem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

ee, tam rzadko wystarczy śniegu, bo żłoby odśnieżają

ale jak odśnieżą nie za dużo, to jest równo i jest idealnie

Reja sucs, bo albo tam jest odśnieżone za bardzo, albo za mało, a podłoże jest twardym asfaltem, wiec nie da się pojeździć ani na świeżym pierwszym śniegu ani na ostatnim.

W obu wypadkach kij się albo nie wbije w podłoże, albo ściera się i tępi tak szybko, że pod koniec jednej przebieżki nie da się go użyć na podbiegu nawet na lepszej trasie.

Te wady w mniejszym stopniu maja też drogi szutrowe i tłuczniowe, które kosztem ciężkich milionów porobili ostatnio leśnicy. Tam (np. Gliniasta Droga) dodatkowo kamienie wystające ponad śnieg błyskawicznie niszczą ślizg, a gdy jeździć łyżwą - krawędzie. (mam pół piwnicy zniszczonych beyond repair nart) To, w połączeniu z katastrofalną dewastacją tradycyjnych szlaków jak Droga nadleśniczych (dzika zwózka drewna!!!), powoduje że w naszych lasach coraz mniej jest bezpiecznych dobrych dróg na biegówki. I daje powód takim idiotom jak ci, co porobili ostatnio trasę do jeżdżenia w kółko w Kolibkach: komercyjną i skarlałą wersję dawnych tras.

Mam już 50 lat i pewnie niedługo wiek zrówna moją kondycję z tymi dla których zrobiono te poronione Kolibki. Na razie jednak mi żal, że zniszczono mi "mój las". Ostatnio, żeby sobie naprawdę pojeździć te paręnaście kilometrów - najlepiej pojechać w Karkonosze. Gdy miałem 20 lat, miałem idealne trasy pod domem, mogłem nie zdejmując nart (poza kilkoma asfaltami jak Spacerowa) z domu w Oliwie pojechać lasami np. do Wejherowa. To uż se nevrati.

Jedyna trasa jak za dawnych dni to Kościerska. Tylko ten smród...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teraz z progami to trochę trudniej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szmyd tam se pykał. Zapytaj go.

przepraszam, jaka długość jednej szosowej pętli Reja?

5.2 km

http://rowery.trojmiasto.pl/Szosa-w-srodku-sopockiego-lasu-n3584.html

Tu masz wszystkie rekordy na Reja:
http://app.strava.com/segments/explore#location/Gda%C5%84sk,%20pomorskie,%20Polska/type/cycling/min/0/max/5/surface/undefined/center/54.42025,18.534204/zoom/13/map_type/terrain
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przyjemnie podjeżdża się też na Malczewskiego/Sopocką. Sporo samochodów, ale bez przesady. A na bonus zawsze można ładnie poszaleć na zjeździe. Wydawało mi się, że ma trochę większe średnie nachylenie niż 2,7% ze stravy, no ale jest moment zjazdu.

A czy posiada ktoś z Was linka do spisu pomorskich podjazdów? Jakieś dwa, trzy lata temu na tym forum przewijał się ten link. Niestety nie jestem wstanie go odnaleźć

http://www.roweromania.dzs.pl/roweromania/ranking-podjazdow/

proszę bardzo :)

Dokładnie o tą stronkę mi chodziło :) Wielkie dzięki :)

Jakimi progami, przecież to prawie płaskie jest i nawet w zjeździe na tylnym kole nie przeszkadza...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

taaaaaaa

laska dwa tygodnie temu tam się połamała

Re: taaaaaaa

Cooo? Jak to możliwe??? Niektórzy chyba nie powinni wyjeżdżać na drogi publiczne...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

będzie rekord ale chyba w wypadkach

pogotowie dzisiaj zabralo kolejnego rowerzystę...jeżdził tam od lat...

Re: będzie rekord ale chyba w wypadkach

Gnoje z leśnictwa złośliwie ustawiły taką niebezpieczną pułapkę na rowerzystów. Mam nadzieję, że odpowiedzą za to karnie i cywilnie.

a może trzeba dostosowac prędkośc do warunków panujących na drodze...przecież wszystko jest oznakowane, wystarczy jechac wolniej...a jak sie jezdzi brawurowo + syf po ostatnich ulewach na asfalcie czyli piach i kamienie, to o tragedię nie trudno

Rowerem jedzie się tak szybko na ile siły pozwalają. Czyli pod górę powolutku a z góry szybko. Skoro w tym miejscu dochodzi do wypadków, znaczy że droga jest niebezpieczna. Zostało to zrobione celowo, z głupoty i winy umyślnej leśników. Ci ludzie to najgorszy rodzaj człowieka - mordercy w majestacie prawa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Oprócz sił są jeszcze przepisy ruchu drogowego i zdrowy rozsądek... swoją drogą, nie pamiętam już - jest tam ograniczenie do 20/30 przed progami?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ograniczenia prędkości przed progami nie ma. Prędkość dopuszczalna 50/60 km/h w zależności od pory doby.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

brak znaków z ograniczeniem prędkości nie zwalnia od myślenia

nie zwalnia, ale upowaznia do odszkodowania. To wina zarządcy drogi, który nie ostrzega, że należy ograniczyć prędkość. Tak samo były sprawy z dziurami w drodze, jeżeli jest znak informujący to kierowca ma mniejsze szanse na odszkodowanie. Albo informacja o zwierzętach leśnych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Należy jeździć z bezpieczną szybkością i nie narzekać. A tam prują ile sił mają w nogach i dlatego są wypadki, sami jesteście winni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Zanim powstały progi to bezpieczna prędkość = tyle ile sił w nogach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zwłaszcza gdyby nagle samochód wyjechał... o przepisach nie mówiąc, bo "50-tkę" spokojnie z lekkim sprintem przekroczysz. A jeśli progi teraz Ci przeszkadzają, to bardzo dobrze że ktoś je postawił. Jak się umie jeździć to można tak samo szybko. Co nie zmienia faktu, że to mało rozsądne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

A samochodów tam naprawdę masa, jeden za drugim sznurkiem podjeżdżają... Jak jeden na 10min się trafi to jest dużo. Teraz większe zagrożenie stwarzają progi. Wcześniej co najwyżej ze swojej nieostrożności można było poobcierać się w krzakach uciekając przed przypadkowym samochodem, a teraz stworzono stałą przeszkodę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1