Renault Laguna II

Lagunę można rozpoznać na pierwszy rzut oka. Wyraźna i czytelna linia, szerokie nadkola podkreślają mocny i zdecydowany charakter tego auta. Lekkie linie budzą wrażenie mocy. Wydaje się gotowa do skoku. Wnętrze Laguny jest jasne i przestronne. Deska rozdzielcza o wyraźnie zaznaczonych krzywiznach wydaje się zarazem lekka i dynamiczna. Kolory i materiały zostały starannie dobrane. Troska o ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

o awaryjności Laguny II - nieubłagane statystyki

Dedykuję tym, którzy obrażają krytykujących ten model i zarzucają im brak wiedzy eksploatacyjnej, otóż:

Rankingi niezawodności nie zostawiają na Lagunie II suchej nitki, dowodząc znacznej awaryjności auta. Nie może być dziełem przypadku:

- 101 pozycja w zestawieniu DEKRA (kategoria wiekowa do trzech lat) oraz
- 107 (ostatnia lokata !!! ) w zestawieniu TÜV

i są to statystyki robione w oparciu o dane wielu tysięcy warsztatów.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

LAGUNA 2 1.9 dci 120kM PRIVILEGE 6-CIO BIEGOWA

W każdym samochodzie cos zawsze nawala nie dotyczy to tylko renówek zobaczcie jakie problemy maja posiadacze audi czy nawet japonczykow nie wspomnę o niezawodnym volvo-bzdura(NAJDROZSZE CZESCI i tez wadliwe). Ja moja gumkę sprowadziłam z Belgi w 2007 r. byla i jest piękna, na początku urzekła mnie kolorem (czerwień-ognista-perla+srebrny grill i dodatki) a jak wsiadłam i odpaliłam silnik - poezja. Traktuje ja z szacunkiem, dbam o nia,obchodzić sie delikatnie bo to autko z dusza i subtelne (nie jak niemieckie traktory) tankuje tylko na bp leje olej elf wymieniam filtry i kontroluje dwa razy w roku czy jest zdrowa. gdy ja kupiłam miala 130 tys.km przejechane teraz ma 220 tys.km, przez ten czas wymieniliśmy rozrząd,klocki,tarcze,amortyzatory,intercooler,zawór EGR,kupując auto używane obojętnie jakiej marki kazdy się chyba liczy z tym ze cos nawali i cos trzeba wymienic,nie ma cudów . Kolega w tym samym czasie co ja kupil sobie Passata po roku dosłownie się rozleciał kompletny zlom, potem golfa i tez juz nie zyje wiec ja nigdy nie kupila bym VW-eja.Wracajac do laguny nie zamieniłabym na inne chociażby dlatego ze znam te auto wiem co wymieniłam (a jak się kupi cos innego to trzeba zaczynac od początku) i jestem zadowolona z jej dynamik,i komfortu, spalania ,klasy, elegancji, wyposażenia.Zryw na swiatlach jak torpeda reszta aut zostaje w tyle wachajac nasze spaliny ,a na trasie -niema mocnych 220 na blacie i w dluga. polecam te limuzyny i nie sluchajcie ludzi ktorzy zle o nich mowia bo albo nigdy nie jechali tym autem albo zle je eksploatuja albo sa zazdrosni bo mieli na nie poprostu pecha , ale nie chodzi tu tylko o laguny. MOZNA MIEC PECHA OBOJETNIE NA JAKIEJ MARKI AUTO.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podsumowując lAGUNA 2 to....

Limuzyna za małą kasę , nafaszerowana elektronicznymi bajerami,z poprawną sylwetką lekko wyróżniającą się z tłumu.Co do awaryjności ,nic nie dzieje się bez przyczyny ,warunki w jakich są używane nasze samochody, rzadko są idealne ,ale najczęściej to my sami jesteśmy winni tych usterek .\wypowiadacie się częstych o defektach turbiny ,ale niestety jest to delikatne urządzenie trzeba pamiętać o jej schłodzeniu na wolnych obrotach przed zgaszeniem silnika , wymianie filtra powietrza w porę i używanie dobrej jakości oleju silnikowego .Należy też zwrócić uwagę ile osób używa ten samochód , i czy każdy wie jak się z nim obchodzić .Poza tym jest to bardzo bezpieczne auto ,liczne systemy pomagają kierowcy , i czuwają nad bezpieczeństwem .Materiały użyte do wykończenia wnętrza są dosyć dobre lecz ulegają zbyt wczesnemu zużyciu.Decydując się na to auto musimy pamiętać że, jest ono wyposażone i zaawansowane technologicznie w różne bajery , które wiemy z życia codziennego lubią nam robić psikusy, i nie dotyczy to tylko lali.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przychylam się do opinii Marka jak gdzieś dalej jadę to się zastanawiam czy coś nie padnie mam silnik 1,9 dCi czy to tylko tak jest z Lagunami mającymi te silniki.To nie tylko moja opinia ale i innych użytkowników oraz mechaników w warsztatach samochodowych.

KUPA ZŁOMU

To i tak za dobrze powiedziane awaryjność elektroniki i podzespołów sterujących silnikiem bardzo częsta auto z 2003r od kilku miesięcy chcę sprzedać za ok.15 000PLN i nie mogę znależdz chętnego.Szczerze odradzam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

laguna 2 v 6 3 litry

NIE WIEM DLACZEGO WSZYSCY TAK NARZEKAJĄ NA TE AUTKO MAM JE 3 ROK POWYMIANIE PASKA SWIEC FILTRÓW ORAZ OLEI JEZDZEM PO CAŁEJ EUROPIE MAM PRZEJECHANE 240 TYS KM I ANI RAZU AUTO MNIE NIE ZAWIODŁO ZAWSZE PALI ZAWSZE JEDZIE POZDRAWIAM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

laguna II

ja również nie narzekam na swoją Lagunę z silnikiem 1.9 dci bardzo dobry silnik i dynamiczny, to prawda gdy się dba o autko to jest wdzięczne właścicielowi:)ja nie narzekam na moją lagunę a ze są czasami usterki, np. naprawa zawieszenia to jest normalne na polskich drogach.

Jeśli z małym przebiegiem i pewna to ok..ale bezpieczniej kupić 1.8 16V dobra dynamika w trasie do 130 pali >7L i silnik prostszy..
Lepsze i bezproblemowe były diesle w lagunie I DTI proste bezawaryjne rechoty... i robiły po 500tys bez remontu jednostki

i love my cars

Jeżdżę laguną I kombi 1.8 8V już rok, miała 160tys jak przywiozłem, wizualnie igła,silnik fajny i nie pali dużo jak na tak duże auto ok7L w trasie.Wymieniłem zawieszenie przód,lorzyska, manszety i rozrząd koszt 1000zł i nowe koła goodride 480zł komplet i tyle.W każdym aucie z czasem coś się zużywa i trzeba wymienić..+ lagunka jest w ocynku i nie gnije..a ci kolesie co tak psioczą to jeżdżą 30letnimi BMW i nic nie dokładają bo sie rozlatuje wszystko..polecam czołg albo amfibie

lożysko ?

to koło dwu masowe, właśnie mam w naprawie. te same objawy i raczej nie jezdzić.

Do Leona

Mam założony gaz w takim modelu Laguny i po przejechaniu 83tyś km zdecydowanie polecam .Zero problemów warunek dobra instalacja LPG w dobrym warsztacie ja osobiście jestem super zadowolony z tego auta, bywają małe problemy jak z kazdym autem.Pozdrawiam.

laguna2 1.9dci

jezdze w UK laguna kombi 2002rok 1.9dci co mi sie popsulo spalil mi sie panel od klimy nawiewu zamek od kierowcy i mechanizm szyby tez strona kierowcy i ost jechalem z dzieckiem i pekla mi sprezyna z przodu strona kierowcy cale szczescie przy20kmh bo inaczej lipa by byla z kart problemy ale dziala jeszcze i oby dzialala auto ma teraz 105tys mil mam ja od 74tys mil i czujnik wymienilem w kole wgrano mi nowy podzialal jeden dzien teraz zniknal i tak wkolko co dzin mechanik z tym czujnikiem i nikt nie wie co jest no ale tak to jezdzi no i dbam o auto to tez ma zalety wymiany olejow plynow jezel choz o silnik tez ok zero problemu naprawde dbasz o silnik i jest ok moim zdaniem auto nie jest tak bardzo zle jak pisza ja wnioskuje ze tez drogi w polsce robia swoje z zawieszeniem a co do dbania to tez lanie roznego paliwa wymiana oleju na gowno tanie bo koszty albo pol na pol wszystko ma swoje granice.dla mnie laguna 2 1.9dci na skale 10punktowa daje 8 trasa z UK do Polski 1950km na 83litrach 3osoby zaladowana na maxa.wiec splanie ok ale tylko paliwo z dobrych stacji paliw

LAGUNA 1,9 DCI 2002

WITAM PRZYPROWADZIŁEM TAKĄ LAGUNĘ Z NIEMIEC, DO KOŃCA SERWISOWANA PO WYMIANIE TURBINY NOWEJ NIE PO REGENERACJI. AUTO CHODZI SUPER, KOMFORT REWELACJA,SPALANIE AUTA TO OD 5 DO 7 LITRÓW OLEJU NAPĘDOWEGO. MIMO 190TYS. PRZEBIEGU NIC SIĘ NIE DZIEJE BARDZO POLECAM
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Głupstwa

Mam ją z salonu. 2004 r. 1.8 automat.
serwisowana w autoryzowanym już przez 5 lat. gazu nie widziała. Ubóstwiam ją! Serwis bardzo kosztowny, ale cóż. Byle kogo nie dopuszcze do niej.
Nic się jeszcze nie działo.
A jak się sprowadza z zagranicy niby nie powypadkowe, zakłada się gaz i serwisuje byle gdzie jak najmniejszym kosztem to się psują. Sory. Taka prawda.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

LALA

mam lagune 1.9 z 2002 roku i powiem krótko następna też będzie laguna. Apropos szmelcwagena i audi przy tych mrozach tylko się z teście śmieje jak swego paska 2004 nie może uruchomić i te faktury za zawias z niemieckich aut została nazwa a może i one jest z chin

LAGUNA II

Witam od pol roku posiadam Lagune II 1.6 16v kombi z 2001 roku auto jest nie zawodne, wygodne. przejechałem okolo 30000 i bez usterek. jedyny mankament to duze zuzycie paliwa w granicach 10 l na 100km. mam pytanie co do gazu, jak ten silnik zachowuje sie na gazie i czy warto wkładac do niego gaz?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

laguna2

auto mi gasinie i zapala sie na czerwono silniczek i odpala ponownie bez klopotu czy to mozliwe ze paliwo STANISLAW
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

prosze o pomoc chodzi o Lagune 2 dziekuje pozdrawiam po wcisnieciu spszegla cisza a tak przy jezdzie jakby cos szorowalo dzieki

mam problem z laguna przy jezdzie szumi po wcisnieciu spszegla cisza gdzie przyczyna
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

renault bubel? smieszny jesteś

podstawowa zasada prowadzenia auta jest taka ze trzeba kierowcy a nie leszcza:) nic sie samo nie psuje kolego. Honda Accord jest lepsza ale uważaj zebys jej nie zniszczyl znajac twoje zdolnosci:) pozdrawiam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1