Renault Laguna II

Lagunę można rozpoznać na pierwszy rzut oka. Wyraźna i czytelna linia, szerokie nadkola podkreślają mocny i zdecydowany charakter tego auta. Lekkie linie budzą wrażenie mocy. Wydaje się gotowa do skoku. Wnętrze Laguny jest jasne i przestronne. Deska rozdzielcza o wyraźnie zaznaczonych krzywiznach wydaje się zarazem lekka i dynamiczna. Kolory i materiały zostały starannie dobrane. Troska o ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

laguna

tak czytam waszych opini ale jak zauważyłem to najwięcej problemów mają właściciele z silnikami diesla czyżby benzyniaki miały mniejszą awaryjność a może faktycznie to jest kwestia dbania o stan techniczny mam zamiar kupić takie auto zobaczymy co bedzie podziele się opinią jak troche nabije kilometrów
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

1.9dci

badziew jakiego jeszcze nie spotkałem awaria goni awarie turbina wtryski itp żałuje że sprzedałem wcześniejsze auto (mitsubishi carisma) pomimo swojego wieku(1998) i przebiegu(240000) misiu sprawował się bez zarzutów szkoda że nie mogę powiedzieć tego o lagunie naprawde nie polecam

1,9dci 107ps

man lagunę 1,9dci 423tyś przebiegu poważniejsze awarie to turbo, ale to normalne po takim przebiegu. druga awaria to taka ze tnie klina na kole zębatym wałka rozrządu, założyłem nowy rozrząd (pasek pompa rolka i koło zębate) myślałem że może śruba słabo dociśnięta była, pprzejechałem jakieś 15tyś i znowu to samo. wałek niby nie stawia dużych oporów więc co może być przyczyną???

dnspox

Ja ma od 2 lat lagune, jak narazie wymieniłem tylko sworzen s przodu przy jednym kole koszt 65 zł i jeżdze dalej, rocznie okolo 40 ys km. rok temu zrobiłem chiptiuning podniesłem dodatkowo moc o 20 KM i silnik bez problemu smiga, miałem honde accord i nie chce wiecej tam nie mozna zmienic sworznia trzeba połowe przodu wymienic a koszt okolo 500-600 pln.

Laguna zadbana działa bez problemu - brat takze ma i nigdy go nie zawiodła.

Ja polecam

Odpowiedź Laguna 1.9 dCi

Witam!Nie polcam kupna laguny sprowadzonej z zagranicy.Powinieneś poszukać jej na polskim rynku.Najlepiej od pierwszego właściciela, kupionej w polskim salonie serwisowanej w ASO.Po pierwsze zarządaj od właściciela okazania książki serwisowej z wbitymi u dealera pieczątkami świadczącymi o przeglądach okresowych, łącznie z fakturami za wymienione części (jak właściciel się od tego miga tzn. że coś jest na rzeczy).Po drugie jak zdecydujesz się na ewentualne kupno auta, to pojedź z nim i właścicielem do serwisu renault i zarządaj sprawdzenia samochodu.Bedzie to kosztowało ale na przyszłość się opłaci, będziesz spał spokojnie.Możliwy jest też wgląd do bazy danych renault,dzięki temu uzyskasz pełne informacje o wymianie części i przebiegu eksploatacji samochodu.To powinno wystarczyć. Ja posiadam Lagunę kombi 2.2dCi 2007r. i na razie zero problemów. Kupiłem ją rok temu od pierwszego właściciela z przebiegiem 60 tys. wszystko było udokumentowane, więc nie miałem wątpliwości co do kupna auta.Elektryką się nie przejmuj,jeżeli auto jest regularnie serwisowane i sprawdzane to takie rzeczy - awarie właściwie nie mają miejsca.

Poradźcie !

Witam

Mam zamiar kupić Lagunę kombi z silnikiem diesla rocznik 2002, 2003, na co powinienem zwrócić uwagę? Co powinno wzbudzić moją czujność? Boję się trochę tej elektryki, miałem już jednego Francuza tzn Peugeota 307 2.0 HDI, noce nie przespane, nie wiedziałem, że w samochodzie moga się nawet takie rzeczy popsuć. Napiszcie proszę co myślicie, czy Laguna 1.9 w dieslu kombi to dobry wybór???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Laguna 1.9 dci 120 KM Grandtour Privilege Plus 2003 rok

Zgadam sie. Kupilem swoja z przebiegiem 120 tys z Austrii BEZWYPADKOWA 100% SERWIS sam przejechalem przez 1.5 roku 50 tys i jedyna awaria to alternator. Jak kupicie zadbany egzeplaz to bedziecie chwalic tak jak ja. Nie zamienil bym sie nigdy na niemca w podobnym wieku. Jesli chodzi o awarie to tak DROBNE ale czasem upierdliwe z elektroniki(karta to mit delikatnie sie nia poslugiwac i nie ma problemu, zamek mi sie poddal ale wymiana zebatki i dziala a nie placic 500zl) zawieszenie fajne komfortowe ale malo trwale ale cos za cos(niskie koszty naprawy na szczescie). Serwis: znajdzie sobie kompetentnego mechanika ktory sie zna na francuzach i mit o czestych serwisach mozna miedzy bajki schowac. Eksploatacja: panowie z glowa poszanujcie samochod uwazajcie co kiedy trzeba wymienic nie katujcie turbo i tankujcie tylko dobre paliwio bo to nie niemiecki tluczek. Jazda super hamulce 5 prowadzenie 5 bezp. bierne 5. Dla mnie to samochod ktory udowodnil ze francuz dogonil niemca a zadbany od pierwszego własc. jeest w stanie zaimponowac jakoscia materialow we wnetrzu, radoscia z jazdy, komfortem. POLECAM. Pozdrawiam

Fajne autko

Kupiłem rok temu wymieniłem olej i rozrząd i ciesze się z jazdy, rok 2002 przebieg 150 000 jak dla mnie oki

LAGUNA 2.0 TURBO 2004R. 110 tys. km.

Kupiłem Lagunkę dokładnie w listopadzie 2004r w polskim salonie i jeżdżę nią do dziś.W ciągu pięciu lat eksploatacji w zasadzie nie miałem z nią wiekszych problemów.Najważniejsze jest to że nigdy mnie nie zawiodła na drodze tzn.nigdy nie było konieczności wzywania lawety.Czytałem tutaj kilka postów i szczerze mówiąc włos mi stanał na głowie czytając o tym jakie można mieć z tym autem problemy.Chyba jestem szcześciarzem bo u mnie jak dotąd większych problemów z elektrobiką nie było.Jeżeli chodzi o usterki to:3-krotnie wymieniałem zurzyte elementy przedniego zawieszeni tj.tuleje, sworznie,końcówki drążków,drążki kierownicze.Z tyłu raz wymieniałem tuleje i amortyzatory.Przy 70tys. wymieniałem tarcze z klockami przód i tył.Oprócz tego awarii uległa pompa wody,na szczęście usterka została wykryta podczas serwisu oraz naprawiane było podświetlenie panelu automatycznej klimatyzacji.Przy 100tys.wymieniłem również rozrząd.Niestety nie jest to auto tanie w eksploatacji,jeżeli naprw dokonuje się w ASO to koszty są bardzo wysokie.Zamienników jeżeli chodzi o zawieszenie nie polecam bo są bardzo słabej jakości.W wersji z silnikiem jak u mnie trzeba pamiętać o schładzaniu turbiny.Pozdrawiam

Mam zamiar kupić Lagunę II z 2002 1,9dci 160tyś. Proszę o opinię kogoś kto jeździ tym rocznikiem.

Chłopie kup sobie używaną skrzynię za 1500zł

Dajcie spokój z serwisami.....mam kolegę ,którego auto zaczęło się psuć od pierwszgo serwisu,a za drugim podmienili mu turbinę....Trzeba mieć swojego mechanika i unikać serwisów-tam czesto pracuja przypadkowi ludzie.

Rewelacja!!!!!!!!!!!!

Kupiłem Lagune 2 rocznik 2004 od pierwszego właściciela krajową przebieg 112 tyś nie cofany. Zrobiłem 6 tyś km. Zadnych usterek, zachowuję sie rewelacyjnie. Polecam!!!!!!!! Niesłuchajcie tych wszystkich oszołomów którzy krytykują te auto.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Renalt Laguna 2

Renalt Laguna 2 to najlepszy samochód jaki miłem bezawaryjny polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

wszystk0 zalezy od kierowcy po jezdzie nalezy troche odczekac przed zgaszeniem silnika zeby obrotuy turbiny spadly ma gdzies kolo 50 000 na minute jak zgasisz od razu nie bedzie smarowania i sie zatrze

Laguna 1.9 dci 120KM

ja wraz z zona kupilismy lagune w czerwcu tego roku i musze przyznac ze jezdzi mi sie nia lepiej niz vw vento. przedewszystkim jest bezpieczniejsza wieksza, bogato wyposazona bo ma az 8 poduch ESP ABS Tempomat. narazie jedyna czesc ktora wymienilem sa amortyzatory, ale szykuja mi sie rowniez gumy na belce tylnej. no ale to wiadomo ze takie czesci z czasem sie zuzywaja. u mnie laguna 2 ma 5+. pozdrawiam mateusz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Są mobile i są debile...

Mam dwie Laguny 1.9dCI 130tys km, i 3.0 V6 bęzyna automat 220tys km. Poza wymianami pasków rozrządu i przeglądów okresowych auta były w serwisie na wymianie amortyzatorów tylnych i tulei w tylnej belce. Poza tymi wizytami w serwisie nie było konieczności aby tam jeździć. Oba auta są z tego samego roku 2001. Jestem z nich bardzo zadowolony. Nie podzielam zdania innych użytkowników tego modelu którzy nie wyjeżdżali tym autami z serwisu. Ciekawe co piszą po zmianie auta na forach poświęconych innym markom?

wrażenia z jazdy

Witam wszystkich użytkowników Laguny mam od 3 lat lagunę 1.9dci 120 km.Kupioną od 1 właściciela z Włoch z udokumentowanym przebigiem z bogatym wyposażeniem.Po przeczytaniu większości wypowiedzi to odnosi się wrażenie albo trafiliście fatalnie z wyborem lub niektórzy nie dbają o samochód.Podróżuję tym samochodem dużo przejechałem ponad 60 tys km i nic się nie dzieje.Totalnie żadnych awarii.Ojciec był za granicą przejechał 2.5 tys kilometrów z prędkością 130 - 170 km i żużycie wyszło 5.7l na /100 km.Teraz niedawno wymieniłem koncówki drązków kierowniczych koncówki wachaczy i gumy normalne eksplatacyjne żużycie za części i wymianę zapłaciłem 500złZe swojej laguny jestem bardzo zadowolony bardzo wygodny i nowoczesny samochód.Bardzo czeba uważać na turbinę po dłuższej ostrzejszej jezdzie ja czekam 1 minutę i dopiero wyłaczam silnik.Z tego co oriętuję się to Turbina w 120 km jest najbardziej podatna na awarie i jej nie da się regenerować.Jest bardzo czuła na jakość oleju.Ja stosuję syntetyk 5 w 50 i polecam innym ten olej co prawda jest drogi no ale coś za coś lepiej wydać na olej 300 -400 zł niż za wymianę turbiny 4000 zł w pełni zgadzam się z użytkownikami RIG 324 i CRONIKON.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Renault Laguna 1.9dci 120KM Rok 2002

Witam właścicieli pięknych i bezpiecznych Lagunek.Ja i moja żona jesteśmy szczęsliwymi posiadaczami Renault Laguna rok 2002 1.9 dci+ GPS kombi.Czytałem różne opinie na temat naszych renówek i tylko można sie śmiać to co opisują że jedni wymieniają zawieszenie drugi częsci do silnika itd. Moim zdaniem to te osoby co tak narzekają na Lagunki to niech kupią sobie czołg to nie będą nic zmieniać tylko asfalt!!!Wracając do auta stylistyka jest bardzo pięknym samochodem silniki disela niezawodne komfort jazdy nie jedna osoba chciała by mieć taki komfort jak ma Laguna no i bezpieczeństwo nie wiem jakie macie państwo ale ja mam w standardzie 8 airbag GPS ABS ESP 6-biegów 1.9dci 120
KM sprowadzona z Francji. Jednym słowem jesteśmy szczęśliwi zakupu tego auta.

Pozdrawiamy wszystkich szczęśliwych urzytkowników Lagunek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jakie są obiawy jak pójdzie koło dwumasowe?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Laguna II 2005 r.

Jest niezła.Ale zaskakuje!Wsiadam odpalam a tu :ESP/ASR defekt.
jazda do serwisu.Cały moduł ABS z ESP do wymiany.cena ok.4 200.Ponieważ jestem II właścicielem Renault ma mnie gdzieś i nie mogę ubiegać się we firmie o jakiekolwiek ulgi(mówili coś o programie partnerskim) Ale w czasie jazdy ABS działa?
Opuszczam szybkę dla pana władzy i już jej nie podnoszę.Awaria podnośnika.Opuściłem szybkę tylną i tak została.Awaria podnośnika.Mechanik poradził zaopatrzyć się w części do prawych drzwi bo tylko patrzeć jak podnośniki polecą.