Renault Laguna II

Lagunę można rozpoznać na pierwszy rzut oka. Wyraźna i czytelna linia, szerokie nadkola podkreślają mocny i zdecydowany charakter tego auta. Lekkie linie budzą wrażenie mocy. Wydaje się gotowa do skoku. Wnętrze Laguny jest jasne i przestronne. Deska rozdzielcza o wyraźnie zaznaczonych krzywiznach wydaje się zarazem lekka i dynamiczna. Kolory i materiały zostały starannie dobrane. Troska o ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

lagu-zarcik

-czemu wlasciciele laginy nie witaja sie na ulicy? - Bo rano widzieli sie juz w serwisie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 37

laguna 1,9 dci 2002

ostrzegam wszystkich przed zakupem laguny w dieslu.Wymienilem druga turbine, skrzynie, pompe paliwowa o duperelach typu czujniki cisnienia nie wspominam.Jedyna rozsadna rzecz, ktora jest logiczna do wymiany po polskich drogach to zawieszenie (tez wymienione). Najprostsza metoda weryfikacji czy laguna sie psuje czy nie jest poswiecenie paru godzin pod serwisem i porozmawianie ze "szczesliwymi" uzytkownikami tego badziewnego auta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 21

Laguna 94 Alizee

Posiadam lagune z silnikiem 1.8 90KM, full wypas bez skóry, na liczniku 190 tyś. Miałem okazję zetknąć się z laguną2 i uważam że jedynka jest dużo mniej awaryjnym autem. Dwójka jest cool ale trzeba poświęcić jej dużo troski. Goście którzy leją w zbiornik i jazda to raczej powinni wrotki nabyć. Osobiście w swojej lagunie narzekam tylko na plastiki we wnętrzu, po dużym przebiegu troche je słychać. Mój wóz posiada klimatronic i jest to pierwsze 11letnie auto jakie znam gdzie działa bezproblemowo. Jeśli ktoś posiada lekturę lub CD typu SAM NAPRAWIAM to proszęo info
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

LAGUNA 1.9 dCI 110KM 2001r.

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Cóz moge dodoać. Opinie ludzi na pierwszych stronach są dla mnie niesamowite i niewiarygodne!
Posiadam lagune z 2001r..Mam "nakulane" 90tyś.km. i narazie nic się nie dzieje! (odpukać) Autkiem jeździ się bardzo fajnie i komfortowo! Silnik diesla z systemem Comoon reail i turbosprężarką jest rewelacyjny! Trzeba tylko dbać o obroty i technike jazdy!Tak jak wspomniał mój przedmóca po dynamicznej jeździe należy wystudzić turbine!To bardzo ważne! Grozi to szybkim złużyciem się turba lub uszkodzeniem. Cóz moge jeszcze dodać. Autko przy ekonomicznej jeżdzie potrafi spalic lekko ponad 5 litrów ON. Sądze że ten wynik jest rewelacyjny! Mój maxymalny wynik to 6,6 litra na 100km! średnia prędkość 90km/h (cykl mieszany- większość odcinki 40km) Uogólniając, renault laguna którym jeżdzę jest fajnym autkiem. Oczywiście posiada wady, największa - zawieszenie! No ale coś za coś! Jesze nie wymyślono idealnego samochodu, który by był by bezawaryjny, jeszcze mniej palił itd.
POLECAM.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja tez jezdze laguna 1.9 z 2002 roku. Tylko raz wymienialam klocki hamulcowe, jezdze na wszystkie przeglady, wymiany oleju i filtrow. Nie mialam jeszcze zadnego wiekszego problemu.Moze dodam ze jestem kobieta i mam przejechane ponad 150 tys km. Niedlugo bede musiala zmienic pas rozrzadu, ale to chyba logiczne ze auto i jego czesci sie zuzywaja.Zapomnialam dodac ze czesto zmieniam opony , ale tylko dla swego bezpieczentwa.Panowie piszacy wczesniej albo mieli pecha, albo potrafia jezdzic tylko polonezem.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

Laguna 2 diesel

Czytajac wiele opini na temat tego samochodu a w szczegolnosci silnikow diesla zastanawiam sie czy uzytkownicy silnikow 1.9 dci i 2.2 dci wiedza jak sie powinno jezdzic majac pod maska turbo sprezarke.Czy wiedza o tym ze po szybkiej(dynamicznej)jezdzie nie gasi sie odrazu silnika tylko nalezy odczekac co najmniej 1 minute w celu zwolnienia obrotow wirnika turbo???W przeciwnym razie silnik juz nie chodzi-smarowania nie ma a walek turbo dalej sie kreci z predkoscia kilkudziesieciu tys.obr/min i to bez smarowania.Trzeba pamietac ze silniki z turbo nie sa bezobslugowe jak to nie ktorzy mysla!!!!!!
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 7

Laguna II 1.8.

Przed zakupem Laguny czytalem komentarze i pomimo tego zdecydowalem sie na zakup tego auta czego w cale nie zaluje.Pracuje w sieci VOLVO i na co dzien mam do czynienia z wiejska kadra menadzerska ktora rozbija samochody i tez wypisuje komentarze ze to zlom.Firmy banki leasingi i inne zostawiaja czesto co przeglad po kilka lub nawet kilkanascie tysiecy zlotych za naprawe swoich aut ktorymi rozbijaja sie menadzerowie i nawet do glowy nie przyjdzie im by sprawdzic przynajmiej olej w silniku podczas tankowania naleja do pelna fakturka i odjazd silniki non stop pracuja w pelnym zakresie obrotow niezaleznie od temperatury ich samych lub otoczenia.Drogi jakie sa wszyscy wiemy lecz nie wszyscy wjezdzamy w te dziury z ta sama predkoscia nie wszyscy zwalniaja przed torami tramwajowymi ceglka na gazie i ogien po dziurach firma placi za paliwo felgi opony wahacze tuleje amortyzatory itd. a pozniej znurzony siedzi i pisze te bzury ze Renault to zlom Volvo to zlom itd.
Tramwaj im dac.
Jesli ktos zastanawia sie nad zakupem Laguny to niech jedzie do serwisu na sprawdzenie i bierze jak w dobrym stanie i nie bita.
Absolutnie nie czytac tych bzdur ktore pisza Ci co nie wiedza do czego samochod sluzy.
Panowie menadzerowie wiecej kultury jazdy po miescie i nie tylko zachecam tez do lektory ksiazek obslugi samochodow i przepisow ruchu drogowego!!!
Kazde auto ma swoje mankamenty jedne wiecej drugie mniej a jesli dorwie sie jeszcze do niego pseudo kierowca to szybko mozna je zniszczyc.
Moim zdaniem Laguna II to calkiem przyjemne i komfortowe autko zmienilem juz pare samochodow w zyciu i przejechalem sporo kilometrow od dwudziestu lat naprawiam samochody moje zdanie na temat Renaulta nie bylo najlepsze i trafila sie Laguna II jestem naprawde milo zaskoczony!!!
Wiekszosc opisanych w kkomentarzach uszkodzen posrednio powstala z winy samych uzytkownikow i nie ma co sie sugerowac niczyim komentarzem trzeba auto dobrze spradzic,ewentualnie kupic i jezdzic nic tak jak sie to powinno robic stosowac sie do zalecen producenta a bedzie O.K.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 3

laguna `99 dti

the best numer 1!!!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

laguna II 1,8 gaz-2001

Czytam opinię o lagunach i mam wrażenie, że mam inny samochód albo taki szczęściarz jestem. Przejechałem 86 kkm, dzisiaj wymieniłem (pierwsze) klocki hamulcowe - pierwsza wizyta w serwisie i stwierdzono że będę miał do wymiany sitenbloki z tyłu (zaczęło skrzypieć). Jak na szajs francuski to nieźle się sprawuje. Nie mogę zrozumieć tych co raz w miesiącu muszą jechać do serwisu, jak wy jeździcie? Przecież ja jeźdżę codziennie po dziurawej Warszawie a nie po francuskich autostradach? No można trafić na lepsze i na gorsze auto . Ale gdyby to była prawda dotycząca wszystkich sprzdanych samochodów - to można policzyć - w serwisie każdym musiało by być 300 samochodów Renault!! Ktoś przesadza.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

jezdze laguna 2.2 dci od lipca 2003 roku i niemoge pojac jakie smieszne opinie kraza wsrod kierowco japonskich samochodow mianowicie jezdzilem wczesniej honda accord i powiedzialem sobie ze wiecej japonskiego kiczu juz niekupie :) co do lagunu to auto jezdzi bez zarzutu a czutajac opinie przedmowcow to polecem kupcie sobie panowie rowery jak nieumiecie obchodzic sie z autem, silnik auto jak dla mnie ma fantastyczny 320 Nm momentu obrotowego robi swoje ;) milo patrzec jak z tylu przy 160 najezdza bmw i miga swiatlami zeby go puscic wystarczy redukcja z 6 na 5 bieg i momentalnie mam 180 delikatnie wrzucam 6 i auto buja sie do 220 (polecam tylko na obwodnicy) i niemca juz niewidac, panowie mala rada jak nie umiecie obchodzis sie z autem to niewypisyjcie glupot pozdrawiam
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

jezdze laguna 2.2 dci od lipca 2003 roku i niemoge pojac jakie smieszne opinie kraza wsrod kierowco japonskich samochodow mianowicie jezdzilem wczesniej honda accord i powiedzialem sobie ze wiecej japonskiego kiczu juz niekupie :) co do lagunu to auto jezdzi bez zarzutu a czutajac opinie przedmowcow to polecem kupcie sobie panowie rowery jak nieumiecie obchodzic sie z autem, silnik auto jak dla mnie ma fantastyczny 320 Nm momentu obrotowego robi swoje ;) milo patrzec jak z tylu przy 160 najezdza bmw i miga swiatlami zeby go puscic wystarczy redukcja z 6 na 5 bieg i momentalnie mam 180 delikatnie wrzucam 6 i auto buja sie do 220 (polecam tylko na obwodnicy) i niemca juz niewidac, panowie mala rada jak nie umiecie obchodzis sie z autem to niewypisyjcie glupot pozdrawiam
popieram tę opinię 124 nie zgadzam się z tą opinią 27

laguna 1,9dci

mam lagune 1.9 dci zaczely sie klopoty od interculera potem turbo , a teraz zle założony filtr powietrza w serwisie ,zniszczyli w autoryzowanej stacji reno silnik
nie zdecydowalbym sie na zkup poraz kolejny
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 20

laguna 95' benzyna

Jeżdzę tym autem od nowości, mam już 240 tyś km,
najczęstsze usterki to zawieszenie przód, ogólnie jestem zadowolony,ale czs już zmienić na inny, ale nie laguna.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

A ja mam Lagunę 97 2.0 16V

Jedyna awaria jaką miałem, to wentylator chłodnicy. Poza tym to autko jest świetne. Laguna II bardzo mi się podoba, ale po tych wszytskich opiniach, to chyba bym jej jednak nie kupił...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

zanim kupisz - dobrze pomyśl

Jeżdże Laguną od lutego 2001- mam szczęście, iz jest to autko firmowe. Początkowo pełen zachwyt:wygodnie, przestronnie i komfortowo, ale szybko zaczął się koszmar. Wizyty w serwisach to standard - gdyby nie to, że za wszelkie naprawy płaci firma, pasowałoby go dawno opchnąć. Poza tym jak na autko 4-ro letnie, jest w fatalnym stanie. Mam na mysli kiepska jakość zawieszenia, wykończenia wnętrza i innych bajerów. O awariach z kartą nie wspomnę - totalny koszmar i na nonstopie. Jednym słowem nie polecam - chyba, że ktos ma dużo czasu (na wizyty w serwisach) i pieniędzy.... Poza tym francuskie zawieszenie i polskie drogi nie idą w parze.....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 23

KUPJ LAGUNE Z GLOWA

PO ZASIEGNIECIU OPINII O LAGUNACH NIE BRALEM PRZY ZAKUPIE MIOJEJ TRZECIEJ LAGUNY WERSJI Z SILNIKIEM 1.9 DCI.PO RAZ TRZECI KUPILEM 1.8 BENZYNE I PO RAZ TRZECI NIE MAM Z NIA ZADNYCH PROBLEMOW.OBY TAK DALEJ
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 4

nowak dealer renault- gdynia i keblowo k. wejherowa

najgorszy reprezentant firmy renault!
serwis w obu stacjach - fatalny!!!!
totalny brak profesjonalizmu.
firma nastawiaona na zbycie pojazdu a potem klienta!!!!.
ostrzegam wszystkich przed kontaktami z ta firma!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 18

HORROR

Ja swoją lagunę miałem zamiar polać bęzyną i podpalić. Gdy popsuła mi się po raz setny w ubiegłym roku przed wigilią powiedziałem DOŚĆ. Sprzedałem za śmieszne pieniądze byle się pozbyć. W ciągu roku stała 3 miesiące w serwisie. Z ciekawszych usterek to zerwanie się przewodu z płynem hamulcowym ( mazury, wakacje, dziecko w foteliku a mi pedał wpada w podłogę). Turbina, łapa mocująca s-k, komputer, wtryskiwacze... ciężko wymienić. Ludzie z daleka od tego gniota
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 38

reno to zlom

Zgodze sie z toba japonczyki sa najlepsze mialem ich kilka poczawszy od toyota camry,nissan maxima,honda acord,mazda 626 oraz 929 dobre auto zaprzestanono sprzedawac te n model
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 33

renault bubel

Moja Laguna miala przejechane 130 tys. km
i 3 lata. 1.9dci 120km
usterki:
3x awaria czytnika karty
2x awaria intercoolera
1x chłodnica
ok 10x drobne wawarie ,które umozliwiały jazdę
1x turbina
1xsilnik (wypalony tłok z powodu awarii turbiny)
Niektóre awarie miały miejsce za granicą (m.in. na Ukrainie)
Kiedy dowiedziałem sie że do wymiany mam silnik stwierdziłem że do zakupu nowego samochodu będe jeżdził w podróże pociągami lub innymi środkami transportu.
Pozbylem sie grata.
Koszt wszystkich napraw po gwarancji wyniósł grubo ponad 30 tys . zł.
Auto gościło w serwisie średnio 1 raz w miesiącu.
Latem kupuję Honde Accord Type S i jestem najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi.

popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 51