Renoma - żal

Wczoraj, a właściwie dzisiaj w nocy wracając z dyskoteki po 3 wsiadłam w Gdyni Leszczynki do skm z koleżanką, biegłyśmy na niego i zdążyłyśmy wsiąść do trzecich drzwi i od razu skierowałyśmy się do przodu po bilet. Zatrzymał nas kontroler twierdząc, że przed nim uciekamy nie biorąc pod uwagi tego ze wsiadając od razu szłysmy do przodu po bilet i nie rozglądałysmy się, a już w ogóle nie miałyśmy pojęcia że w pociągu jest Renoma i jak uciekać przed kimś kto nie miał nawet plakietki. Zaczęłyśmy się kłucić, że jak możemy dostać mandat za dobre chęci, za to że chciałyśmy ten bilet i jeszcze nie zdażyło mi się jechać w pociągu bez biletu. Kontroler w ogóle nas nie słuchał, zażądł dokumentu,dałam mu legitymację szkolną on ją wziął i kazał nam przejść do drugiego wagonu. Tam wypisał mandat a jego kolega mojej koleżance. Podszedł do nas pan który widział wszystko co sie stało i powiedział ze jest świadkiem że szłyśmy po bilet, i jeszcze w pociągu było mnóstwo ludzi bo wracali pewnie z imprez a oni akurat przyczepili sie do nas. Kontroler odepchnął tego pana. Kiedy miałam podpisać ten mandat odmówiłam tego, a on bezczelnie złapał mnie za rękę i wymusił podpisania bo musiał wysiadać, zażądał jeszcze zatrzymania pociągu bo nie chciałam podpisać. A ten drugi co wypisywał mojej koleżance uśmiechnął sie głupio i wyszedł nie dając jej mandatu.

A korzystając z przepisów:
Kontroler nie ma prawa:
- dotknąć Ciebie
- dotknąć Twojego dokumentu
- zatrzymać Ciebie
- uniemożliwić Ci opuszczenie pociągu/autobusu
- zabrać Cię na komisariat policji
- siłą przetrzymać Ciebie do przyjazdu policji
- wyprosić Cię z pociągu/autobusu
- zatrzymać pociągu/autobusu na Twój koszt do czasu przyjazdu policji
- żądać okazania dokumentu w sytuacjach innych niż potwierdzenie
prawa do ulgi
lub w przypadku jak nie posiadasz biletu

Szkoda tylko, że nie wiedziałam o tym przy kontroli. I tak nie zostawie tego tak a juz napewno nie zapłace.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: RENOMA- żal

Miigotkaa przeczytałem bardzo uważnie Twój tekst. I tak napiszę: w takiej sytuacji a uwierz miałem różne, różniaste podszedłbym face to face do renomiastego i powiedział: cześć koleżko, jesteśmy tylko ludźmi, nasi przyjaciele z pkp słusznie śpią, bo noc głucha, nie miałem możliwości kupienia biletu zatem wpadł mi do głowy pomysł, żeby zakupić możliwość przewozu

Re: RENOMA- żal

Wszystko przez nową mysz...

Miigotkaa przeczytałem bardzo uważnie Twój tekst. I tak napiszę: w takiej sytuacji a uwierz miałem różne, różniaste podszedłbym face to face do renomiastego i powiedział: cześć koleżko, jesteśmy tylko ludźmi, nasi przyjaciele z pkp słusznie śpią, bo noc głucha, nie miałem możliwości kupienia biletu, zatem wpadł mi do głowy pomysł, żeby zakupić możliwość przewozu u kierownika trakcji.
Jeśli tylko dotknąłby mnie wyplułby zapewne parę zębów przy okazji na chwilę tracąc świadomość. Wiem mnie łatwiej bo jestem faciem. Na Twoim miejscu zainwestowałbym w czasach ogólnego kryzysu w wiedzę.