Rodzina

Podstawowa komórka społeczna która składa się z żony, męża i dzieci.

30 maja o 14:00 pod Złotą Bramą odbędzie się legalna manifestacja przeciwko paradzie przedstawicieli subkultury LGBTQNZQWERTY w Gdańsku. Wszyscy pokażmy, że Trójmiasto nie godzi się na promocję niemoralności w przestrzeni publicznej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Re: Rodzina

Tak nie za bardzo w temacie jestem, ale jeżeli motto imprezy to:

"Podstawowa komórka społeczna która składa się z żony, męża i dzieci."

To co w programie będzie ?

Biczowanie matek samotnie wychowujących dzieci...
Palenie na stosie starych panien...
gwałty na lesbijkach...
czy kopanie p....łów po jajach ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pójdę o krok dalej - podstawowa komórka społeczna POWINNA składać się z mężczyzny, kobiety i dziecka/dzieci, które są wynikiem naturalnej i zdrowej relacji między nimi. Małżeństwo jako takie pojęte nie jest zupełnie potrzebne bo jeśli dwoje ludzi dojrzałych emocjonalnie chce stworzyć rodzinę to zrobi to BEZ całej tej debilnej, ślubnej otoczki.

-----------------------------

Jak powiedział Gilbert Keith Chesterton: "Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań". Nawiązując - jeśli zboczeństwu pozwolimy się plenić to w następstwie zboczeństwo będzie żądało coraz więcej. Najpierw ślubów a potem adopcji dzieci przez pary homo. Światu niestety potrzebna jest bomba atomowa ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

moim zdaniem małżeństwo wymaga szczególnej troski i uwagi - uważam, że dojrzałość relacji miłości między kobietą i mężczyzną zakłada również deklarację, wyłączność i wierność tej decyzji. (moim zdaniem najlepszy jest ślub kościelny, bo przyjmuje też Boże Błogosławieństwo przez kapłana dla małżonków, którzy ślubując sobie nawzajem udzielają sobie sakramentu). jeśli akcent jest położony na ślub i otoczkę, nie na małżeństwo, to, zgadzam się, też jest coś nie tak.

to, że dzieci pojawiają się między kobietą a mężczyzną to Pan Bóg tak zaplanował też dlatego, że dziecko potrzebuje również w fazie rozwoju i dorastania wzorców, miłości mamy i taty. i uważam, że jedynie trwały związek rodziców gwarantuje dziecku odpowiedni poziom poczucia bezpieczeństwa.

tak rozumiem rodzinę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Człowieku z Trapezfiku...a ja jestem ciekawa jak zachowałbyś się wobec swojego dziecka które pewnego dnia oznajmiłoby iż jest homo?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

@inka-inka
Nie zastanawiam się nad tym tak samo jak nie zastanawiam się nad tym czy będę miał raka, czy samolot lecący nade mną doleci do celu i czy koty znowu oszczały mi auto ale zapewniam Cię, że prowadząc dziecko przez życie i tłumacząc mu je, zboczenie będę nazywał zboczeniem, zwyrodnialstwo zwyrodnialstwem a głupotę głupotą. Będę słuchał też bacznie co dziecko ma do powiedzenia i analizował to.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Człowieku z....skoro masz tak konkretnie sprecyzowane poglądy to nic innego mi nie pozostaje jak życzyć Tobie obyś nigdy nie spotkał się z sytuacją którą opisałam a tym bardziej życzę Twoim bliskim aby nigdy nie uzewnętrzniali się przed Tobą ze swoim jak to nazywasz "zboczeniem".W życiu nic nie jest tylko czarne i białe,na dodatek potrafi nas bardzo zaskakiwać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

@inka-inka
Życzenia przyjęte do realizacji :)
Jednego nie rozumiesz - zdrowy na rozsądku obywatel lub obywatelka homo nie uzewnętrznia się ze swoimi preferencjami a mądry i wnikliwy obserwator zauważy tę inność i zamknie mordę a już na pewno nie będzie nawiązywał do owego tematu. Do takich właśnie należę. A dziwolągi i właśnie zboczeńcy łażą w jakichś kolorowych paradach i drą mordy, żeby gawiedź słyszała, że lubią się bzykać w zadek. Zobacz, jakie to proste tylko w Twoim politowaniu dla odmienności nie zauważasz tego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

To nie politowanie lecz tolerancja.Nie będę nazywała ludzi homo zboczeńcami albo dziwolągami ale też nie będę uczestniczyła w ich paradach czy manifach natomiast dam im żyć spokojnie i nie będę ich dyskryminowała.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@inka-inka
O tolerancji pisałem wcześniej. Odbiję piłkę - życzę Ci, żeby Twoje dziecko nie było homo itp itd. Nic nie zrozumiałaś.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Człowieku z ....wydaje mi się że dobrze Ciebie zrozumiałam bo swoje poglądy na temat homoseksualizmu wyraziłeś jasno i dosadnie,ja mam zupełnie inne zdanie.Co do dzieci,ich orientacja seksualna nie ma dla mnie znaczenia,ważne żeby były w związku z kimś kogo kochają i szanują i oby nigdy nie spotkali na swojej drodze ludzi z Twoimi poglądami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

pierwsze zdanie to moja opinia. dla mnie bezdyskusyjna. chociaż chciałam w ten sposób dyskusję otworzyć. zaraz się odniosę ;)

a druga część to ogłoszenie które skopiowałam - jak to będzie wyglądało?
parada przedstawicieli subkultury LGBTQNZQWERTY będzie szła
a manifestacja to chyba stoi i manifestuje - zapraszam!

Hmmm - a jeśli nie mamy z mężem dzieci to "jaką komórką" jesteśmy? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Karro
ja jestem staropanieńską komórką ;) ale młodą ;) i chciałabym tworzyć rodzinę tak jak ją rozumiem, ale do tego trzeba pary i może jeszcze nie czas na mnie.

Opisałaś siebie, ale nie odpowiedziałaś na moje pytanie.

Rodzina to również mąż i żona. Nie wszystkie małżeństwa mogą mieć dzieci, a także nie wszystkie są gotowe na dziecko.
Przypominam, że w naszym kraju nie jest tak łatwo o stałą, dobrą pracę, mieszkanie...
Wiele osób marzy o tym żeby zarabiabiać chociaż połowę z tego co złodziej, albo idiota ( 6 tyś wg.Bieńkowskiej)
Trzeba mieć warunki do tego, żeby mieć dzieci, zapewnić im dach nad głową, opiekę i edukację.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hey Graszka :)
Jestem ciekawa zdania Mo, ponieważ mamy warunki, ale świadomie podjęliśmy decyzję o życiu we dwoje (powody zostawię dla siebie) i chciałabym wiedzieć, jaką w takiej sytuacji jesteśmy "komórką"?

Hej Karro:)
Napisałam, ze mąż i żona to też rodzina.Nie każdy może je mieć z różnych względów.Jeżeli ktoś podjął decyzję, że nie chce ich mieć, to mają do tego prawo.
Niewiem co sądzi Mo_ ale myślę, że większość uważa podobnie

Nie jesteście komórką tylko wirusem ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

;) Trzeba nas zwalczać?

Nie jesteście potrzebni, ale ponieważ nie macie dla kogo żyć to będziecie bronić całego organizmu - wyślemy was na front ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sęk w tym, że choć własnych dzieci nie posiadamy to mamy dla kogo żyć :)

@Karro, Macie dla kogo żyć - Żyjecie dla siebie,jesteście przyjaciółmi, jesteście dla siebie oparciem- a w razie popełnianych błędów- nie wytykacie ich sobie. Taki jest związek w jakim ja bym chciała być, a dzieci...... nie stać mnie, biorę środek anty- spłacam kredyt za mieszkanie :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Otoja, bierzesz środek anty...nie, zebym wnikała, masz nowego faceta?;-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oj, Graszka, ten środek anty- nazywa się KREDYT ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja już miałam nadzieję, że Otojka ma faceta:/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale dlaczego myślałaś że nowego? :))

I dlaczego nadzieję?

W Polsce nie ma żadnej dyskryminacji osób homoseksualnych. Jeden został prezydentem Słupska, jeden jest znanym krytykiem filmowym, jeszcze inny nie wiem kim jest, ale pełno go w mediach i powtarza, ze jest Żydem i homoseksualistą. W oparciu o hasło walki z rzekomą dyskryminacją nie da się nie tylko wygrać wyborów, ale, co pokazał przykład Grodzkiej i Nowickiej, zebrać głupich 100 tys. podpisów. Kilku zupełnie odjechanych propagandzistów z Czerskiej i Wiertniczej nadal myśli, że ten temat absorbuje młodych ludzi. Otóż nie absorbuje, bo młodzi ludzie widzą, ze żadnej dyskryminacji nie ma, a nawet za szczyt lansu uważają wizytę u fryzjera-homosia. Właśnie PO to zrozumiało i projekt ustawy o związkach poleciał do kosza. Jeśli dalej będą drążyć temat, to wykopią sobie tak piękny grób, jak ich prezydent, który nagle stal się największym zwolennikiem in vitro, homozwiązków, konwencji, która za przemoc obwinia kościół i tradycję, a nawet marihuany.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Karro
czyli próbujesz mnie zmusić do oceny Was.
pewnie, żeby mi później zarzucać, że Was nie rozumiem.
specjalnie próbowałam tego uniknąć.
a nie znam Waszej sytuacji, może choroby. nie wiem czy nie możecie mieć dzieci, jeszcze nie macie, czy nie będziecie mieli z czystego egoizmu. o zwalczaniu sama sobie dośpiewałaś. istota człowieczeństwa zakłada rozwój. więc aktualna sytuacja jest aktualną a nie końcem.

rodzina jest podstawową komórką społeczną - czyli 1. podstawowej przynależności, tożsamości i 2. społeczną - pełniącą funkcję społeczną, niezbędną społeczeństwu - do czego? do przeżycia. nikt z nas nie będzie żył wiecznie, więc to dzieci są naszą przyszłością.

i hit. świat będzie jakim stworzą go niepoczęte jeszcze dzieci.
https://www.youtube.com/watch?v=By-dJBiAQ7g

małżeństwo jest małżeństwem, nie jest tylko relacją przyjaźni, ale Miłości - a Miłość jest twórcza. owocna. jak nie, to nią nie jest. dwoje to za mało na rodzinę. a w społeczeństwie istnieją i funkcjonują również inne komórki niż podstawowa i są. akceptuje i swoją sytuację i innych.

a Ty jak oceniasz to jaką komórką jesteście?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niewłaściwie zaczęłaś Mo - nie znając kogoś zaczynasz od pisania "czyli próbujesz mnie zmusić.." - nie napisałam NIC co sugerowałoby zmuszanie kogokolwiek do czegokolwiek. Poza tym odpowiedź na pytanie, które ściśle nawiązywało do Twojego zdania, nijak ma się do oceniania kogoś. Chciałam, żebyś wyraziła swoje zdanie na temat ludzi w małżeństwie, którzy dzieci nie posiadają w odniesieniu do zdania o parach z dziećmi. Nie dorabiaj ideologii. A już zakładanie, że ktoś (w tym wypadku ja) ma później coś Tobie zarzucać - pozostawię bez komentarza. W związku z powyższym uprzejmie rezygnuję z dalszej wymiany zdań z Tobą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

wydaje mi się, że wypowiadam się konsekwentnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mo___
"dwoje to za mało na rodzinę"
Małżeństwo które nie posiada dzieci nie jest postrzegane przez Ciebie jako rodzina?

tak.
a dla Ciebie jest różnica między małżeństwem z dziećmi i bez?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

"a dla Ciebie jest różnica między małżeństwem z dziećmi i bez?"

Dla mnie różnica jest taka, że małżeństwo z dziećmi posiada dzieci, a małżeństwo bez dzieci ich nie posiada --- ot tyle.
Ale jedne i drugie małżeństwo uważam za rodzinę. I osobiście nie rozumiem, dlaczego małżeństwa bez dzieci nie miałby być uważane za RODZINĘ.
Ale to jest akurat moje zdanie i każda z nas może mieć oczywiście inne :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

@aczkolwiek
Abstrahując trochę od tematu chciałbym się odnieść do twojej stopki:

Jestem taką osobą, że gdy rano moja stopa dotyka podłogi
Diabeł w piekle mówi:
ooo KU#WA, wstała !!!
;)

to znaczy że diabeł.... jak tu zapytać żeby nie urazić.... to twoje główne źródło utrzymania ?

Olaf3
hmm.. kombinuj dalej ;)

Ja wspomnianą stopkę zupełnie inaczej odebrałam :)

dorywczo.... ? a tak apropo to ty się chwalisz czy żalisz ? :P

@ Karro
zapewne poprawnie ;)

@Olaf..
Idąc Twoim tokiem rozumowania (ciekawe czemu akurat w tą stronę poleciałeś z dedukowaniem)... martwisz się o ewentualne finanse diabła, czy o co chodzi? ;)

Forumowicz;

Spokojnie z tą rodziną ...

a teraz do rzeczy: Jak Ktoś z Was zada sobie trochę trudu i prześledzi definicję Rodziny w Encyklopedii PWN lub chociażby Wikipedii to dojdzie do wniosku, że dwoje ludzi też tworzy rodzinę;-) Tyle tylko, że nie ma ona funkcji prokreacyjnej, więc rozpatrując to w aspekcie typowo biologicznym dwoje ludzie nie tworzy stricte rodziny;-) Jednak nie można nazwać takich par, że nie tworzą tzw. rodziny społecznej;-)

Zgadzacie się Czy nie? albo Inaczej Damy radę zrozumieć? Czy raczej jest z tym problem?

Małżeństwo tworzące rodzinę społeczną (dwie osoby bez biologicznych dzieci) nie może być punktem krytyki, nawet gdy mogą posiadać dzieci a np. nie chcą .. To jest wybór każdego człowieka. Zakaz krytyki w dojrzałym społeczeństwie.

Również nie mogą być obiektem krytyki osoby, które maja relacje: mężczyzna - mężczyzna, kobieta - kobieta. Tego też nie należy nazywać zwyrodnieniem, odczepieniem, i mówić, że to jest złe.

Jednak w tym drugim przypadku każdy powinien mieć swój indywidualny punkt widzenia na sprawę i sam wewnętrznie akceptować to lub nie. Nie afiszując się na zewnątrz swoimi poglądami. Nie jesteśmy gotowi na te tematy w debacie publicznej.

I ostatnia rzecz: Nie wiem ilu z Was pracuje / pracowało w dużych korporacjach, składających się z ludzi przeważnie młodych z różnych środowisk, ale napiszę Wam coś: w takich firmach takie stosunki (opisane w drugim przypadku) występują i nikt z tego nie robi większego problemu - bo nikt o tym nie stara się dyskutować. Bo i po co?

A przyszłość jaka będzie nie wie nikt? - za 100, 200, 300 lat? Ja jednak prognozuję, że typowy model rodziny biologicznej może być mocno zachwiany;-)

To to teraz czekam na krytykę: ale od razu odpisuję: Na pewno nie odpowiem na żaden wpis;-)

stopka acz to od Rocka, co nie ? :-)
http://www.moc2.pl/diabel-w-piekle-mowi/

DO WSZYSTKICH!!!!
Za co dostałam tyle minusów? Za co????
Za to,że napisałam że spłacam kredyt mieszkaniowy?
Mieszkanie z nieba mi nie spadło, Niby co mam robić? Szukać faceta - a podstawowe kryterium to zeby był z mieszkaniem?
PRZELICZCIE sobie Srednie zarobki,rata kredytu,opłaty stałe i takie tam...inne.
Nie stać mnie na dziecko....w Polsce, stać mnie na dziecko w Anglii, Holandii, Norwegii.
Nie ja jestem odpowiedzialna za politykę rodzinną w tym kraju.
Ja staram się do niej dostosować-ot taka smutna prawda.

Może dlatego że jesteś urocza jak się wkurzasz ;]

@wdr, Ja napisałam od serca a tu ......sruuuuuuu-same minusy.
Fakt- jestem urocza :-)

Otoja, przestan przejmować się jakimiś minusami.Ja już dawno przestałam...
Czasem wystarczy, że komuś życzysz powodzenia, to już ktoś to oceni negatywnie.
Nie tylko Ty tutaj trollujesz moja droga;-))

@Graszka,.....Nie tylko Ty tutaj trollujesz moja droga;-))
Ano własnie, jakieś obce trolisko tu wlazło i ...działa.
Ale za zyczenia minusowac może tylko....troll niedorozwiniety.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Droga Otojo,

Po pierwsze: Jak już masz mieszkanie to jakiś facet ma szanse u Ciebie się zagnieździć! - więc to jest duży plus;-) (Niestety ale Ja nim nie jestem).

Po drugie: Jak już pozwolisz się zagnieździć facetowi to i do opłat stałych i kredytu się dorzuci. No chyba, że zwolnisz go z tego obowiązku;-).

Po trzecie: Nie liczyłbym na politykę socjalną Państwa polskiego, tzn. liczyłbym, ale ile musisz na to czekać? Może być za późno. Państwo będzie gotowe żeby Ci coś dać ale ty nie dasz niczego Państwu;-)

Po czwarte: Czy gdyby było Cię stać to chciałabyś mieć to dziecko? - jeśli tak to mężczyzna na twojej drodze życia może zmienić wszystko;-)

Ty potrzebujesz takiej Ostoi - słowo podobne do "Otoja";-), żeby łatwo Ci było zapamiętać.

Ta Ostoja pomoże Ci na każdej płaszczyźnie a sama raczej się zarobisz.

Rzekłbym: Wszystko zaczyna się od Mężczyzny;-) a wyliczone przez Ciebie problemy znikną;-)

Otojka...ode mnie masz dużego plusa bo wydaje mi się że jesteś samodzielną i dzielną kobietą...miłego dnia i olewaj te durne łapki które są dla tchórzy nie potrafiących sklecić jednego zdania;)
R.N....no z prawie wszystkim się zgadzam z małym wyjątkiem acz bardzo ważnym...wszystko zależy od obydwu stron:D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ode mnie także obie macie plusa ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

@Inka-Inka, dziękuję za miłego posta :-)

Inne tematy z forum

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Jak sobie radzić z zadaniami, które wymagają błyskawicznych tłumaczeń? (3 odpowiedzi)

Zdarzyło mi się, że w pracy musiałem szybko zrozumieć teksty w innym języku, a nie miałem czasu...

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...