Rolki a zakwasy

Temat dostępny też na forum: Zdrowie
Wszyscy wiemy, że jazda na rolkach pobudza wiele mięśni. Niestety dawno nie jeździłam, a teraz mam zakwasy niemalże zawsze po treningach. Słyszałam, że są jakieś maści rozgrzewające, którymi można rozgrzać mięśnie przed treningiem i pomóc sobie po treningu ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rolki a zakwasy

Ale zakwasy po dłuższym nieużywaniu mięśni to normalne..
Ile tych treningów było? Trzy, cztery w tygodniowych odstępstwach?
Nie bądź baba.
Maści takie są po coś innego. A przed treningiem się zwyczajnie trzeba rozgrzać a nie iść (przynajmniej tak myśleć) na łatwiznę.
No pain no gain.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

FK dobrze pisze. Jak dawno nie jeździłaś przed wyjściem rozgrzej się. A po powrocie, jak zakwasy Cie dopadną, zrob zimne okłady lub weź zimny prysznic, ale absolutnie nie używaj maści rozgrzewających bo będzie gorzej. Musisz przeczekać kilka dni i zwyczajnie przyzwyczaić organizm do wysiłku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zimne okłady i zimny prysznic?

to w celu skurczów i kontuzji - jak najbardziej, ale chyba temat jest o co innego. Po wysiłku dla mięśni najlepszy jest ciepły prysznic bo ciepło rozluźnia i relaksuje napięte od wysiłku mięśnie - zimną temperaturą je bardziej spinasz...

http://www.festiwalbiegowy.pl/trening/prysznic-po-treningu-waznym-elementem-regeneracji#.VDeUbfJlmuY

"Przyjmuje się, że woda do 25 stopni pobudza, hartuje, przyspiesza krążenie krwi oraz przemianę materii. Letnia kąpiel, czyli od 26 do 35 stopni rozluźnia mięśnie zaś gorąca, powyżej 36 stopni, ale bez przesady to idealne odprężenie, łagodzenie zapalenia skóry, sztywności mięśni i stawów. W dodatku gorąca woda otwiera pory skóry, ułatwiając usuwanie toksyn takich jak choćby kwas mlekowy."

Sory, ale jeśli Ty biegasz i nie wiesz jak rozgrzać mieśnie, to pewnie przed bieganiem tez się nie rozgrzewasz. W necie są setki ćwiczeń rozgrzewkowych.

No przez trening miałam na myśli 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni biegam. Przy bieganiu mam już mięśnie przyzwyczajone, a przy rolkach nie, nie wiem czemu. Byłam w aptece i mi poleciła magister Dip Hot masc rozgrzewająca. Stosuje przed i po treningu i rzeczywiście jest różnica ogromna. A jesli chodzi o rozgrzewkę to jak ona powinna wygladac przed rolkami?

A na co onkretnie jeszcze można go stosować?

Team jest stary ale może ktoś skorzysta

Zakwasy (często mylone z PBM)

Zakwasy
A więc ból mięśni wywołany zbyt dużym stężeniem kwasu mlekowego w pracujących mięśniach, może utrzymywać się maksymalnie do kilku godzin po treningu.
Potreningowy ból mięśni
W czasie wykonywania intensywnych ćwiczeń fizycznych dochodzi do mikrourazów mięśni. Ból, który odczuwamy następnego dnia po treningu jest to tzw potreningowy ból mięśni wywołany właśnie uszkodzeniem włókien mięśniowych. Jego zadaniem jest ograniczenie angażowania uszkodzonych włókien mięśniowych w ruch. Dzięki temu mają one czas na zregenerowanie się. Ponadto adaptując się do nowych warunków włókna mięśniowe odbudowują się większe i mocniejsze.

Rozgrzewka
O ile przed bieganiem sensownie jest rozgrzać mięśnie co i tak naprawdę nie daje gwarancji że nie doznamy kontuzji stawów. Jest to dosyć częsta przypadłość u biegaczy.
O tyle przy rolkach rozgrzewka jest dyskusyjna. Obciążenia stawów są tu znacznie mniejsze i wystarczy zacząć od wolniejszej jazdy.

do zakwasów i bólów nic dodać ani ująć :)

odnośnie natomiast rozgrzewki - stawy ok, może w rolkach (pomijając freestajlo) nie są takie obciążone, ale pomijasz fakt że można sobie coś naciągnąć czy zerwać przy upadku - i tu wcześniejsza rozgrzewka może o tym zadecydować - przy "rozgrzanym" organizmie jesteśmy mniej podatni na tego typu urazy :)

odpowiadając na pytanie - tak jak pisałeś wolniejsza jazda nas wprowadzi w "tryb sportowy" ale warto wcześniej się porozciągać, kilka przysiadów, skrętoskłonów - przy jeździe pracujemy wbrew pozorom całym ciałem:)