Rower MTB do 2 tysięcy dla profesjonalnego amatora

Witam

Na wiosnę chciałbym zakupić dobry rower. Ponieważ za pojęciem dobrym dużo się kryje to opiszę może do jakich zastosowań służy mi moja maszyna i do jakich chciałbym by służyła. Rowerem jeżdżę często, codziennie do szkoły i w codziennych sprawach oraz w sezonie przynajmniej raz na tydzień na dłuższe przejażdżki. Potrzebuję porady co do wyboru klasy i modelu. Do szkoły jeżdżę zarówno przez typowo miejskie tereny jak i wąskie, dziurawe, wiecznie mokre drogi. Stąd mój rower musiałby mieć możliwość instalacji wydajnych błotników i swobodnie zdejmowanego oświetlenia oraz możliwość „rozbujania się” na asfalcie/chodniku. Jak już wspominałem w sezonie wybieram się na przejażdżki do lasu. Lubię szybko jeździć po wąskich, krętych ścieżkach często z korzeniami i kamieniami, jednak nie jest to jakaś ekstremalna forma, pochyłość zjazdu z reguły nie przekracza 45 stopni. Są jednak na tyle ciężkie, że mój rower z Tesco za 300 zł (było nie było, niby MTB) nie wytrzymywał. Z nowym rowerem chciałbym też trochę zacząć jeździć na groźniejszych trasach. Musiałby on mieć sprawne hamulce, ale niekoniecznie tarczowe. Co zatem polecacie? Stawiam na klasę Cross Country, ale może to nie jest dobry wybór? Najlepiej byłoby kupić dwa rowery, ale dysponuję kwotą 2000 złotych przeznaczonych na ten cel. Chciałbym też kupić rower w miarę bezawaryjny, żeby koszty eksploatacji nie zjadły mego kieszonkowego. Mam 1, 85 m wzrostu i ważę jakieś 70 kg.

Myślę nad modelem Ghost EBS 1 z racji pochlebnych opinii na jego temat. Np. ujednolicone usprzętowienia - Shimano Deore, które miałem przyjemność przetestować. To dobry wybór? Może jakieś alternatywy lub całkowita zmiana podejścia. Będę wdzięczny za każdą pomocną radę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rower MTB do 2 tysięcy dla profesjonalnego amatora

Proponuję Ci po prostu pozwiedzać sklepy w 3mieście i znaleźć coś za 2tysie. Nie oszukujmy się, za tą cenę nie kupisz nic do ostrego zjeżdżania 45° po korzeniach ;) ale na pewno coś znajdziesz do przyzwoitego jeżdżenia. W tej chwili jest sporo przecenianych rowerków, wszystko w okolicach 2 tyś to podobny osprzęt, np sporo treków, kellysów, giantów czy feltów. Patrz tylko na amortyzator, poszukaj coś z Rock Shoxem - nawet stary model lepszy niz nowe Sountury czy inne Jakieśtamdziwnenazwy.
Ale jeśli chcesz odkładać zakup do wiosny to trochę szybko dajesz posta :) nowy sezon - nowy sprzęt, dystrybutorzy mogą się już zdążyć pozbyć modeli 2008 i wcześniejszych i proponować tylko nowszy sprzęt za więcej pieniążków. A koniec roku to najlepszy moment na kupno roweru.
To oczywiście moje zdanie. Powodzenia w zakupie.

Chlopaku zastanow sie czy chcesz lampki i blotniki czy zjezdzac po klifie :)
Za 2 tys nie poszalejsz, moze uzbieraj do wiosny troche wiecej, swieta beda, Babcia sypnie i na deore starczy :)

napisz list do św. Mikołaja.. moze przysle Ci LX

hmmm, do szkoły i sklepu jeździj na tym co masz albo napraw a do XC dołóż jeszcze z 1tys tak aby były ze 3 i coś zmontujesz ciekawego, na allegro masz duży wybór od 2-3tys

Kup LX postaw przed szkołą lub sklepem i wracaj na piechotę

tylko powiedz gdzie zostawiasz.. zdzichu sprzeda za połowe ceny ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Krzyżak napisał(a):

> Za 2 tys nie poszalejsz,

bzdura totalna, za 2tys mozna spokojnie cos znalezc, np. /na starym/ LX albo DEORE i bedzie wystarczajace i bezawaryjne...nie sluchaj tych wszystkich maniakow, co pisza, ze jazda zaczyna sie od XTR :)

znajdz.

Po pierwsze to na pewno ten Ghost bedzie o niebo lepszy od tymczasowego roweru ale co do amortyzatora to bym sie grubo zastanowil, juz ktos o tym wczesniej wspomnial. Do dojazdow do szkoly sobie zostal ten rower, ktory masz - bo jesli ktos Ci go zwinie to mala szkoda. Rower jak kupisz lepszy to wszedzie z nim chodzisz, zeby ktos go nie zwinal.

Tu masz przykladowy rowerek, troche drozszy (2600), ale...
http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=4083&did=109&wlid=1&skid=1&l=pl
lub ew minimalnie drozszy (2200)
http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=2845&did=109&wlid=1&skid=1&l=pl

Jak juz rowniez wspomniano zobacz, czy nie dasz rady wysuplac troche wiecej bo od 3k mozna naprawde dobry rower na lata kupic - a potem czy jest jakis rower z podobnego zakresu (w rozmiarze dla ciebie), do ktorego mozesz sie przymierzyc w ktoryms ze sklepow - wazne zeby Ci pasowal... swoja droga to sadze ze ten drugi z wymienionych powinien spelnic Twoje oczekiwania.

INne rower to wlasnie wspomn9iany Felt - od Q700 w gore spokojnie powinny zapewnic wiecej niz oczekujesz :)
http://www.felt-rowery.pl/mtb/

Poszperaj i jesli cos jeszcze innego znajdziesz pytaj :)

Pozdrower,
Peter

PS: w sumie stawialbym na tego Felta Q700 / 720, nawet do scigania bedzie okey :)

Thegorz napisał(a):

> Witam
>
> Na wiosnę chciałbym zakupić dobry rower. Ponieważ za
> pojęciem dobrym dużo się kryje to opiszę może do jakich
> zastosowań służy mi moja maszyna i do jakich chciałbym by
> służyła. Rowerem jeżdżę często, codziennie do szkoły i w
> codziennych sprawach oraz w sezonie przynajmniej raz na tydzień
> na dłuższe przejażdżki. Potrzebuję porady co do wyboru klasy i
> modelu. Do szkoły jeżdżę zarówno przez typowo miejskie tereny
> jak i wąskie, dziurawe, wiecznie mokre drogi. Stąd mój rower
> musiałby mieć możliwość instalacji wydajnych błotników i
> swobodnie zdejmowanego oświetlenia oraz możliwość
> „rozbujania się” na asfalcie/chodniku. Jak już
> wspominałem w sezonie wybieram się na przejażdżki do lasu.
> Lubię szybko jeździć po wąskich, krętych ścieżkach często z
> korzeniami i kamieniami, jednak nie jest to jakaś ekstremalna
> forma, pochyłość zjazdu z reguły nie przekracza 45 stopni. Są
> jednak na tyle ciężkie, że mój rower z Tesco za 300 zł (było
> nie było, niby MTB) nie wytrzymywał. Z nowym rowerem chciałbym
> też trochę zacząć jeździć na groźniejszych trasach. Musiałby on
> mieć sprawne hamulce, ale niekoniecznie tarczowe. Co zatem
> polecacie? Stawiam na klasę Cross Country, ale może to nie jest
> dobry wybór? Najlepiej byłoby kupić dwa rowery, ale dysponuję
> kwotą 2000 złotych przeznaczonych na ten cel. Chciałbym też
> kupić rower w miarę bezawaryjny, żeby koszty eksploatacji nie
> zjadły mego kieszonkowego. Mam 1, 85 m wzrostu i ważę jakieś 70
> kg.
>
> Myślę nad modelem Ghost EBS 1 z racji pochlebnych opinii na
> jego temat. Np. ujednolicone usprzętowienia - Shimano Deore,
> które miałem przyjemność przetestować. To dobry wybór? Może
> jakieś alternatywy lub całkowita zmiana podejścia. Będę
> wdzięczny za każdą pomocną radę.

tu masz w promocji na tarczowkach - za 2340
http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=produkty_karta&id_kat=4&typ=1&id_pkat=176&id_prod=1088

a tu na v-kach - za 1900 złotych
http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=produkty_karta&id_kat=4&typ=1&id_pkat=176&id_prod=1089

sugeruje ten rowerek

pozdrower,
Peter

".....A z pocałunkiem póki co zaczekamy - powiedział piękny książę

złażąc ze Śpiącej Królewny"

Aki, małolacie znajdź sobie lepiej jakieś inne forum w sieci - np. "napalone małolaty" i tam dziel się swoimi odkryciami lub dziel się złotymi myślami z kolegami z piaskownicy. I uważaj lepiej co wypisujesz bo jak cię twój tata złapie na wpisywaniu takich rzeczy, to będziesz miał szlaban na internet, a i kieszkonkowe szlag trafi. Lepiej weź się za odrabianie lekcji.

http://www.allegro.pl/item466620334_nowy_kross_level_a6_rock_shox_avid_truvativ_sram.html_xt_hydraulika.html

Świetna okazja. Kupno w takiej cenie roweru z działającym amorem jest rzadko możliwe :) I niech się nikt nie pluje, ze Kross. Początkujący nie musi miec nie wiem jak technologicznie zaawansowanej ramy.

http://www.allegro.pl/item465263945_grand_mountain.html

Przecież daleko nie trzeba szukać !! OGIEŃ !!

KasiaJ napisał(a):

> Świetna okazja. Kupno w takiej cenie roweru z działającym
> amorem jest rzadko możliwe :) I niech się nikt nie pluje, ze
> Kross. Początkujący nie musi miec nie wiem jak technologicznie
> zaawansowanej ramy.

zobaczymy , pani Kasiu , co pani powie , jak chłopcu pęknie rama i zryje twarzą korzenie w lesie . . . na krossa strach wsiadać , chyba że do sklepu po bułki . . .

hydrauliczne vbrejki! AKI cos dla Ciebie.

juz mam - 4 tłoczkowe :)

Taa, wielkie gadanie o ramach. Pono Gary Fisher robi dobre, a moją szlag trafił po jakimś półtora roku. Zaś niejaki Darlin Krossa swojego ujeżdżał znacznie gwałtowniej, niż ja to swoje diabelstwo i rozstał się z nim nie z powodu popękanej ramy, a z powodu uprzejmości ludzi, którym sie łapki do wszystkiego kleją.

Jestem ciekawa, czy ci, co tak pięknie o rowerach Kross się wypowiadają, mieli możliwość ich obserwacji.

A branie Ghosta to moim zdaniem trochę kupa. Wyjątkowo shitowskie amortyzatory do rowerów montują.

A to dramatyzowanie, że przy pękaniu ramy człowiek od razu kark sobie skręca, to drobna przesada. Sama ramę sobie "pękłam", dwie inne zdezintegrowały się na moich oczach. Sorry, ale żeby rama nie z supermarketu pękła na amen i rozleciała się na wszystkie strony to chyba pomocy samochodu typu TIR trzeba.

Mam już 2 ramę krossa level a4/a6 na pierwszej zrobiłem 7kkm i sprzedałem rower a na obecnej 15kkm i nic nie zapowiada żeby miała pękać. Do tego amm szosowego Krossa i też nic.. Lakier też jest trwały. Do tego nie czytałem jeszcze na preclu ani na forach żeby komuś taka rama pękła. Prędzej wymienisz cały osprzęt niż zajedziesz tę ramę. Podsumowując: zwykłe gderanie.. ziew

jak moze peknac konstrukcja w ktorej uzyto tyle stali? :D

masz na myśli śrubki od bidonu i piwoty? No tak, mogły by być tytanowe!

a zobacz to http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=470885387

Dla profesjonalnego amatora to bym polecił
MONDRAKER PRAYER 2011 za 6790zł, a do odtrzejszego śmigania:
np. KONA STINKY DELUXE - 9999zł, GIANT GLORY 00 - 18999zł,
ja mam osobiście Canyon Torque FRX 9.0 LTD -2999 euro, a kupiłem go za około 10500zł i ten rower ma Amortyzator FOX 40 RC2;
FOX DHX RC4 - damper; Hamulce AVID CODE R itp. najlepszy sprzęt więc warto się zastanowić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To strasznie fajnie.

Strasznie fajne jest to że ten wątek jest z jesieni 2008 więc nie sądzę że autor jest nim jeszcze zainteresowany.

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...