Rowerzystka brutalnie zepchnięta z chodnika

Jestem gdyńska rowerzystką. Uczestniczę w programie Gdyni Mobilnej - Do Pracy Jadę Rowerem oraz biorę udział w European Cycling Challenge - oczywiście w drużynie Gdyni. Pisze bo niespełna godzinę temu w drodze powrotnej z pracy do domu zostałam zepchnięta z chodnika na ulice. Na wysokości Lidla przy ul. Morskiej pewien pan w okularach z małym pieskiem zastąpił mi drogę i wrzeszcząc że to nie ścieżka rowerowa zepchną mnie wraz z rowerem na ulicę. Szczęście mieliśmy oboje ze akurat samochody były daleko. Boje się nawet pomyśleć co mogło się wydarzyć i co ten ograniczony człowiek miał w głowie.. Skąd nienawiść, brak wyobraźni, agresja.. Czy gdybym była dużym umięśnionym mężczyzną tez by mnie zaatakował? Miał jakąś chorą misję czy po prostu chciał się wyżyć na kimś mniejszym od siebie? Czy jest jakaś cicha wojna o której nie wiem? Czy my rowerzyści z premedytacja rozjeżdżamy te rzesze zaspanych przechodniów na ścieżkach rowerowych?
Kilka lat temu na głównej ulicy potracił mnie lusterkiem samochód dostawczy. Boję się ulic bo kierowcy mijając rowerzystów nie przestrzegają odpowiedniego odstępu. Na ścieżki rowerowe wiecznie wchodzą piesi. Na chodnikach dochodzi wręcz do rękoczynów... Gdzie w takim razie rowerzysta może czuć się bezpieczny?
Poza tym że jestem gdyńska rowerzystką, jestem też od czasu do czasu pieszą oraz kierowcą z dwudziestoletnim bezwypadkowym stażem. I nie ważne z której perspektywy patrzę, przeraża mnie brak wyobraźni, brak szacunku oraz brak dobrych chęci...
Co do pana z małym pieskiem, mam nadzieję że to przeczyta i choć raz w życiu przydarzy mu się pomyśleć..
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 20

Re: Rowerzystka brutalnie zepchnięta z chodnika

już 150 postów pitolenia... Problem brak empatii... wszyscy: kierowcy, rowerzyści i piesi chcielibyśmy mieć infrastrukturę pozwalającą bezkolizyjnie i szybko pokonać swoją trasę , ale niestety jej nie mamy !!!

Mamy natomiast to co mamy, a rozwiązaniem tego nie jest zabawa w szeryfów i piratów, tylko włączenie myślenia połączonego ze zrozumieniem i życzliwością.

Powyższy przypadek:
Na wysokości Lidla chodnik jest wąski , z jednej strony płot z drugiej ulica i w związku z tym ścieżka rowerowa jest poprowadzona drugą stroną Morskiej.

Rozumiem że wyjeżdżając np z bocznej drogi , chce się skrócić drogę i przejechać te 100m chodnikiem zamiast na około zaiwaniać ponad kilometr, ale co za problem na tym wąskim odcinku jak widzimy: duży ruch i faceta z małym pieskiem, który jak wbiegnie pod koła roweru to tylko flaki się rozprysną na chodniku, tudzież blondynkę gadającą z psiapsiółką, której dziecko bawi się na środku chodnika - zsiąść z roweru i te 50 metrów go przeprowadzić !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciekawy ten taryfikator.

To, czego nie ma w linkach, nie istnieje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

haha!

"uśmieszek" chyba dał Ci lajka ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

No właśnie. Parafrazuje się zdania, czy dzieła znane. Jeśli jest obawa, że odbiorca nie załapie, po "parafrazując" dodajemy "klasyka", "znaną bajkę", nazwisko autora, tytuł utworu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sugerowałbym zapoznanie się z definicją cyfry i liczby. Liczba jednocyfroea pozostaje liczbą. Może zacytujesz kilka liter zaprzeczenia?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Parafraza - swobodna przeróbka tekstu lub tłumaczenia, która rozwija lub modyfikuje treść oryginału, zachowując jednak jego zasadniczy sens.

;]

ps.
http://wrower.pl/prawo/punkty-karne-dla-rowerzystow,3174.html

ps2.
może uda mi się później znaleźć ten parafrazowany wyrok, ale nie chce mi się teraz...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to nie wiem co to jest parafraza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli ok, umiesz wklejać linki PoRD a teraz bez ściemniania napisz mi czy podczas zmiany pasa ruchu jedziesz przez chwilę dwoma pasami ruch czy nie?...a może się teleportujesz?

I jeżeli chodzi o bystrość to chciałbyś być w chociaż w 10% tak bystry jak ja. Nie wystarczy nawbijać sobie do głowy kilka formułek na pamięć, trzeba jeszcze je zrozumieć i umieć stosować w praktyce. Popracuj jeszcze nad tym drugim i trzecim i wówczas wróć do dyskusji.
B.O.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

" wyprzedzający ma zachować odstęp przynajmniej 1m "
tak
i jednocześnie wyprzedzający NIE MOŻE wyprzedzać na trzeciego
i jednocześnie wyprzedzający NIE MOŻE zajmować 2 pasów ruchu jednocześnie

"dodałeś kilka cyferek"
te cyferki dowodzą, że spełnienie warunków KONIECZNYCH do wyprzedzenia rowerzysty nie jest możliwe bez zmiany pasa ruchu

"nie odróżniasz jazdy chwilowej dwoma pasami"
poproszę prawną definicję i miejsce użycia pojęcia "jazda chwilowa dwoma pasami ruchu" w jednym z poniższych:
kodeks drogowy
kodeks karnym lub wykroczeń
lub PORD
w sumie... w DOWOLNYM zbiorze czy dokumencie stanowiącym prawo ;)
poproszę chociaż o wzmiankę, że coś takiego istnieje :D pacynko...

"ocenia czy ta jazda ie była nazbyt długa"
policjant nic nie może 'oceniać' ;)
to by zależało od jego subiektywnej opinii
policjant może stosować się WYŁĄCZNIE do litery prawa

"gdyby jazda chwilowa dwoma pasami była zabroniona, wówczas nie była możliwa zmiana pasa ruchu"
czekałem na ten argument :)

Rozdział 5 - Ruch pojazdów
Oddział 4 - Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
Art. 22.
1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Jak widzisz możesz legalnie ZMIENIĆ pas ruchu... ;)))

Nie odpiszę Ci więcej, póki nie dostanę linków albo miejsca w dokumentach gdzie znajduje się to Twoje "jazda chwilowa dwoma pasami"

Nie jesteś nawet w 10% tak bystry jak Ci się wydaje...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie, nic nie udowodniłeś....dodałeś kilka cyferek i coś Ci wyszło. Prawo jest jasne w tym przypadku, wyprzedzający ma zachować odstęp przynajmniej 1m.
Poza tym nie odróżniasz jazdy chwilowej dwoma pasami od jazdy ciągłej dwoma pasami i to drugie jest karalne w Polsce (jednak kara zależy od policjanta, ocenia czy ta jazda ie była nazbyt długa, podobnie jak długotrwałą jazda lewym pasem przy niezajętym prawym).
I teraz dowód tego, że nie masz racji (jak tak lubisz dowody): gdyby jazda chwilowa dwoma pasami była zabroniona, wówczas nie była możliwa zmiana pasa ruchu, kiedy nie ma możliwości, żeby nie jechać przez chwilę dwoma pasami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

I tak do nich nie napiszesz boś miętka faja.
Do tego piszesz bzdury i wprowadzasz innych w błąd.
Nie potrafisz też obronić swoich racji.
Czekam aż wybrniesz z tego:

Rozdział 3
Ruch pojazdów
Oddział 1
Zasady ogólne
Art. 16. 1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Czy tu jest napisane, że możesz jechać okrakiem, jechać dwoma pasami ruchu 'chwilowo', czy jechać dwoma pasami ruchu podczas manewru wyprzedzania?

Czy może jest napisane WYRAŹNIE, że "nie możesz zajmować więcej niż jednego pasa".

Możesz ZMIENIĆ pas ruchu, POTEM wyprzedzić, i potem ZNÓW zmienić pas ruchu.
NIGDY i w żadnym wypadku nie możesz wyprzedzać "na trzeciego"...

Mam Ci na to znaleźć paragraf czy wierzysz na słowo?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

"podczas wyprzedzania nie musisz zmienić pasa ruchu a może jechać również tzw. "okrakiem" "
znaczy połową po lewym pasie a połową po prawym w trakcie wyprzedzania?

Nie. Nie możesz.
Oczywiście to jest martwe prawo.

Nie będę dyskutował, ja jestem pewien... Tobie się cośtam wydaje...
Napisz na poniższego maila i forum a potem przeproś:
sip@policja.gov.pl
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/

mógłbyś wyprzedzić w ten sposób znajdując się na tym samym pasie -ale już udowodniłem, że jest za wąsko
i możesz wyprzedzać w ten sposób jeśli na jezdni nie są wyznaczone pasy ruchu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

"jako, że pojazd nie ma prawa zajmować jednocześnie dwóch pasów ruchu, a zmiana pasu ruchu i wyprzedzanie to manewry następujące jeden po drugim - wniosek jest prosty:
z logicznego punktu widzenia nie ma najmniejszego znaczenia czy jedziesz rowerem po prawej czy środkiem - bo kierowca i tak musi zmienić pas
nie ma więc również znaczenia, czy obok siebie na JEDNYM pasie jadą dwa czy 3 rowery....".

No takiej bzdury już dawno nie słyszałem, podczas wyprzedzania nie musisz zmienić pasa ruchu a może jechać również tzw. "okrakiem" podczas wyprzedzania (jeżeli jest to jazda chwilowa podczas wyprzedzania, natomiast jest zabroniona ciągła jazda dwoma pasami nie związana z manewrem wyprzedzania)...masz zachować bezpieczny odstęp przynajmniej 1m, jeżeli wyprzedzasz pojazdem silnikowym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

uzasadnienie sądu (chyba) najwyższego dot. zmiany przepisu o dawaniu punktów karnych rowerzystom
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co parafrazujesz, bo nie wyczuwam?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

na końgresie Austriacy utyskiwali, że nie mogą legalnie jechać rowerami parami, podczas gdy to jest legalne w wielu krajach (wśród przykładów podali PL) , a wg. nich przecież to jest promocja bezpieczeństwa, bo skłania kierowców do zwolnienia...

przypadku pierepałek Krzysia K z gdyńską psiarnią jej nie opowiadałem, bo było mi wstyd za mój kraj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja nie mam pojęcia, trzeba by sprawdzić różnicę między "naruszenie" a "niestosowanie się" - podejrzewam, że naruszenie to jak np. najedziesz jednym kołem niechcący na chodnik ;)
tak jak samochodem na linię ciągłą na jezdni

na 100% nie możesz dostać ŻADNYCH punktów za jazdę rowerem
ostatnio to zmienili w związku z CHYBA konstytucją - parafrazując: wszyscy obywatele są równi, do jazdy rowerem nie jest wymagane prawko, więc nie możesz dostać punktów przypisanych do prawka za jazdę czymś na co prawko nie jest wymagane...

możesz jechać legalnie kolumną rowerów po jezdni... a wtedy jedziesz jeden obok drugiego, wiem również, że żeby wyprzedzić pojedynczego rowerzystę legalnie MUSISZ zmienić pas ruchu - każdy miał chyba dodawanie i odejmowanie w szkole?
pas ruchu 3.5m max, zazwyczaj równe 3m
rower 0.9m
odległość 1m
realna minimalna odległość roweru od krawężnika 0.3m
szerokość samochodu każdy swojego zna

jako, że pojazd nie ma prawa zajmować jednocześnie dwóch pasów ruchu, a zmiana pasu ruchu i wyprzedzanie to manewry następujące jeden po drugim - wniosek jest prosty:
z logicznego punktu widzenia nie ma najmniejszego znaczenia czy jedziesz rowerem po prawej czy środkiem - bo kierowca i tak musi zmienić pas
nie ma więc również znaczenia, czy obok siebie na JEDNYM pasie jadą dwa czy 3 rowery....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ciekawy ten taryfikator.

Swoją drogą, jak jest znak C-13 to są 2 punkty taryfikatora:

a) Naruszenie przez kierującego rowerem obowiązku korzystania z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów ... 50 zł
b) Niestosowanie się do znaku C-13 droga dla rowerów - 100 zł
Czyli dostaje się 150 zł? A może 50 jak jest ddr bez znaku? Ale bez znaku nie ma ddr, czy jednak się mylimy?

Na B-9 nie ma osobnego punktu. Jest zbiorczy
B-8 do B-12 zakaz wjazdu... 1 pkt, 100 zł. Czyli rowerem można złapać 1 punkt i jak obok jest ddr, to od razu 250 zł.

Za to jest "Naruszenie przez kierującego rowerem lub motorowerem zakazu jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu" - 50 zł, a przecież wolno, tym bardziej, że za
"Utrudnianie poruszania się innym uczestnikom ruchu przez kierującego rowerem jadącego po jezdni obok innego roweru lub motoroweru"
(czego nie wolno) jest 200 zł.

To za co tamte 50?
O jeździe obok jest tylko jeden punkt w PORD, art 33, punkt 3a
"Dopuszcza się wyjątkowo jazdę po jezdni kierującego rowerem obok innego roweru lub motoroweru, jeżeli nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego."
Za zagrażanie bezpieczeństwu 50, a za utrudnianie 50+200, czy samo 200?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Łojezu! Byłbym bogaty.
A zamiast tego przestrach w oczach i spokojne, znudzone czekanie 90% kierowców, aż się zdecyduję wykorzystać swoje prawa będąc na ddr. Na ulicy nie mam tej fobii.
A kamerę włączam za miastem, bo tam są bociany i krowy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobra rada typu: rzuć tonącemu kartę pływacką.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Skradziono rowery Habenda ul. Wielkopolska (20 odpowiedzi)

skradziono 2 rowery MTB, proszę o kontakt w razie znalezienia lub widzenia takowych na...

Jaki rower dla wysokiej kobiety? (129 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (20 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...