Rozwód

Temat dostępny też na forum: Hydepark
Cześć.Nie wiem czy dział odpowiedni , ale innego lepszego nie widziałam.

Czy ktoś z Was się rozwodził bez orzekania o winie i jest w stanie odpowiedzieć na pytanie : czy strony muszą się stawić na rozprawie? Czy jest mozliwość wysłania radcy/ adwokata ? Czy obecność jest obowiązkowa? Czy są szanse na zamkniecie sprawy na pierwszej rozprawie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Rozwód

poczytaj..
http://rozwod-wroclaw.pl/rozwod-z-orzekaniem-o-winie-czy-bez-orzekania/

Szansa jest zawsze i wydaje mi się że może reprezentować Cię adwokat. Ale najlepiej zapytaj właśnie adwokata jeśli jest taka możliwość to on na pewno Ci o tym powie.

U mnie sąd orzeczenie o rozwodzie wydał na pierwszej rozprawie.Trwało to jakieś 15 minut.Sędzina chwilę dociekała czy oby na pewno tego chcemy i było po nerwach.Powodzenia:)

A jak długo czeka się w Gdańsku na sprawę rozwodową?
Dzisiaj złożyłam pozew jestem jeszcze tym "ogłuszona" i zapomniałam z przejęcia zapytać w Sądzie

Lepiej być osobiście i pilnować , bo mogą sie przytrafić niespodzianki pod nieobecność. Teraz to nie wiem jak sie przeprowadza tok na rozprawie rozwodowej ale jak sama dopilnujesz to nie pozalujesz. W adwokata za bardzo nie wierz. Jednego musisz być pewna ze chcesz tego rozwodu i nie ustepowac w niczym tak Sadowi czy stronie przeciwnej. niezależnie od tego czy, rozwodzicie sie w zgodzie czy w zlosci. nie ustepowac Nikt nie zadba lepiej o twój interes jak ty sama.

> Czy obecność jest obowiązkowa? Czy są szanse na zamkniecie sprawy na pierwszej rozprawie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy dziecko może być świadkiem na sprawie rozwodowej? Czy lepiej nie mieszać dzieci do spraw dorosłych?

Ja cierpię dolę. Powiedz, że to bajt, plizzz?

@ Powiedz, że to bajt

Może jakieś tłumaczenia dla miastowych tego leśnego slang-u ;]

taaa najlepsze jakieś z domu dziecka taka sierotka bez rodziców 4-5 lat i niech na rękach jeszcze kotka trzyma.... tylko musi mieć wszystko wykute na bank ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziecko świadkiem ...Że się tak zapytam nieśmiało...po kiego walca?!?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak nie wiadomo o co chodzi...... ;) wczoraj się urodziłaś :P

Tak wdrciu,jestem z dalekiej przeszłości gdzie dzieci chroniło się przed takimi traumami.

Tu nie chodzi o dzieci kobieto ;P

Wiem,wiem. To jest czas zażartej walki,co tam dzieci.Podobno głosu nie mają. :-(

Dzieci bym nie wciągał w sprawy dorosłych jeszcze w sprawy rodziców - wystarczająco przeżywają rozpad rodziny. Lepiej zatrudnić adwokata, który poprowadzi sprawę tak, że dzieci ochronisz przed traumą sądową, a i ty będziesz spokojniejsza o przebieg rozprawy. Na wszystkie zadane przez ciebie pytania możesz uzyskać odpowiedz na portalach prawniczych, nie brakuje ich w sieci. Ja nawet często korzystam w związku z prowadzoną działalnością z usług takiego portalu LexAgit który oferuje pomoc też w sprawach rozwodowych. Nawet mają na stronie wskazówki
http://www.lexagit.pl/napisac-odpowiedz-pozew-rozwodowy/ poczytaj i zapoznaj się z opcją porozmawiania z prawnikiem w systemie online. Naprawdę warto.

Dzieci lepiej nie wciągać, ale rzeczywiście istnieje taka możliwość: http://pozeworozwodblog.pl/czy-dziecko-moze-byc-swiadkiem/

> Czy dziecko może być świadkiem na sprawie rozwodowej? Czy lepiej nie mieszać dzieci do spraw dorosłych?

Oczywiście, że może. A nawet musi. Trzeba koniecznie mieszać dzieci do rozwodu.

Bo nic nie da mamusi takiej satysfakcji jak 13-letnie dziecko zeznające przeciwko ojcu.
A to, że poza traumą rozwodu, który zostawia trwały ślad w psychice dziecka, doda się jeszcze straszliwe przeżycie, które zapamięta do końca życia, to się przecież nie liczy.

Liczy się, że wygrałaś.
Po trupach, z okaleczonym na stałe dzieckiem, ale wygrałaś.

Jeżeli popełniliście błąd biorąc ślub, to musicie sobie sami z tym problemem radzić. Jeżeli jedynym rozwiązaniem jest rozwód to też zamknijcie to we własnym gronie. Odłamki w tej wojnie i tak lecą na dzieci. Nie dokładaj jeszcze więcej.

Wniosek jest jeden :
Dziecko jest dla ciebie pociskiem, który ma trafić/zabić ojca. Oznacza to, że wcale nie kochasz tego dziecka i nie dorosłaś do tego by móc je kochać.

Dlatego ja na miejscu sędziego, w takich sprawach, w których matka posługuje się dzieckiem na sali sądowej od razu przyznawałbym opiekę ojcu, bez żadnych dalszych dowodów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skydiver, rozumiem, że masz złe doświadczenia, ale nie wrzucaj do jednego wora wszystkich rozwodzących się matek. Można kulturalnie i bez używania "pocisków", naprawdę.

Skydiver...trochę za daleko poszedłeś ale fakt że wykorzystywanie dzieci w grach między rodzicami jest haniebne .

@ Mikro, inka

Nie mam żadnych swoich doświadczeń, ale mam możliwość obserwacji takich spraw.
Jezeli uważasz, ze są jakieś plusy wykorzystywania dzieci w walce pomiędzy rodzicami, to prosze......

Tu nawet nie chodzi o to, ze haniebne. To po prostu nie jest w porządku wobec istot słabszych emocjonalnie niż dorośli.
Nie na darmo tworzy sie specjalne sale np do przesłuchań dzieci na policji, w ktorych nawet nie zdają sobie sprawy ze sa poddane przesłuchaniu. W sadzie tego nie ma.

Wypowiem się w imieniu swoim i inki (chyba mogę?): ŻADNA z nas nie powiedziała, że uważa, iż są jakieś plusy wykorzystywania dzieci w walce pomiędzy rodzicami.
Bardzo często ostatnio padają na forum słowa: czytaj ze zrozumieniem. No, więc czytaj ze zrozumieniem, Skydiverze :)

@ mikro

Staram sie wlasnie czytać ze zrozumieniem. Jezeli mi nie wyszło, to sorry.

Napisałaś "nie wrzucaj do jednego wora wszystkich rozwodzących się matek".
Skoro rozmawiamy o matkach wykorzystujących dzieci w sądzie, to prawidłowym rozumieniem intencji tego zdania jest usprawiedliwienie niektórych matek, które tak robią (inaczej : "nie uogólniaj twierdzenia na wszystkie matki" albo "są matki, które mają prawo tak zrobić"). Stąd moja prośba o wyjaśnienie, w jakich przypadkach takie działanie jest dobre.

Pisząc: czytaj ze zrozumieniem miałam na myśli, że zapomniałeś o drugim zdaniu w mojej wypowiedzi: "Można kulturalnie i bez używania "pocisków", naprawdę." Czyli BEZ wykorzystywania dzieci (które sam nazwałeś "pociskami"), w ogóle - teraz rozumiesz?
Absolutnie jestem przeciwna wkręcaniu dzieci w walkę pomiędzy skłóconymi rodzicami. I uważam, że da się sprawę tak załatwić, żeby zminimalizować ucierpienie dzieci.

Tu padło pytanie, czy powinno sie wykorzystywać dzieci w trakcie rozwodu i tego dotyczyła dyskusja.

Rozwodzenie sie z kulturą nie podlega dyskusji czy jest dobre czy nie, bo to jest oczywiste.

Ale wyglądało, jakbyś nie doczytał ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znowu odkryłem to, o czym wiedziałem od dawna :)
To naturalne, że podczas rozmowy z kobietą o A dostajesz odpowiedź w zupełnie innej kwestii np. B.
Bo przeciez czytając odpowiedz B powinienem sie domyślić, ze w istocie jest to ukryta odpowiedz na A.

Nigdy nie będę biegły w te klocki.

No cóż ....nie Ty jeden ;-)

Czy ktoś może dysponuje wzorem pozwu rozwodowego? Czy można go samemu sporządzić i wnieść do sądu? Jak to z tym jest?

Można. Wzory są dostępne w internecie.

Wy się tu kłócicie - a ja nie kumam jednego...

Skoro chcesz rozwodu bez orzekania o winie to po co Ci w ogóle prawnik ??? ( dziecko pominę bo to jakiś pomysł z kosmosu)
no bez jaj - nie rozumiem...

Temat dziecka, jako świadka na sprawie (czyli: walki) został poruszony przez inną osobę, niż autorka wątku.

aaa Ok
Nie zauważyłam. Dzięki Sadyl :-)

Inne tematy z forum

jakie konto bankowe wybrać? (151 odpowiedzi)

witam jakie konta bankowe polecacie? gdzie koszty utrzymania nie są duże, bezpłatne przelewy...

Najem długoterminowy samochodu. Czy ktoś korzysta? (16 odpowiedzi)

Temat jak powyżej. Czy któraś z Was korzysta? Teoretycznie plusy i minusy to mniej więcej znam,...

Pomysły na prezenty (51 odpowiedzi)

Jakie macie pomysły na prezenty tylko nie jakieś oklepane bo chcę się wyróżnić. Cos takiego...