SZLACHETNA PACZKA 2012

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
W tym roku zapragnęliśmy przyłączyć się do szlachetnej paczki. Sami nie damy rady przygotować całej paczki dlatego prosimy was o pomoc. Wiadomo, ze w więcej osób damy radę. Paczkę przygotowuje w Wejherowie.
Oto opis rodziny

Pani Jolanta (32 l.) wraz z mężem - panem Mateuszem (32 l.) wychowują trójkę dzieci: Julię (14 l.), Tomasza (10 l.) oraz Adama (3 l.).
Trudna sytuacja rodziny zaczęła się, gdy pan Mateusz stracił stałą pracę. Pensja pani Jolanty ledwo wystarcza na bieżące opłaty i życie, dwoje dzieci uczęszcza do szkoły, a to też duży wydatek dla rodziny. Jeszcze dwa lata temu, byli w stanie sami pomagać ludziom w trudnej sytuacji, niestety dzisiaj ich los się odmienił.
Stracili własny dom, bo nie byli w stanie spłacać kredytu, obecnie wynajmują dwupokojowe mieszkanie. Na dochód rodziny składa się pensja pani Jolanty (1150 zł) i zasiłki przyznane na dzieci (330 zł). Na życie pozostaje niewiele. Z jednej pensji rodzina musi zapłacić czynsz za mieszkanie (750 zł) oraz pozostałe rachunki (ok. 600 zł). Rodzina ma zaległości w opłaceniu czynszu za mieszkanie wraz z opłatami za jeden miesiąc (ok. 1320 zł), a parę miesięcy temu byli też zmuszeni zaciągnąć pożyczkę, którą wydali na życie, pozostało im do spłacenie 1500 zł. Pan Mateusz stara się jak może, aby odciążyć żonę. Czasami złapie jakąś dorywcza pracę, jednak nie jest to stały dochód.
Wśród największych potrzeb rodzina wymienia zimową odzież. Pani Jolanta wraz z mężem proszą także o piętrowe łóżko dla chłopców, aby najmłodszy synek miał swoje miejsce do spania, bo ciężko jest im spać z trzylatkiem na jednym łóżku. Byliby również wdzięczni za żywność.

Uwaga: dla zachowania anonimowości, imiona członków rodziny mogły zostać zmienione
Potrzeby rodziny:
Żywność trwała
Środki czystości
ODZIEŻ I OBUWIE

Odzież
Lp Płeć Rodzaj (letnia / zimowa / przejściowa) Kategoria (bluzka, spodnie, kurtka itp.) Rozmiar Typ budowy Uwagi
1 M zimowa/letnia bluzka 164 szczupła
2 K zimowa swetr, piżama 170 szczupła
3 K przejściowa/zimowa bluzki, spodnie, piżama 176 szczupła spodnie rurki
4 M przejściowe/zimowe spodnie/bluzka/kurta, piżama 134 normalna
5 M zimowe /przejściowe spodnie bluzki podkoszulki, piżama 116/128 szczupła

Obuwie
Lp Płeć Rodzaj (letnie / zimowe / przejściowe) Kategoria (klapki, tenisówki, kozaki itp.) Rozmiar Uwagi
1 M zimowe trapery 41
2 K zimowe/przejściowe konaki, adidasy albo trampki 39
3 K zimowe/ przejściowe kozaki/ trampki do szkoły 40/41
4 M zimowe kozaki/trapery 35 na rzepy

Pomoce szkolne
Wyposażenie mieszkania
Poduszka, Pościel, Ręczniki, Łóżko
Inne: Brakuje łóżka piętrowego, aby dzieci (chłopcy) mieli swoje miejsce do spania, bo najmłodszy synek śpi z rodzicami. Proszę o łóżko piętrowe, ponieważ nie mają miejsca w mieszkaniu na dodatkowe łóżko.
Brakujące sprzęty gospodarstwa domowego: Zauważyliśmy jako wolontariusze brakuje tam telewizora. Gdy zapytaliśmy o to rodzinę odpowiedzieli, że niestety był stary i się zepsuł. Jednak jak mówią dają radę bez tego, szkoda tylko bo dzieci chciałyby czasami coś pooglądać.
INNE POTRZEBY:

Pani Jolancie brakuje suszarki na ubrania.
Szczególne upominki:
Pani Jolanta razem z mężem stwierdzili jednogłośnie, że nie chcą nic dla siebie, ucieszyliby się, gdyby dzieci miały łóżko i telewizor choćby malutki. Natomiast Julia jako nastolatka chciałaby mieć komputer, by móc i w domu rozwijać swoje umiejętności informatyczne. Adaś nie powiedział nam, co by chciał dostać, myślę, że z zabawki na pewno by się ucieszył. Tomasz jest skrytym chłopcem i też nie chciał nam nic powiedzieć, dopiero po chwili namysłu stwierdził, że jakaś gra planszowa albo puzzle byłyby fajnym prezentem.
Najważniejsze potrzeby:
odzież, łóżko piętrowe, żywność
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SZLACHETNA PACZKA 2012

Ja też chcę mieć telewizor ,komputer i jeszcze pralka mi się przyda.
Przy okazji poproszę o trochę gotówki za prąd ,którego opłaty
się zwiększą przy okazji nabycia takich sprzętów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Wg mnie są rodzinny zgłoszone do akcji bardziej potrzebujące pomocy. Mężczyzna stracił stalą pracę i żona zarabia, a On stara się dorobić. Kurcze skoro zdrowy (bo jak ktoś chory to widziałam w tych ogłoszeniach taką informację) i nie może iść do pracy? Ok na rynku pracy jest ciężko ze znalezieniem, ale kwestia czego szuka. Bo pewnie gdyby było do sprzątania ulic, jeżdżenia śmieciarką czy czymś podobnym to nie skorzysta. Najpierw piszą, że nie potrzebują telewizora a potem, że dla siebie nic nie chcą tylko dla dzieci telewizor i komputer, a są rodziny które proszą o jedzenie i odzież i łączny ich dochód wynosi 380 zł alimentów (kobieta chora, a córka ucząca).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mnie niestety też razi w oczy, że ten Pan nigdzie nie zarabia. Ten tysiąc przynajmniej na pewno dałby radę. Myślę, że są rodziny duuuużo bardziej potrzebujące.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

hej no przeciez bladykot nie zgłosiła tej rodziny do akcji. Ktoś ich zakwalifikował do szlachetnej paczki, więc widocznie pomoc jest im potrzebna, ona tylko ich wybrała i zaprasza do ewentualnej pomocy w organizacji. Święta idą, co te biedne dzieci są winne, że ich ojciec mało zaradny albo leniwy. A to że zgłaszają potrzeby telewizor itp to wcale nie znaczy że wszystko uda się otrzymać, cieszą się z żywności, środków czystości, pomocy do szkoły i ubrań a takie towary przy udziale kilku osób zawsze latwiej zorganizować.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślę, że zamiast gdybać dlaczego mąż tylko dorywczo pracuje, lepiej zapytać się wolontariusza, który był u tej rodziny.
Niestety nie ma miejsca w opisie, żeby umieścić wszystkie ważne informacje.

Proszę patrzeć na Najważniejsze potrzeby:
odzież, łóżko piętrowe, żywność
To jest kluczowe.

Szczególne upominki są opcjonalne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy jest jeszcze szansa żeby zgłosić rodzinę do szlachetnej paczki??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety w tym roku jest już za późno.
Bo włączenie rodziny do projektu to jest proces (parę wizyt wolontariuszy u rodziny, trochę papierów do wypełnienia itp.).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam, jestem matka samotnie wychowujacych dwóch synów w wieku 2 i pół roku i 6 lat. rozstałam się z ojcem dzieci z powodu jego nadużywania alkoholu i znęcania się psychicznego.teraz z dziećmi mam spokój, ale niestety w tej chwili jestem w bardzo ciężkiej sytuacji. dzieciaki chorowały i wszystkie pieniadze poszły na leki jestem bez złotówki do 10 lutego. bardzo proszę dobrych ludzi o jedzenie dla dzieci, głownie chleb cos do chleba i mleko dla dzieci. nie proszę o pieniadze tylko o jedzenie, o jakoms paczkę z zywnością lub zakupy w sklepie internetowym.bardzo prosze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam już 200 zł na łóżko, może ktoś chce się dorzucić?

moge oddać trochę ubrań, mam też buty 40 więc może by się nadały.

chętnie przyjmę w/w rzeczy.

blady kot skąd jesteś? jeśli jesteś w stanie przyjechać do Gdyni do mnie do sklepu to przygotuję ci troszkę ubrań, w sklepie znajdę troszkę nowych dla tego najmłodszego chłopca, a dla mamy też znajdę wśród swoich :) jeśli jesteś zainteresowana skontaktuj się ze mną

jestem z Wejherowa. W Gdyni mój mąż mógłby odebrać wracając z pracy.

Dzięki wielkie za dary, na pewno przydadzą się tej rodzinie.

asia jak można by je od Ciebie odebrać?

przepraszam , że się nie skontaktowałam ale ostatecznie na szybko zrobiłyśmy w pracy wspólną paczkę, więc rzeczy został oddane w tym samym szczytnym celu :)

szkoda ze panie w mopsie niemaja takiego entuzjazmu jak ludzie tutaj

Inne tematy z forum

przedszkole mapeciaki (16 odpowiedzi)

prosze o opinie o tym przedszkolu

porod w słynnym szpitalu w wejherowie ---byl najwieksza pomyłką!! (214 odpowiedzi)

Moja ciaza przebiegala bez komplikacji, mialam urodzic dziewczynke,cieszylam sie ogromnie!!!...

Gdzie kupic okna PCV w Wejherowie? (6 odpowiedzi)

Musze wymienic okna mozecie polecic jakas sprawdzona firme.