SZTYCA

Witam, mam jedno pytanie i moze rozwiejecie moja ciekawosc. Czy jest cos takiego jak teleskopowa sztyca? Mam 4 zawiasowego fulla, rura podsiodlowa jest w kształcie litery S, wiec mam do wyboru sztyce albo długą albo krótką. Jezeli gdzies jezdze i mam akurat zalozoną dlugą to czasem chcialbym mięc przy sobie krótką i na odwrót, ale nie bede przeciez jezdzil z druga sztycą w środku. Jest wiec cos takiego? Taka sztyca ktora mogła by sie składać i rozkładać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: SZTYCA

ja miałem zamiar kiedyś taką wyprodukować i opatentować :)
ale widze żę nie tylko ja o tym czymś myślałem :)

musi byc cos takiego, nie tylko 2 osoby myslalały o czyms takim kurde:/

podobniez Mr Tomac cos takiego posiadal ale
szczegolow nei znam niestety, prawdopodobnie
samorobka lub cos bardzo drogiego jednej ze
specjalistycznych, malo znanych firm...
trzeba poszukac...

pozdrower

w zasadzie to 4 bo jeszcze moj kumpel :P

patrz w scottach

W jednym z bikeboardow widzialem opis jak takie cacko zrobic. Oczywiscie na wlasna odpowiedzialnosc :) Niestety nie pamietam co to za numer a nie chce mi sie szukac.

a nie ma czegos takiego w sklepach? przecie napewno jest na to popyt, az mi sie wierzyc nie chce ze zadna firma nie zrobila czegos takiego

Kto powiedział że nie ma? Oczywiście że jest. Zerknijcie do Magazynu Rowerowego z kwietnia 2004 (kto ma oczywiście...). Jest tam sztyca G-Control Vorace. Mozna zmieniać jej geometrię za pomocą manetki na kieronicy. Waga też nie jest wielka (450g.). No ale cena.... kupcie już lepiej drugą ramę;]

Cena: 1430zł!!!

P.S. To co chłopaki, druga rama? ;)

Uwaga wielka promocja!!! Znalazłem na stronie producenta wersje za "jedyne" 720zł!!!

Tutaj daje Wam linka, gdzie znajdziecie też pozostałe wersje:

http://www.poreba.made.pl/index.php?i=of&id=dst4-60

nie no bez jaj...musi byc cos tanszego, 1400 czy "nawet" 700 przeciez to jest abstrakcja...tyle kasy za sztyce??!!

tak jak Macias mowi, sztyca amortyzowana to nie to o co nam chodzi, tylko nie wiem, cos takiego powiedzmy jak antena radiowa, takiej konstrukcji musiala by byc sztyca.

To nie jest sztyca amortyzowana!!! To jest sztyca z regulacją geometrii.

żywy, chodzi nam o taką sztyce ktora chowała by sie sama w sobie i w rurze podsiodłowej. Najprostsze tłumaczenie to musiała by wygladąc jak składana antena radiowa, chyba kumasz o co chodzi:) Czyli np. sztyce mocuje w w rurze podsiodłowej na stałe, jezeli sie chce podnieść/obniżyć siodło to sie rozkłada bądź składa taką sztyce bez ruszania zacisku.

Karlos napisał(a):

> żywy, chodzi nam o taką sztyce ktora chowała by sie sama w
> sobie i w rurze podsiodłowej. Najprostsze tłumaczenie to
> musiała by wygladąc jak składana antena radiowa, chyba kumasz o
> co chodzi:) Czyli np. sztyce mocuje w w rurze podsiodłowej na
> stałe, jezeli sie chce podnieść/obniżyć siodło to sie rozkłada
> bądź składa taką sztyce bez ruszania zacisku.

Qmam, tylko nie wiem za bardzo jak by to miało działać, skoro musiało by być sztywne w ustawionej pozycji i oprócz tego dać się składać/rozkładać jednym ruchem ręki. Jak miało by to wyglądać jak antena radiowa, to nie za fajnie by się jechalo bo były by luzy na łączeniach, bo przy takiej konstrukcji po prostu są nieuniknione. Lepszy wariant to może jakaś komora powtrzna i konstrukcja podobna do komory amortyzatora? Nie wiem, nie wiem. Napisałem co widziałem - that's all.

ale mi nie chodzi o zmianę geometrii sztycy tylko o jej wydlużanie bądź skracanie... tak wiesz w górę i w dół :)

hmmm....... a co to jest ta sztyca?

No przecież ktoś wcześniej napisał, że takie "coś" jest w Scottach. Żadna filozofia. Dwie sztyce, jedna wchodzi w drugą i dwa zaciski.

no to gdzie mozna dostać to sztyce scotta? trzeba kupic cały rower zeby miec sztyce?;) ps. ja mialem scotta g-zero i tez sztyce scotta, ale normalna...mysle ze scott nie robi takich cudow...ale jezeli tak to chetnie bym kupil

Nie we wszystkich Scott'ach jest taka sztyca.
Montują ją w Nitrous (i to chyba nie we wszystkich)
I jest to własny wyrób Scott'a.
Napisz do jakiegoś dystrybutora, czy sprzedają sztyce (w Polsce, bo w "cywilizowanym" świecie raczej tak: http://www.scottusa.com/product.php?UID=6146 )

eee :\ z taką sztycą to trzeba sie namachać żeby ją wydłużyć...zsiadasz z roweru wyciągasz i dopiero wsiadasz.... a tak jak był jakis cfancyk na kierownicy to se jedziesz, tylko wciskasz dzwigienke i sztyca sama sie chowa, coś na zasadzie krzesła obrotowego (chyba dobrze trafiłem). Pneumatyczne cacko :P kazde pieniądze dał bym za to :)

Maciass napisał(a):

> Pneumatyczne cacko
> kazde pieniądze dał bym za to :)

Każde ??? Jak tak, to się załatwi coś takiego :P

nie no...bez przesady:) ja sie moge poswiecic i schodzic z roweru...a co do tej sztycy to az sie boje pytac gdzie o cene:/ ale popytam, moze ktorys sklep w 3miescie bedzie mial takie cudo na patyku

wielce wątpię.....popytam, poszukam, a jak nie bedzie, to sam skonstruuję :P

witam

może zainteresuje cie takie rozwiazanie jakie opisali w bikeboard 4/2004 z czerwca 2004 str 74, 75.....koszt paredziesiąt pln !!! :)

pozdrawiam
ps. w razie czego moge zrobić scan

maciass@chello.pl poproszę o scana :)

ja rownież: bajker19@wp KROPKA pl

dzieki za foty, ja chyba bede probowal zrobic cos takiego, chyba zadna truda sprawa:) kupie jakies dwie sztyce na poczatek, zaciski, mam dobrego slusarza,bede kombinowal...

hej ja tez chce tego scana czy zdjęcie :)
podeślijcie mi na adres : kosz_@op.pl
wielkie dzieki :)

Możesz zrobić tak:

1. Zmierzyć średnicę wewnętrzną ramy
2. dobrać sztycę (rurę) o średnicy równej średnicy ramy i długości "krótszej" sztycy, przy czym górną część naciąć wzdłuż , tak jak w klasycznej ramie.
3. Dobrać zacisk podsiodłowy o średnicy tej saamej co sztyca
4. Dobrać drugą sztycę o średnicy dopasowanej do średnicy wewnętrznej pierwszej sztycy i długości 1,5 raza większej
5. wkładasz jedno w drugie i gra muzyka

Sprawdzone

Powodzenia