Sanatorium Alma Gdańsk Sobieszewo - Lipiec 2018

Witam

Wybieram się do Sanatorium Alma Sobieszewo w Lipcu 2018.

Jeśli ktoś jedzie szukać oderwanego kafelka lub pleśni to niestety nie zemną ;-)

Jestem POZYTYWNĄ osobą i mam zamiar dobrze i efektywnie wykorzystać czas przez 24 dni.

Byłem już dwa razy w Sanatorium i wiem, że najważniejsze są DWA TEMATY :

1) Najbardziej efektywnie korzystać z zaleconych zabiegów,
2) Zorganizować ekipę super ludzi z którymi można się wspólnie pobawić, pożartować, zwiedzić okoliczne ciekawe miejsca.

SOBIESZEWO - to BARDZO CIEKAWA lokalizacja :-) !!!.

Spokojnie w popołudniowy czas lub w weekend można wyskoczyć do ciekawego starego Gdańska - Kawiarenki, Zabytki, Kościoły, Neptun, Stragany wzdłuż ul.Długiej i nie tylko, na bursztyny do Mikoszewa (zawsze kiedy byłym to były:)), Jantar (Muzeum Owadów, Pasieka Strusi - mają pyszny miejscowy miód i to polecam, Stegna - Muzeum Bursztyna, Sztutowo - Muzeum Stutthof, Kąty Rybackie - Rezerwat Kormoranów, Krynica Morska - Latarnia i wiele ciekawostek, Sopot - Monciak i Molo, polecam wspaniałą restaurację Meridian serwującą najlepszą kaczuszkę i wspaniałą kawę, Orłowo - Super smażalnia świeżych ryb i bardzo urokliwe molo oraz klif orłowski. W weekend można odwiedzić cały Półwysep Helski, Hel - Fokarium, Władysławowo - w weekend bardzo rozrywkowo. Do Gdańska jeździ komunikacja miejska - bilet w trójmieście całe 3 PLN. Będę prywatnym samochodem i jak się złożymy po 3-5 PLN to możemy BARDZO MIŁO spędzić popołudnia i weekendy.
Do Gdańska i z powrotem to w sumie 30 km czyli około 9 PLN za benzynę :-)

Together we can do more

Oprócz zabiegów i parkietoterapii planuję ambrozyjsko spędzić czas. Czy są inni chętni się dołączyć ???

Jeśli komuś się podoba mój plan to łapki w górę i proszę o pozytywne komentarze.

Pozdrawiam i do zobaczenia :-)

p.s. Jadę z Łodzi jakby co ...

Piotr
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej! Czy jest możliwość wypożyczenia roweru?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podoba mi się :) ale jadę później :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witaj,

W samej Almie są organziowane wieczorki z DJ. Mozna na miejscu kupic piwo. My jeżdziliśmy do Biedronki lub Lidla dodatkowo po jakies przekaski i swoj alkohol(w sumie nie wolno bylo, ale mielismy). Na przecwiko przy campingu jest mały bar i tam też były organziowane rózne "potańcówki", trzeba było robic rezerwacje.
Pozatym w samym Sobieszewie kojarze jeden lokal gdzie były dyskoteki, ale ja tam nie byłam. Nie kojarze nazwy ulicy, ale o ile dobrze pamietam jest przez sciane z Pizzeria.....czy gdziekoliwek jest dobre wino?? hmm watpie...polecam kupic sowje i we własnym gronie wypic np w altanie przy Almie lub pojechac do Gdańska.

Jeśli chodzi o rybę to baaaardzo polecam smażalnię Tawerna Delfin czy jakos tak- ryby zawsze pyszne, smazone, wedzone na miejscu i pyszne piwo z browaru Amber.Zdecydowanie nie polecam smazalni tez przy tej samej ulicy, jakies 50 m wczesniej( ona tez jest przez sciane z pizzeria). Tam mialam srednia przyjemnośc jeśc ości w panierce...brrr.
W Gdańsku bardzo polecam Alioli na tej drodze do Gdyni...przejezdzalismy tamtedy rowerem i niechcacy na nia wpadlismy....jak jestes z Wawy to wiesz jak dobrze tam mozna zjesc:)

I oczywiście polecam organizowanie grilla. My robilismy kilka razy- raz na 40 osób chyba- zakupy w Biedronce, wspolne przygotowanie altany, grilli, mieska i róznych przekasek....jak chcielismy cos na szybko zjeśc to kupowalismy grill jednorazowy i miesko i tez bylo super :):)

Wariantów jest wiele, napewno nie bedziesz sie tam nudził :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hello Anonim
Ślicznie dziękuję za informacje.
Bardzo proszę napisz kilka informacji dotyczących sprawdzonych miejsc, restauracji, klubokawiarni gdzie można miło, sympatycznie spędzić popołudnie lub wieczór. Czy są organizowane na terenie ośrodka wieczorki taneczne lub gdzie można w pobliży Almy dobrze spędzić czas przy dobrej muzyce i lampce dobrego wina ?
Pozdrawiam
Piotr

Hej P.!
Może ktoś mnie zawiezie, bo na 24 dni ...to trochę kobiecie potrzeba butów do wędrówek:). W tamtym roku byłam w Wieńcu. Pozdrawiam Gocha.

ok :)

Witaj Gosia.
Super że lubisz tańczyć. To może świadczyć że jesteś bardzo pozytywną kobietą oczekującą owocnego życia ;-)
Fajnie, że taki "wakacyjny" termin trafiliśmy :-)))
Jedziesz autem czy pociągiem ?
To Twój pierwszy wyjazd do sanatorium?

Pozdrawiam

Piotr

Hej. Anonim...dziękuję za podpowiedzi....liczę na fajnych ludzi..lubię tańczyć, humor, jestem pozytywnie nastawiona. Termin super środek lata. Mam nadzieje że zorganizuje się fajna ekipa ludzi do tzw. tańca i różańca :) Szkoda że ciebie nie będzie. Pozdrawiam.

Gosia ...Bardzo dziekuję i wzajemnie.
jesli jedziesz samochodem to polecam zabrać ze sobą parwan, leżak, rower.. ...czajnik, korkociag , kieliszki (ja to nazywam podręcznym zestawem kuracjusza) jeśli oczywiście lubisz wino....napewno poznasz fajnych ludzi, z którymi wino dobrze smakuje.....ja miałam ekipę około 10 osób i szczerze mówiąc nie miałam czasu się nudzić.
Jesli lubisz zbierać grzyby to tam ich nie brakuje i wiele osób wracało do domu ze swoimi ususzonymi zbiorami :):)
Polecam tez wycieczki do Gdańska... autobus jest za rogiem ulicy i jedzie niecale pol godziny, a w Gdansku atrakcji moc- chocby jarmark dominikanski ....czy muzeum II Wojny Św.

Nastaw sie pozytywnie i nie zwracaj uwagi na standard ośrodka.....ja swojego pobytu w tej bądź co bądź ruinie nie zamieniłabym na żaden hotel 5 *( a porównanie mam :)))....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lubię, może Ty poszukasz mnie jednak :)

Gosia, na pewno mnie znajdziesz na parkiecie ;-) jeśli lubisz tańczyć ??

Piotr
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Sanatorium Alma Gdańsk Sobieszewo - Lipiec 2018

Anonim- Fajnie, że ktoś napisał pozytyw nt. Almy. Jadę od 21 lipca, masz rację pobyt nad morzem przez 3 tygodnie w pełni sezonu...jestem pogodna, pozytywnie nastawiona do zycia osoba, więc wykorzystam ten czas na maxa. Tobie życzę dużo sloneczka i miłego pobytu.

Re: Sanatorium Alma Gdańsk Sobieszewo - Lipiec 2018

Zazdroszczę Ci tego terminu. Ja byłam rok temu od 16 sierpnia i to był fantastyczny czas ze wspaniałymi ludźmi.pokoje, jedzenie, zabiegi i obsługa na dobrym poziomie. Wychodzę z założenia że luksusy ma się w domu a na ponad 3 tyg pobyt nad morzem w sezonie letnim na pewno nie byłoby mnie stać ..dlatego w tym roku również wybrałam Alme...tyle że we wrześniu. I tym razem mam zamiar czas wykorzystać tam na maxa czego i Tobie życzę a Tym narzekającym przesyłam wyrazy współczucia
Proszę o kontakt osoby wybierajace się do Almy od 10 września

P. też mam od 21 lipca. Masz konto na FB żebyśmy mogli się skontaktować?Gdyby do tego czasu nie udało nam się skontaktować to piszę się do zwiedzania z Tobą....tylko jak cię w tym tłumie znajdę?

Ana, życzę dobrych zabiegów, wypoczynku, relaksujących wieczorów przy zachodzie słońca, dobrej pogody i wspaniałego towarzystwa.
Jak będziesz już na miejscu to bardzo proszę napisz czasem kilka słów jak jest ??
Pozdrawiam

Piotr

Wyjazd wyznaczony na 21 lipca :-)
Już nie mogę się doczekać ;-)
Nie wiem kiedy dokładnie jedziesz ale jeśli w tym samym terminie to do zobaczenia Gosiu
Pozdrawiam

Piotr
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Będzie dobrze Ana...pozytywne nastawienie, morze, las, wyspa....super. Życzę trafnych zabiegów i dobrego odpoczynku w gronie fajnych osób.

Ja będę od 27 czerwca. Mam podobne nastawienie. Nie szukam dziury w całym. Najważniejsze są zabiegi i sympatyczni ludzie,którzy chcą fajnie spędzić wolny czas - m.in. zwiedzając. A więc, nie będzie źle. Choć opinie zniechęcały.

Cześć P. w jakim terminie jedziesz??? Ja też lipiec, super nastawienie, jestem z okolic Łodzi. Plan ok, nie byłam a mając przewodnika który był byłoby miło.Pozdrawiam Gosia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest ! (804 odpowiedzi)

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie....