Seans przed seansem, czyli zbyt długie reklamy w kinie

Opinie do artykułu: Seans przed seansem, czyli zbyt długie reklamy w kinie.

Przychodzimy na seans punktualnie i czeka nas kilkadziesiąt minut reklam. Przychodzimy spóźnieni kwadrans i wciąż czeka nas kilkadziesiąt minut reklam. To nie film, to rzeczywistość multipleksów, gdzie reklamy przed projekcją trwają nawet 40 minut.O tym, że reklama jest dźwignią handlu, wiemy nie od dziś. Przypominają nam o tym nie tylko plakaty i banery rozwieszone po całym mieście, ale też reklamy w przerwach między programami w telewizji czy podczas seansów kinowych. O ile kwadrans ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Reklamy są na ogół niemądre i kłamliwe.

Chyba nie zaprzeczy Pan, Panie Redaktorze.
Zaś przekonywanie nas, że "likwidacja lub ograniczenie ich skutkowałyby podniesieniem cen biletów" - to zwykły szantaż.
I to jest nieuczciwe. Zmuszać nas do oglądania (czytania..) czegoś.
Pewnie. Można wyjść z kina, można wyłączyć telewizor, opuścić stronę internetową. Nie oglądać, nie czytać tej chały.
Ale to nie zmienia faktu, że to jest not fair play.

Inny temat, lecz podobnie szkodliwy dla wychowywania społeczeństwa, to szmirowate programy w telewizji publicznej.
"Takie będą Rzeczypospolite, jakie....".

To Was obciąża, Panie Redaktorze, ludzi z mediów.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

10+29

to nie jest 40 typie tylko 39, ogarnij
moze naucz sie liczyc frędzlu, a nie się skarżysz na forach publicznych!!!!!!!11
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ehhh, w latach 90tych były tylko zapowiedzi fimów i trwało to raptem 10 - 15 minut.

Teraz to bez kitu prawie godzina i to reklam produktów :( to jest chore. W ogóle od kiedy zamknęli Neptuna nie chodzę prawie w o ogóle do kina chyba, że film jest wyjątkowy to się zmuszę na Krewetkę zażydzoną :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wytłumacz mi proszę tą zależność :)

Wytłumacz mi proszę tą zależność, bo ani małorolny, ani z rosyjskiego stepu- a i tak nie rozumiem :D Płacisz-wymagasz. Za drogo, warunki nie pasują- wybierasz inny sposób rozrywki. Towar jest warty tyle, ile kupujący jest w stanie za niego zapłacić. Mniejsze pensje, zepsuty towar (wydłużony reklamami)- rezygnujesz z rozrywki. Proste jak rosyjski cep (skoro lubujesz się w takich rosyjskich porównaniach).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak tłumaczy Włodarska...

"Jak tłumaczy Włodarska, likwidacja lub ograniczenie bloku reklamowego skutkowałyby podniesieniem cen biletów. A to mogłoby być jeszcze większą uciążliwością dla widzów. " - bardzo niemądre tłumaczenie. Zabrzmiało to tak, jak gdyby widzowie musieli przychodzić do kina. Najwyżej kina musiałyby splajtować podnosząc ponad miarę przyzwoitości ceny biletów. Wtedy nie zarobiłoby ani kino, ani dystrybutor. Łyżeczką Panowie, nie chochlą...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlatego używa się formy "seans" nie film
niestety tak już jest i będzie tego się nie zmieni - tak samo jak reklam w tv

Żenada

Ostatnio byłem w owym Multikinie i doliczyłem się chyba 27min reklam...
Jak, dla mnie żenada, tym większa, że tłumaczy się to brakiem ograniczeń w ustawie albo kosztami....
Kino zarabia głownie na horrendalnie drogim barze, ceny biletów i tak są zbyt drogie.
Gdybym miał iść do kina z 4 osobową rodziną to zdecydowanie taniej będzie kupić najnowszy film na DVD/BR i obejrzeć go w ciszy i czystym pomieszczeniu...
A potem jeszcze się dziwią, że ludzie z neta ściągają nielegalne filmy na potęgę, skoro płaci się niebotyczne sumy za kicz i reklamy!
Życzę szybkiej upadłości wszystkim, którzy dorabiają się na tak miłym modelu biznesowym....

Zwiastuny - jak najbardziej, reklamy - nie

Jestem w stanie zapłacić więcej za bilet, jeżeli to mi da gwarancję, że nie będzie tych durnych reklam. W domu mogę zmienić kanał, a tutaj?

W Gdyni jest też Klub Filmowy!

Ceny....

"Jak tłumaczy Włodarska, likwidacja lub ograniczenie bloku reklamowego skutkowałyby podniesieniem cen biletów" Ceny biletów już są tak ogromne, że po 1 drożej być nie może a po 2 za te pieniadze które wydaje się na bilet reklam nie powinno być wcale, ewentualnie same zwiastuny zreszta kiedyś bilet kosztował 10 zł a reklamy trwały 10 minut.... Dziwne że już się tak nie da

3D dla dzieci

to też przekręt multipleksów?
prawda?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pamiętacie czasy kiedy przed seansem leciała kronika ? :) eh
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

w którym kinie reklamy trwają maks 20 min? bo chętnie bym się do niego wybrał
Jakiś czas temu wybraliśmy się z dzieciakiem na AUTA 2 (no dawno to było). Prawie 30 minut reklam. Gdy film się zaczynał dzieciak był tak znudzony że po 20 minutach filmu wyszliśmy.
Już nie mówiąc o tym jakie reklamy leciały i jaki poziom głośności jest na seansach teoretycznie dla dzieci.
Niestety reklam jest coraz więcej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co za głupoty piszecie

To nie prawda co serwis trójmiasto pl piszę
bo prawda jest taka że Reklamy w takim kinie trwają maksymalnie do 20min
a czasem 17min. Ja nawet często chodzę do kina i nigdy nie było reklam trwających 40 min.
Jak zwykle serwis trójmiasto pl wprowadza w błąd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

bilety drożeją, reklamy coraz dłuższe

to jakoś nie zgadza się z łagodzącą teorią Włodarskiej

Propozycja dla multipleksów

1. Zacznijcie dawać same reklamy.
2. Zlikwidujcie reklamy i podnieście (i tak już horrendalne) ceny biletów.
3. Zmniejszcie ceny biletów i kombinujcie jak spowodować żeby na niektórych seansach było więcej niż 5 osób.

Podpowiedź - tylko w przypadku wybrania 3 możliwości macie szansę się utrzymać w dłuższej perspektywie i nie przegrać z kablówką, internetem, VOD i tumiwisizmem.

A poza tym - to już do kinomanów - są jeszcze kina Neptun, Kameralne i Helikon, w których są tańsze bilety, mniej reklam i zwykle lepsze filmy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0