Shimano vs Reszta Świata

Nie ma co kwestionowac potęgi shimano na rynku rowerowym, ale w ostatnich latach firmy rowerowe uzbrajają swoje ramy w sprzet innych producentów. CZY CHCIAŁBYŚ/CHCIAŁABYŚ POSIADAĆ/ZŁOŻYĆ ROWER 100% SHIMANO ?? CZY WYBRALIBYSCIE INNYCH PRODUCENTÓW. W wiekszosci sklepow mozna zakupic osprzet bez "made in japan". Wasze opinie, sugestie, doświadczenia..............
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Shimano vs Reszta Świata

> Wasze opinie, sugestie, doświadczenia..............

chcesz abyśmy tu wkleili 3/4 rowerowych dyskusji internetowych? Bo do nowych wniosków co do wojny shimano vs. reszta świata nie dojdziemy.

IMO brać to co najlepsze i najbardziej nam odpowiada, a jak sie nie trzeba oglądać na $ to tym lepiej

ja bym nic innego nie wybral :) uznaje tylko XTR'a :) sprawdzony w boju, chociaz sa wyjatki. Zamiast korb XTR zdecydowanie bardzije pasuja mi RACE FACE NEXT z zebatkami TA na suporsie tez RF ISIS. Co do reszty to tylko XTR, z wyjatkiem kol :)

Krzyżak napisał(a):

> ja bym nic innego nie wybral :) uznaje tylko XTR'a :)
> sprawdzony w boju, chociaz sa wyjatki. Zamiast korb XTR
> zdecydowanie bardzije pasuja mi RACE FACE NEXT z zebatkami TA
> na suporsie tez RF ISIS. Co do reszty to tylko XTR, z wyjatkiem
> kol :)

Tzn jakie koła uwazasz za najlepsze ?
Pytam tak z ciekawości.

Kuba ujeżdżał CrossMaxy Mavica... ale może się myle ;-)

Faktycznie temat troche obszerny. ale moze ktos podzieli sie nowymi spostrzezeniami. dla zrzędów tez jest miejsce

Ostatnio na pl.rec.rowery ktoś postawił tezę, że sprzęt Shimano dystrybuowany na Polskę jest gorszej jakości... więc popieram TJ'a w sensie, że pełno jest już w sieci dyskusji na Twój i pokrewne tematy.

Osobiście snobuję się na klasyczne XT. I choć uważam, że pewnie i tak nie wykorzystam tej grupy... to jednak coś w tym jest, że jak człowiek ma słabą wolę to prędzej czy później robi się z niego sprzęciarz (to jest o mnie i nie chcę nikogo urazić ;-))
W każdym razie życze Wszystkim, żeby kwestia zakupu sprzętu, z punktu widzenia finansowania, nigdy nie była problemem.

na wiekszosc wyscigow / maratonow itp "klasyczne XT" "wystarczy"
bo roznica miedzy XT i XTR jest juz naprawde nieduza... na moim poziomie oczywiscie - w wiem ze wyzej "£$" nie podskocze...

co do innych osprzetow to owszem - mozna - ale wystarczy zobaczyc czego uzywa wiekszosc zawodnikow swiatowej klasy... jesli tak jest to chyba nie jest to tylko wytwor marketingowcow... nie uwazacie?

a Ci ktorzy chca miec konkretny dobrze dzialajacy sprzet w _kazdych warunkach_ wybieraja sprawdzony sprzet dobrej klasy...

pozdrower

PS: kontrowersje i klotnie dotyczce osprzetu zawsze byly i zawsze beda...

Wiekszosc zawodnikow dostaje sprzet od sponsora. Przewaznie jest tak ze jezdza na tym co dostana. Tzn na tym co sponsor sobie zazyczy. Nie zawsze jezdzi sie na tym na czym sie chce.

Sam co prawda w większości rower mam na Deore, jednak niektóre komponenty innych producentów wydają mi się lepsze od proponowanych przez Shimano i dlatego używam wtedy produktów nie-shimanowskich. Do takich komponentów należą m.in.: manetki, gdyż uważam że gripshifty są lepsze od rapid fire'ów, a na dual control'y to nawet nei patrze(po prostu nei podoba mi się ten patent i to rozwiązanie). Tak samo jestem zadowolony z łańcuchów s****a, tak z działania jak i zastosowanych technologii, np. PowerLink - bardzo ułatwiający szybkie spięcie/rozpięcie łańcucha.

Wydaje mi się że jakby ktoś chciał złożyć sobie rower tylko i wyłącznie na produktach nie-shimanowskich to nie było by problemu aby to zrobić i była by to maszyna poruwnywalna jak nei lepsza od shimanowskiego odpowiednika.

Wiesia...masz racje, mam SL-ki, ale to nie znaczy ze uwazam je za najlepsze kola :) Mozna zlozyc bardzo duzo fajnych kol na mavicu i dt, akurat piasty XTR jakies wybitnie super nie sa, mozna miec lepsze i lzejsze.

Wiesia co z tego ze nie wykorzystasz?! Masz przynajmniej swiadomosc ze sprzet nie nawli ci na podjezdzie pod kraweznik :D
boze co wam sie z tym sprzeciarstwe porobilo! hehehe
ja na zachodzie mijalem na gorkach (doslownie!!!) dziadkow po 50 lat, na carbonowych rowerach, pelen record badz dura i co z tego ze nie wykorzystaja??!! ale moga sie cieszyc ze maja ladny i dobrze pracujacy sprzet i lekko moga sie wtacza pod gorke!!

Żywy, udowodnij mi "lepszosc" gripow od rapidow? hehehe...

hehe gripy vs rapidy - kolejna kość niezgody

Krzyżak napisał(a):

> Żywy, udowodnij mi "lepszosc" gripow od rapidow? hehehe...

Wiem że dla większości wybór manetek to spraw indywidualna, jedni wolą gripy inni rapidy, tych co lubią dual control jest chyba mało;-)
Uważam że na trudnych trasach w XC, gdzie po szybkim zjeździe następuje podjazd, mając manetki obrotowe szybciej przezruce z najmniejszej zębatki an jedną z największych, tak samo jest przy sytuacji odwrotnej tzn. po stromym podjeździe a przed szybkim zjazdem. Szybciej wtedy przerzuci się przy użyciu gripshiftów. Ogólnie mówiąc jeżeli trzeba szybko przerzucić o sporo zębatek to szybsze i wygodniejsze są gripy, czyż nie mam racji?:>

P.S. A próbowałeś Kuba kiedyś gripów, bo ja powiem że mi się wydaje ten system o wiele wydajniejszy?

Mnie za to bolały nadgarstki od ciągłęgo kręcenia dłonią. Osobiście wole rapidy...

Heh, o to już też kopię kruszyli:

http://tinyurl.com/46xq5

wiesia napisał(a):

> Heh, o to już też kopię kruszyli:
>
> http://tinyurl.com/46xq5

Prosze Kolezenstwa!
Mamy niezwykle duzo do zrobienia ;)
http://google-fight.com/cgi-bin/compare.pl?q1=bike&q2=car&B1=Make+a+fight%21&compare=1&langue=us

Gruss!
(Z krainy gdzie o XTR-ach chyba nikt nigdy nie slyszal :-/ )
I.

Popieram to o zapinkach do łańcucha! Jej... ile sobie krwi napsułam przez zakuwanie i skuwanie :-> Zapinki s****oskie i SACHSoskie RULES ;-)

A jeśli idzie o te zatargi, to dorzucę jeszcze przykład z hamulcami Avida. Mają zdaje się lepszą regulację i są lżejsze od Shimano, a mimo braku równoległego prowadzenia klocków hamują niegorzej.

Potęga shimano niestety jest ogromna i boli mnie ona tak samo jak dominacja wszystkich monopolistów takich jak np. Microsoft czy TP S.A. Nie lubię produktów produkowanych na dalekim wschodzie. Większość produktów shimano jest robionych poza Japonią Osobiście marzy mi się rower zbudowany na osprzęcie najlepiej made in Poland jakiejś rodzimej firmy, której niestety obecnie nie ma. Osprzed oczywiście powinien być porównywalny z XTR a nawet lepszy nie koniecznie tańszy i to by było naprawdę COŚ, ale na razie to chyba marzenia.
Shimano MichFel

only SHIMANO...... (ewentualnie Race Face...:))

MichFel napisał(a):
> Potęga shimano niestety jest ogromna i boli mnie ona tak samo
> jak dominacja wszystkich monopolistów takich jak np. Microsoft
> czy TP S.A.

nie kupuj

> Nie lubię produktów produkowanych na dalekim
> wschodzie.

nie kupuj

> Osobiście marzy mi się rower zbudowany na osprzęcie
> najlepiej made in Poland jakiejś rodzimej firmy, której
> niestety obecnie nie ma.

było PPK, przynajmniej jezeli chodzi o piasty i amory. Pomijając oryginalne rozwinięcie skrótu dorobiło się m.in. takiego jak Pierdo**** Produkty K(tutaj nazwisko pomysłodawcy). Szkoda ze nie pociągnął dalej, bo moze po okresie "raczkowania" coś by z tego wyszło. Inni (vide northshore), nawet gdyby mogli nazwać po polsku to wolą nazwy obce, bo mimo wszystko większość przyzwyczaiła się do obcojęzycznych nazw. I temu się wcale nie dziwię

> Osprzed oczywiście powinien być
> porównywalny z XTR a nawet lepszy nie koniecznie tańszy i to by
> było naprawdę COŚ, ale na razie to chyba marzenia.

lepszy od XTR i może być droższy... hmm... Jeżeli uważasz, że jesttutaj nisza to rozkręć temat. Może jesteś wizjonerem i znasz rynek? IMO na chwilę obecną marki w rodzaju tune nie powstaną u nas. Jeszcze nie teraz.

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...