Sklep publikuje zdjęcia złodziei. Jeden z nich złożył pozew

Opinie do artykułu: Sklep publikuje zdjęcia złodziei. Jeden z nich złożył pozew.

Ajentki sklepu Freshmarket przy ul. Waryńskiego we Wrzeszczu postanowiły walczyć z plagą złodziei i wywieszają w widocznym miejscu ich zdjęcia. Jeden z nich pozwał je za to do sądu, twierdząc, że wykorzystały bezprawnie jego wizerunek. Rozprawa odbędzie się 17 marca w gdańskim sądzie.

Paulina Zych wraz z siostrą prowadzi sklep spożywczy przy ul. Waryńskiego we Wrzeszczu. Miejsce - jak mówią - jest dość specyficzne. Z jednej strony powojenne kamienice, z drugiej zrewitalizowana ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można lekko nagiąć to prawo i bezkarnie publikować wizerunek jesli nie wskażemy że to złodziej

Wystarczy zamiescic w cudzysłowiu informację że poszukuje się osoby która pozostawiła znaczną ilość gotówki czy również bezsensowną rzecz.
W moim przypadku na skargę osoby umiesczonej sąd ją oddalił a policja doprowadziłą do postępowania z kradzież zuchwałą . Tak więc nawet naginając prawo warto publikować.... niech lokalne społeczeństwo wie jakie ma kanalie w okolicy!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale że fotka jak bierze z półki czy jak chowa? Jak bierze z półki to każdemu można zrobić. Jak chowa, może miał zwoje? Dopiero na wideo widać cały przebieg zdarzenia. Więc można dać link do wideo przedstawiającego winę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po jakiego grzyba taka policja?

Sklep placi podatki z których opłacaja policję, która nie radzi sobie.
To albo nie płacić podatków, albo zwolnić tę policje.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kto stworzył takie prawo że złodziej na piedestale a poszkodowany gnębiony !!!
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludzie idźmy na sprawę

Czym więcej nas będzie tym lepiej ,nagrajmy sprawę i niech każdy wrzuci na YT i inne portale niech złodziej nie będzie anonimowy . Takich to trzeba wytykać na ulicy palcami i mówić prawdę że jest złodziejem
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 1

przepis powinien umożliwiać publikację tych nierobów na terenie sklepu,

jeśli nie, to oznacza, że wszyscy są bezradni. Chore prawo!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale jak masz fotke jak złodziej wynosi towar

to bierzesz na siebie to ryzyko, jak oczerniasz to odpowiesz. Jak złodziej to niech portret wisi. Skoro złodziej się śmieje w twarz bo mafia prokuratorsko sędziowska nie działa albo działa latami to trzeba z bydłem samemu walczyć.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tez mam taka nadzieje ale znajac specyfike trojmiejskiego sadownictwa... mysle, ze to bardzo zludna nadzieja. Ze wlascicielka zostanie surowo ukarana bo "dura lex sed lex dotyczy kazdego. A zlodziej, nie pierwszy i nie ostatni raz, nagrodzony. Swoja droga jakbym prowadzila sklep to juz bym jechala do tej pani porobic kopie zdjec by przypadkiem nie spotkac ktoregos z "klientow".
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozwiesic zdjecia gnoja w cqlym miescie.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

Złodziej

Podpowiadam: "Według prawa zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku jedynie osoby powszechnie znanej". A więc jeżeli ktoś jest powszechnie znanym złodziejem (powszechnie na osiedlu na przykład) to zezwolenie chyba zbędne.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

do wyniesienia towaru jest potrzebna zgoda własciciela.

pytał o zgodę?
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 0

rozsądek i sędzia to wzajemnie się wyklucza !!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wy byście chcieli

Zeby prawo było tylko po Waszej stronie. Otóż nie kochani, prawo działa równo w obie strony.
Tak to działa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 17

Brak zgody na publikację wizerunku nie jest tutaj problemem. Rodzi ona sporo problemów. Można kogoś łatwo oczernić.
Problemem jest tutaj brak działań z strony policji. Lokalne menele okradają sklep i policja nie jest w stanie ich złapać. Niedaleko jest komisariat.
Gdyby policja działała jak trzeba to nie było by potrzeby publikacji wizerunku lub sama by go publikowała za zgodą sądu.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 3

To ja złodziej.

Kradnę w sklepach spozywczych już 15 lat i przez ten czas miałem tylko 2 wpadki ktore skutkowały grzywnami po 100 zl.Nie jestem kleptomanem ,ale robię to bo mi mało placą w pracy(wina rządów,wysokie podatki,i w ogóle wysokie koszty pracy),a gdyby rząd mnie nie okradał to miałbym ok 1000 zł więcej i na pewno bym nie kradł.Musze zaznaczyć że nie okradam małych,prywatnych sklepikarzy,tylko korporacje typu Biedronka,Stokrotka,Real,Tesco bo tam najłatwiej się juma i nie mam wyrzutów sumienia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 39

100% racji

Wiele, wiele lat temu złapaliśmy z sąsiadami włamywacza. Gonilismy go, a on wywalał wszystko z kieszeni i toreb na ulicę. Gdy go złapalismy nie miał nic. Wezwani policjanci świetnie go znali i słusznie powiedzieli, że znów będa musieli go wypuścić. Osobiście, nieformalnie i po cichu poradzili, by w takim przypadku jeszcze przed ich przyjazdem spuścić gnojkowi manto, żeby chociaż zębów nie mógł sie doliczyć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

widocznie "ochroną" był dziadek na pfronie

można załatwić nieco "inną". Skutkiem będą kolejki na oiom
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzymam za Panie kciuki!

i liczę na rozsądek sędziego!
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2