Sklepik szkolny: chipsy i słodkie żele nie do usunięcia?

Opinie do artykułu: Sklepik szkolny: chipsy i słodkie żele nie do usunięcia?.

Tak długo, jak w szkolnych sklepikach będzie można kupić wszystko to, co niezdrowe, akcje uświadamiania dzieci, że marchewka i jabłko są lepsze niż chipsy nie mają żadnego sensu. Choć o wyposażeniu sklepików szkolnych pisaliśmy już wiele razy, zdecydowaliśmy się jeszcze poruszyć ten temat. Poniżej publikujemy list naszej czytelniczki, która opisuje wrażenia po wizycie w takim sklepiku, który mieści się w szkole jej dzieci.Nie jestem żywieniowym, ani życiowym ortodoksem, moje dzieci znają ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No Ty i tak sie do tego bys nie kwafilikowal. Nie da sie usunac czego nie ma.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 15

a skąd dziecko ma pieniądze na te słodycze?

znajduje na ulicy czy dostaje od rodzica?

Tak trudno przygotować dziecku wcześniej zdrowe jedzenie, aby nie musiało kupować w sklepiku? Trochę działania a nie tylko zwalać odpowiedzialność na innych
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 26

Rozumiem dzieciaki ...

Rozumiem dzieciaki, które nie mogąc już patrzeć jak koledzy zajadają się tym co serwuje sklepik, sami chcą to kupić. Nie chodzi o to, że dziecko nie wie jak to smakuje, tylko każdemu czasem cieknie ślinka widząc jak ktoś zajada coś na co sami mamy ochotę.
Dlaczego każemy radzić sobie naszym dzieciom z tym, z czym sobie dorośli nie radzą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

i masz racje i nie masz.
dbamo to aby mlody mial sniadanie i np. jablko, ale pokaz mi malucha, nawet wychowanego we zdrowy sposob,ktory przechodzac obok sklepiku ze slodyczami nie zapragnie czegos kupic. zwlaszcza ze koledzi jak kupia
takie dzieci liczysz na palcach u jednej reki
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

Takie praktyki ("rozbijanie" na sztuki)

to jawne łamanie prawa.
Ciekawe co nabijają na kasę fiskalna i czy wydają paragon?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

oczywiście że szkoła ma wpływ

zawierając umowę może wprowadzić wiele różnych rozwiązań aż po uzgadnianie listy sprzedawanych produktów co do producenta i opakowania a nawet ceny. Tylko w praktyce każde z tych rozwiązań jest trudne, bo przecież prowadzący sklepik działa w celu osiągnięcia zysku, no ale najlepiej poprzestać na tym, że szkoła nie ma wpływu - czytaj nie chce mieć.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

masz dziecko w podstawowce? ewentualnie w ogole masz dziecko?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

gdyby w szkole

gdyby w każdej szkole był organizowany posiłek,albo dwa; drugie śniadanie i obiad dla wszystkich, sklepik nie byłby potrzebny. Zreszta asortyment w sklepiku nic nie zmieni, bo zawsze będzie można zajść do innego sklepu, który jest obok szkoły. dzieci niestety za dużo jedzą słodyczy i nawet jak rodzice ich im nie kupią to zrobi to ciocia lub babcia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

bzdura^2

W pewnym wieku nie wszystko jest możliwe do wytłumaczenia. Dorosły człowiek i owszem, ale dziecko to nie jest dorosły człowiek, który w pełni świadomie podejmuje pewne decyzje. Równie dobrze, można znieść ograniczenia na sprzedaż alkoholu czy papierosów, no bo przecież Ty skutecznie wychowasz dziecko, żeby tego nie próbowało. Szczególnie będzie to proste jak 95% jego kolegów i koleżanek będzie właśnie paliło papierosa popijając go piwem.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 13

Bo? A ja lubię sobie jeść czipsy i im bardziej niezdrowe tym bardziej mi smakują

A ty urzędowo się zamknij, do widzenia.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 9

co za brednie

jeżeli zakażą w sklepikach szkolnych to dziecko kupi sobie w sklepie spożywczym na przeciwko szkoły. Poprzez edukację działać a nie nakazy/zakazy.

Przepisy wszystkiego za was nie załatwią grube matki i ojcowie, weźcie się wreszcie za wychowanie swoich dzieciaków, nygusy!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 24

Zakazywać zakazywać zakazywać!!!

a potem SUROWO egzekwować! Tak słuszna koncepcja, zakazywać! Wszystkiego zakażmy, a na końcu zakażemy zakazywać!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 8

Taaaaak, a potem można śpiewać "urodę świnki Pigi masz, wagą przewyższasz nawet ją... ">
Słaba prowokacja, nie sądzę abyś miała dzieci :P
(świadomie).
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

dokładnie - wychowanie a wiec i kultura jedzenia to nie tylko jak sie je ale co się je

a to w głównej mierze wynosi się z domu
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja tam daje swoim dzieciom kase na czipsy pepsi i potem mam w domu spokój z obiadem.

Chyba ż któreś ma urodziny wtedy idziemy wszyscy do Mc.Donalda
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 20

Zamiast pieniędzy na jedzenie

może rodzice raczyliby dawać swoim pociechom zdrowe śniadania. Wtedy nie będzie problemu.
popieram tę opinię 98 nie zgadzam się z tą opinią 20

Pędzić natarczywych przedstawicieli handlowych!!!

od chipsów, napojów i reszty bzdur
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 8

To byly czasy... :)
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Asortyment przeraża....

...dodatkowo zastanawia fakt "rozbijania" paczek na pojedyncze sztuki. Efekt jest taki, że np paczka cukierków która normalnie kosztuje w sklepiku np. 5zł (20 cukierków w paczce), można sprzedać jako pojedyncze cukierki po 0,40zł/szt. Dziecko prędzej kupi 1-2 szt. (dostało kieszonkowe 1-2zł) niż całą paczkę. Mam drugoklasistę i w jego szkole takie praktyki to normalka. Szkoła nie ingeruje :(
Reasumując, oprócz ograniczenia sprzedaży niektórych produktów i wprowadzenia nowych, mniej szkodliwych (słodyczy nie wyeliminujemy nigdy), wprowadzić zakaz sprzedawania produktów na sztuki.
A potem to surowo egzekwować!
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 21

bzdura

powinno się dziecko wychować i nauczyć co jest zdrowe a co nie. a nie zakazywać. również w szkole powinno się uczyć więcej o odżywianiu i organizmie człowieka a nie o pantofelu i amebach...
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 24