Sklepik szkolny: chipsy i słodkie żele nie do usunięcia?

Opinie do artykułu: Sklepik szkolny: chipsy i słodkie żele nie do usunięcia?.

Tak długo, jak w szkolnych sklepikach będzie można kupić wszystko to, co niezdrowe, akcje uświadamiania dzieci, że marchewka i jabłko są lepsze niż chipsy nie mają żadnego sensu. Choć o wyposażeniu sklepików szkolnych pisaliśmy już wiele razy, zdecydowaliśmy się jeszcze poruszyć ten temat. Poniżej publikujemy list naszej czytelniczki, która opisuje wrażenia po wizycie w takim sklepiku, który mieści się w szkole jej dzieci.Nie jestem żywieniowym, ani życiowym ortodoksem, moje dzieci znają ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

jaaaasne ; )

najlepiej w ogóle niech szkoły i kraj wychowują dzieci :) dawne to czasy, gdy chodziło się do podstawówki... i zawsze było w sklepikach pełno słodyczy... nikt nie narzekał, grubych znajomych nie mam, zęby nam nie wypadły, zdrowych znajomych mam... żyję i współczuję współczesnym dzieciakom, bo niestety to już inna bajka :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zaraz zaraz...jeszcze raz bo nie mozemy Cie odczytac kolezko :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mowisz o tym napoju piwopodobnym...?
fuj!

Kris,mozna isc do piachu wczesniej lub pozniej... wiec wiesz,jest roznica :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to skandal!!! batonika do trybunalu stanu i powolac komisje...

batony tylko w wc!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

sklepik

jest jedyne wyjście- sklepik musi prowadzić rada rodziców....
czy wiecie Państwo, że z przerażeniem słyszę ,że w szkolnych stołówkach często a nawet powiem za często są batoniki.!
Czy ktoś mi odpowie po co ???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Straszne te słodycze z liczbą E w składzie. Lepszy był by zwykły cukier zamiast E

E 420
E 421
E 953
E 965
E 966
E 967
E 950
E 951
E 954
E 955
E 957
E 959
To wszystko są substancje słodzące które nadają słodki smak bez dostarczania kalorii. Nie podnoszą również poziomu glukozy ani nie powodują próchnicy. Dzięki zastępowaniu sacharozy innymi związkami możemy zmniejszyć spożycie cukru, a tym samym obniżyć energetyczność codziennej diety.

Stosowanie substancji słodzących umożliwia produkcję żywności typu ,,light o obniżonej o 30% wartości energetycznej w stosunku do produktu wyjściowego. Zastąpienie cukru słodzikami jest proste w przypadku soków oraz napojów ,,light, których kaloryczność może spaść nawet o 95%.

Ale dla ZNP to jest chemia a wszystko co chemia to kwasy które nam wypalają wnętrzności od środka jak kret do zlewu i giniemy po ok 2 minutach od spożycia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

hehe no tak... niedługo może tylko kiełki i picie wody...

jak ktos z domu nie wynosi pewnych nawykow, obiadki w maku i takie tam... dajcie spokoj z tymi promocjami. Niech rodzice sie skupią na tym co nalezy robic. Pani Zosia ma sklepik szkolny i chce zarobic. Proponuje pozamykac takie sklepiki bedzie po problemie, ale podobno mamy demokracje, czyli co nie zabronione to dopuszczalne. Jeden pali fajki, a inny nie pije alkoholu i 4 razy w tygodniu biega. Czy tworzymy wszystkich na jedna modłę? jak chce byc grubasem i umrzec na szybko to bede codziennie kurczaki z kfc wciagał nosem jak makaron i nikt mi nie zabroni
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

SP27- zapraszam :)

Zdrowa żywność

Mój 6 letni wnuk wie co to jest kiełbasa z proszku, jestem ciekawa ilu rodziców wie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

osioł

jak chcesz się truć to twój problem...wiele ludzi świadomie je mądrzej i czuje się lepiej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dużo mięsa-dużo leczenia, dużo chodzenia bez czapki-dużo leczenia. Widzisz, do czego to prowadzi?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

można inaczej

pracuję w szkole, gdzie stoi automat na przekąski- dostawca przywozi, to o co go poprosimy- jogurty, kefiry, kanapki, jabłuszka, paluszki ..... Jeśli nie damy dzieciom możliwości zakupu "kolorowej żywności", to kupią bułkę z serem, szynką i pomidorem i popiją jogurtem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

A może tak pomyśleć o tym człowieku co pracuje w sklepiku

Pracuję już prawie 20 lat w sklepiku i co jakiś czas wychodzi ten sam problem.Najłatwiej jest zwalić winę na sklepik, nadeszły takie czasy że można kupić i sprzedać wszystko. Same dzieci narzucają co chcą kupować więc do tego się dostosujemy, chcemy pracować tak jak inni ludzie dlatego dziwie się że nas tak atakujecie. Szkoda że nikt nie interesuje się tym co rodzice kupują dzieciom w marketach.Sama byłam świadkiem jak dzieciak się darł o słodycze i co mamusia biegiem poleciał i przyniosła to co chciał,więc o czym mowa.Płacimy podatki, prąd itp.To wy rodzice jesteście od wychowywania dzieci i mówienia im co jest dobre, a co złe nie tylko żywność, ale i inne wartości moralne. Pozdrawiam wszystkich, pomyślcie też o nas bo macie prace, a my dzięki Wam możemy ją stracić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

a napoje energetyczne pochłaniane w litrach tygodniowo? zobaczymy za parę lat jak lasuja mózgi gimnazjalistom i młodszym dzieciakom! powinna być bardzo restrykcyjna kontrola sklepików szkolnych i to właśnie przez dyrekcję szkół!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Może jeszcze TYSKIE

będzie w tym sklepiku ?
Może jest pod ladą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

W sumie i tak do piachu wiec po co odmawiac sobie przyjemnosci??

Ten kto myśli, ze w dzisiejszych czasach zdrowo się odżywia jest skończonym osłem...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

zdrowe jedzenie w szkole

A moje dziecko chodzi do szkoły, której patronem jest spec od zdrowego trybu życia. I co? Sklepik zawalony czipsami i innym świństwem. To dopiero nazywa się HIPOKRYZJĄ! Nie daję pieniędzy dziecku do szkoły, lecz kanapki. Nie ma kasy, nie ma pokusy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

zrobić zdrowe śniadanie do szkoly

nie dać pieniędzy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4