Sklepik szkolny: chipsy i słodkie żele nie do usunięcia?

Opinie do artykułu: Sklepik szkolny: chipsy i słodkie żele nie do usunięcia?.

Tak długo, jak w szkolnych sklepikach będzie można kupić wszystko to, co niezdrowe, akcje uświadamiania dzieci, że marchewka i jabłko są lepsze niż chipsy nie mają żadnego sensu. Choć o wyposażeniu sklepików szkolnych pisaliśmy już wiele razy, zdecydowaliśmy się jeszcze poruszyć ten temat. Poniżej publikujemy list naszej czytelniczki, która opisuje wrażenia po wizycie w takim sklepiku, który mieści się w szkole jej dzieci.Nie jestem żywieniowym, ani życiowym ortodoksem, moje dzieci znają ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wlasnie nie widac kolezko,lapiesz minusa za pajacowanie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

wiesz co

Glupi jestes
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

zelki

Piszący tutaj to chyba rodzice ,którzy już chyba zapomnieli swoje szkolne wyczyny i teraz strasznie się mądrzą .A wieczorkiem gdy pociechy śpią wypiją piwko lub drinka z tą niedobrą colą.Wszystko chcemy zakazywać i wybierać te rzeczy które sami uwazamy za dobre.A moze by tak w domu dać dobry przykład i wychowywać zamiast rozkazywać?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

I wygrac mozna bylo fajne nagrody poprzez wysylanie tych obrazkow do producenta :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zmiana asortymentu nic nie zmieni...

... dzieciaki zamiast kupić słodycze w szkole, wyskoczą na przerwie do pobliskiego sklepu i tam kupią. Brak nadzoru dorosłych, pośpiech, ruchliwa ulica i tragedia gotowa!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Od razu widać po wpisach, kto pracuje w handlu ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

OK, może i można,

jednakże w przypadku artykułów spożywczych w opakowaniach, na których znajduje sie np. data przydatności do spożycia, niedozwolona jest sprzedaż tych produktów poza opakowaniem, własnie m. in. ze wzgledu na brak oznaczenia datą przydatności do spożycia.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Panie jamjest

Na podstawie Pana wypowiedzi smiem twierdzic, ze po pierwsze nie ma Pan dzieci. Po drugie nie wie Pan jakie zwycaje w szkolach panuja.
Postaram sie troche Pana oswiecic. Sam pamietam sklepik szkolny w mpojej podstawowce i fakt, ze mimo przygotowanych przez mame kanapek u jablka, banana, tudziez innego owoca, chetnie dokonywalem zakupow w ww sklepiku. Mentalnosc dziecka jest taka ze chce to co inni maja i tego niestety Pan nie zmieni. Druga sprawa to fakt ze dziecko nie kupi sobie nic w klepie na pzeciwko z tej prostej przyczyny, ze ma ono zakaz opuszczania terenu szkoly (co prawda bedac w 7 i 8 klasie, pod koniec lat 90, sam biegalem do pobliskiego sklepu i nauczyciele przymykali na to oko, ale w tej chwili duzo sie pod tym wzgledem zmienilo)
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja jestem dzieckiem, pszedstawicielem nowej przyszłej elity tego społeszeństwa

i oszwiadczam stanowczo, że nie lubię cukierków, żelek i czipsuw. Żondam aby w sklepikach nam, dzieciom, dawano jedynie i wyłoncznie:
- sałatki greckie (z fetą i sałatą i ogurkiem),
- chlebek razowy z masełkiem,
- jajeczko na tfardo,
- parófki,
- kalarepkę na surowo bądź gotowaną,
- tfarożek z żondkiewką i szczepiorkiem.

My dzieci mówimy stanofcze nie wszelkim E-dodatkom, oraz słodyczom.

ps. nie chcemy też zabawek, one niszczom nam muzgi!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 16

a ja się pytam

a kto jak nie rodzice dają swoim dzieciom na szkolne wycieczki : colę, chipsy, słodycze ?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakiś małolat może nagrać filmik i wrzucic na jutuba.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jestem pewien (z doświadczenia) że...

... można takiego jednego cukierka nabić na kasę. Przyjmując że w paczce jest 20szt. można na kasę nabić 0,05 szt.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak nie chcesz aby twój dzieciak był gruby to zamiast zabraniac mu jeśc słodyczy, (i tak będzie je żarł jak nie będziesz widziała) zainteresuj je jakimś sportem, rusz tyłek sprzed telewizora, a nie siedzisz i ogladasz te tance na lodzie, faktory i seriale z mroczkami. Tobie d*pa rosnie, mezusiowi brzuch od browara, ale niech w sklepiku zakaza slodyczy o tak dziecko bedzie zdrowe! Jacy rodzice daja przyklad, na takich ludzi dzieci wyrastaja. Wam widocznie wszystkiego zakazywali, i nie pozwalalai myslec samodzielnie, tak ze dzis nie widzicie innej metody na wychowanie jak zakazy i nakazy. I taki jest ten kraj, smutny dzieki wam.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zapomniałeś/aś napisać, że to oczywiście wina PO ;)
Nie mieszaj w to polityki...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

heh dziecko chyba jednak myśli samodzielnie tylko że innymi kategoriami

- a rodzice są od tego by nimi pokierować i pokazać co jest dobre a co złe, wyuczyć pewne zachowania.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

ucz dziecko!!!

nie wymagaj od innych żeby odpowiedniego jedzenia nauczyli Twoje dziecko skoro sam/a Go nie uczysz. I ja akurat mam córkę w podstawówce.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

Turbo była podobno rakotwórcza, i ją wycofali,

ale fajne zdjęcia aut były w środku.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

...jasne ze tak, ale kto i jak to skontroluje skoro tylko malym dzieciom tylko tak sprzedaja z klas 1-3?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzieci nie mysla samodzielnie jakbys nie wiedzial. Ty zreszta tez jak widac.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

Powiem wam tak: zakazy i nakazy są stworzone dla ludzi ograniczonych umysłowo, którzy nie myślą samodzielnie.

To wy nie potrafiąc korzystać ze swoich mózgów, dajecie sobie narzucać kolejne zakazy i nakazy, w pseudo trosce o wasze zdrowie i życie. Daje się kontrolować i manipulować, dajecie państwu (czytaj nierobom i urzędasom) ingerować we własne życie. Dajecie im kontrolę nad sobą i to z własnej woli. Jesteście bandą półgłówków i nie zasługujecie na wolność. Niech wam mówią co macie robić, żyjcie i tańczcie jak wam zagrają. Zal mi was.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 16