Słodki ptak młodości

Temat dostępny też na forum: Słodki ptak młodości
Opinie do spektaklu: Słodki ptak młodości.
Tennessee Williams
Słodki ptak młodości

przekład: Jakub Roszkowski

Chance Wayne - główny bohater Słodkiego ptaka młodości - powraca do rodzinnego miasteczka po nieudanej próbie zrobienia kariery w Hollywood. Towarzyszy mu podstarzała gwiazda kina - Księżniczka Kosmonopolis. Chance robi wszystko, by nie widzieć, że lata nieobecności zmieniły zarówno jego, jak i mieszkańców misteczka, ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczy mnie mylą czy znów golizna?? :D To Teatr czy jakies Towarzystwo Ekshibicjonistów?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 25

prawda

mowia ,ze jak nie ma o czym to ..................
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

GENIALNA DOROTA KOLAK!!!!

Jestem pod wrażeniem! To jest spektakl Doroty Kolak. Brawo!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dorota Kolak najlepsza, zagrała świetnie!!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

świetne

Już dawno nie widziałam tak udanego spektaklu w Teatrze Wybrzeże. Na tle ostatnich premier, ta to po prostu rewelacja. Niesamowita Dorota Kolak. I na dodatek aktorzy częściej się ubierają niż rozbierają.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znakomity spektakl

Brawurowo zagrany przez zespół aktorski spektakl.Znakomita Dorota Kolak ,ale jeszcze lepsza Ewa Jędrzejewska. Grzegorz Wiśniowski znowu pokazał co potrafi.Polecam gorąco
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sugerowanie się zdjęciem a nie treścią spektaklu nie jest opinią o spektaklu ;)Co do Towarzystwa Ekshibicjonistów to czyż nie tym po trochu jest teatr - tu aktorzy "obnażają" ludzkie przywary?

A w tym spektaklu robią to wspaniale i okrutnie za razem.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Brawo!!!

Naprawdę warto udac się do teatru.Brawo młodzież
aktorska-Michał Kitliński !!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

NARESZCIE REWELACJA W TW!

Przybyłam, zobaczyłam ... zwyciężyli Dorota Kolak i Grzegorz Wiśniewski!

Spektakl jest genialny. Dawno nie widziałam równie dobrego.

Niby prosta historia, niby banalna... ale jak opowiedziana! Jak zagrana!
Jak poprowadzone postaci!
wielkie brawa dla aktorów... przed Dorotą Kolak klękam!

Aaaaa! I jeszcze jedno!

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko wznowienia "Matki"!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oooo Tak!

Matka była boska! Boska była Dorota Kolak!

Cieszę się, że mamy godne następstwo - Słodki Ptak Młodości położył mnie na łopatki, chwycił za serce i poruszył chyba każdą strunę mojej duszy.

Ciekawe tylko co napisze naczelna krytykantka TEATRU WYBRZEŻE - Pani Świerszczyńska...

Nie twierdzę, że wszystkie premiery w TW są świetne, ale Blaszany, Więzienie i teraz Słodki ... naprawdę robią wrażenie.

Jeśli i teraz Pani Świer...robalczyńska skrytykuje ten spektakl to będzie jawny dowód, że ... ona ma coś z głową!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ciebie Bartusiu ,kto oddelegował do laurek.Dział marketingu czy ktoś wyżej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

dzial marektingu

W nawiązaniu do Pani/Pana wpisu pragnę poinformować, że dział marketingu teatru wybrzeże nie zajmuje się delegowaniem osób do tworzenia anonimowych wpisów na forach internetowych. Być może znane są Pani/Panu takie przypadki występujące w innych instytucjach, bo tylko tak potrafię sobie wyjaśnić to przypuszczenie. Jeżeli interesują Panią/Pana nasze metody pracy zapraszam do kontaktu mailowego.
Moim zdaniem nieżyczliwe, złośliwe wpisy, niezależnie od prezentowanych w nich poglądów, znacząco zaniżają poziom dyskusji prowadzonych na forach internetowych.
Pozdrawiam. Sławomir Czarnecki, dział promocji i marketingu teatru wybrzeże
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

MATKA

Kurcze ... szkoda, że nie grają już Matki!

Ja co prawda widziałam kilka razy, ale chciałam wziąć mojego chłopaka, koleżankę, przyjaciółki, znajomych z roku, mamę, tatę, babcię ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w obsadzie jest blad.. zamiast wandy neumann gra magdalena boc :) pzd

Genialnie zrobione i genialni aktorzy.
Brawo dla Doroty Kolak i Krzysztofa Matuszewskiego!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

magdalena boć WYMIENIA SIE z malgorzata oracz:) pzd

Niesamowity spektakl!

Dorota Kolak- jak zawsze grała rewelacyjnie, odwazna rola, i muszę przyznać, ze ma figure i ciało swietne, nie jedna kobieta w jej wieku ma jej czego zazdrościc.
K.Matuszewski- mistrzostwo swiata w ubieraniu kobiety!:)
I nasz Chance ... fajny chłopczyk,dobrze prezentował się i gral..:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wystarczy mieć oczy otwarte ...

Nie musi mnie nikt do niczego delegować.
Może Tobie ktoś jest w stanie narzucić własne zdanie. To przykre i żenujące.

Ja jestem na tyle autonomiczną jednostką, że nikt nie jest w stanie zmusić mnie w jakikolwiek sposób do powiedzenia, że podoba mi się coś co jest gównem.

Skoro piszę, że spektakl jest genialny, a Dorota Kolak boska, to MOIM ZDANIEM tak jest.

Wydaje mi się, że to forum jest po to, żebym mógł wyrazić swoje zdanie i nikt nie musi mnie do tego nakłaniać.

A co do Pani Recenzentki WiemWszystkoJestemArbitremTeatralnymŚwierszczyńskiej,
to po prostu żenuje mnie to, że każdy spektakl krytukuje. Ja naprawdę nie twierdzę, że wszystkie pozycje z Repertuaru TW są powalające, ale czasami mam wrażenie, że ja i Robalczyńska oglądaliśmy zupełnie inne spektakle.

Na szczęście ze Słodkim Ptakiem Młodości obeszła się dość łagodnie... co pozwala mi sądzić, że tylko trochę ma coś z głową.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

spektakl dobry

Pani Kolak jak zwykle pierwsza klasa - kreacja na długo zostaje w pamięci, Aktor w roli Chance'a... realizował pomysł reżysera, na bezwzględnego, odpychającego manipulanta. Osobiście wolę mniej drapieżną interpretację Paula Newmana.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

eee :/

Do mnie spektakl nie trafił...
Scena rozmowy 'księżniczki' z tym, jak mu tam aktorem nieudacznikiem, wprawdzie stwarzała klimat, ale była okropnie przeciągnięta. Do przerwy byłam bliska zaśnięcia, a kilka razy miałam ochotę nie patrzeć np. wybuchy złości z niczego ("Ja też do czegoś dojdę!" frustracja bohatera była fatalnie ograna). Oszczędźcie mi tego! Drugi akt poszedł lepiej i zakończenie mi się podobało. Starałam się napisać coś więcej dobrego ale nic wymyślić nie mogę. Spektakl ewidentnie napisany dla widowni amerykańskiej. Niestety żyjemy w Europie, a to jednak inny kontynent. Golizna w teatrze Wybrzeże jest jak chleb powszedni. Pytanie - czy to naprawdę jest takie potrzebne? Czy to ma coś przekazać widzowi, czy jest tylko po to żeby być? Ja naprawdę nie muszę widzieć aktora nago, żeby stwierdzić, iż spektakl był dobry.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mam pytanie ,czy w tym spektaklu

Dorota Kolak rozbiera się całkowicie ,czy zostaje w bieliźnie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

słodki ptak

też mi się bardzo podobało. super gra aktorska. polecam.

Dorota Kolak rozbiera się całkowicie ,czy zostaje w bieliźnie ?

Dorota Kolak rozbiera się całkowicie ,czy zostaje w bieliźnie ? Proszę,powiedzcie

pragnienie sensacji ściąga ludzi do teatru...? :>

pozytywnie

byłam wczoraj na tym spektaklu ! oceniam go bardzo pozytywnie. Duzy brawa dla aktorów!!!!!! bardzo polecam wszystkim .Jedynym minusem był brak klimatyzacji i bardzo nie wygodne siedzenia na małej scenie teatru ....

Brawo,brawo

Wspaniały spektakl, świetny scenariusz,autentyczna gra aktorska wszystkich artystów, mistrzowska rola pani Doroty. Polecam wszystkim, którzy chcą uczestniczyć w czymś nadzwyczajnym. Chapeau bas!

pierwsza sprawa-podziwiam ludzi ktorzy sa w stanie pokazac swe nagie ciało publicznosci i grać(b.dobrze) nie okazujac skrepowania. druga sprawa- nie wiem czemu nikt nie pisze o p.Komarnickiej... no piękna kobieta! hah musiałem sprawdzic i juz wiem- opiniuja prawie same kobiety.. spektakl polecam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super Super Super

Jestem pod wielkim wrażeniem sztuki - polecam wszystkim !!!!

mr Wayne

Jedyne zastrzeżenia do Chance Wayne'a - Możliwe, że za dużo widziałem ostatnio Inside the Actor's Studio series z udziałem wlk aktorów, jednak odtwórca gł. roli męskiej mnie mocno irytował i zostawił niesmak po całej sztuce. Niepotrzebne wtrącanie "co?" na końcu zdań drażniło.

(Proszę wybaczyć ew błędy - jestem D)

mimi

a czy ktos moze zna tytuly piosenek z tego przedstawienia?

Jestem D...ebilem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

D - dyslektykiem;
mało zabawny żart z tym debilem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie, podejrzewam, że chodziło o upośledzenie, zespół downa

jak maz nie moze

to juz tylko kolak pozostaje

genialny spektakl. świetni aktorzy. mimo niesmacznej sceny , w której mężczyzna PRAWIE się rozbiera na prawdę uważam rwrzysera za geniusza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

golizna bez sensu

Nie PRAWIE ale dokładnie się rozbiera i naprawdę nie mam pojęcia w jakim celu!!! ta scena jest bez sensu wręcz śmieszna i nie ma tak naprawdę nic wspólnego z dalszym ciągiem spektaklu!
W każdym filmie jest przesyt golizny i seksu i myślałam ze wybierając się do teatru na spektakl będzie można od tego odpocząć ALE NIE!!!!!!!!!!!!!tam też bez tego ani rusz A SZKODA!!!!!!!!!!!!!!!
zniesmaczona
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

a gdyby sie baba rozbierala

to by bylo ok? zle Ci babo ze sie facet rozbieral? ciesz sie! wszedzie w mediach gole baby, chyba jakas rownowaga sie nalezy?!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak dla kogo....

mnie rozbawił ...

świetny spektakl

a Dorota Kolak - po prostu rewelacja, wspaniała rola!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piękoo i talent w jednej osobie...

Rewelacyjna sztuka przede wszystkim ze względu na obecność p. Doroty!
Żadne słowa nie są w stanie oddać tego co czuję, kiedy widzę p. Dorotę Kolak na scenie (i poza sceną)... Wybitna aktorka to stanowczo za słabe określenie! Ona na scenie hipnotyzuje i fascynuje! Oglądanie sztuki z Jej udziałem równa się osiągnięciu nirwany...
Poza tym jest przepiękną kobietą, o zniewalającym uśmiechu, cudownych oczach i niezwykłej osobowości. Obok Niej nie można przejść obojętnie. Pani Dorota ma klasę i mimo, że jest najlepsza i ma tego świadomość to zawsze pozostaje skromna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

P. Dorota Kolak

fenomenalna! Świetnie zagrana rola, chylę czoło... Gratulacje również dla Michała Kitlińskiego oraz pozostałej obsady!

bardzo dobry spektakl

Świetny, godny polecenia, warto 2h spędzic na dobrej rozrywce i wyjśc z zadowoleniem w sercu.

Odwołany przez żałobę...

Sądzicie, że będzie w maju?

świetny spektakl

Rewelacyjna gra aktorska, pani Dorota Kolak po prostu genialna.. Naprawde dobry spektakl... chyba moj nr 1 sposrod wszystkich spektakli, a troche ich widzialam w Teatrze Wybrzeze... POLECAM!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

rewelacja

rewelacyjny spektakl, niesamowita gra aktorów...Pani Dorota Kolak jak zawsze fantastyczna i bardzo prawdziwa, wielki ukłon w Jej stronę:) rewelacyjna Pani Ewa Jendrzejewska...oczywiście pozostali aktorzy również absolutnie fantastyczni...widziałam wiele sztuk, ale ta powaliła mnie na kolana:) hmmm, jedyne co mnie irytowało, to skrzywione miny osób "nieco starszych", którzy po prostu nie rozumieli tej sztuki... po prostu żenada...jeżeli nie rozumieją po co aktorzy rozbierają się na scenie czy używają słów typu kur..., niech lepiej wybiorą się na sztukę Szekspira:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Minęło..dzieści lat od ostatniej ,mojej wizyty w sopockim teatrze.Zmieniła się siedziba,wystrój,aktorzy..Ze ścian holu patrzą,stare afisze teatralne i...zrobiło się ciepło na sercu...pamiętam,pamiętam.:)
"Słodki ptak młodości"-najpierw zniesmaczył mnie ,a potem -zachwycił. Gra aktorów -rewelacyjna! Panią Dorotę Kolak widziałam w kinie,jestem zachwycona Jej aktorstwem.Młody aktor,grający Chance Wayna- świetny,bardzo utalentowany. Cala obsada -wspaniała. Jeszcze dzisiaj jestem pod wrażeniem.Gratuluję!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piatkowy wieczor juz trzeci nalezal do spektaklu "Slodki ptak mlodosci". Poprzednie dwa mialy miejsce w maju i czerwcu 2009 roku. I musze przyznac, ze tym razem "wciagnelam" sie w sztuke w wiekszym stopniu, niz rok temu. Pani Dorota Kolak jest wrecz stworzona do tej roli. Teraz jest jeszcze bardziej przekonujaca. W przerwie slyszalam zachwyty publicznosci, ktore oczywiscie w pelni podzielam. Ciesze sie, ze pani Kolak znalazla uznanie takze wsrod tworcow kina czy telewizji. Rola matki w "Jestem Twoj" zagrana na najwyzszym poziomie. Gratuluje i zycze kolejnych sukcesow. Pozdrowienia dla calego zespolu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słodki ptak

Wybrałam się do teatru po raz pierwszy od chyba 15 lat, trafiłam właśnie na to przedstawienie i wyszłam w szoku, rewelacja ;), od tamtej pory jestem bardzo częstym bywalcem TW. A Pani Kolak w serialach mnie nie przekonuje, natomiast "na żywo" świetnie ;)

jutro wybieram się na ten spektakl z 15-letnim synem, proszę o opinię czy to odpowiednie przedstawienie dla młodzieży. dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

nieszczególnie

Moim zdaniem nie jest to spektakl dla 15 młodzieńca. Naturalnie, dzieciaki są różne, dojrzałe nad wiek itd, ale relacje między bohaterami spektaklu są nasycone brutalnością, bezwzględnością, seksem. Spektakl jest świetny, ale dla dorosłych.

polecam

kto zastanawia sie nad pójściem na ten spektakl nie powinien zastanawiać sie już ani chwili! jestem pod wrażeniem przede wszystkim gry pani Kolak, ale i sposobu przekazu tej sztuki. Polecam, naprawde warto!

zgadzam się tobą

również przed chwilą wróciliśmy. ja muszę się przyznać, że scena końcowa mną poruszyła. Gra pani Kolak nie wymaga dalszych pochwał, ta kobieta jest genialna :)

WIELKA GWIAZDA

Dorota Kolak odtworzyła rolę jak wielka Gwiazda gratulacje a ciało super
gratulować dojrzały piękny owoc .Niejedna młoda z widowni zazdrościłła
z pewnością tak PIĘKNEGO BIUSTU .Super.Idę jeszcze raz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

polubiłem teatr

super ! byłem w pierwszym żędzie . Znam aktorów z seriali a zwłaszszcza Dorotę Kolak. . Naprawdę super.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Oprawa muzyczna?

Witajcie!
Czy ktoś może zna wykonawców, których to utwory stanowią oprawę muzyczną do spektaklu? Piękne.

Brawo

I ja bylam i ja potwierdzam ze to spektakl pani Doroty Kolak , jest rewelacyjna ale to tez wiadomo nie od dzis. Po dlugim czasie wybralam sie do Wybrzeza , widzialam " Amatorki " i " Slodki Ptak Mlodosci " i uwazam ze nie jest zle .Prosze o wiecej ciekawych spektakli

Świetna p. Kolak, spektakl - ogromny zawód

Świetna Dorota Kolak, i niestety "tylko" to. Pierwszy raz od 20 lat nie byłam w stanie doczekać końca spektaklu i wyszłam jak tylko ogłoszono przerwę. Pan grający Chance'a (Michał Kiltiński) - dramat. Ogromny, ogromny zawód.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

"made in Tennessee Williams"

Na pewno "in"?

Inne tematy z forum

Ciemności kryją ziemię (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Ciemności kryją ziemię . CIEMNOŚCI KRYJĄ ZIEMIĘ Na podstawie powieści...

The Strings (7 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: The Strings . The Strings - przezabawny spektakl komediowy o przyjaźni,...

Mistrz i Małgorzata (32 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Mistrz i Małgorzata . Michaił Bułhakow "MISTRZ I MAŁGORZATA" Już 11...