Ślub i sesja zdjęciowa w Rzymie

Był już taki wątek, ale nie mogę odszukać. Jak zorganizować ślubną sesję zdjęciową np. w Rzymie przy okazji wakacji? Skąd wziąć fotografa, kto za co płaci i ile to kosztuje? Robił ktoś z Was coś takiego?

A drugie pytanie jak zorganizować cały ślub gdzieś zagranicą? Samemu, czy przez firmę - oczywiście także pytanie o koszty, chociaż szacunkowe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Ślub i sesja zdjęciowa w Rzymie

Fotografa można wziąć np. z Trójmiasta, bądź z innego miasta, skąd łatwo polecieć do Rzymu. Kto za co płaci - dobremu fotografowi zapłacić trzeba za przelot, koszt pobytu, koszt dodatkowego poświęconego czasu, no i sam koszt pleneru. Słaby fotograf może połasić się "na zdjęcia do portfolio" i zawoła najwyżej tyle, co za plener na miejscu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

wiem, ze fotogrupa była z młodymi chyba własnie w Rzymie... skontaktuj sie z nimi, to dowiesz sie szczegółów...

http://fotogrupa.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

OMG... to juz wiem, jak rozroznic 'dobrego' i 'zlego' fotografa... nie ma jak porada na forum.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

image

Robiłem sesję zdjęciową w Rzymie w zeszłym roku - naprawdę świetna przygoda. W moim przypadku wyglądało to tak, że byłem zatrudniony przez firmę, która organizuje śluby we Włoszech (nazwę mogę podać na priv), ale możecie to także zlecić bezpośrednio u mnie.

Ślub był cywilny i odbywał się w konsulacie RP w Rzymie - później zrobiliśmy 2 sesje plenerowe (dzienną i nocną) w najpiękniejszych miejscach Rzymu - wcześniej także kilka zdjęć z przygotowań w hotelu.

Jeśli chodzi o koszty takiej sesji, to wcale nie są znacznie wyższe niż zdjęcia w Polsce, ponieważ śluby cywilne w konsulacie odbywają się w środy, więc nie kolidują z piątkowymi i sobotnimi zleceniami w Polsce. Należy jeszcze doliczyć koszt przelotu (są tanie linie z Gdańska) i noclegu (nie jestem wymagający i spałem w schronisku młodzieżowym).

Oczywiście gdybyście planowali ślub kościelny (jest polska parafia w Rzymie) i wesele we Włoszech, sprawa robi się znacznie droższa za sprawą noclegów i dojazdu gości, no chyba że ma to być tylko kameralne przyjęcie dla najbliższych.

Jeżeli macie jakieś pytania - zapraszam do kontaktu. Chętnie wykonam dla Was takie zdjęcia w ramach wolnych terminów... Pozdrawiam!

p.s. Więcej zdjęć z Rzymu na moim blogu http://www.biznesfoto.pl/blog i stronie internetowej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak zorganizowac sesje zdjeciową w rzymie? - zadzwonic do fotografa...

koszt? - zapewne cena sesji + transport + nocleg - a dokladnie to ci powie wybrany przez ciebie fotograf a;bo znajdz sobie fotografa w rzymie

kto za to zapłaci? - :) sponsor

Slub za granica zorganizuje ci firma lub samemu a ile chcesz za to zaplacic tyle to bedzie kosztowało... czy plener czy kosciół czy jak sobie wymyslisz to od Ciebie zalezy i potem szacujesz koszty

bardzo ogólne to twoje pytanie i straszliwie dziwne

p.s. czy ktos wie ile kosztuje podroz dookoła świata i kto za to płaci?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

sluby za granica odbywaja sie w absadach - musisz skontaktowac sie z ambasada RP w Rzymie.

Fotograf? - placicie za przelot, i nocleg + cena pleneru - przewaznie jest taka sama jak w Polsce.

zapraszam do siebie www.melrose.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

moje zdanie: jeżeli masz jakiemuś "dobremu" fotografowi zaplacić za przelot, żywienie, nocleg i czas daruj sobie amatorów z Polski. Taniej wyjdzie Ci wziąć DOBREGO fotografa z Rzymu.

a "dobry" fotograf z Polski co wp... się w każdy wątek na forum i każde "szukam fotografa" ...daruj sobie ich
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

@krzesełko - nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ile kosztuje dobry fotograf w Rzymie. Koło 1000 euro za sam plener.

poza tym troche kultury w wypowiedzi, no i skad ta agresja?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Włochy-1000 euro Polska- samolot, nocleg, czas i sesja -???

Wkurzają mnie po prostu Wasze posty, niejedna osoba już jechała po fotografach i zespołach reklamujących i wcinających się wszędzie. Trochę umiaru.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapewniam Cię, że moje koszty wraz z honorarium były niższe niż 1000 euro. Dlaczego? Zerknij kilka postów wyżej. Szczerze mówiąc, taniej mi wyjdzie zrobić sesję w Rzymie niż w np. w Tatrach. Kto choć trochę podróżuje po Europie, to wie jakie to teraz tanie, szybkie i proste :)

image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakie nasze posty? ja rzadko tu się udzielam to raz. nie wcinam się wszędzie. skoro znam odpowiedz na pytanie zadane w poscie to odpowiadam, nie bede sie wylogowywac tylko dlatego, ze jestem fotografem.

zenujace sa takie wypowiedzi, osob, ktore sie nie loguja, a ciagle marudza. krytykujesz=podpisuj sie.

przelot do rzymu z Gdańska - w obie strony ok 300zl. nocleg - czasami nie jest potrzebny, bo leci sie rano, a wraca wieczorem, no, ale nawet gdyby to ok 300-400zl w hotelu, a mniejsza kasa np w kwaterach prywatnych - ok 40euro. ja za plener biore 900zł, więc sobie podlicz. poza tym - fotograf wraca z Toba do Polski i placisz mu przy odbiorze zdjec, wystawia fakture, a wloski fotograf zostaje w Rzymie i zanim zdjęcia do Ciebie to troche potrwa. Kasuje pieniadze na wstepie, a później czekasz miesiącami, żeby zobaczyć zdjęcia.

widać, że masz zerowe pojęcie na temat mojego zawodu, a jedyne co umiesz robić to pisać bezsensowne posty, próbując wprowadzić jakieś zamieszanie. zupelenie bez sensu.

więc usiadź sobie na "krzesełku" i zastanów się jaki masz cel, albo zaloguj sie, i pisz jawnie, nie trollujac.

pozdrawiam - i przepraszam autora postu, ze tak tu nasmieciłam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

buhaha
ale tam napewno tez są tacy jak na tym forum co za 500zł zrobią sesje!

albo hit! szukajcie darmowych fotografów we włoszech co za prawa do publikacji i na swoje folio zrobia zdjęcia za FREEEE tak jak kaszubi obnizajacy stawki na tym forum

tam na portalu roma.com napewno tez najdziecie frajerów(a raczej to oni znajdą was frajerów) którzy zrobią zdjecia za darmo i zgode na publikacje na ich blogu :)

Nie wiem do kogo pijesz, ale ja nie robię zdjęć za 500 zł :)

Mówię natomiast o tym, że z Gdańska do Rzymu możesz się dostać szybko (ok. 5 godzin z odprawami i dojazdem do centrum) i całkiem tanio, jeśli kupisz bilety z wyprzedzeniem (ok. 500 zł?) + nocleg ok. 200 zł. Więc taka sesja wcale ni musi być znacznie droższa niż sesja np. w Kartuzach. No chyba, że fotograf jest domatorem i nie rusza się poza "swój rejon".

zobacz tu, zajmuja sie organizacja slubow m.in w rzymie http://www.espressione.pl/

Właśnie oni organizowali ślub w Rzymie na którym robiłem zdjęcia - bardzo dobra współpraca i płynny język włoski - polecam.

Zajmujemy sie tym, info na priv - gregor69@alice.it
http://www.romabella.pl

Greg...wybacz...zdjęcia ślubne na stronie to AMATORKA!!!

daj znać na priv to chetnie powiem Ci jak cos takiego wyglada ( jesli chodzi o plener za granica) bo wlasnie taki z mezem mielismy ( zamiast albo jak kto woli jako dodatek do podrozy poslubnej) - jestesmy bardzo zadowoleni i mamy piekna pamiatke na cale zycie :) moge oczywisicie polecic fotografów lub kamerzyste ( jesli chcecie miec teledysk) i podeslac linki do filmu i pare zdjec na zachete :P
pozdrawiam
Gabi

oj przepraszam nie zerknelam na date postu tylko ostatniej odpowiedzi - pewnie wiec juz nie aktualne ...

Co jest z wami ludzie. Ślub w Rzymie? To takie oklepane. Juz trzeci mój znajomy bierze ślub w Rzymie. Facebook peka od fotek ślubu w Rzymie. Ja rozumiem jak jedna osoba robi cos innego, cos szalonego, ale tu powstaje nasza nowa świecka tradycja. Kazdy chce miec slub w Rzymie.

Ja bym wolała, co prawda, np w Dubrowniku albo nawet w Paryżu, ale jeśli ktoś chce koniecznie Rzym, to czemu nie? :)

bardzo ok. osoba robiąca zdjęcia w Rzymie, to Beata Zarski, raczej łatwo ją znaleźć w necie, bo my znaliśmy ją w ten sposób.I bardzo nam się podobały zdjęcia i ogólnie podejście do sesji. Zdjęcia nas zachwyciły w każdym razie.

Dziękuję, tak się składa, że właśnie trafiłam na to forum i powyższy wpis i mam okazję dopiero teraz, po dwóch latach, podziękować za tę opinię, nawet nie wiedziałam, że istnieje. Dzięki Oliwka, ze zadałaś sobie trud napisania kilku fajnych zdań. Przy okazji zapraszam innych chętnych na sesję ślubną w Rzymie właśnie do mnie. Nadal mieszkam w Rzymie, ale zdjęcia wykonuję w całej Italii, również w Wenecji.
kontakt: bezar@op.pl
tel. 0039 3667265114
Beata

Bene! Mielismy sesję ślubną po audiencji u papieża. Koszt 300 euro. Polecamy.

Witam,

100 zł za godzinę pracy.
do tego proszę doliczyć przelot z Gdańska i lot powrotny oraz ew nocleg.
więcej info kontakt@visiongold.pl

Inne tematy z forum

Zaproszenia ślubne - gdzie najlepiej kupić? (135 odpowiedzi)

Gdzie najlepiej kupić zaproszenia w okolicy Trójmiasta?

Gdzie warto zamowic kwiaty w Gdansku?? (64 odpowiedzi)

Dziewczyny poniewaz jestem za granica niemam za bardzo mozliwosci jezdzenia po kwiaciarniach.Bede...