Śmiertelne zakażenie w gdyńskim przedszkolu

Opinie do artykułu: Śmiertelne zakażenie w gdyńskim przedszkolu.

Bakteria wywołująca sepsę była najprawdopodobniej przyczyną zgonu 5-latki uczęszczającej do jednego z gdyńskich przedszkoli na Chyloni. Blisko 100 osób, w tym 44 dzieci, które mogły mieć kontakt z chorą otrzymało antybiotyki. - Dzieciom zapewniono ponadstandardową opiekę - przekonuje Elżbieta Dziubich, kierownik oddziału zapobiegawczego i bieżącego nadzoru Sanitarnego Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdyni.

- Sprawa dotyczy przedszkola niepublicznego w Chyloni. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jasność

Jako lekarz nie moge bezczynnie stac i czytac tych bzdur. Zaden lek a takze zadna szczepionka nie zapewnia ochrony w 100%. Im wiecej ludzi będzie zaszczepionych tym mniejsze prawdopodobieństwo chorob i mutacji. Osoby ktore nie moga byc szczepione w ogóle badz jest odroczenie czasowe sa mocno zagrozone chorobami, wlasnie od takich nieszczepionych jednostek. Kazdy lek i szczepionka moze powodowac skutki uboczne. Czy w zyciu nie podacie dziecku zadnego leku?
Nie zamierzam dyskutowac z anyszczepionkowcami bo to zbedne. Tylko nie siejcie glupot i nie mąćcie w glowach rodzicom noworodkow.

Szczepionka DTP(błonica,tężec,krztusiec)podstawowa,nierefundowana,może i nieraz daje objawy poszczepienne,neurologiczne(tzw krzyk neurologiczny) i następstwa,W tej sprawie,jako pracownik Służby Zdrowia,pisałam do Ministerstwa by jako podstawową szczepionkę wprowadzić DTP-a czyli acelularną,bardziej bezpieczną,która to w chwili obecnej zarezerowana jest jedynie dla wcześniaków bezpłatnie,Ministerstwo odpowiedziało że na rynku są,szczepionki acelularne ale niestety trzeba za nie zapłacić a poza tym nie kazdy chce jednorazowo wprowadzać dziecku 5 lub 6 patogenów

ona byla szczepiona

dziewcyznka byla dzien wczesniej szczepiona i dlatego zmarła

szczepiona dzien wczesniej

prawdopodobnie wlasnie była szczepiona dzien wczesniej...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ludzie szczepieni stanowią ogromne zagrożenie dla tych niezaszczepionych. Wszystkie osobniki zaszczepione powinny być poddawane kwarantannie.

W 2008 nie bylo jeszcze na świecie Menb!!

Menb weszła dopiero na rynek jakieś 2 lata temu,a nie w 2008!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczepionka

Szczepionka przeciwko meningokokom waha się w cenie powyżej 100 zł ,więc to nie tragedia cenowa,a powyżej roku dziecka wystarczy jedna dawka,w zależności od producenta.

Antybiotyk to nie szczepionka

Otrzymały antybiotyk a nie szczepionke!!!

Brak odpowiedzialnosci

Zastanawiam sie gdzie to zgłosić zeby cos z tym zrobili , zeby innych nie narażać! Zeby inne dzieci nie cierpiały tak jak mój!!!!! Rotawirus to choroba zakaźna na która sie przebywa na oddziale zakaźnym a tam wspólna poczekalnia ze zdrowymi dziećmi!!!!! Pozdrowienia dla osoby decydującej o takich przepisach!!!! Zeby taka osoba kiedyś sama cierpiała z takiej głupoty!!!(dodam ze jestem w ciazy i Dzieki Bogu ja sie nie zaraziłem a tym samym dziecko w brzuchu )!!!!

Zarazić sie mozna wszedzie

Zarazić sie mozna wszędzie! Mój przypadek był taki: Pojechałam ze swoim dzieckiem na usg jamy brzusznej do szpitala na Polanki w Gdańsku. Tam umówieni na pewna godzine jeszcze chwile czekaliśmy w poczekalni gdzie były dwa gabinety, do jednego wchodziły dzieci zewnątrz (tak jak my) a do drugiego dzieci z oddziału ! Po paru dniach od tego badania moje dziecko dostało rotawirusa!Smiem twierdzić , ze zaraził sie wlasnie w tej poczekalni ponieważ było tez tam dziecko ktore miało rotawirusa! Jak to jest do cholery zeby szpital na to pozwalał, zeby dzieci zdrowe i dzieci z oddziału z różnymi chorobami były w jednej poczekalni!!!???? Dodam ze moje dziecko trafiło rownież do szpitala

Aneta

Moj syn od kiedy zaczął chodzic do przedszkola to miał nawrót choroby przez pewną bakterie. Przez 3 lata nic nie zbadano. Tylko alergia i leki na alergie. Doszlo do nieszczesliwego wypadku i z choroby zrobil sie wysoki stan bakteryjny organizmu. W nocy mial operacje w Klinice w Gdansku. Potem antybiotyk na bakterie. Czemu daje sie antybiotyki i nie bada bakterii. Czemu lekcewaza lekarze zdrowie dzieci. Nasza lekarka zlekcewazyla. Nawet tego samego dnia co zawiozlam go do szpitala dala tylko antybiotyk a od innych lekarzy wiem ze od razu powinna wezwac karetke. A w przedszkolach i szkolach jest syf. Dlaczego wszystkie dzieci od razu choruja. Moj chodzil do prywatnego i co zebranie z rodzicami to rodzice w butach po dywanie a pozniej przeciez bawia sie po tym dzieci. Trudno o bakterie, pasoztyty.

Bzdura

Mam 45 lat, znam przypadki śmiertelne meningokoków już 20 lat temu

O matko!!!

Dzieci wszędzie wymiotują, mają wirusówki, czy te opinie piszą ludzie z kosmosu?

Bzdura

Co do tego mają warunki?

Bzdura

Dostali antybiotyk!!!

dezynfekcja sal a nie szczepienia

obowiązkowa to powinna być dezynfekcja sal i zabawek minimum raz w tygodniu.

Czy można wiedzieć,

z jakiego kraju przywiozła tego meningokoka? We wrześniu wyjeżdżamy za granicę, zastanawiam się nad szczepionką na meningokoki, bo to dłuższy wyjazd, a nie wiem, który to szczep ani gdzie te epidemie są..

Nie ma czegoś takiego jak darmowe.

To że się nie płaci za nie z własnej kieszeni, to nie znaczy, że są darmowe. Wolałbym aby pieniądze ze tzw darmowych szczepionek, były wykorzystywane w propagandzie dobrego żywienia i ogólnych informacji szczególnie w mediach głównego nurtu o profilaktyce. Ale to marzenie ściętej głowy......

Gratuluję niewolniku sponsorowanych informacji

Na początku proszę o zachowanie choć kszty kultury, gdyż debilem nazywasz ludzi którzy mają więcej odwagi niż każdy z osobna pod twoimi łapkami, którzy chcą uchronić swoje dzieci przed terrorem. Wyjaśniłem to w swoim własnym poście, więc jak coś to sobie poczytaj. Nie masz żadnych dowodów, gdyż nie było w materiale wyjaśnione dlaczego te biedne dziecko zachorowała, jakie były tego okoliczności, gdzie się zaraziło itp itd ale jest wspomniany jedyny, słuszny i zbawienny sposób zapobiegania takim przykrym sytuacją i już mamy rozwiązanie oraz winnych. Nieststy krótkowzroczniść sięga granicy białej łaski i psa przewodnika. Gratulacje....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Propagandowy materiał

Bardzo mnie wkurzają takie materiały. Jedynym ratunkiem szczepionka nosz chyba komuś zwoje wyprostowało. Jest mi przykro z powodu zgonu dziecka i przekazuje kondolencje dla rodziny. Ja sobie takiej sytuacji nie wyobrażam, więc dlatego bardzo dbam o swoje zdrowie i zdrowie swojej rodziny. Nikt i nic mnie nie przekona do szczepionek, gdyż samo zmuszanie kogokolwiek do czegokolwiek jest już formą nacisku, a takowy jeżeli nie jest zgodny z prawem i niezmielnialnymi zasadami to jest to zwykły terror. A jeżeli ktoś ma inne zdanie to jest to jego wybór i jego decyzja i to właśnie jest wolność. Nieststy mamy jeszcze jedna formę manipulacji o której często się mówi. Załóżmy, że nie ma czegoś takiego jak tzw sponsoring medialny i tv, gazeta oraz różnego rodzaju portale piszą wyłącznie o faktach. Jaki był by wtedy stan świadomości i jakie wówczas podejmowalibyśmy decyzje w naszym życiu? No to sobie odleciałem ale już schodzi na ziemię. Sprawa jest bardzo prosta, władza ma jeden cel do którego dąży, mianowicie mieć głupi naród do rządzenia. I z tym zostawiam was czytelników mojego posta....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3