Śmiertelne zakażenie w gdyńskim przedszkolu

Opinie do artykułu: Śmiertelne zakażenie w gdyńskim przedszkolu.

Bakteria wywołująca sepsę była najprawdopodobniej przyczyną zgonu 5-latki uczęszczającej do jednego z gdyńskich przedszkoli na Chyloni. Blisko 100 osób, w tym 44 dzieci, które mogły mieć kontakt z chorą otrzymało antybiotyki. - Dzieciom zapewniono ponadstandardową opiekę - przekonuje Elżbieta Dziubich, kierownik oddziału zapobiegawczego i bieżącego nadzoru Sanitarnego Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdyni.

- Sprawa dotyczy przedszkola niepublicznego w Chyloni. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wybor

To adresuj do panstwa nie wyzywaj sie na kims kto slusznie doradza. Te 500 plus ma byc m.in na tego typu rzeczy. Poza tym spytaj szczurka i adamowicza /o ile sie nie myle czy w gdansku tez/ dlaczego refunduje szczepionki na hpv zeby zapobiec przenoszonemu droga plciowa hpv a nie przeznacza kasy na zapobiezenie smierci niewinnych dzieci w ciagu chwili. Refundowane powinny byc obie, ale skoro mam wybierac, to jako podatnik chce refundowac meningokoki. Od biedy nie trzeba sie gzic bez gumy z nieznajomymi, mozna tez robic cytologie. Dziecko zas niczemu niewinne ze zlapie zabojcza bakterie w pisakownicy co zabija w kilka godzin !!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

A moze w ogole powinno sie zablokowac komentarze pod takim artykulem ?!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Malosc redakcji trojmiasto.pl

To jest zaleta ale i zakala tego portalu. Uwazam, ze redaktorzy, w imie rzekomej wolnosci wypowiedzi, posuwaja sie za daleko umozliwiajac komrntarze bez zadnej kontroli pod tego typu artykulami. Pamiec, uszanowanie spokoju rodziny ktora dotknrla koszmarna tragedia, niejedna rodzina prosi o nieskladanie kondolencji a tu stos wyzutych ze wspolczucia tekstow anonimowych osob. Przepraszam, ale powalona redakcja w pogoni za klikalnoscia a co za tym idzie kasa, traci wszelkie przejawy czlowieczenstwa. Walic was karierowicze z trojmiasto.pl. wyobrazcie sobie siebie na miejscu roddiny tego dziecka i zarty o minionkach albo docinki ze dziecko niezaszczepione pod artykulem o smierci najblizszej osoby. Wyobraz sobie redaktorzyno ze to twoje dziecko. Ale pieniazki z reklam musza byc... tfu!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

wiesz - nikt Ci nie każe dbać o własne dziecko

to jest kwestia Twojej własnej odpowiedzialności, dobrej woli i miłości. Chcesz wiedzieć czym ryzykujesz szczepiąc - sprawdzasz. Nie chcesz - nie sprawdzasz. Dość proste. Przeczytanie chpl-a od szczepionki, która może zaważyć na całym dalszym życiu Twojego dziecka (takie działania niepożądane raportują w chpl-u producenci), to jakieś 30 minut. Szkoda Ci na to czasu? Naprawdę?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie zakażenie krwi, tylko infekcja ogólnoustrojowa i tak, można zarazić się meningokokiem i zachorować, albo można być nosicielem i też zakażenie może się rozwinąć. Nie znasz się więc lepiej nic nie pisz więcej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Obowiązek przejdzie na dziecko"?

A to niby z jakiego paragrafu? 50 tysięcy? Gdzieś dzwonią, ale gdzie to pojęcia nie masz. Jak nie wiesz o czym mówisz, to może lepiej nie mów? Obowiązek szczepień wygasa z chwilą ukończenia 19-tego roku życia. Wszelkie (bezprawnie nałożone) grzywny muszą zostać w takim momencie umorzone. Koniec, kropka.

I nie zam nikogo, kto wymiękł przy 20 tysiącach - słyszałam o 3 osobach, które mają grzywny powyżej 10 tysięcy - dużo dzieci mają (a ich pierwsze dzieci miały NOPy więc rodzice następnych szczepić nie chcą) - no ale oni się odwołują i nic nie płacą. Grzywny są nielegalne, całkowicie bezprawne - nikt nie ma prawa zmuszać człowieka do wykonania ryzykownego zabiegu medycznego - to jest pogwałcenie praw człowieka.
A zwykle grzywna to jest jednak koło 1,5 tysiąca.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie mam co w życiu robić tylko lecieć ChPL na pamięć... Każdego leku. Musiałabym rzucić pracę żeby się tego nauczyć ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Lewoskrętną witaminą C ... ^^
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przeczytaj dokladnie, rośnie wykrywalność. Czyli nie koniecznie liczba zachorowań, tylko liczba potwierdzonych zachorowań. I nadal jest ona niedoszacowana, bo przy ciężkim stanie dziecka nie zawsze pamięta się o posiewach i próbkach do KOROUN. Przy meningokokach nawet wykrywalność utrzymuje się na względnie stabilnym poziomie. Znowu dopasowujesz wszystko do tezy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę, że nie mieli dostępu do kanalizacji na przykład.

Zasady zachowania higieny były im dość obce. Mieli problem z niedożywieniem, biedą a czasem wojną - stąd się biorą epidemie. Nie z braku szczepień.

jak to się stało na przykład, że szkarlatyna, która jakieś 90 lat temu miała śmiertelność w okolicach 25% i była uważana za najbardziej niebezpieczną chorobę wieku dziecięcego (znacznie bardziej niebezpieczną od odry) w tej chwili nie zbiera swojego żniwa? Krzywa śmiertelności szkarlatyny leciała w dół przed wprowadzeniem na rynek penicyliny (to tak na wypadek, jakbyś chciał użyć klasycznego argumentu o antybiotykach). W tej chwili nikt na szkarlatynę nie umiera, zapadalności też jest niska.
jak to wyjaśnisz? Gdyby istniała szczepionka przeciw szkarlatynie, słuchalibyśmy tej samej bajeczki, jak to nas szczepionka ocaliła - tyle,że szczepionka nie istnieje.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

Meningokoki mają paskudne odczyny. Ale to lepsze niż zgon w niecałe 2 doby.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

no mam nadzieję właśnie

że się zapozna. Ja się zapoznałam, dlatego taką a nie inną decyzję podjęłam. A Ty pewnie znasz tylko opowieść o statystykach a im samym raczej się nie przyglądałeś. Gdybyś to zrobił wiedziałbyś jak wyglądały krzywe zapadalności, umieralności i śmiertelności PRZED wprowadzeniem szczepień. I nie byłoby tej dyskusji między nami.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 14

Cała Prawda o tym zdażeniu .

Przedszkole nic nie zawiniło, wiem jaka sytucja miała miejsce.
Nie szkalujcie tego przedszkola czy czegokolwiek innego nie zmyślajcie.
Dziewczynka była z rodzicami na wakacjach na Mazurach, tam doszło do zakażenia.
Każde dziecko z grupy gdzie była ta dziewczynka dostało antybiotyki i było spotkanie z psychologiem. Nie pitolcie, że rodzice zawinili bo nie zaszczepili dziecka to mogło się zdażyć każdemu dziecku, nawet waszemu .
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

A potem dobrze sobie wszystko skalkulować

i zobaczyć czy warto trząść się ze strachu przed czymś co najprawdopodobniej nigdy nam nie zagrozi i w imię tego strachu ryzykować zdrowiem i życiem dziecka, podając mu kolejną szczepionkę. Działania niepożądane (wcale nie specjalnie rzadkie - wbrew temu, co twierdzą politycy i celebryci wakcynologiczni) są jak byk w chpl-ach opisane. Poważne działania - nie gorączka, zaczerwienienie i obrzęk - czyli jedyne o czym lekarz raczy rodzica poinformować przed szczepieniem.

Rodzice mają prawo do tej wiedzy - nie powinni być traktowani jak dzieci.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 23

naprawdę kulturalnie się nie da

Skąd ta agresja? Chodzi o to, żeby każdy, kto podważa te Wasze bajeczki z palca wyssane trafiał do przegródki w której znajdują się ludzie, którym się szacunek nie należy? Tak to ma działać? Żeby nikt się na to terytorium nie zapuszczał, bo zaraz od głąbów, debili, mamusiek wierzących w majeranek zostanie wyzwany?
Ładna technika - przestaje działać jednakowoż ;)

Radziłąbym się z chpl-em od NeisVac-C zapoznać i działaniami niepożądanym zaobserwowanymi przez producenta w trakcie badań i po wprowadzeniu do obrotu - i z chpl-ami od pozostałych preparatów przeciw meningokokom. A potem ze statystykami chorób meningokokowych, ze zwróceniem uwagi na korelację między wzrostem ilości szczepień przeciw meningokokom i wzrostem zapadalności na IChM.

Fakty, które można sprawdzić w dokumentach farmaceutycznych i statystykach powinny być podstawą decyzji a nie romantyczne opowiastki, o tym jakie to szczepienia są cudowne i jak to nas ratują nieustannie.

A potem dobrze sobie wszystko skalkulować i zobaczyć czy warto trząść
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 37

Przedszkole

Przedszkole na Chylonii, prywatne.
To nie wina przedszkola, dziewczyna sie zaraziła na wakacjach .
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie zależało od przedszkola

Do tego przedszkola chodzi mój brat. Jest to bardzo zadbane prywatne przedszkole. Dziewczyna była z rodzicami na Mazurach i tam się zaraziła
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Świetnie, a jakie widzisz lepsze rozwiązanie kwestii sepsy meningokokowej niż szczepienie? Początkowo jest tylko gorączka, jak się pojawią objawy sepsy to śmiertelność jest ok. 70%. Moze wytlumaczysz rodzicom jak lepiej uchronić swoje dzieci przed śmiercią, bardzo prosimy.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Statystyki PZH polecam

Dane PZH pokazują dziwną koincydencję - wraz ze wzrostem liczby szczepień przeciwko pneumokokom rośnie liczba IChP (inwazyjna choroba pneumokokowa), tak samo jest z rotawirusami, ospą i o dziwo meningokokami.

Im więcej będziemy się na to szczepić, tym więcej takich przypadków będziemy mieli. I tym głośniej przerażeni i otumanieni propagandą ludzie będą krzyczeć "dajcie nam więcej szczepień" - najlepiej "za darmo" - co tak naprawdę znaczy, że nasze ciężko zarobione pieniądze rząd odda bezpośrednio koncernom.

Myślcie ludzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16

Zgadzam się . Ja zostałam wprowadzona w błąd przez lekarkę z przychodni która zapewniała mnie ze ma dobre jakościowo szczepionki. Po fakcie okazało się ze moje dziecko zostało zaszczepione najgorszym syfem . To jest zatrważające jak nasze państwo nie dba o młodych obywateli
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1