Śmiertelne zakażenie w gdyńskim przedszkolu

Opinie do artykułu: Śmiertelne zakażenie w gdyńskim przedszkolu.

Bakteria wywołująca sepsę była najprawdopodobniej przyczyną zgonu 5-latki uczęszczającej do jednego z gdyńskich przedszkoli na Chyloni. Blisko 100 osób, w tym 44 dzieci, które mogły mieć kontakt z chorą otrzymało antybiotyki. - Dzieciom zapewniono ponadstandardową opiekę - przekonuje Elżbieta Dziubich, kierownik oddziału zapobiegawczego i bieżącego nadzoru Sanitarnego Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdyni.

- Sprawa dotyczy przedszkola niepublicznego w Chyloni. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

?

Sanepid popełnia dużo błędów które skutkuja tak że człowiek przestaje mieć zaufanie do szczepionek. Pytam szczepionki którymi były szczepionka dzieci między innymi mój wnuk zostały w różnych latach wycofane z jakiegoś powodu. Nigdy nikt nie poinformował matki ze taką szczepionek wycofano i co było powodem. Nigdy nikt dzieci które te szczepionki przyjely nie monitorowal. Ja zdobyłam po cichu taka listę i sprawdzając w ksiąźeczce zdrowia wiem ze mój wnuk jedna z takich wycofanych przyjął. wnuk od pewnegobczasu ma wielkie problemy zdrowotne nieznanego pochodzenia.Jak mam ufać państwu. ?. I miedzyinnymi dlatego matki przestają ufać.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

i dzięki Bogu

Gdyby były refundowane mielibyśmy dodatkowy wysyp tego rodzaju atrakcji.
Naprawdę wystarczy Wam powiedzieć, że coś uratuje Wasze dziecko przed śmiercią, nagłośnić przypadek takiej śmierci i twierdzić, że to przez brak szczepionki, żebyście bezmyślnie polecieli i zaszczepili? Czytajcie o szczepionkach. Czytajcie charakterystykę produktu leczniczego - zadawajcie lekarzowi pytania o każde działanie niepożądane zaobserwowane przez producenta w trakcie badań. Nie zdziwcie się, że lekarz chpl-a nie zna, mimo, że dla niego właśnie jest przeznaczony. Lekarze postępują wg wytycznych z ministerstwa zdrowia, a wytyczne piszą ludzie, z których większość jest w konflikcie interesów i na różne sposoby są przez producentów finansowani. Zacznijcie myśleć - tylko Wy możecie naprawdę zatroszczyć się o Wasze dzieci - nikomu bardziej od Was na nich nie zależy.

Protokół z posiedzenia Rady Sanitarno -Epidemiologicznej dnia 8.02.2017
"(...)Przywrócenie zapisu podania 4-tej dawki szczepionki w 16-tym/18-tym miesiącu życia (rozszerzenie kalendarza szczepień)"
UZASADNIENIE: Da to szansę równego dostępu wszystkim producentom szczepionek do uczestnictwa w PSO (programie szczepień ochronnych).

Tak dr Teresa Jackowska, konsultant ds. pediatrii, dba o Wasze dzieci. A nie - zaraz - chyba o interesy koncernów jednak - no nie wiem - sami musicie zdecydować o czym takie działanie świadczy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 21

Ze jesteś samotna to kogo wina moja albo Tuska? Mogłaś tak ułożyć sobie życie zeby nie być samotną. Albo po prostu oszukujesz zeby wyłudzić zasiłki i alimenty. Nie mam litości dla takich osób.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

łykacie propagandę jak młode pelikany

najczęściej dzieci z sepsą meningokokową (zakażeniem krwi-nie da się tym zarazić, do jasnej cholery zrozumcie!) to sa dzieci niedawno ZASZCZEPIONE tymi cudownymi szczepionkami na meningokoki, takie powikłanie, widniejące w ulotce producenta, czytajcie durnie co dajecie dzieciom wpuszczać w krwioobieg. A później pretensje do nieszczepiacych, którzy własnie takich przyjemności dla swoich dzieci chcą uniknąć. Durnie jesteście.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 30

Tu nawet nie podano ze to meningokoki ani ze dzieczynka byla lub nie byla na to zaszczepiona- Podsumowanie jaki to drobnoustroj to "chorobotwórczy drobnoustrojem groźnym dla zdrowia". Tez mi. Poza tym wiele niescislosci co do liczby dzieci w przedszkolu oraz innych osob oraz osob ktorym podano AB. 44, 48,100? Moim zdaniem typowy propagandowy , proszczepionkowy artykul.
Szczepic, szczepic. Tzw "Antyszczepionkowcy" to nie sa antyszczepionkowcy tylko ludzie krytyczni wobec szczepien, ktorzy nie chca aby oni sami czy ich dzieci byly szczepione. Kto chce niech sie szczepi. Teraz jakakolwiek smierc dziecka bedzie chetnie opisywana w mediach jako zgon z przyczyny braku szczepien. Ech, czemu logoke zabrano ze szkół?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie masz żadnych argumentów, czytasz badania, ale ich nie rozumiesz, albo wybierasz takie, które potwierdzają Twoją tezę. Medycyna zachodnia opiera się na EBM, wytyczne tworzą specjaliści, a nie domorosły immunolog od równowagi i majeranku. Logicznie myśląc, przed wynalezieniem antybiotyków i szczepień umieralność dzieci była ogromna, myślisz że po prostu nie wiedzieli, że muszą utrzymywać równowagę?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

?

Czy to dziecko chodziło do przedszkola?. Nie jestem przeciwna szczepieniom ale wydaje mi, źe artykuł bardzo pod ustawe. A manipulacji to ja nieznoszę. Tytuł sugeruje.....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przeciw ospie durniu ile razy w życiu jesteś szczepiony. To nie pleć bzdur ze nie jest to do końca życia. Tak niektóre trzeba powtarzać ale nie dziesiątki razy jak to ty głąbie sugerujesz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Szczepi sie na wszystkie czyli B , A i C

Mam roczne dziecko przeszłam już B Bexero teraz szczepię NImenrix
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

"A mój wujek palił i chlał i umarł mając 100lat"

To jest tego typu opowieść. Ty na jej podstawie zapewne stwierdzisz, że palenie papierosów i picie alkoholu jest dobroczynne dla zdrowia a mądry człowiek jednak zapozna się, ze statystykami, z hitorią szczepionek i chorób, które dzięki nim zwalczono lub w znacznym stopniu ograniczono.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ile moze kosztować szczepionka? 100-200zł to wam Q***a daje Państwo (podatnicy) 500+ na co dostajecie większość pewnie przepija. Czekacie tylko na darmowe a i tak nie korzystacie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie zaszczepione tylko dostało antybiotyk
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takim głąbom jak Ty nijak nie wytłumaczysz

Szczepienie chroni znaczną większość populacji przed zachorowaniem, część populacji zachoruje ale objawy infekcji będą poronne (znacznie mniej nasilone), niewielka ilość, pomimo szczepienia i tak przechoruje normalnie a jeszcze mniejsza cześć w ogóle nie może być poddana szczepieniu ze względu na ich stan zdrowia. Ty nie szczepiąc siebie czy swoich dzieci narażasz nie tylko swoją rodzinę ale głównie osoby z grupy 3 i 4.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nie, sepsa to nie nazwa określająca stan organizmu

Sepsa to specyficzna reakcja organizmu na infekcję, głównie bakteryjną ale też grzybiczą lub wirusową. Także bez zarazka taka reakcja jest niemożliwa.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdynia zamiast finansowac szczepienia nastolatkom na hpv zeby mogly sie bezpiecznie z kazdym, lepiej zabezpieczylaby niewinne dzieci przed meningokokami. Te szczepionki sa horrendalnie drogie. Na to drugie mozna uzywac gumek, poza tym na raka szyjki macicy nie umiera sie w pare godzin, mozna robic cytologie i sie kontrolowac.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

spoko większość ludzi wymięka jak kara doleci do 20tys zł za każde dziecko bo w chwili wypełnienia obowiązku zostaje ona anulowana :)
a i tak po ukończeniu 18 roku życia gdyby się rodzicom udało wymigać od płacenia przejdzie ten obowiązek na dorosłe już dziecko które to zapewne się zaszczepi by nie płacić 50tys zł...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Refundowac meningokoki mie hpv

Akurat na meningokoki powinna byc refundacja i dziwi mnie ze 'postepowe' miasta z wlasnych budzetow refunduja szczepionki nastolatkom na hpv a dzieciom na meningokoki nie. Posocznica meningokokowa zabija niewinne dziecko, a rak szyjki macicy spowodowany hpv nie pojawia sie znikad. Jak ktos lubi na prawo i lewo nez gumek to niech sobie sama placi szczepionki lub sprawdza regularnie cytologie. Rak szyjki nie pojawia sie tez z dnia na dzien, sepsa zabija w godziny uprzednio zdrowe dziecko. Jako podatnik wole wspolfinansowac szczepionki na meningokoki niz hpv.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

No własnie, żona lekarza

A ja jestem żoną piekarza, który zarabia najniższą krajową, ja mam małe dzieci, mieszknie po dziadkach i nie stać nas żeby wybulić 1000zł na szczepienia, więc sorry, szczepisz bo mąż zarabia, ciekawe co byś powiedziała jakbyś była np samotną matką z alimentami na chleb.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Tych którzy dostają 500+, w końcu ma być z przeznaczeniem dla dziecka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

czytanie ze zrozumieniem...?!:)

Wskazany koszt leczenia to koszt podanych dzieciom antybiotyków, a nie szczepień przeciwko meningokoki "...lekarza pediatry oraz pielęgniarki profilaktyczne zbadały wszystkie dzieci i wydały im odpowiednie dawki antybiotyku. Na zakup niezbędnych leków oraz opiekę osób zagrożonych zakażeniem gdyński magistrat wydał 1500 zł."
Zapewne koszt szczepionki w hurcie jest zdecydowanie niższy niż cena rynkowa dla pacjenta, ale nie siejmy propagandy... :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1