Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Witam wszystkich zainteresowanych pobytem w ośrodku rehabilitacyjnym Alma w Sobieszewie.
Aktualnie jestem na turnusie od 12.05. do 04.06.2021r. Jestem pierwszy raz w Sanatorium i chciałbym podzielić się swoimi pierwszymi wrażeniami z pobytu. Po przyjeździe obowiązkowo trzeba się zgłosić zwój przyjazd na recepcji, gdzie wypełnia się odpowiednie druki związane z COVID-19 oraz otrzymuje się skierowanie do pielęgniarki i zostaje przydzielony pokój dwuosobowy (każdy dostaje swój klucz do pokoju). Następnie trzeba uda się do pielęgniarki, gdzie zostaje zmierzone ciśnienie i ustalona zostaje wstępna wizyta u lekarza. Później w zależności od godziny wizyty, można przejść do pokoju i się rozpakować no i oczywiście trzeba pamiętać o wizycie u wyznaczonego lekarza. Na wizytę do lekarza warto zabrać swoja dokumentację medyczną, na jej podstawie lekarz zleci stosowane zabiegi. Lista z zabiegami odbieramy następnego dnia rano na recepcji i warto zaraz zobaczyć który zabieg gdzie jest wykonywany, gdyż budynek Almy, to jeden wielki labirynt korytarzy i trzeba się trochę nachodzić pomiędzy poszczególnymi zabiegami. Zabiegi są tak rozplanowane, że część jest do południa, a czyść po. W sobotę wszystkie zabiegi kończą się do obiadu, natomiast niedziela jest wolna od zabiegów. Posiłki są w jadalni, która znajduję się na II piętrze w środkowej części budynku i podzielone są na grupy w zależności od ilości osób na turnusie (aktualnie jest ponad 200 osób i są trzy tury posiłków). Stoliki na jadalni są czteroosobowe z tym, że przedzielone są w połowie płytą i siedzi się po dwie osoby na jednej stronie. Jedzenie jest ok (smaczne), osoby z cukrzycą maja odpowiednio dobrane posiłki. Pokoje są dwuosobowe, dwie osobne wersalki, dwa małe stoliczki, dwa krzesła + mały stolik kawowy, dwie komody i szafa. Łazienka z kabiną prysznicową dosyć obszerną, umywalką, sedesem i kilkoma półkami. Pokoje czyste, widać wyremontowane, podłogi wyłożone płytkami, łazienka również. W pokoju jest TV ale płatny, opłatę dokonuje się w odpowiednim (stosownym do miejsca lokalizacji pokoju) automacie umieszczonym przy holu na parterze. Korzystnie jest opłacić cały turnus z góry (24 dni), wtedy opłata wynosi 100 zł czyli po 50 zł. na osobę w pokoju. Mankamentem pokoi jest to, że wszystko słychać z każdej strony, czy ktoś z boku chrapie, jak ktoś u góry chodzi po pokoju, słychać jak sąsiad korzysta z toalety itp. Jeżeli ktoś przyjeżdża swoim samochodem, to musi się liczyć z opłata parkingowa w wysokości 7zł/ dobę. Warto również zabrać z sobą leżak plażowy lub krzesło turystyczne (oczywiście jeżeli ktoś jedzie samochodem), wypożyczenie takiego krzesełka, to koszt 5zł/dzień. W budynku obowiązuje nakaz noszenia maseczek, na zewnątrz jak na razie zakaz zniesiono, no i dobrze, przynajmniej można pooddychać nadmorskim powietrzem. Do plaży jest około 800m, spacerkiem 15min.
To na razie tyle, jeżeli będą jakieś pytania dotyczące pobytu, to postaram się w miarę możliwości na bieżąco odpowiedzieć.
Pozdrawiam przyszłych kuracjuszy !
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Sobieszewo - ALMA - aktualnie jak tu jest !

Kropeczka, Jadę PKP
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

PKP

Pytanie do "małej" jakim środkiem lokomocji wybierasz się ? Pozdrawiam.

Czym planujesz jechać?

A jak planujesz jechać? jeżeli można spytać?

Za te pieniądze które płaci ZUS za turnus to wypadałoby, żeby w końcu sprawdzono jakie naprawdę są tam warunki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ola, sądzisz ,że wpisy nie są wiarygodne?!! Mylne stwierdzenie !
Wiem jak miałam!
To ,że czasem się poprawi to ,z racji tych negatywnych wpisów
Personel Almy bywa na forum i też daje swoje super opinie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też jadę 14 sierpnia z lubelskiego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też jadę 14 sierpnia z lubelskiego
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Karol

Uwierz ...mało prawdy w tym co wypisują
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tańce w Ster
Oj, będą poty na sali ćwiczeń, warunki grzyb na ścianie Wentylator który tam tego nie pokona

Patrząc na wpisy to, wiele nie chcecie tylko,,aby było można potanczyć, nastawienie na towarzystwo , balety
Wiem to też, ważne ,ale gdzie temat rehabilitacji,?! ogólnie tego co na papierze skierowania ZUS .
Alma za wiele tego nie oferuje ,nam potrzebującym ;
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hejka, też jadę 14 sierpnia, byłam tam z 5 lat temu. Wtedy opinie też były negatywne, ja nie narzekałam, zależy jakie kto ma wymagania :) potańczyć było można, jak jest zgrana ekipa to nawet jak nie można to sobie sama imprezkę zorganizuje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja zaczynam pobyt 14 sierpnia ale troche zaniepokojony jestem opiniami a tak w ogole witam czy mozna tam sie gdzieś zabawic to znaczy potanczyc oczywiscie jezeli bedzie
Witam ja jadę 14 sierpnia troche jestem zaniepokojony negatywnymi opiniami czy mają dużo wspólnego z rzeczywistością ? A jeszcze jedno czy mozna gdzieś potańczyć
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieliśmy lepiej,bo ludzi lepsze."Puszysta" to najbardziej robi , dzięki niej - wiele trzyma.wd mnie" panienka z telefonem w kieszeni" nic nie robi.Ale szczupła - to wiadomo że panowie zachwycone...tam zostawić kilka,coś wiedza ../ też mam dyplom rechabilitanta/ale byłam na turnusie. Jedzenie smaczne- koleżanka co jadła z nami- kucharka z zawodu, podziwiała że obiady smaczne.Ogółem, rada dla nowych..nie słuchajcie ,nie czytajcie. To zazdrość konkurencji.i zazdrość babska ,że ktoś ma lepiej.. ..sprawa " wykładów"- czytanie z kartki,to żenada...niczemu nie służy. Relax " pod ptaki" też..wdychanie kurzu pod śpiew ..a ludzi z materaców wstać nie mogą.. górki- podjazdy zawsze miałam problem że by wrócić do pokoju...chodzić z kulą,to dopiero wyczyn po śliśkich górkach..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czyli turnus od 6 maja, mieliście lepiej niż poprzedni
Rehabilitacja mało kto był zadowolony
Gruba rehabilitantka, najlepiej jak siedzi porusza się jak by miała, zjechać
Jak tu ,wtedy w razie złego na pomoc od niej liczyć

Posiłki były mało co zjadliwe
Zupy bez smaku,, ostre ,!i ten makaron penne ,chyba zapas mieli i koniec terminu bo często do potraw ,w których wcale nie pasował
Wykłady tak samo, ich brak
Zaledwie 1 , BHP
Nigdy więcej.. Niezłą kasę trzepią
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Byłam też na turnusie od 6.05.22 do 29.05.22 mogę podsumować że zabiegi ok trafiłam na super młodego lekarza który nie robił problemów ze zmianą zabiegów .... jedzenie smaczne takie domowe obsługa ok na kuchni .choć wykłady dodatkowe były rozpisane na karcie których nie mieliśmy( ktoś zabrał kasę za to)i na wypisie też jest wpisane że się odbyły a nie bylo .... towarzystwo miałam super, blisko do morza.....ale jakbym miała jechać po raz kolejny to wolałabym inne miejsce .....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak Białystok

Ktoś pociągiem Gdańsk Główny na turnus 31.05 .2022 do Almy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1